За храните- митове и легенди

• 48 960
  • 790
  •   1
Отговори
# 285
А предлагате ли на децата си бакла, бамя, зелен боб на яхния или по друг начин.Това са май позабравени ястия, признавам и аз съм готвила само зелен боб и то заедно с други зеленчуци.

А попска яхния?/Ястие от малки лукчета и домати/Сега се сещам колко е вкусно, може би от години не съм яла, а детето ми-никога.

Защо естествени и сезонни храни, доказали качествата си изчезват от менюто ни?

Кажете мнението си за макарони, юфка, кус-кус?Децата много ги обичат.

# 286
  • София
Кажете мнението си за макарони, юфка, кус-кус?Децата много ги обичат.

Като цяло пастата може да е добра храна. Тук традиционно е като закуска, но пастата със сос за обяд може да е много полезна. Да не говорим, че в соса могат да се пасират и прикрият и най- мразените от детето зеленчуци. Mr. Green

# 287
  • София
Правя паста, а бамя и зелен фасул много обичам.
И макарони за закуска.
Е, не е много често.
Добра храна е, да.

# 288
Винаги имам замразена бакла - за салати.

С мъка на сърцето си признавам, че от десет години не съм правила попска яхния. А имам желание. Да видим тази година.

# 289
  • София
Бакла и бамя едно и също ли е?

# 290
  • Paradise
Много често готвя храни, които ми е правила моята баба.
Да е жива и здрава майка, че помага като рецепти.

Относно пастата - моят син не харесва комбинацията паста с червен сос.
Паста яде под формата на кус-кус/звездици/макарони за закуска.

# 291

Съвсем не. Лаишко казано - баклата е като много едър боб, а бамята - като млад боб в шушулки, обаче не съвсем.
Във високата (дворцова) турска кухня е имало ястие от типа "пълнена бамя". Коя булка днес по нашите ширини приготвя такова нещо?

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 22:07 от argun

# 292
  • София

Съвсем не. Лаишко казано - баклата е като много едър боб, а бамята - като млад боб в шушулки, обаче не съвсем.
Във високата (дворцова) турска кухня е имало ястие от типа "пълнена бамя". Коя булка днес по нашите ширини приготвя такова нещо?
Мерси.
Не знам кой го приготвя, но аз бих го опитала с удоволствие Simple Smile

# 293
"Глюкозо-6-фосфат  дехидро-геназен дефицит /фавизъм/
Заболяването е вид хемолитична  анемия, която се дължи на мутация в  гена за синтез на ензима Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа / Г6ФД/, който се намира в Х-хромозомата.
Хелитична криза – фавизъм – настъпва след консумация на бакла или при инхалация на цветовете й. В баклата се съдържат β-глюкозиди, наречени вицин и конвицин, при хидролизата на които се образуват продукти със силно окислително действие.
У кърмачета с дефицит на Г6ФД, фавизъм настъпва, когато техните майки консумират бакла, или когато се хранят с мляко от кози, хранени с фураж от бакла.
Първите прояви настъпват няколко часа (48-72h) след консумацията на бакла. Появява се главоболие, фебрилитет, гадене, повръщане, мускулни болки, отпадналост, сънливост, пожълтяване на кожата, червена урина.
"
http://zdraveya.com/bakla-otlichna-hrana-no-i-vnimanie.html

# 294

Мерси.
Не знам кой го приготвя, но аз бих го опитала с удоволствие Simple Smile

Аз също бих опитала дворцовата кухня  Hug

ПП - но поради липса на опции смятам да я сведа до собствените ми възможности. Тази година. Следващата - иншалла.

# 295
Между другото баклата е много опасна и дори смъртоносна. С нея трябва много да се внимава.

# 296

ne:-)

# 297
и двете са гадни , обаче ...

# 298
Между другото баклата е много опасна и дори смъртоносна. С нея трябва много да се внимава.

В един на милион случаи. както всичко останало.

и двете са гадни , обаче ...

С какво бамята ти е по-гадна от по-едрия боб?

# 299

В един на милион случаи. както всичко останало.

Но може ли да си сигурна, че ти нямаш недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа в еритроцитите, който води до остра хемолитична анемия.

Общи условия

Активация на акаунт