Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 580
  • 745
  •   1
Отговори
# 345

Моля за помощ консултантите на ЛЛЛ.
В болницата не ми дадоха бебка 5 дни. Понеже я изкараха със секцио запчнах да стимулирам гърдите си с помпата и имах много добри резултати - от няколко капки за три дни почнах да правя 40-50 гр. от двете. После започнаха да ми я дават - още първия път като я гушнах гърдите ми потекоха. Бяхме на смесено хранене няколко дни в родилния дом и после вкъщи започнах да пробвам само на кърма. Оказа се обаче, че кърмата ми някак спря да се увеличава на тези 40-50 гр.. Гръдите ми не се наливат и постоянно са меки, а не твърди както бяха в родилния дом. Веднъж или два пъти на ден даваме добавка. Днес вече ситуацията е нетърпима - кърмим се през половин час от сутринта и сега в 6 за първи път се подразни от гърдите ми, предполагам, защото са празни - плюе зърната и отказва да суче. Пробвах с помпата, наистина в тях нямаше нищо. Същевременно се тъпча с всякакви лактогонни средства - чай, ям зрънца от копър, сварено жито, пия боза, но никакъв ефект. Педиатърката ни ни остави везната си и тегля бебка почти на всяко хранене - приема не повече от 30-40 гр. от двете гърди, ако я кърмя през 3 часа, и само и почти нищо, ако е начесто. Само веднъж изсука 80 гр., но тогава не бях кърмила и изцеждала около 4,5 часа. А тя е голямо бебе и трябва да яде повече. Все още не си е върнала теглото от раждането, а вече е на две седмици.
До тук правя всичко, което се препоръчва за увеличаване на лактацията, пък и бебка суче много, би трябвало да ме е стимулирала хиляда пъти до сега. Защо не се получава? Какво да правя? Дали не стана така, защото последните дни в болницата бях под страхотно напрежение и как да оправя нещата? Много искам да имам достатъчно кърма  Praynig
Здравей, usagi! Извинявам се за за позакъснелия отговор. Поздравявам те за усилията, които полагаш да кърмиш бебка   bouquet
Усещам притеснението ти. Нормално е да си объркана, подобни емоции завладяват много майки след раждането, но се надявам че скоро ще се почувстваш по-уверена  Peace

Пишеш, че кърмиш на половин час. Удобно ли е да ми отговориш на няколко въпроса: по колко време суче бебка? Колко са напишканите и нааканите пелени за 24 часа? В каква поза кърмиш? Цедиш ли? Дали има промяна в поведението на бебето или продължава да се дърпа и да отказва да суче? До момента как върви наддаването? На един и същи кантар ли е правено измерването на теглото?
Да те попитам и приемаш ли някакви билки, медикаменти? Здравословни неразположения?

Това, което описваш като дразнене от гърдите ти, често се случва, след като на новороденото се предложи мляко от шише. Бебетата хранени от шише бързо свикват млякото да потича веднага, да е на големи глътки, без прекъсване. Те сучат от шишето по различен начин от този, по който се суче от гърда. И така постепенно започват да не успяват да изсучат мляко от гърдата.

Най-големият стимулатор за лактацията е честото „изпразване” на гърдите – това им дава сигнал да произвеждат повече мляко. Някои майки споделят, че ако преди кърмене "затоплят" гърдата с топъл компрес (пелена за еднократна употреба), за да  се разширят млечните канали и млякото да потече по-лесно. Би могла да пробваш дали при вас ще има благоприятен ефект. Когато бебето спре да суче активно, добре би подействала компресия на гърдата, за да изсуче максимално задното, гъсто и хранително мляко.  Нивото на хормона пролактин, които е отговорен за образуването на кърмата, има най-високи нива нощем (затова често споменаваме, че нощното кърмене е важно за лактацията).Кърменето кожа-до-кожа оказва много благотворно влияние както на майчиното млекообразуване, така и на бебешкото засукване - можеш да опиташ я разсъблечеш голичка до кръста и така да го гушнеш до твоята гола кожа. Кърменето не е само процес на хранене, а и начин бебето да се успокои от натрупаните емоции, защото няма по-сигурно и хубаво място от това да те гушка мама.  Ако още не си опитвала, можеш да кърмиш легнала с  бебето до теб отстрани или върху теб, така и тя ще си суче на воля, и  ти си почиваш.
Интервалите между храненията на новороденото могат да са съвсем кратки. По-скоро е важно наистина да има поне 8 хранения. Можеш да я кърмиш докато спи, просто я придърпай до себе си и й предложи гърда, понякога дори са по-склонни да сучат когато са сънени. Може би е добре да предлагаш гърда и при всеки признак на глад, не само при плач: примерно когато започне да пъшка, да се плези, да върти главичка.

Много майки споделят, че за увеличаване на лактацията, освен честото и редовно кърмене, добре им действат пиене на течности около 2-3 литра на ден. Жито, овесени ядки, орехи, бадеми  също действат добре. Но всичко това е индивидуално Simple Smile

За да могат хормоните да си свършат работата от голямо значение е емоционалното състояние на майката. Дали е вариант да опиташ да си направиш чаша топаъл чай или някаква любима напитка, да седнеш удобно и да погледаш бебето си, да си мислиш за всички прекрасни емоции, което бебето предизвиква у теб и след това да предложи гърда?

Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас, а ако имаш още въпроси – не се притеснявай да пишеш   Peace

# 346
Похвал,днес бяхме на консултация за 2 седмици 500гр.Много хубаво се разхождаме в морската стана вече 5 ден.Храним се по пейките. Simple Smile и общо взето ПУ ПУ!Има едно неписано правило,че като се похвалиш и като кажеш,ааа ама ние нямаме проблеми с апетита и бебето спира да яде.И такива от този род,да не давам примери.
Лекинка от мен,че сега ми е времето да хапна,докато пиавичката не се е събудила да яде  Simple Smile

# 347
Разхождаш се значи по морската, а не се обаждаш на съфорумките си Simple Smile Ама ще се наказваме, значи.

# 348
Разхождаш се значи по морската, а не се обаждаш на съфорумките си Simple Smile Ама ще се наказваме, значи.
Mr. Green
Цялото семейство сме Wink,като почне таткото работа ще си търся компания Grinning Сега изцяло разчитам на него Wink

# 349
Влизам да споделя - разбрах защо по Графа в София няма майки с деца. То това там просто не е за бебета с колички.Плочки,хора,блейки всякакви, коли, трамваи, кръвно вдигнах докато стигна до където трябваше и се върна обратно.

Но пък си взех чай за кърмачки, че на малкото ни бобче му почнаха коликите (или пищи по някаква тайна друга причина, която не сме разкрили). Сега ще тествам ден-два и ще вляза да кажа впечатления. На вкус не е лош.

Чудя се лятото, ако малкия не иска да спи нощем, много ли абсурдно ще е да го извеждам с количката към 2-3 през нощта, така добре му действа? Whistling

Попаднах на хубава статия за възстановяването след раждане, както и примерен хранителен режим, дано да ви е полезно.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 18:55 от Sunnny_v

# 350
  • София
Привет, мами! Днес бях на преглед в МД, доколкото знам имаме право на два такива след раждането, но днес ми казаха другия път да дойда с направление от личния лекар, което не е много ок, но няма да го правя на въпрос, защото имам допълнително здравно осигуряване и ще си ходя при моята си гинеколожка, ако трябва. По-важното е, че шевовете ми са зараснали добре. Хемоглобинът ми, обаче, е много нисък и ми изписаха Пренатал (витамини) и ми препоръчаха да ям месо, въобще белтъчини и по две лъжици извара на ден. Казвам това за мамите, които не са се проследили след раждането, за да отидете непременно и да видите как сте със здравословното състояние. По принцип аз направих кръвоизлив след раждането, така че при мен имаше предпоставки за това, но все пак, идете и си направете изследванията, които ви се полагат.

Въпрос към консултантите: Възможно ли е ниския ми хемоглобин да се отразява на кърмата и оттам на бебето по някакъв начин. Благодаря!

Иначе ние сме добре ходим на разходки, мъчим се със запека и така.

На мамите от Варна искам да кажа, че ужасно харесвам Морската градина там! И нека се разхождат и така бебчетата, а и те самите ще са много здрави!!!

Съни, какъв чай за кърмачки си взе?

# 351
Здравейте мамчета, аз докато се наканя да се запиша в новата тема, която както винаги заслужава адмирации  за Диди bouquet и току виж бебетата проходили.  Laughing Тъкмо наваксам с четенето и аха да се включа и с писане и все не ми се получава.
Ние онзи ден бяхме на първата си консултация и се оказа, че не сме наддали много- 540 грама само и 3 см. И доки каза да и давам добавка. Хич не ми се щеше, но като бебето все реве, се принудих и дадох. Даже се шегувахме с ММ, че малката е като прасето на Пурко от филма с Тодор Колев-постоянно яде и все е гладна. За пръв път от няколко дни след като дадох добавка и бебе се успокои и придоби доволен вид. Все си мислех, че не и стига и явно е така. Уж давам достатъчно често да стимулирам производството, ама явно при мен се е бъгнал маркетинга –търсенето не съответства на предлагането.   hahaha  Няма да се отказвам обаче, още повече и като прочетох, че и други майчета имат подобен проблем и не се отазват се окуражавам и аз.
Биричка и аз си пийвам, даже педиатърката каза :”Може 1 чашка на ден, не 1 каса”. И аз я слушам.  Wink
Ленито, мерси за линка с масажчетата, аз даже пробвах днес след  банята този на стъпалцата, мисля, че и хареса на бебка.
Мами, да ви питам вашите бебета кихат ли? Нашата бебка киха много, особено когато  и сменяме памперса, след банята също.

# 352
Здравейте, само да се отчета излизме всеки ден по два пъти от 25-я ден, колики бол но им хванах цаката Колийф- най-добра цена 24 лева аптека Марешки за сравнение в аптека Люлин 36 лв, действат безотказно само това помага, ядох зелен боб и се почна наново ooooh! ooooh!
Имам лек напредък с кърмата но се тъпча със де що видя за кърмачки и помпам като хахава след всяко кърмене. Малката е наддала 200 грама за една седмица и сега чакам резултата на 11 следващия месец, че още преживявам пустите 640 грама наддадено от първата консултация SadМинахме и ваксинация нямаше проблеми
За повече кърма на мен ми помогна лактогонен чай, орехи и помпане също и кърмене сутрин към 3,4 часа и помпане до припадък ooooh! Горещи обливания с подвижния душ на гърдите над мивката "отпушва" яки гълтоци от страна на малката Whistling

# 353
яде и все е гладна. За пръв път от няколко дни след като дадох добавка и бебе се успокои и придоби доволен вид. Все си мислех, че не и стига и явно е така. Уж давам достатъчно често да стимулирам производството, ама явно при мен се е бъгнал маркетинга –търсенето не съответства на предлагането.   hahaha
Joy hahaha 
Мами, да ви питам вашите бебета кихат ли? Нашата бебка киха много, особено когато  и сменяме памперса, след банята също.
Нормално е не се притеснявай.Чистят си нослетата

# 354
Добро утро мами!
 cheers на здраве за нашия първи месец!Пийте биричка,аз вчера дръннах чаша и станах бомбастична .Това е резултата!  Joy Наяден и доволен.
И съм много щаслив по случай месечинката си!

# 355

Въпрос към консултантите: Възможно ли е ниския ми хемоглобин да се отразява на кърмата и оттам на бебето по някакъв начин. Благодаря!

Не съм от консултантите, но ще си позволя да коментирам като "прост доктор" Simple Smile
Анемията влияе на производството на кърма и трябва да се коригира. Освен това бебето получава желязо през кърмата, а когато на теб не ти достига и на него не достига. Този дефицит, разбира се, се проявява едва след месец-два, но така или иначе трябва да се пие железен препарат от майката, за да няма анемия при бебето на 6-тия месец.
Още при първото раждане GP-то ми каза да взимам поне 2 седмици 2 до 3 пъти Малтофер, а след това по една таблетка "докато кърмя", което правех някъде до 6-8 месец ( не помня точно).

# 356
.
Споко и мойта киха много особенно след ядене чистят си нослетата защото до годинка немогат да ги издухват.  Crazy

# 357
Чай за кърмачки на Хип си взех. Пише да се пие по 3-6 чаши на ден, ще видим резултата. Аз го взех заради коликите на бебето, а не защото нямам кърма.

Аз от вчера съм машина за въпроси, явно излизам от първоначалния ступор и най-сетне започвам да мисля с главата си. До вчера очите само в бебето и това е, даже като ми се говори, не чувам нищо, не следя разговора, изобщо - заплес.

Така. Изчакахте ли да спрат лохиите, за да отидете на преглед?.

Ако искам да изцеждам по малко кърма, за да има за всеки случай, мога ли в едно и също контейнерче да "църкам" през целия ден, защото не искам да лишавам бебо, а само по малко да заделям. В хладилник ли да държа чашката с кърмата между две цеденета?

Иначе за кихането - мойто киха точно като твойто, Меги - след баня и докато му сменям памперса, нормално е Simple Smile

# 358
        Здравейте на всички   bouquet
        Следя редовно темата, дава ми отговор на много от въпросите ми.
Включвам се да поискам съвет от  консултантите на ЛЛЛ.
Синът ми днес става на 20 дни, суче по около осем пъти на денонощие /на поискване/. Суче винаги със затворени очи, с почивки, по около 10 минути от гърда. Това "спане" по време на кърмене доста ме притесняваше. Мислех си, че се храни недостатъчно и винаги като се разплаче му давах пак да суче. Има около 5-6 наакани памперси през деня.
           Синът ми се роди на 29,04 - 3.750 кг. На втори май ни изписаха 3.660 кг. На 17,05 бяхме на първата ни консултация и тегленето показа 4,630 - тоест е качил от дадата на изписването /15 дена преди това/ ЕДИН КИЛОГРАМ. или около 800 грама от дадата на раждането. Лекарката нищо не каза, но аз честно да ви кажа се изплаших /като се има предвид че големият ми син беше тези килограми в края на втория месец/. Въпросът ми е следният: да се опитам ли по някакъв начин да ограничавам храненията на бебето, например като заплаче за ядене да не му давам на по-малко от 3 часа, да се опитам ли да махна едното нощно кърмене, и ако да как? 
         И следващата ми питанка е свързана с това дали да предлагам и двете гърди при едно хранене? Досега се опитвам и двата варианта - ако предлагам и двете слагам го по десет минути на всяка /общо 20/.  Ако предлагам само по едната го оставям на нея около 15-20 минути. Притесненията ми са свързани с това, че когато предлагам и двете гърди си мисля че бебето не ги изсмуква достатъчно /въпреки че са меки след сукане/, а когато предлагам само едната се притеснявам че се получава кърмене на голям интервал и това може да доведе до намаляне на кърмата ми.
           Постът стана малко дълъг, исках да обесня по-подробно притесненията ми. Ще се радвам ако някой ми отговори. Благодаря предварително   bouquet   bouquet   bouquet

И искам да попитам другите майки, как обличате децата си? Имам чувството че прекалено навличам бебето. И когато е топло отваряте ли прозореца на стаята, когато бебето е в стаята? Живеем на осми етаж в панелка и е много задушно.   bouquet   bouquet   bouquet

# 359
Привет и от мен най-накрая!

Днес бяхме на ДК - за нашите 19 дни сме качили 600 грама и сме пораснали 3 см. Много сме добре като цяло  Heart Eyes И сме готови за път! Имаме си кенгуру вече, ще го сефтосаме в самолета направо май.

Лохиите ми са почти спрели и днес ще ходя на гинекологичен преглед, , дано и там да има само добри новини. От вчера намирам разпадащи се конци по превръзката си, много силно се надявам шевовете да са заздравели добре.

На разходка ходихме вече 3-4 пъти и днес пак планираме стига да не завали до час и половина.

Основен проблем тези дни ми е буденето на Мери, за да се наяде - бутам цица в устата и получавам само гримаси и похленчвания - детето сънува  един господ знае какво  Mr. Green

Прегръдки за всички бебоци и техните мами!
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт