За храните- митове и легенди

• 48 970
  • 790
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
по повод митовете , сещам се за два много популярни тук :

1.ГМО - не са вредни ,

2. флуорът , който е необходим за изграждането на емайла на зъбите ,
1 мг дневно не токсикира огранизма ...

други митове - вредността от подсладителите , както и вредността от безкофеиновото кафе ...
[/b]
За горното съм съгласна, но това последното ме смути. Искаш да кажеш, че аспартамът не е вреден?? Или пък химикалите, с които се обработва кафето, за да се декофеинира?

# 241
Флуорът трябва правилно да се дозира.Недостатъчния прием води до нарушаване на емайла на зъбите и кариеси.Предозирането му води до "зъбна флоуроза"-зъбите стават тебеширено бели или на тъмни петна.Затова минералните води с високо съдържание на този елемент не трябва да се пият ежедневно.  Peace
Както и зъбите на децата -да се следи количеството, когато  се мият с пасти за възрастни. Количеството на пастата за деца над 6 год .възраст трябва да е не повече от едно грахово зърно и да не се поглъща.Така се избягва предозирането с флуор.  Rolling Eyes

# 242
  • Варна
Има достатъчно изследвания, които доказват вредата на флуора и че НЯМА безопасна доза. Той се натрупва в организма. Доколкото си спомням по някакъв начин участваше в комбинация с калция, като го извлича от костите.

# 243
Добро утро, доста сте изписали Simple Smile
Сутринта даваха една госпожа, не знам с каква титла, която говореше точно за здравословното хранене, и за съжаление не изглеждаше никак здравословно. Но не пропусна да спомене как е светило и в България и в САЩ...както и да е.
Според нея ако в зелената салата се сложи лимон, вместо оцет, той неутрализира нитрАтите.
Аз го правя, ама не знаех че има и такава функция. Другото което каза е, че спанака е полезен ако се яде суров, като се сготви се отделяло нещо си, което вече било много токсично  newsm78 Някой ако го е слушал, моля да се включи, че слушах с едното ухо. Аз съм страшен фен на спанака във всякакви форми, та ми е интересно.

Колкото за биото, ще ви разкажа случаен експеримент от преди 2-3 години. Баба ми, цял живот сади зеленчуци и никога не тори, в резултат доматите и бяха божествени, макар и не много прекрасни на вид. Та преди няколко години баба и леля си разделиха градината, в едната половина баба си садеше както си знае, в другата леля, тореше, поливаше с какво ли не, включително пръскаше доматите. Резултата беше 10-торно по голяма продукция, идеални на форма и вид домати, но не толкова вкусни. На баба доматите бяха по-малко, защото поизгниха, някои бяха на петна, защото се изсипваха странни дъждове, вкусът беше почти като едновремешният но не съвсем. Така че и без торове да се гледа, при този климат, и замърсена почва, вече нищо не е както преди.

# 244
  • Galaxy 13197853088
ха, като казахте спанак, нямаше ли че нещо неговата полезност била силно завишена заради грешка в изследванията.

# 245
Заради печатна грешка, но не знам дали не е поредният мит.

Флип, аз по повод убежденията и вярата писах малко по-преди
от поста, който коментираш. И всъщност си прочела моя имен-
но по предубеждение - аз просто поставям въпроси, а дали по-
соченият сайт е достоверен, всеки може да съди по първата му
страница ... Ти четеш ли го?

# 246
  • София
ха, като казахте спанак, нямаше ли че нещо неговата полезност била силно завишена заради грешка в изследванията.
Бил е полезен, сега е полезен ако е био. Спанака и черешите в челото на онези, които усвояват пестициди и нитрати. Другото е, че съдържа много оксалати и ако се яде ежедневно може да навреди на хора с бъбречни проблеми и деца.

По повод на лимона и салатата- нитратите са водноразтворими, като витамините и при накисване във вода се отделят в нея. Та салатите могат да се накиснат за десетина- петнайсет минути вместо да им се слага лимон. Същото важи и за останалите зеленчуци. Водата не ликвидира пестициде, разбира се.

# 247
  • София
... Другото което каза е, че спанака е полезен ако се яде суров, като се сготви се отделяло нещо си, което вече било много токсично  newsm78 Някой ако го е слушал, моля да се включи, че слушах с едното ухо...
При готвенето на спанака /както и някои други, например лапад и киселец/ се отделят оксалати, които са особено вредни за хора с бъбречни проблеми, склонни да образуват оксалатни камъни, затова е добре преди да се сготви, да се попари с вряла вода, и след това да се измие треволяка. В копривата също има, но в по-малка степен. Аз попарвам всичко за всеки случай и хвърлям водата.

# 248
Прочетох темата и отивам да се информирам по обстойно за лечебния глад.

# 249
Прочетох темата и отивам да се информирам по обстойно за лечебния глад.

А, нали... едно нещо ми кажете поне, което мога да ям без притеснение и да давам и на детето си...

# 250
Чувала съм една теория, че вече организмът ни толкова е свикнал на химия, че се е приспособил един вид. И ако го лишим от всекидневната доза отрова ще ни се разсърди.  Grinning
Така, че нека живеем в мир с химията!  Hug

# 251
други митове - вредността от подсладителите , както и вредността от безкофеиновото кафе ...
Това за кафето защо да е мит? Погледни с какви химикали извличат кофеина.

# 252
  • Galaxy 13197853088
с бензин рафинират олиото.
да си се натровила?

# 253
  • SA
Пакетираните храни имат добавена захар. Нали ти доказвам че и в солта дори има, ама ти си знаеш своето.

Сори, ама не си писала във всички пакетирани храни. Все пак не само те са храна, нали?

# 254
  • София
Цитат
А, нали... едно нещо ми кажете поне, което мога да ям без притеснение и да давам и на детето си...
Че защо, доста неща могат да се дават, Бояна май по-горе беше писала - при разнообразно хранене отровите не се натрупват в опасна степен.
Лично аз купувам и давам месо /е, пилетата ги взимам от баба на село Simple Smile/, риба, сирене, кисело и прясно мляко /понякога био, понякога друго/, масло и зехтин, зърнени храни /тях купувам най-често био/, плодове и зеленчуци по възможност сезонни, доста ядем сурови ядки, мед и сушени плодове.
Вкъщи не влизат или много рядко колбаси, боклучиви храни като чипс или зрънчовци, шоколад или сладолед с мярка, бисквитки понякога, пием вода и чай, рядко фреш.
Готвя през ден, има теория, че претоплената храна е вредна, но да се убия не мога да готвя всеки ден, все ще преживеем и през ден, месо се яде 1-2 пъти в седмицата, 1 път задължително риба, не се пържи, както не се яде и скара /която би могла да е канцерогенна, ако е на дърв. въглища/, и нямам нищо против супи и манджи /мусака, сърми и пр./ Основно се вари или пече във фурна, за съжаление няма уред за готвене на пара. Готвя със зехтин, но го прибавям накрая, след като изключа ястието, в месни ястия не слагам мазнина, понякога готвя с масло.

Общи условия

Активация на акаунт