Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 618
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Аз пак имам въпрос към консултантките.
До кога ще ми се напрягат гърдите като камъни? Вече 3 седмици минаха, не трябва ли да се нормализира всичко по някое време, гърдите ми да не се напрягат и да си имат мляко? Така ли ще е докато спра да кърмя? И до кога да се изцеждам?
Трябва ли всеки път да изчислявам кога за последно съм кърмила, за да знам дали да се цедя.
Проблем ли е да пропусна някое кърмене, ако сме навън например или пък нощно време?
Те много станаха въпросите  Embarassed. Благодаря.

Marieta,
Препълването на гърдите  се съпътства от слизането на зрялото мляко. Няколко седмици след раждане тялото започва да се нагажда към реалните нужди на бебето и постепенно спира да прави излишни количества кърма, като в резултат гърдите  не изглеждат толкова пълни, както преди. При  всяка жена този период е индивидуален.

На какъв инервал кърмиш?

Припомни ми, моля те, защо се налага да изцеждаш? С цеденето стимулираш повече производство на кърма и това пречи на естественото регулиране на количеството. Цеди се само при напрежение и само докато поотпусне. Ако гърдите ти са напрегнати и след кърмене може да цедиш само до облекчаване на гърдата, а не пълното и изпразване. Тази статия вероятно ще ти даде отговори на въпросите около това дали изобщо е необходимо да се цедиш: Изцеждане на кърмата - кога е необходимо това

Добре е кърменето да е често, поне на всеки 2 до 3 часа, с най-много една 4 до 5-часова пауза на денонощие, ако бебето желае. Търсенето определа предлагането. Прескачането на едно/две хранения ще подаде на организма сигнал, че няма нужда от производсво на мляко, съответно и количеството ще намалее. Нощното кърмене се препоръчва, защото нивото на пролактина тогава е най-високо и през деня за бебето ще има повече кърма.
Предлагам ти нялколо статии за:
Дискретното кърмене,
Кърменето навън - как е най-добре да го правим;
Кърменето навън: нормално, естествено, право на всяка жена  Flutter

Кърми без да гледаш часовника, когато бебето иска, дори да е съвсем скоро след последното кърмене. Следи колко напишкани и наакани памперса има бебето на денонощие-ако има повече от 4-6 напишкани и 3-4 наакани (за акане се смята всяко, което е по-голямо то монета от 1 лев), значи бебето изсуква достатъчно мляко (това е при условие, че не поема нищо друго освен кърма).

Успех!  Peace

# 226
Въпрос към ЛЛЛ

Симеон е изцяло на кърма от раждането, с малки изключения в началото в болницата. Изцеждам с помпа по съвсем малко / около 15 мл/ за всяко хранене, тъй като му даваме Colief заради коликите и давам с шише. Иначе изцяло се храни от гърдите, като по съвет на педи ги редувам - на едно хранене давам едната, на другото - другата. Преди 2 дни забелязах, че лявата леко ме наболява по протежение, сякаш е напрегната, но не е подута, не напипвам и бучки. Като сложа бебето на нея първите 2-3 засуквания са страшно болезнени, след това болката отшумява и кърменето минава без проблем. След като бебето се е нахранило отново има болка, сякаш някой канал е запушен  newsm78. Това, разбира се, е само мое предположение, но много се притеснявам да не стане мастит или още по-голям проблем.  baby_neutral Какво мога да направя за да се отпуши този канал? Четох и ме посъветваха, че в такива случаи се приема Лецитин (Lecithin), но дали това е ми е проблемът?
Искам да използвам и случая да благодаря на всички консултанти, които така бързо се отзовават винаги. Досега не съм молила за помощ, но редовно чета отговорите ви и намирам разрешение на много мои въпроси.  Hug

ника_81, поздравления за усилията да кърмиш Симеон, въпреки болките и неудобствата, които изпитваш!  Peace

Да те попитам зърната разранени ли са ти, били ли са в началото на кърменето?
Правилно ли разбирам, че болката, която изпитваш е в гърдите, а не зърната?
Залъгалка предлагаш ли?

Ако гърдите ти са препълнени с мляко преди кърмене и бебето не може да поеме достатъчно от ареолата, можеш да изцеждаш по малко мляко преди кърменето докато гърдата поомекне. Пишеш, че предлагаш по малко изцедена кърма с шише, заради капките за колики. Би ли могла да му я предложиш с лъжичка, дозатор, капкомер или чашка. Тези методи са особено подходящи за случаи , при които  алтернативното хранене е временно и за майката е важно бебето да не загуби умението си да суче от гърда.

Ще опишеш ли зърната, как изглеждат, променя ли се цвят, формата, усещаш ли дразнене или болка извън периода когато Симеон суче? Как се държи той по време на хранене? А как изглеждат зърната ти след кърмене?
Обичайно доброто засукване, позата на бебето при кърмене и честото поставяне на гърда, вероятно ще облекчи това състояние. Добре е детето да отвори хубаво широко уста и да поеме както зърното, така и голяма част от ареолата – както на снимката . Важна е и позицията на тялото на бебето към твоето тяло, коремчето да е добре обърнато към твоя корем, а също и позата в която си седнала ти да ти е удобна.  Ако детето е засукало добре, не би следвало да се чуват звуци и да изпитваш болка, ако ги има, вероятно вакуума не е добър. В такива случаи е добре с пръст поставен внимателно в ъгълчето на устичката на бебето, да прекратиш кърменето и да опитате отново с по-добро засукване. Това е клипче   със засукване на гърда, може да ти е от полза.

Може да донесе известно облекчение, ако смениш позата , в която кърмиш, за да се изсучат най-добре каналчетата. 

При някои майки добре действа, когато преди кърмене поставят топли компреси с пелена за еднократна употреба, например. След кърмене, ако изпитваш дискомфорт, би могла да опиташ охлаждаш компрес.

Ако имаш притеснения за запушвания, би могла да се консултираш с лекаря си дали за теб е удачно да приемаш лецитин . Той е хранителна добавка, който пречи на мазнините да се слепват и натрупват и по този начин да запушват каналите в гърдите. Смята се, че е безопасен за употреба от кърмачки и се препоръчва при чести запушвания, след консултация с лекар.

Ще се радвам да споделяш как се развиват нещата при вас, не се колебай да пишеш, ако има нужда  Peace

Момичета, извинявам се за закъснението на някои отговори, стараем се и полагаме усилия да отговаряме максимално бързо и изчерпателно. Доброволческа дейност съчетаваме и с  грижата за семействата си, която, както всички знаете, също отнема доста време и понякога е трудно да се планира   Peace

Бихте могли, за ваше спокойствие и увереност, да си запишеш националния телефон на Ла Лече Лига 0888 555 385 -  да го имате и да знаете, че има някой на едно телефонно обаждане разстояние   Flutter

Ако  имате нужда от помощ, ако изпитвате някакви затруднения и ако има  ЛЛЛ лидер или помощник по кърмене във вашия град, няма проблем и да се видите на живо.

# 227
Елил спорен мен ако бебчо понася вибрациите не би трябвало да има проблем. Ния примерно още от началото показа че не и харесва и аз не пускам вибрация.само я люлям и и пускам музика  Simple Smile пробвай всяко бебче е различно, а и те сами си казват какво им харесва и какво не. наблюдавай най вече неговото поведение и слушай твоят майчин инстинкт. ако ти е притеснено че вибрациите са неподходящи не го прави.важното е да сме спокойни и ние, само така ще имаме доволни и спокойнo растящи бебчета  Hug

Последна редакция: сб, 14 май 2011, 21:57 от madlene

# 228
  • София
Много благодаря на Atrakcia, за задълбочения и добре онагледен отговор!

При нас кърменето обикновено трае около 20 минути. Старая се да давам само едната гърда и ги редувам на всяко хранене. По принцип, не знам дали има отношение към въпроса, но едната ми гърда е по-голяма от другата, но определено млякото ми е достатъчно. Въпреки че не съм сигурна каква част от скритото мляко достига до него, защото според мен той наддава много плавно. От 27-ми април насам е качил около 300 грама. В същото време към края на храненето, когато гърдата омекне все пак забавя ход и прави паузи, което (както четох) би трябвало да означава, че е достигнал до по-масленото мляко. Храним се на 3 часа, но понякога бебчо спи по-дълго и така прави 4 до 5 часови паузи (максимум до 2 по-дълги почивки на ден, но не всеки ден).  Храненията ни са 7-8 на денонощие.
Ако е буден, често се случва час и половина след хранене да е пак гладен или жаден, което подсказва с лапане на ръцете и резки движение на главата, сякаш търси зърно. Тогава му предлагам вода или сега чай от копър. Той, както и когато му предлагам кърма, подхожда много лакомо. Не знам колко би пил ако го оставя, но аз го възпирам като изпие 20-30 милилитра наведнъж (може би това е грешка!?), защото после започва да хълца или изплюва част от водата.
Иначе пишка доста и съвсем редовно, направо препълва памперсите. До скоро и акането бе много често и направо не знаех какво е чист памперс, но от 3-4 дена ходи доста по-рядко и с много усилия от негова страна. Накратко, всички памперси са напишкани доста, но акането се случва по веднъж на ден и това му явно му създава сериозен дискомфорт, който дори му пречи да заспи с часове, а понякога дори го буди. Освен това като субстанция сега акото е по-скоро като разстройство и мирише по-лошо. Предположих че може да е от Инфакола и затова му го спрях. 
Аз се храня с ябълки, портокали, киви, чай, мюсли, ядки, кисело мляко, салати, готвени ястия със зеленчуци, картофи, ориз, месо, риба, и пр. Мисля че няма промяна в менюто ми от преди, но все пак ще помисля сериозно дали не може причината да е моето хранене. Имам съмнения за мюслите, ще опитам без тях за известно време.

Определено затоплена кърпа или длан на корема помага, както и гушкането и позата ‘тигър на клон’. И все пак докато не се изходи доста се измъчва. Опитах с масаж, но го правех винаги когато е разстроен, а не преди това. Ще опитам сега по указания в статията начин.

Все още нямам слинг, но възнамерявам да си купя и, може би сега е добър момент. Ще пробвам и препоръките на Д-р Карп.

По отношение на храненето без режим, ме притеснява само, че после няма да мога да го оставам за 2 часа и да съм спокойна, че всичко е наред. Все пак ще помисля поне от време на време, когато е разстроен да нарушавам ‘системата’.

Ако правя нещо погрешно, ще се радвам да ми го посочите. Още веднъж благодаря много!!!

# 229
zdraveite mami, vijdam 4e nikoi ne me e otrazil. zapisana sam v temata no ne sam pisala poneje bebko be6e v kovioz i sastuqnieto mu be6e mnogo tejko no slava bogu vsi4ko mina sega sme jivi i zdravi i sme si v ka6ti ve4e. bihte li mi obqsnili kak da se vkliu4a v grupata vav facebook.

# 230
zdraveite mami, vijdam 4e nikoi ne me e otrazil. zapisana sam v temata no ne sam pisala poneje bebko be6e v kovioz i sastuqnieto mu be6e mnogo tejko no slava bogu vsi4ko mina sega sme jivi i zdravi i sme si v ka6ti ve4e. bihte li mi obqsnili kak da se vkliu4a v grupata vav facebook.
Здравей,добре дошли в къщи.
Честито бебче!  bouquet
Мама която прави темата по-назад помоли да пишем на лични,защото вече трудно с бебка да следи темата.Пиши на Априлки 2011 и желанията ти ще бъдат изпълнени. Hug

# 231
Добро утро мамчета!
Да се изфукам и тук!
Криско прави своите първи опити"Агу" И много се смее на моето"Бу-бу"
Много си смешна ,мамо!
 и вече обичаме банята.Ох баня,ох кеф!
Хубав слънчев ден!  bouquet

# 232
размина ми се моминското парти и биричката снощи Sad

Кристиан реши да си поспи и да направи 6 часова пауза .. но не кога да е ... а от 19:30 до 1:30 ... а аз го чакам да се събуди ... да го нахраня и така да изляза ....

Е поне поспах Wink А биричката - и аз удрям по една глътка от на мъжо биричката .. ама така една чашка ... не съм ...

Друг командва парада вече Wink

# 233
Здравейте бях се записала в темата,но имахме проблеми с бебчо и не съм писала.Роди се на 7.04. казва се Калоян.Беше 2.830гр,49см.И ако може да ми обясните как да се включа във фейсбук групата.

Добре сте си дошли, хубаво е че, всичко вече е минало! Дано Калоянчо много ви радва, да расте здраво, весело и щастливо дете!
 Това е линк към поста на Априлки 2011 :http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=582503.msg18655087#msg18655087. За да влезеш в групата на фейсбук дай две имена.

# 234

А да се похваля днес малък Ники става на месец  newsm76. Честита месечинка и на нашите астрални близнаци : Доменик на мама Erria, Мартин на мама Nataliaiaia и Божидара на мама megito82 !

Да са ни живи и здрави дечицата  Heart Eyes!

# 235
Atrakcia, благодаря за подробния отговор. Доизцеждах се до преди няколко дни, за да стимулирам повече кърма, защото мислех, че е малко. Иначе кърмя на поискване - повечето пъти е на 2 часа, но вечер е дори през час.
Зададох въпросите, защото от 2 дни насам гърдите ми са по-напрегнати от обикновено. Все едно току що ми е слязла кърмата. Това дали означава, че имам повече мляко?
А понякога се изцеждам ако трябва да изляза за повече от 2 часа и няма как да кърмя бебето.

# 236
milish аз съм в хиподрума,но ние ще излезем чак към понеделник или вторник че количката ни не е готова,надявам се да се засечем пред ритуалната!!!! Grinning
Аз току що се връщам от разходка в парка при ритуалната много е хубаво там дано се засечем наистина  Crazy

# 237
  • Сопот, Пловдив
Аз имам отново въпрос към консултантките на ЛЛЛ.

Преди бях споделила, че имам проблем с малко количество кърма. След 1-2 дни обаче кърмата тръгна, и започнахме да си ядем добре, само от едната гърда (редувах ги на всяко ядене) и по около 100 грама, и то сравнително бързо, за около 15 минути. Преди няколко нощи обаче, на мен ми стана много зле, главоболие, гадене, викахме бърза помощ, преливаха ми системи. Сега съм добре, но предполагам от стреса, кърмата ми започна да намалява, количеството което изяжда на хранене е все по-малко ( имам електронни везни и така следя колко грама е изял на всяко ядене), гърдите ми вече не натежават, не ги усещам да се пълнят, не прокапват от само себе си преди хранене. Малкия яде все по-вяло, заспива, безинтересно му е на гърдата, въпреки, че аз все го побутвам, за да яде. Въпроса ми е може ли по някакъв начин наново да се стимулира наличието на кърма, след такова внезапно спиране от стрес?

# 238
Аз имам отново въпрос към консултантките на ЛЛЛ.

Преди бях споделила, че имам проблем с малко количество кърма. След 1-2 дни обаче кърмата тръгна, и започнахме да си ядем добре, само от едната гърда (редувах ги на всяко ядене) и по около 100 грама, и то сравнително бързо, за около 15 минути. Преди няколко нощи обаче, на мен ми стана много зле, главоболие, гадене, викахме бърза помощ, преливаха ми системи. Сега съм добре, но предполагам от стреса, кърмата ми започна да намалява, количеството което изяжда на хранене е все по-малко ( имам електронни везни и така следя колко грама е изял на всяко ядене), гърдите ми вече не натежават, не ги усещам да се пълнят, не прокапват от само себе си преди хранене. Малкия яде все по-вяло, заспива, безинтересно му е на гърдата, въпреки, че аз все го побутвам, за да яде. Въпроса ми е може ли по някакъв начин наново да се стимулира наличието на кърма, след такова внезапно спиране от стрес?

Предполагам от системата също ти е намаляла кърмата а и ти спомена че си се цедила един ден.Но аз мисля че ще си възстановиш количество. Peace

# 239
Ехо, момичета и бебчета Simple Smile

Ние днес направихме първата разходка като семейство с бебе и както с всяко бебе, така и нашето заспа още на третата крачка, приятно приспано от паветата. Аз пък установих, че счупените пейки в парка, на които липсва едната дъска, са супер удобни за позашитото ми дупе и ако не ми беше потекла кърмата, нямаше още да сме се прибрали сигурно. Това ми е и първото излизане след раждането, като нов човек се почувствах.

И понеже Биг мама се похвали, че си е обърнала внимание и ще си търси гадже, да питам нещо в тази връзка - ще носите ли ластични колани/гащи за по-бързо прибиране на корема?

Общи условия

Активация на акаунт