162 отпускарки на гezме в НАП, КАТ и МеВеРe (Немската тема)

• 29 804
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • в сърцето на един мъж...
Чико, пробвай с клавиатурата - понякога, ако клавиатурата е превключена на един език, кредора не винаги иска да работи.

# 151
Включвам се с въпрос. Има ли някъде писано или нещо друго което да задължава родител да си води детето на профилактичен преглед всяка година, ако няма нужда. Говоря за подобно на   У-та но след 6 години.
някъде е задължително (или поне пращат настоятелни писма), някъде не е, някъде само някои от У-тата са задължителни- не става много ясно. В BW май няма задължителни, но най-добре да питаш вашия педиатър, че да не те объркам нещо Peace У10 и У11 даже не се поемат още от всички каси, така че най-вероятно няма и да са задължителни.

# 152
Ааа ми ОК - значи без климатици - още по-добре. То мъж ми се дърпа нещо за тая къща -  била извън града - та май ще си останем в апартамента за сега.

Набарах билети на УИЗ ЕЪР - 390 евро Франкфурт-София-Франкфурт - за тримата. Ама се чудя колко ли ще ни цакат ако идем с колата и я оставим на паркинг за цял месец newsm78 Някой да го е правил това - става въпрос за Хан а не за централното летище newsm78

Ох това образУвание - не мога да кажа нищо - Марчето има време до у-ще, ама като чета, се чудя дали не е прав шефа на мъж ми, че си кара децата на у-ще в Страсбург newsm78

# 153
# 154
Ja da smenim tewmata s druga. Kagete mi, sasto 50% ot otwarjanijata tuk na kredora mi se pokazva EN (kakto w momenta) i ne moge da se smeni s BG. Problema w moja PC li e, w AOL ili w bg mama?

Имах тоз проблем - оказа се че Ники като е настройвал клавишните команди за работа с Архикад, ми е бъгнал и клавишите за смяна на спелинга. Да не е нещо такова Hug

# 155
Biba, много благодаря.
Сега да разкажа за какво иде реч.
Вики почти преди две седмици й се възпали дясното око. Беше неделя и следователно се обадихме на дежурния лекар. Изпратиха ни в аптеката да вземе капки за нос и за очи. Дадоха ни хомеопатични. Пооправи се, но продължаваше от време на време да киха. Днес след като я прибрах от училище лявото й око беше все едно детски юмрук я е ударил. Цялото лилаво синьо.  Мъжът ми звънна на лекаря ни, но му вдигнал телефонния секретар да се обадим на дежурния. Докато разбере кой е дежурния те му звъннали обратно. Установи се че са там и те самите се дежурните. #Cussing out Много се ядосах. Попитал ги може ли да отидем, че е с възпаление. Не било спешно. По добре да не сме ходили че имали много деца. От там нататък не сме били ходили две години. После щяла сестрата  да изпрати рецепта, но й трябвало здравната карта. ТА накрая се съгласила да отидем след час и половина. Естествено отидох след 15 минути, толкова ми е пътят. КАто отворих вратата към кабинетите нямаше никакво дете, а доктора влезе след мен. Не я погледнаха изобщо, даде ми рецепта и ни прати да си ходим. Идея си нямам на какво се дължи и има ли причина след като не сме уведомявани че трябва да я водя да ходя просто ей така.
Извинявам се за фермана.

# 156
От там нататък не сме били ходили две години....
Aз не разбирам в какъв смисъл е казано това? Забележка ли е било или просто го е отбелязал като факт?
Нали имаше една реимунизация на 6-7 години, не сте ли ходили заради нея?

# 157
  • Germany
В нашата провинция У-тата са задължителни, според мен - не съм обаче 100%. Случвало ми се е да пропуснем дата, забравям или сме били дълго в БГ и получаваме писмо от Гезундхайтсамт да ми дават зор. Но обикновено ти трябва да се обадиш и да питаш кога долу горе ще се прави У и да си направиш термин. Аз имам ориентировъчни дати от праксиса са ми ги разпечатали и ги следя. После съм чувала някакви случай, че ако не ходиш на У-та може да те докладва док. на социаламт или Юнгендамт, но колко са верни не знам.

Но аз не разбрах точно какъв е проблема, не са искали да ви приемат, защото не сте ходили на У?

# 158
  • в сърцето на един мъж...
Хексилина, при нас на детските паспорти има дати за всеки преглед от кога до кога трябва да се извърши. Ние сменихме педиатъра, но и от двата праксиса ни пращат писма или ни се обаждат по телефона като наближи времето за преглед.
Има, да, винаги в писмото пише, че подлежим на санкции, ако не заведем детето на У

# 159
А как всъшност става записването при педиатър?

# 160
Няма записване - харесваш си педиатър и отиваш  Wink

Хекси, последният У е този на около 5 години, след това има няколко години пауза. Утата за задължителни в някои провинция, във вашата ако е, до сега да ви бяха пратили писмо от службите.

При нашия педи е комплимент като каже че отдавна не сме се виждали  Laughing

# 161
А какво точно се случва на тези У-та?

И аз така избрах един и отидохме - надявам се да се брои за записване. Първия път си говорихме общи приказки, но детето не го и погледнаха. Втория път имахме малък проблем, горе долу пак същото. Междувременно сме ходили и 2-3 пъти по дежурни в почивните дни. Сега аз ли трябва да се натискам за тези У-та или да чакам да ме потърсят?

# 162
Biba, точно като забележка е било че не сме ходили.  Аз не знам какво да търся там като нямам нужда ( надявам се и за напред да не се налага  Praynig ). У-тата всички са направени, ваксини също. Нямам нищо пропуснато. Не искаха да ни приемат защото за тях не било спешно, а те имали много работа . Работа нямаха като отидох. Както и да е. Надявам се детето да се оправи, а другото ще го преглътна.
За избор на лекар- първият път ни направи една жълта книжка в която се вписват всички У-та и отделно паспорт с имунизации и изкарани заболявания ( писа шарките вътре). Предходната година преди да тръгне на училище ни викаха на преглед ( с писмо) и от там нататък нямаме нищо. Мисля, че всичко е наред.  Simple Smile

# 163
А какво точно се случва на тези У-та?
Не сте ли ходили до сега? Tвоето дете не беше ли родено тук? Уф, обърках се вече кой от къде и от кога Simple Smile
Профилактични прегледи са, гледат дали детето се  развива според нормите. Понякога има тест на зрението, слуха, урината, някой път трябва да скачат на един крак и да строят кули от кубчета- ей такива работи...

Сега аз ли трябва да се натискам за тези У-та или да чакам да ме потърсят?
Aми в твой/на детето интерес е, така че не чакай да те канят Simple Smile
Eто тук е описано подробно и кога се правят.

Хексалина, У10 се прави на 7-8 години, може да използваш възможността да "уважиш" вашия доктор с присъствието си Laughing

# 164
Мерси Биба,
не е роден тук - тук сме от август миналата година  Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт