София МЛАДОСТ (16)

• 60 486
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Признавам, че не възпитавам в християнската религия и въпреки това никога не се затруднявам да обяснявам религиозните празници на другите. Не ме интересува какво му казват в градината или на други места защото последната дума е моя и все още манипулирам съзнанието му в посока, която желая.

# 316
Цитат
Тези неща много трудно се обясняват на едно дете, на което отвсякъде се опитват да му промият мозъка, без да го настроиш срещу тези, които го правят.

Ако използваш определения като глупости, наистина няма да ти е лесно хем да му предпазиш мозъка от "промиване", хем да не го настроиш срещу учителките.
Аз продължавам да питам, пък било то и от еврейска гледна точка, какво лошо има в боядисването на яйца за Великден? Все пак ако човек иска да си възпита детето в някакви вярвания, различни от тези на средата, в която то расте, трябва да говори повече, а не да премълчава, още по-малко да иска от учителките да премълчават.
Все пак чакам Кати да обясни какво е имала предвид.

# 317
  • София
Извинявам се, ако съм засегнала някого с думата "глупости". Мина ми през ума, че може да се случи, но имах предвид псевдорелигиозните обяснения на учителките в детската градина (може би са се опитвали да упростят нещата максимално, за да станат достъпни за децата, но определено бяха малоумни), а не религиозните вярвания на когото и да е, а затрудненията ми бяха не толкова в обясняването на религиозните празници, колкото в опровергаването на гореспоменатите глупости.

# 318
  • София

Н, да - в тази връзка аз наистина ужасно се затруднявам с всички Коледи и Великдени, витаещи из детската градина... Бях меко казано шокирана, когато ми каза, че яйца се ядяли на великият ден!?  Shocked... и други подобни.

Защо, кое точно те шокира?

Че се ядат яйцата само тогава Mr. Green

Ами... меко казано доста неуместно беше - на Песах се ядат по традиция твърдосварени яйца (от то там е "мигрирала" традицията за Великден, варят се с люспи от стар лук, та да станат жълто- кафяви), баща ми беше направил тогава, а Давид започна да обяснява нещо за това как яйца се ядяли на великият ден... и кой ден бил великият ден, и всеки път като яде яйца ли е великият ден и всякакви такива...  Rolling Eyes В крайна сметка му казах, че Великият ден е когато той се роди, ама... доста доста конфузно се получава всеки път и най- вече - напълно излишно...

# 319
  • София

Н, да - в тази връзка аз наистина ужасно се затруднявам с всички Коледи и Великдени, витаещи из детската градина... Бях меко казано шокирана, когато ми каза, че яйца се ядяли на великият ден!?  Shocked... и други подобни.

Защо, кое точно те шокира?

Че се ядат яйцата само тогава Mr. Green

Или защото евреите не празнуват Коледа и Великден?

Аз също винаги съм се затруднявала с тези празници, особено когато се налага да давам допълнителни разяснения на безумните обяснения на учителките и допълнително да обяснявам, защо това са глупости, и да се затруднявам допълнително да обяснявам, че въпреки че това са глупости, учителките пак трябва да се слушат и уважават, както като личности, така и като вярвания. Тези неща много трудно се обясняват на едно дете, на което отвсякъде се опитват да му промият мозъка, без да го настроиш срещу тези, които го правят.

И при всяко положение всякакъв авторитет отива на кино.
Не можеш да кажеш на едно дете "този човек говори / прави пълни глупости, но ти трябва да му вярваш".
И затова се принуждаваме да оставим нещата до "говори / прави пълни глупости".
Което в никакъв случай не е правилно... или?

Признавам, че не възпитавам в християнската религия и въпреки това никога не се затруднявам да обяснявам религиозните празници на другите. Не ме интересува какво му казват в градината или на други места защото последната дума е моя и все още манипулирам съзнанието му в посока, която желая.

Бих се възползвала от малко ноу-хау, ако раздаваш.

# 320
  • София
Цитат
Тези неща много трудно се обясняват на едно дете, на което отвсякъде се опитват да му промият мозъка, без да го настроиш срещу тези, които го правят.

Ако използваш определения като глупости, наистина няма да ти е лесно хем да му предпазиш мозъка от "промиване", хем да не го настроиш срещу учителките.
Аз продължавам да питам, пък било то и от еврейска гледна точка, какво лошо има в боядисването на яйца за Великден? Все пак ако човек иска да си възпита детето в някакви вярвания, различни от тези на средата, в която то расте, трябва да говори повече, а не да премълчава, още по-малко да иска от учителките да премълчават.
Все пак чакам Кати да обясни какво е имала предвид.

Какво по- точно да ти обясня?
Не искам да боядисва яйца, не искам да коли прасе за Коледа, не искам да гони духове, не искам да танцува под звуците на тупана.
Аз НЕ насаждам каквато и да било вяра в него, обяснявам му традициите, които спазвам - традициите на неговите деди - именно като такива, без абстрактната концепция за предвечен Бог, която не мисля, че бих могла - нито пък пих искала да се опитам - да му обясня. Смятам, че за него е важно да запомни традициите на дедите си - понеже благодарение на тях Е, а вяра ще избере сам тогава, когато е готов за това. Не желая някой да му натрапва религия. Религията е нещо лично, интимно и е редно хората да я практикуват в домовете и духовните си храмове - независимо към коя точно религия се числят. И категорично да НЕ замесват в религиозни разговори чужди малолетни деца! Това е абсолютно неприемливо. Аз с удоволствие - и с уважение към всяка вяра - говоря на религиозни теми както с християни, така и с всички останали, а ако срещна човек, практикуващ неизвестна за мен религия - т.е. такава, до която не съм се "докосвала", примерно вуду, това би било още по- интересно. За мен. Не за детето ми, което още не е имало възможност да порасте, да опознае света - такъв, какъвто Е, такъв, какъвто ТОЙ го вижда, за да се самоопредели. Ако като порасне има нужда от 3 бога, за да запълни живота си - добре, ако има нужда от 10 - негова си работа. Но не и сега, не и на 3, не и в светската детска градина... и не и представена по такъв безумен начин, че детето да разбере, че яйца се ядат в един специален ден...  Rolling Eyes

Силно се надявам, че това е достатъчно обяснение.

ПП
А ти какви определения би предложила?
Фикции?
Не мисля, че е запознат с термина.
Фантасмагории?
Същото нещо.
Опитах първи с "приказки", но не се получи - просто очевидно не се представя като приказка и детето, разбира се, прави разлика м/у начина, по който се представят приказките - което е нормална практика в детско заведение - и начина, по който се представя нещо предстоящо - яденето на яйца, примерно. Яйцата са реалност и да, те се ядат.
В такъв случай май единственото, което остава, са... "глупости".

# 321
А защо не му обясниш какво се има предвид под Великден? Нали не мислиш, че ще го опазиш в тайна от него завинаги?  Още повече измествайки въпроса с "когато ти си се родил", което може съвсем да го обърка. Този празник има повече културна, отколкото религиозна страна в България, където вярващите по начало са много малко.
За да няма конфузни ситуации, обясняваш подробно какво се прави на Песах и защо, кое какво означава, как и другите боядисват яйца, само че наричат празника Великден и ако можеш да избегнеш споменаването на Исус, ще е супер  Mr. Green

Ние сме, така да се каже, заклети атеисти и зяпнахме от изумление, когато детето взе да пее песничка за "Бог Исус възкръсна днес", научена в детската градина. Питаше какво е възкръсна, аз обясних, че е когато природата се събужда за нов живот напролет и дърветата цъфтят, след като цяла зима са изглеждали безжизнени без нито едно листенце, а после се съживяват (каквото всъщност оригинално се празнува на този празник, преди да лепнат Исус отгоре). И че някои хора вярват, че всичко това го прави един бог и той се казва Исус.
Постарах се да звуча максимално неутрално, макар че не успяхме да си сдържим първоначалната негативна реакция при чуване на песничката (като чуя Бог Исус и ми се обръща нещо отвътре) и детето не е посмяло повече да изпее това. На мястото на този текст си измисля нещо друго, не смее да го повтори  Rolling Eyes
Но по религиозните въпроси съм се подготвила горе-долу така - обяснявам какво първоначално се е празнувало на съответния празник - Коледа - ражда се "слънцето", денят започва да става все по-дългъг с всеки ден. Хората толкова не обичали да им е студено и мрачно, че направили от този ден празник и си измислили приказка, как слънцето било бебе и се родило, кръстили го Исус и т.н.
Коледа по принцип, особено в детска възраст е толкова дистанциран от всякаква религиозност и толкова пришит към консуматорството, Дядо Коледа, Кока-Кола и др. подобни  Mr. Green, че не създава особени проблеми.
Великден е по-сложен, особено ако започнат да изникват детайли за разпъване на кръст и други такива  Rolling Eyes, но за сега го представям като приказка и с "някои хора вярват, че...", без да споменавам думите глупости или лъжат.

# 322

Още е малък и авторитета ми е неоспорим. Никога не казвам, че някой е казал глупости, а само че не е разбрал или се е объркал. Тази част от християнските празници, която неминуемо присъства в живота ни покрай Коледа и Великден обяснявам, че я правим защото живеем сред православни християни и така показваме, че ги уважаваме. Не му казвам никога, че Исус е измислица и не отричам християнството. За него той е "един човек живял много отдавна" и понякога говорим как се е родил, какво е правил и т.н. Ходили сме до църква, джамия и гробище (малко, когато няма никой). Седим отпред и отговарям на всичките му въпроси както сигурно го правите и вие. Просто не намесвам божествената част.

# 323
  • София
Извинявайте ,но последните 2 страници са ми с много религиозна насоченост.Така наистина въпросът "Парк или Църква" сякаш се трансформира в "Против християнството".

Имам още едно питане ,към тези от вас ,които имат познания в тази насока.Как може да се отправи искане към общината да се сложат легнали полицаи?Живея в Младост 2 и всяко ходене до пазара на Младост 1 ми е кошмарно с пресичането.Предполагам не само и на мен.Няколко пъти без малко да ме блъснат и ми писна ,но не съм наясно какво трябва да се предприеме.Имам в предвид пешеходната пътека на Ляпчев до автокъщата.

# 324
  • София
А защо не му обясниш какво се има предвид под Великден? Нали не мислиш, че ще го опазиш в тайна от него завинаги?  Още повече измествайки въпроса с "когато ти си се родил", което може съвсем да го обърка. Този празник има повече културна, отколкото религиозна страна в България, където вярващите по начало са много малко.
За да няма конфузни ситуации, обясняваш подробно какво се прави на Песах и защо, кое какво означава, как и другите боядисват яйца, само че наричат празника Великден и ако можеш да избегнеш споменаването на Исус, ще е супер  Mr. Green

Ние сме, така да се каже, заклети атеисти и зяпнахме от изумление, когато детето взе да пее песничка за "Бог Исус възкръсна днес", научена в детската градина. Питаше какво е възкръсна, аз обясних, че е когато природата се събужда за нов живот напролет и дърветата цъфтят, след като цяла зима са изглеждали безжизнени без нито едно листенце, а после се съживяват (каквото всъщност оригинално се празнува на този празник, преди да лепнат Исус отгоре). И че някои хора вярват, че всичко това го прави един бог и той се казва Исус.
Постарах се да звуча максимално неутрално, макар че не успяхме да си сдържим първоначалната негативна реакция при чуване на песничката (като чуя Бог Исус и ми се обръща нещо отвътре) и детето не е посмяло повече да изпее това. На мястото на този текст си измисля нещо друго, не смее да го повтори  Rolling Eyes
Но по религиозните въпроси съм се подготвила горе-долу така - обяснявам какво първоначално се е празнувало на съответния празник - Коледа - ражда се "слънцето", денят започва да става все по-дългъг с всеки ден. Хората толкова не обичали да им е студено и мрачно, че направили от този ден празник и си измислили приказка, как слънцето било бебе и се родило, кръстили го Исус и т.н.
Коледа по принцип, особено в детска възраст е толкова дистанциран от всякаква религиозност и толкова пришит към консуматорството, Дядо Коледа, Кока-Кола и др. подобни  Mr. Green, че не създава особени проблеми.
Великден е по-сложен, особено ако започнат да изникват детайли за разпъване на кръст и други такива  Rolling Eyes, но за сега го представям като приказка и с "някои хора вярват, че...", без да споменавам думите глупости или лъжат.

Благодаря за съветите. Подозирам, че биха ми били много полезни - след някоя и друга година А може и децата да са различни, не знам. Според Давид, струва ми се, има неща, които са истински - истински истински - и те са истински за всички и има неща, които не са истински - приказки, филмчета, но... те са "на уж" за всички.
Опитах го номера с "има хора, които наричат себе си християни и вярват, че", но по погледа разбрах, че само още повече го обърквам...

Когато му разказах истирията на Моисей (която му беше много интересна, но май е забравил за няколко месеца) изрично му казвах, че разказвам приказка... и когато ме питаше "ама как така пръчката става на змия" - примерно - не ми е и хрумвало да се опитвам да му обяснявам понятието "чудо"...

А принизяването на вярата - на която и да е вяра, не само на моята - до местните традиции, несвързани с нея, но прикрепени към религиозните обреди, за мен е просто унизително и обидно за хората, които искрено я изповядват... и някак не мога да си обърна езика да кажа такова нещо...

Слава Богу, такива песни не ми е пял Давид, ако се беше случило, не искам и да си представям в каква точно истерия бих изпаднала... достатъчно ужасяващо ми е когато племенника ми с ентусиазъм пее "ой коледо, кой коледо" - понеже толкова е и разбрал думите...  Sick Кой точно малоумник е решил, че трябва да учи малки момченца на тази песен не знам, но ако го хвана... ще му я избия тази идея през... където е влязла. Особено като се има предвид, че Коледуването е бил езически обичай по нашите земи, свързан с ОПЛОЖДАНЕТО! И в него са участвали само мъже, не жени, не момичета, не момченца - мъже... с пишки.... които ритуално да оплодят земята, че да роди добра реколта на пролет...  Rolling Eyes и, разбира се, детето изобщо не знае значението н ни една от думичките, дето се мотаят там из изречението - специално го питах една по една, както и като словосъчетания - със същия успех, но може би по- голяма полза, можеха да го приучат да пее някакви будистки песни на китайски...  Rolling Eyes

ПП
Боята по яйцата за Песах, както и самите яйца, не означават нищо - освен, че кокошките снасят по това време на годината и с цвят е по- забавно... а за момента ми е достатъчно трудно да му обясня смъртта изобщо, че да се хвърлям на обяснения за Ангела на Смъртта или обредни (жертвени)  животни.

# 325
  • София
Извинявайте ,но последните 2 страници са ми с много религиозна насоченост.Така наистина въпросът "Парк или Църква" сякаш се трансформира в "Против християнството".

Имам още едно питане ,към тези от вас ,които имат познания в тази насока.Как може да се отправи искане към общината да се сложат легнали полицаи?Живея в Младост 2 и всяко ходене до пазара на Младост 1 ми е кошмарно с пресичането.Предполагам не само и на мен.Няколко пъти без малко да ме блъснат и ми писна ,но не съм наясно какво трябва да се предприеме.Имам в предвид пешеходната пътека на Ляпчев до автокъщата.

Това е основна пътна артерия, едва ли ще те огрее Confused Андрей Ляпчев си е ужас направо Sick По-нагоре/долу(зависи от къде идваш) има светофар, не е удобно, но все пак...

# 326
  • София

Още е малък и авторитета ми е неоспорим. Никога не казвам, че някой е казал глупости, а само че не е разбрал или се е объркал. Тази част от християнските празници, която неминуемо присъства в живота ни покрай Коледа и Великден обяснявам, че я правим защото живеем сред православни християни и така показваме, че ги уважаваме. Не му казвам никога, че Исус е измислица и не отричам християнството. За него той е "един човек живял много отдавна" и понякога говорим как се е родил, какво е правил и т.н. Ходили сме до църква, джамия и гробище (малко, когато няма никой). Седим отпред и отговарям на всичките му въпроси както сигурно го правите и вие. Просто не намесвам божествената част.

Ами... не мисля, че ще разбере това, наистина.
А гробището за него е "мястото, където са мъртвите хора" - и мисли, че ако отиде там, ще види мъртви хора...
Никога не съм пазила смъртта като такава в някаква тайна, напротив - има баба и дядо, които са починали, преди той да се роди, говорила съм му и за моите баби и дядовци, показвала съм му снимки... още от много малък... но според него мястото, където живеят тези мъртви баби и дядовци просто е много далеч и там се ходи със самолет - това го изобрети на о/о 2 години и някак така и не успях да преборя тази представа до по- миналата седмица, когато баща му и баба му отидоха до гробищата, а ние останахме - за да не ми се налага да го гоня между гробовете или да му се карам там, че това не може и онова не бива, да не рови (любимо занимание) и други подобни...
С други думи казано, достатъчно трудно ми е да преборя представата за смъртта като такава, че да се хвърлям и в божествени представи или това, че има хора, които вярват нещо си  и други, копито вярват друго и ли трето... на мен ми звучи объркващо, не мисля, че ще го обясня така, че да бъде разбрано...

# 327
  • София

Просто този разговор няма никакво отношение към онзи за градинката... а към възпитанието на децата - темата е за всякакви теми...

На твоя въпрос отговора не знам, но имам някакво подозрение, че вероятно КАТ трябва да го разреши или направи, понеже и знак трябва да се бодне, а за знаците те отговарят...

# 328
А принизяването на вярата - на която и да е вяра, не само на моята - до местните традиции, несвързани с нея, но прикрепени към религиозните обреди, за мен е просто унизително и обидно за хората, които искрено я изповядват... и някак не мога да си обърна езика да кажа такова нещо...
Всъщност в България езическите традиции изобщо не са напуснали празниците, така че няма никакво принизяване на никаква вяра. Празниците и Коледа и Великден са езически и по произход и по смисъл и по обредите, които ги съпътстват. Даже в началото, когато се е налагало християнството, са преследвали жестоко хората, които са празнували тези празници и понеже са видели, че няма да могат да ги изкоренят, затова ги присвоили.
Но самите празници нямат нищо общо с християнството като вяра. Истински вярващите християни, които вярват само на написаното в Библията, а не на по-късни нововъведения с известни автори, не би трябвало да ги празнуват.
Хелоуийн също е изключително езически, при това много страховит празник, с прикачено отгоре християнско значение, но запазил до голяма степен (макар и омекотена) символиката на езическия си първоизточник. Той също не би трябвало да се празнува от искрено вярващите християни, понеже по никакъв начин не е свързан с вярата им.

Колкото до наистина и наужким, нямам представа защо синът ти се затруднява с тези понятия. Дъщеря ми е по-малка, но безпогрешно се ориентира вече.
Тя като си играе, размахва един молив, казва това е магическа пръчица, сега ще те превърна в жаба и т.н. Наужким се превръщаме във всякакви животни, играем роли, не си мисли, че всичко е наистина.
Чела съм й много приказки, не ги смята за действителност. И за Дядо Коледа уточнихме вече, че е герой от приказка, а не истински. С месеци сме си играли на Дядо Коледа, тя внася най-различни интерпретации в историята, возила съм я с шейна из къщата да пуска подаръци на децата, до пълна насита от историята. Казах й, че някои деца вярват, че той е истински, без уточнението ми да е неуважително към когото и да било. Съвсем ясно ме разбра.

Аз не се опитвам да й създавам впечатление, че знам всичко, така че нямаме никакви проблеми с отговорите "не знам", "някои мислят, че е така, други, че е иначе". В този смисъл "някои хора вярват" не е натоварено с негативен смисъл "защото са по-глупави", а просто гледна точка.
Не й създавам и впечатление, че съществува една универсална истина.
- Тези обувки хубави ли са?
- Според баба ти са хубави, затова ти ги е купила, но според мен не са хубави.
- На мен ми харесват.
- Добре, на мен обаче не ми харесват.
Т.е. всеки си има мнение, не е нужно всички да са съгласни или да се обяви една универсална истина и няма проблем всеки да си каже мнението. За нея "някои хора мислят така и така" е съвсем валидно и разбираемо.

# 329
  • София

Това е основна пътна артерия, едва ли ще те огрее Confused Андрей Ляпчев си е ужас направо Sick По-нагоре/долу(зависи от къде идваш) има светофар, не е удобно, но все пак...
На този светофар е още по-страшно/ако става въпрос за светофара на Евромаркет.А пък и от къде трябва да минеш за да пресечеш там!?Твърдо съм решила да измисля нещо по въпроса.........

Общи условия

Активация на акаунт