162 отпускарки на гezме в НАП, КАТ и МеВеРe (Немската тема)

• 29 808
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Дециат не мога да сравнявам особено. май не съм 4ела от Менкел, но гледам имам една 1 ви слу4ай на веландър и други проиzведения в една книга ... може да я про4ета след това.
Ами харесва ми на4ина на писане и описание на живот, характери, природа ... също на някои места има история и какво ли не , но си е крими.
виж теzи http://www.weltbild.de/3/16377041-1/buch/erbarmen.html
http://www.weltbild.de/3/13666969-1/buch/weisse-nacht.html
http://www.weltbild.de/3/14873273-1/buch/im-schwarzen-see.html

имаше и други в поредицата, но аz като ги про4ета ги подарявам на съседката , тя ги подарява на неzнам на кой и така . питай ги ако искаш да ти пратят списък на автори от поредицата. има мног одобри и шведски и финландки и норвежки кримита  Hug

http://www.weltbild.de/3/15592128-1/edition/edition-nrdermord-sammleredition.html

в същност първата книга от поредицата е най неинтересна (поне zа мен)

виж теzи
Jo nesbo
Lisa marklund
John lier horst
Anne holt
Taavi soininvaara
Steg Larsson

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 21:57 от jabata_

# 166
  • Germany
Мерси   bouquet Сигурно ще ми хареса, аз чета основно романи от европейски автори, Peace Ще се заинтересувам, мерси пак

# 167
понякога е поъиzгодно да zнаеш автора и проиzведението и да намериш поъниска цена , отколкото е в поредицата. аz така правя. не се абонирах.
но ме zаинтересуваха на скандинавска тема и другото лято 3 седмици ще обикаляме швеция с палатки Crazy

# 168
  • в сърцето на един мъж...
Шанта, най-добре се занеси до праксиса и кажи, че все пак не е роден тук и ако може да ти обяснят как стоят нещата във вашата провинция с Утата.

# 169
Прочетох чак сега поредния спор за началното образование. Лично за мен и моят син-първокласник, 2 месеца преди края на 1 клас, впечатленията от немската образователна система са определено повече положителни. (Пиша конкретно, с пример от личния ми опит и не обобщавам, както тези с крайно мнение по темата). На първия учебен ден заведох дете, знаещо 10 букви, не знаещо да чете, нито да пише, знаещо да смята на пръсти до 10.
Борис в момента чете гладко и без затруднение. Пише печатно и ръкописно без затруднение, при диктовка често бърка правописа на по-завъртяните думи, но лесните са му без грешка. Смята наум до 200 и повече с голяма лекота, до 1000 с повече мислене. И определено НЕ е най-добрия в класа, някъде по средата е да речем. 40% в класа са деца на емигранти, училището е нормално общинско, в добър квартал. Ами повече от немската образователна система засега не мога да искам. Забележките ми са сравнително дребни, на фона на очевидния напредък на детето.
И сравнявайки с деца-първокласници в БГ на близки наши приятели и проблемите с които се сблъскват те... ами определено - щастлива съм че децата ми имат шанса да учат тук.
Това имах да кажа.

# 170
  • Германия
В нашата провинция У-тата са задължителни, според мен - не съм обаче 100%. Случвало ми се е да пропуснем дата, забравям или сме били дълго в БГ и получаваме писмо от Гезундхайтсамт да ми дават зор. Но обикновено ти трябва да се обадиш и да питаш кога долу горе ще се прави У и да си направиш термин. Аз имам ориентировъчни дати от праксиса са ми ги разпечатали и ги следя. После съм чувала някакви случай, че ако не ходиш на У-та може да те докладва док. на социаламт или Юнгендамт, но колко са верни не знам.

Но аз не разбрах точно какъв е проблема, не са искали да ви приемат, защото не сте ходили на У?
Ха! Вярно е това, че те наковладват. На мен ми пускаха писмо, аз не реагирах, не нося и готовите потвърждения, които пращат за печат. Факт е, че от ГА прозвъняват педиатрите и проверяват дали детето е било там на У. Моя приятелка германка писа протестно писмо, защо не иска да им праща потвърждение и прочие, беше си изложила мотивите за това, говорила и със служителка в ЮА и..от там нататък мир. Служителката и казала, че ако повече родители се възпротивят на тази процедура, има шанс да се премахне. Това е харчене на пари, които биха могли да се вложат на друго място в полза на децата.

# 171
Пепеляшка, може ли малко повече подробности, защо твоята приятелка не е искала да им праща потвърждение (и какво потвърждение) и как се е защитила   bouquet

# 172

И сравнявайки с деца-първокласници в БГ на близки наши приятели и проблемите с които се сблъскват те... ами определено - щастлива съм че децата ми имат шанса да учат тук.
Това имах да кажа.

Сбъдваща, да така е в 1ви клас-ограмотяват ги. Тогава се вижда най-голям резултат. Във 2ри нещата започват да излизат по наяве, защото децата предимно повтарят наученото в 1ви клас. Ако имат късмета да изкарат с една учителка 2 години е чудесно, в повечето случаи има смени и всяка идва с различни идеи. В 3клас са с различна вече и не се знае ако детето 1 и 2 е било добре, дали ще продължи да е така и в 3 и 4. Има също субективен начин на оценяване.
Борис ходи ли на занималня?

Колкото за Бг, на мен ми се случи да ме изпратят служебно за 1 год в Бг и видях шанс да преместя детето да поучи тук. Сега завършва 3 клас и добре че го направих. Вярно, училището е повече от добро, може това да оказва влияние и хората които се оплакват да не попадат на учители и у-ща, но се случи да попадне на прекрасен педагод. Учителката беше в потрес като видя немските учебници, и направи възможното той да настигне класа по математика. 2 пъти седмично учеше допълнително с него извънкласовете. Просто децата в Бг са много по напред от връстниците си в ДЕ. Тук учебниците се минават по схема, има последователност, също така децата се учат да учат--нещо което в Германия за 2 години не можаха да ги научат.

Така че вие всички може много да скачате  и да казвате че има крайни мнения, но за съжаление фактите са такива. Потенциала на децата не се използва, за съжаление. А всички те са интелигентни и с възможности.
Училището в Мюнхен е много добро, резултатите бяха също много добри, но сравнение не може да става. Той си мина и немските учебници за 3клас, за да може да няма пропуски в годината и там.

Нещата може би се променят в 5 клас, когато вече от училищата започват да изискват от учениците да учат---на което те не са научени и доколкото разбирам и тогава учат предимно 2ри език, т.е. годината е отново отсяваща тези които стават и тези които не, и май от 6 клас започва същността на нещата.
Ама Вечка да каже как е в 5 клас и дали е доволна.

# 173
При всяко кликване на страница или "отговори" се покаzва раzлично_ту ЕN, ту BP. Денчо, отговорът ти е zа мен на китайски  Mr. Green Гея, беz да сменям неЩо по клавиатурата си се сменя. Явно Ще трябва да иzчаквам, докато реШи да се появи и кирилицата.
Денчо, преди няколко години паркирахме на може би privat Parkplatz се води. Мъжът ми го намери иz гугъла, беШе доста по_евтин, след като паркирахме колата един човек от там ни zакара до летиЩето, като се върнахме след отпуската ни zакараха обратно. Преполагам, че всяко летиЩе има таzи конкуренция.
Четох пак по въпроса със zдравното осигуряване. Сърфата е писала МВР, zначи има предвид БГ полиzаи, но се чудя те от къде Ще zнаят, кога сме влеzли и иzлеzли от БГ  Thinking Паспортите вече са сменени, в компÜтри не сме вкарвани всеки път. И zаЩо 2004 год? Не става ли въпрос до 2007?  newsm78

# 174
.
Четох пак по въпроса със zдравното осигуряване. Сърфата е писала МВР, zначи има предвид БГ полиzаи, но се чудя те от къде Ще zнаят, кога сме влеzли и иzлеzли от БГ  Thinking Паспортите вече са сменени, в компÜтри не сме вкарвани всеки път. И zаЩо 2004 год? Не става ли въпрос до 2007?  newsm78

Чико, дори и паспорта да е сменен се пазят номерата на старите и те излизат на номера на новия паспорт, така че знаят кога сте влизали и излизали:) Всичко е документирано Wink

# 175
  • в сърцето на един мъж...
Чико, имаше някаква врътка, ма не я помня, щото аз съм с бг клавиатура и не ми трябва кредора Embarassed Знам, че нещо при смяна на езика - не знам при теб как е нагласен - при мен е алт и шифт като натиснеш, може от това да се сменя и кредора и от там да ти идва проблема. А за паспортите - при всяко минаване на границата, дори минаването през четеца ти регистрира паспорта в базата данни.

# 176
  • Където ми покаже сърцето
А така или иначе като се говори за образование, кажете ми как според вас е по-добре за детето за ходи на занималня или не.Една съседка казва ,че в тяхната занималня/хорт/ нищо не учат,в смисъл не си пишат домашните.Дали не е по-добре първите 4 години,майката да се грижи за детето следобяд.До колкото разбирам след 4 -ти клас се решава съдбата на децата.

# 177
Да, и тук в занималнята (Кernzeitbetreung му викат) не пишат домашни. Могат ако искат, но не е задължително. Там е по-скоро нещо като забавачка- да не виси детето само в къщи, докато се върне майка му.
Целодневното училище обаче е друга бира, там всеки ден задължително се пишат домашни и то под надзор. Моята до сега веднъж не се е прибрала с ненаписана домашна.

# 178
Основния извод, който един здравомислещо човек би си направил от поредната дискусия тук за образованието е, че определящото за качественото начално образование на детето е дали учителя му е читав. И тук и в Бг и навсякъде. Не системата е проблема. Така че апокалиптични изводи и плашещи сравнения са излишни. Най-малкото по-новите в темата се шашкат излишно.

В този ред на мисли, както с учителите, така е късмета и със занималнята - зависи на какъв възпитател ще попадне детето. Целодневната занималня в училището на Бобо е добра репутация, майките само се хвалят. Борис ходи на занималня до 14 часа, която е за забавления, без писане на домашни (Кernzeitbet). И въпреки, че не е задължена, възпитателката им ги занимава всекидневно с различни игри, моделиране, рисуване, подаръци подготвят за всеки празник, цветя отглеждат. Колко по-лесно е да ги пуска всеки ден на площадката и да седне на пейката (както съседната група правят). Късмет - попаднали сме на читава и отговорна жена, много отворена, усмихната, комуникативна.

# 179
определящото за качественото начално образование на детето е дали учителя му е читав. 

според мен zависи от това , дали родителя му е 4итав

Общи условия

Активация на акаунт