Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 525
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
За хъркането - ние се справяме с един страхотен аспиратор за нос. Взех го от аптеката с маркуче, от където ти дърпаш суполките на бебчето. Не може да си представите какви неща излизат и той спира да хърка. Ще кача снимка във фейсбук, защото тук не знам как става, за което да ме извините.

Пепито21 - и аз имах подобен проблем, бях дигнала 38 градуса температура и гърдата ми беше камък. Влезнах в банята с много гореща вода се  натоплих и под водата почнах да се цедя, на ръка с помпа, всякак, както ми дойдеше на акъла. Но ти говоря от порядъка сигурно на 30 мин седях в банята и цедих гърдата. После веднага сложих бебчо на нея. Ако не си се справила с проблема, ти желая успех, знам какво ти е, аз бях на косъм да се откажа да кърмя, но силното ми желание надделя.

Днес не сме излизали, не можахме да се натуткаме. Идваха да ни отчитат парното, той спа. Забелязах, че пъпките на лицето днес не се зачервяваха, явно на вън му е много топло, а у дома му ок. Вчера му купих слънчезащитен крем на мустела да го мажа, че мен много ме е страх от слънчето, след историята с баща ми .

Сега отивам във фейсбук да сложа снимката на аспиратора.

Лека вечер

# 421
Здравейте вчера правихме следката питка на Ели и имен ден на детето и кръсница много хубаво искарахме. Елеонора наддава по-добре от миналият месец и продължавам да удържам фронта само на кърма с 1-2 добавяния по 40-50 мл на седмица Аптамил.
Честито на празнуващите Св. Константин и Елена на патерица  bouquet
Ето ни и нас

# 422
Шаманката, благодаря! Снощи опитах да изцедя на ръка, бяха ми показали в болницата как става а и в началото се цедих така, но сега не се получи с помпата постигам по-голям резултат. Зърното ми е твърдо дори след изцеждане. Днес пробвах да изцедя малко, докато тръгна кърмата и сложих бебка, захапа за 1 минута и изплю веднага.  Confused Забелязах, че след изцеждане Температурата ми се вдига, имам чувството че бучката не омеква (между другото тя е в цялата предна част на гърдата). Имам и нещо като бодежи в гърдата, по скоро в предната и част, в момента съм с компрес от зелев лист.
Може ли малко повече инфо за компреса с ориз, колко време се вари, топъл или студен да го слагам?
Между другото от самото начало ме тресе нощно време, постоянно ми е студено и се будя вир вода, а през деня съм си ок, т.е. без Т, или поне бях. Не знам дали има връзка със сегашното ми състояние, но сега се сетих да го споделя.
Притесняваме и поведението на бебка, нощта си е спала нормално, папка си веднага си легна, но сутринта от 9 часа будува чак до 13ч., яде на почивки от 15-30 минути. Уж се унесе но както я сложим в леглото и след 5 минути се почва рев... И в последно време много се сърди на шишето, хем е гладна отваря и върти устенца, но както и го подам го избутва, и е малка борба докато го захапе. Основното и хранене е добавката, вече яде по 130 мл и си спинка спокойно 2.5-3 часа, имаме около 6 хранения за денонощие и поне два акани памита.
В сряда мисля да посетя личната лекарка (тя е и педиатър), просто не се сещам за друг гинеколог на които да се доверя.
От Монтана съм.
Удачно ли е да приемам и някакви витамини и какви?
Свекърва ми, каза да си спра кърмата с изцеден лимон, навремето тя така е направила, след като бебето е починало в 8 месец, но пък и се е появила бучка която при следващото раждане е изчезнала; та се чудя мога ли да пробвам този вариант, ако не се оправя и лекарите решат че ще я спират изцяло.

pepito21, как си днес? Успяваш ли да облекчиш гърдата? Какво казва лекаря ти за тези бодежи, възможно ли е температурата да е свързана с инфекция? Има ли разраняване на зърното, а червенината има ли промяна?

Ако се чувстваш зле и вдигаш още температура, удачно е да се консултираш с твоя или друг лекар отново, възможно е да се нуждаеш от лечение с антибиотик или физиотерапия по преценка на лекаря. Пишеш, че продължава често да те втриса през нощта, това спомена ли го на лекаря си? Ако прецениш, би могла да отидеш в болницата, където си родила за контролен преглед и да споменеш тези неща.

Компресът с ориз е подобен на този с изварата. Обичайно се използва обикновен бял ориз, който хубаво се разварява и после се увива в памучна кърпа. Може да се ползва топъл, но най-често се използва изстуден за след кърмене или цедене.

Спомням си, че бях срещала преди твой пост, в който споменаваше, че бебето ти има млечница (гъбички), вариант ли е да попиташ лекаря дали е възможно пробожданията при теб да се дължат на неизлекувана гъбична инфекция? Не е невъзможно и това, че бебето ти се дърпа от шишето да е свързано с дискомфорт в устенцата от млечница. Вариант ли е да я дохранваш с лъжичка или чашка, спринцовка? Иначе поведението, което описваш, това че будува по-продължително и се буди когато я поставиш в легълцето само по себе си не е нетипично за бебе на нейната възраст. Много майки споделят, че бебетата им се държат така и често причината е, че те предпочитат да спинкат близо до мама, гушнати, а не в креватчето си. Това се променя след време, но в първите седмици бебетата често търсят близост.

Ако правилно разбирам, бебето ти се храни предимно с АМ от шише. Възможно е поради слабата стимулация на гърдите да се е получило това задържане на мляко и от там усложненията, които усещаш в момента. Вариант ли е да предлагаш по-честа и продължително на бебето си да суче от гърда, а после да дохранваш с малко по-мъничко добавка? Тоест кърменето да е на поискване (даже в началото инициирано от теб), а дохранването да е ограничено само когато се налага и с тенденция към намаляване на добавката? Как ти се вижда тази посока?

Не съм сигурна, че правилно разбирам идеята за спирането на кърмата с лимона. Не съм чувала или чела за подобен метод. Ако прецениш, че искаш да спреш да кърмиш, мога да дам някои идеи за естествено и щадящо спиране на кърмата. Бе ле споделила как усещаш нещата, знам че сега не ти е никак лесно и сигурно изпитваш не малко болка. Сега важното е да се възстановиш,  а  кърменето може да продължи като плавно, стъпка по стъпка би могла да опитваш да върнеш бебето си към кърмене предимно или изцяло от гърда. Когото се почувстваш по-добре, би могла да споделиш как усещаш нещата, как би искала да продължат от тук нататък и ние ще се опитаме да дадем идеи в посоката 

Пиши пак и бързо възстановяване  Peace

# 423
Здравейте мили мамчета Simple Smile

Вчера се изместихме вече в новия апартамент и покрай местенето не ми остава много време да се включа, ще наваксам тези дни, но влизам сега да ви се похваля, че си имам още един племенник - тази сутрин сестричката ми е родила момченце - 4 кг и 54 см, много бързо и леко е минало всичко, много съм щастлива  newsm44 newsm44 newsm44

# 424
Привет,
въпрос към консултантите на ЛЛЛ и от мен.  Sad
До снощи всичко вървеше безпроблемно по отношение на кърменето - на поискване, безболезнено, кърма имах достатъчно, не съм изцеждала рутинно, освен за да си осигуря запас от 5-6 банки, за да мога да излизам без бебето понякога.
Вчера бяхме с бебето на обедна разходка, тя яде навън, после вкъщи искаше да яде начесто, както и стана. Даже снощи ми направи впечатление, че гърдите ми вече не се усещат пълни, макар да има мляко в тях. Усещах обаче рязко "слизането" на кърмата като внезапна болка в двете гърди, за секунди и спира.

Тази сутрин обаче се събудих с едната гърда препълнена и болезнена. Усещах по-твърдо място в посока подмишницата, съответно веднага я дадох на бебето с идеята да го изсуче, но то захапа зърното по извънредно болезнен начин (така не е хапала от родилния дом, когато имах само коластра още) и почти нищо не изсука. Опитах се да изцедя - ами излиза мляко, но не е както друг път на струйка И на капки, а само капките. През деня слагах бебето там, опитвах да цедя, взимах си душ, масажирах, слагах зелев лист, спах, сега е понамаляла болката, но все още е много чувствително мястото, а зърното - извънредно болезнено при кърмене, все едно бебето го млати с венци (на другата гърда суче напълно безболезнено).

Въпросът ми е какво да правя оттук нататък.
П.С. Нощем обичайно я кърмя веднъж-дваж, толкова се буди. Не ставам да изцеждам, не съм имала проблем досега.

# 425
  • España (Плевен)
Здравейте, мами..  Hug
Скоро не съм писала тук. Повече влизам във ФБ.
Ние тия дни много бяхме ревливи. Коликите така ни мъчеха. Съня и жегата също. Нещо ни е непознато още заспиването сами и само мрънкаме.
В четвъртък сме на консултация и ще видим колко сме наддали. Нямам вече търпение.
А днес съм една доволна мама. Преди малко седяхме в шезлонга повече от 30 мин. без да мрънкаме. Седим, шаваме с крачета и ръчички и гледаме една синьо-жълта жаба. Беше ни много интересна... Това ни е първото спокойно бодърстване.
Сега чакаме татито от работа и ще ходим да разглеждаме детско обзавеждане. Ще оборудваме каката със стая.
Приятен следобед от нас.  Peace

# 426
Привет,
въпрос към консултантите на ЛЛЛ и от мен.  Sad
До снощи всичко вървеше безпроблемно по отношение на кърменето - на поискване, безболезнено, кърма имах достатъчно, не съм изцеждала рутинно, освен за да си осигуря запас от 5-6 банки, за да мога да излизам без бебето понякога.
Вчера бяхме с бебето на обедна разходка, тя яде навън, после вкъщи искаше да яде начесто, както и стана. Даже снощи ми направи впечатление, че гърдите ми вече не се усещат пълни, макар да има мляко в тях. Усещах обаче рязко "слизането" на кърмата като внезапна болка в двете гърди, за секунди и спира.

Тази сутрин обаче се събудих с едната гърда препълнена и болезнена. Усещах по-твърдо място в посока подмишницата, съответно веднага я дадох на бебето с идеята да го изсуче, но то захапа зърното по извънредно болезнен начин (така не е хапала от родилния дом, когато имах само коластра още) и почти нищо не изсука. Опитах се да изцедя - ами излиза мляко, но не е както друг път на струйка И на капки, а само капките. През деня слагах бебето там, опитвах да цедя, взимах си душ, масажирах, слагах зелев лист, спах, сега е понамаляла болката, но все още е много чувствително мястото, а зърното - извънредно болезнено при кърмене, все едно бебето го млати с венци (на другата гърда суче напълно безболезнено).

Въпросът ми е какво да правя оттук нататък.
П.С. Нощем обичайно я кърмя веднъж-дваж, толкова се буди. Не ставам да изцеждам, не съм имала проблем досега.

Анда, възможно е да се е получило някакво запушване, ти си реагирала много адекватно. Ако болката намалява, това е добра посока. Възможно е няколко дни след преодоляване на проблема да усещаш гърдата си като леко натъртена. Чудесно е, че я предлагаш често на бебето да суче, важно  е да не се пренебрегва и да се изпразва добре. Възможно е след периода на усилено сукане бебето да е направило по-голяма пауза и така да се е стигнало до препълване и евентуално запушване. Възможно е и на това да се дължи засилената чувствителност на рефлекса на потичане, който описваш, въпреки че често майките споделят, че с второ дете тези усещания в първите дни са по-силни.  Възможно ли е да си притиснала гърдата по време на сън?

Топли компреси преди кърмене (изцеждане ако се налага), лек масаж под душа, хладък компрес след кърмене или зелеви листа (извара), много почивка и удобно бельо, тези неща обичайно сработват добре и до няколко дни имат добър ефект. Ако усетиш напрежение, дори през нощта, а бебето отказва да суче в този момент, може да е добро решение да поизцедиш малко, колкото да усетиш облекчение.

А възможно ли е да се възстановява месечния цикъл?

Много неприятно е, че зърното е така болезнено, би могло да помогне ако оставяш гърдата да изсъхне на въздух с малко размазана кърма върху нея. Ако ползваш крем ланолин, може да спомогне за по-бързото възстановяване. Може Ния да е притиснала зърното с венци и от там да е дошла травмата, опитай да я изчакваш да отвори добре уста за да е по-малко болезнено и да се избегнат нови травми. Може да е от полза да подпреш добре вратлето и докато суче и когато позата го налага, защото понякога, когато бебетата се унесат, отпускат назад глава и ако се почувстват несигурни, сключват венци инстинктивно.

Пиши пак как си  Peace

# 427
Благодаря ти!
Явно съм притиснала насън, спя на една страна и тази страна беше отдолу. Освен това вчера си сложих за разходката сутиен с банели, че другите нищо не повдигат като хората.
Сега е по-добре, не ме боли, като не пипам (сутринта ме болеше при всяка смяна на позата, абе много неприятно, буквално се превивах). Малко усещам топлина, но е локална. Продължавам да кърмя първо оттам, но е все така болезнено (и не е от позата, първо това проверих, също се опитвам да напъхам колкото се може повече от ареолата). Чудя се дали е възможно да има запушено каналче на зърното, да тече по малко и заради това Ния така да прави - или, алтернативно, самото зърно да е твърде разранено и заради това така да го усещам. Същата беше болката в родилното на втория ден след засукването, преди да ми слезе кърмата както трябва.

Цикълът не ми идва.
Ох, ще пробвам и това с изсъхването на въздух, надявам се вече като се е разнесла бучката, да отшумят нещата.

# 428
Шаманката, възможно е и от нередовното слагане на гърдата да се е получило така. По принцип в началото, първата седмица след като се прибрахме вкъщи, я слагах много често на гърдите. Дори съм я мъчила  с часове да седи на гърдата, но винаги си оставаше гладна и вкъщи много недоволстваха. И мен това много ме притесняваше, а и като гледах че се мъчи се предадох. По начало си нямам много кърма, или поне аз така си мисля, съдейки по реакциите на бебка и по това колко изцеждам (в началото с помпа и на ръка).
Честно казано това с намаляване на добавката и минаване изцяло на кърма ми се вижда невъзможно, ще трябва по цял ден да си виси на гърдите и да спинка по 20-30 минути и то не защото се е нахранила а от умора. Просто няма как да произведа необходимата и доза. Sad Винаги са пускали по малко, макар че пиех лактогонен чай и си хапвах жито. А и напрежението покрай мен е малко в повече, особено когато имам "помощници", може и това да ми се отразило.
Вчера, по съвет на zukrela се попарих в банята и започнах да се цедя с помпата, тъй като на ръка само прокапваше, просто зърното ми е много твърдо, и имаше по осезаемо облекчение. Зърното ми не е разранено или червено, просто е по твърдо дори и след като бебка суче, преди излизаше сплескано като сандвич. След запарката се почуствах доста по-добре, дори бях смъкнала Т до под 37 градуса, но пък ми се появиха "мръсници" на горната устна - цялата е така.
Температурата ми днес е по-ниска, чувствам се по-добре. пу-пу Макар че бучката си я напипвам и гърдата си ми пари. За бодежите не съм казвала на док. просто по това време не ги бях усещала. А и за треската, не се сетих да спомена.
Възможно е да има някаква инфекция, мисля в сряда да си пусна една пълна кръвна картина, мисля че тя ще покаже ако има нещо.
Май излекувахме млечницата на детето, тогава и се бяха появили бели петънца по езика и отстрани на бузките от едно не хубаво разбито мляко. Мазахме я няколко пъти с дактарин гел и се махнаха, сега изплакваме устенцата след всяко хранене и не съм забелязала да има. Но пък по това време съм я слагала на гърдата.
Много ми е изморително и психически по натоварващо това с цеденето, знам че е по-добре да се кърми, и много ми се искаше да можех да я кърмя. Но като че ли съм по склонна да се съглася да ми спрат кърмата, поне ще съм по спокойна. Ще се радвам ако споделиш по щадящите методи за спиране на кърмата.
 Сигурна съм че сега ако ида при същия лекар той ще ми каже да я спрем. Ще потърся второ мнение.
На всичкото отгоре от вчера гърлото ми е зачервено и леко болезнено.  Confused

zukrela, благодаря!   bouquet Получих по голямо облекчение от преди.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 19:17 от pepito21

# 429
Здравейте и от мен,
Днес купих една залъгалка на малкия и в сайта на фирмата вижте на какво попаднах
http://www.mambaby.com/mam/the_products-breastfeeding,11102,RefS … oryID__26262.html
Има инструкции за успешно кърмене!
 smile3525

# 430
На кого да пиша в лични да ме включи в групата на фейсбук

# 431
Мммммда, личи си, че времето е хубаво... никой не пише Simple Smile
Ние тези дни бяхме при бабите, но последните три дни Петра ме разби от всякъде. Цока през час и половина, максимум два и ми изпи силите. Вече започна обаче да свиква с количката. Даже вчера почти цял следобед спа в нея. И ние като БВЛ бяхме с мъжо на бал, но моята душица се постара да ме изкара от ресторанта. По принцип заспива към 22.30 и се събужда в 4.30, та реших да я оставя на свеки след като заспи, но в 1ч. получих обаждане, че положението не може да бъде овладяно  Mr. Green Прибрах се, нахраних я и пак се върнах, но честно казано постоянно я мислех.
Сега в събота сме на сватба в друг град и ще водим баба и дядо с нас. Дано няма проблеми.
Айде пак е време за ядене  Grinning

# 432
Възхищавам ви се, че имате сили да водите нощен живот Simple Smile) Аз заспивам с човечето в 9-10 и през ум не ми минава да излизам, като знам, че след 4 часа пак ще се става. Е, то зависи и кой колко е голям де, защото сме априлки, ама аз съм на края, а повечето от вас родиха в началото...

Днес на гости ни беше един приятел, който се втрещи, като видя, че държим Андрей в кошче за кола. Не по цял ден, от време на време, като не му се спи. Каза, че бил малък да седи в такова кошче, че гръбначето му билок крехко и аз почнах да се притеснявам.

Кошчето е от такъв тип

КАзвайте бързо, че да не ми приеме детето формата на кошчето, че какво ще правя тогава Simple Smile))

Поздрави на всички!

# 433

Според мен няма място за притеснение.На нас докторката ни е казвала просто да не стои повече от 6 часа на него.Тъй като тук е все по-честа практика кошчетата да се слагат и на количката, тъй като е по практично, от колата на количкат и готово.Ние също го правим, по някога и у дома, като я изкарвам в градината.

# 434
Искрено завиждам на майките, които успявате да излизате без бебоците.При мен това няма как да се случи.От както се е родила съм плътно до нея дори и за час не съм се отделяла, но е така като сме на хиляди километри от родината.
Аз да се похваля, че вчера бяхме на консултация и сега е цели 5.200 кг.Докторката каза, че си е много добре, като се има предвид, че е изцяло на кърма.
Някой беше сложил една таблица, ама нали не я сейвнах, та сега не мога да я намеря за да се отчета. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт