За храните- митове и легенди

• 48 861
  • 790
  •   1
Отговори
# 270
не им вярвам за тази сол.
Eстествено - солта си е сол - NaCl, каквито и да са вредностите - ще да са от него....

# 271
не им вярвам за тази сол.
Eстествено - солта си е сол - NaCl, каквито и да са вредностите - ще да са от него....

Както и полезностите, впрочем, солта е необходима за всеки организъм. Идеята е, че тази сол е по-малко обработвана и химизирана. Също както и кафявата захар.

Често най-големите вредности идват не от солта, захарта, кофеина или никотина, а от химиите, с които всички храни се обработват, за да са по-трайни, по-кристални, по-бързи и лесни за производство или по-не знам какво.

Например - домашни био курабийки с хубави продукти и чаша мляко, са чудесна здравословна храна. Вафлите, сухите пасти и желираните бонбони не са. Тоест, не е идеята да не ядем сладко или десерти, а какви и какво количество.

Май това беше смисъла и на темата.

# 272
Да и смисъла е и все повече хора да започнат да се информират, какво ядат, без значение, дали ще го ограничат или не, ама поне да знаят. Макар че, познанието води до ограничаване  Mr. Green
Повечето грешки стават от незнание или чул недочул нещо.
Няма да забравя, как в една скорошна тема ни обясниха, че Данонино не се давало на деца под 3 г. заради мазнините и захарта. Така казал вътрешен човек от Данон или нещо подобно.

# 273
И с какво е химизирана обикновената каменна сол, която купувам? За йодирането знам, ама то е полезно.

# 274
А какъв оцет ползвате за салата от зеле, краставици, ако нямате в момента лимон? Едно време имаше само един вид оцет в цяла България - от Лясковец, но беше хубав. Сега не мога да намеря свястен оцет.  Купих един балсамов /италиански, уж от Модена/, но искам български.

# 275
Винен оцет ползвам аз, не мога да преценя кой е хубав и кой не обаче, купувам какъвто има.

# 276
  • София
"Солта има кубична кристална структура, изградена от светлинни кванти или фотони, които са чиста светлинна енергия. Когато слънцето изсушило първоначално създадените океани преди 250 милиона години, светлинната енергия се заключила в кристалната мрежа и се консервирала. С разтварянето на кристалната сол във вода, кубичната структура се разпада и съхранената в солта енергия се освобождава. Йонизирането на минералите ги прави подходящи за усвояване. Кристалната сол съдържа също и всички енергийни честоти, необходими на организма от биофизична гледна точка, които могат да балансират даден енергиен дефицит, дори и без липсващата честота и информацията, която носи."

Хималайската сол ме загуби завинаги!  ooooh!

Аз имам такава: http://www.saltworks.us/fleur-de-sel-camargue.html Според мен е безумно скъпа, но понеже бях в Камаргите и...като сувенирче.

# 277
  • Варна
А какъв оцет ползвате за салата от зеле, краставици, ако нямате в момента лимон? Едно време имаше само един вид оцет в цяла България - от Лясковец, но беше хубав. Сега не мога да намеря свястен оцет.  Купих един балсамов /италиански, уж от Модена/, но искам български.
С български оцет чистя варовик. Идеално става Simple Smile
За консумация взимам био винен или ябълков от Карфур или ДМ/Алнатура.

# 278
  Ябълков ползвам от години, обаче съм забравила какво му беше на винения... Понякога си правим, имаме едни ябълки на вилата, само за оцет.

# 279
А, точно Алнатура са тея с жълтата биозахар.
Имат и чудни пастетчета в малки стъклени буркани, сто вида, пак в ДМ.

# 280
  • Варна
Пастетът от гъби шийтаке е мммммммммм Heart Eyes

# 281
от известно време ме 'мъчи' един въпрос, може би тук ще намеря аргументиран отоговор..
предисторията - аз винаги съм използвала свежи зеленчуци. от няколко месеца насам използвам доста замразени зеленчуци ( за готвене), от ик. причини - една чушка, един морков, един картоф ми струват повече от пакет 16вида замразени зеленчуци, да не говорим колко време пестят.

Та, искам да разбера за това чудо- полезности, вредности, къде е уловката?

# 282
от известно време ме 'мъчи' един въпрос, може би тук ще намеря аргументиран отоговор..
предисторията - аз винаги съм използвала свежи зеленчуци. от няколко месеца насам използвам доста замразени зеленчуци ( за готвене), от ик. причини - една чушка, един морков, един картоф ми струват повече от пакет 16вида замразени зеленчуци, да не говорим колко време пестят.

Този материал дава доста и правдива информация.

# 283
в пресните има повече витамини ,
те се разрушават с течение на времето -  намаляват до 30 % след няколко месеца
така че ако имаш пресни , в смисъл прясно откъснати - те са с най-много витамини ,
идеалният вариант - береш от градината и режеш

но зеленчуците ги берат есента , примерно , и ги съхраняват в хладилници , на студено ,
морковите , които са сега по магазините , предполагам  са брани есента и просто са съхранявани  на студено - те са загубили голямата част от своите витамини , замразените моркови имат повече витамини от тия , които не са били във фризер .

====================
един друг мит , споменат нагоре -
за прясното мляко и ензимът , който липсвал на много от азиатците -
те просто не са яли много мляко , ензимът е оставал неизползван и затова организмът спира да го произвежда ,
много от тях нямат и ензим за разграждане на алкохол , по същата причина , но едва ли някой фен ще се откаже от бордото си Simple Smile

# 284
  • София

Зависи от марката. Някои марки имат висок контрол на нитрати и пестициди, а в много страни има и замразени био миксове. Ако фирмата е добра извън сезона много зеленчуци ще са по- полезни замразени, защото те се замразяват шоково веднага след откъсването. Специално в България е много тънък момента със съхранението. в много вериги съм виждала как пристигат замразените зеленчуци и колко време се разтоварват. Всички знаем, че размразят ли се е най- добре да се изхвърлят, но е видно, че по щандовете има повторно замразявани пакети. Същото се случва и ако се размразят по пътя към дома. За мен това е уловката.

Общи условия

Активация на акаунт