Раждане вкъщи 8

• 28 301
  • 855
  •   1
Отговори
# 285
Казвах го и преди... В България има места, където все още домашното асистирано раждане е практика... Казвам все още, защото едно време е било точно асистирано... И тогава, и сега на тези места се бабува и родилките раждат асистирано у дома си...
Да, в някои от родопските помашки села е практика. Обикновено асистира селската акушерка, а пред къщата чака джипката й, за да хукнат към града, ако нещо се обърка. Пък после казват, че бебето, видиш ли, се родило тамън като се подготвяли да тръгват към болницата....
Гледах интервю с една такава акушерка. Тя казваше, че си е сложила главата в торбата, ама нямало начин - трябвало да се помогне на момичетата, защото те и близките им, а най-вече мъжете им, категорично отказвали да ходят в болница.

# 286
Бебето на родилката от ГО също се удавило в околоплодните води, "но липсата на компетентност е довела до съмненията у медицинския екип за това, че може да е жив (плодът)."

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=718942

Надявам се и в държавните болници нещата да се променят. Но докато не стане едно или друго, по-добре да раждаш в болница, за да избегнеш рискови ситуации.
А аз пак казвам - лекаря носи отговорност, но в БГ няма практика да му се потърси.

Раждащите у дома си, правят този избор точно за да избегнат рискови ситуации, но предизвикани от лекари и обстановката и нормалният начин на раждане в болниците... Лекарят носи отговорност, но предпочитам да не стигам до там да ми убият бебето, пък после да се жалвам на арменския поп...

ivonska, някои избират въобще и да не опитват естествено раждане, а си плануват направо секцио, нали? Това е техен избор и не съм отишла да ги убеждавам колко грешат... Така и мен не искам да ме убеждават колко съм заблудена, че искам да родя с минимална намеса...

# 287

п.п. Това най-отгоре на подфорума, в розово, винаги ли го е имало?

Форумът е платформа за споделяне на лични мнения и личен опит!
Информацията не е предназначена да замени напътствия, назначено лечение или препоръки на медицинските специалисти.
Отговорността за всяка публикация се носи от нейния автор. BG-Mamma не поема отговорност за съдържанието, ползата, истинността и точността на потребителските теми и мнения.
Преди да започнете употреба на лекарствен, козметичен продукт или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист!

Остава да го направят червеничко и малко по-едро и ще е супер.

Да, хубаво било да е по-откроено.  Дали не би могло да се помисли за добавка на "процедури" и/или "манипулации", така че да стане:

Преди да започнете употреба на лекарствен, козметичен продукт, процедура, манипулация или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист!

# 288

п.п. Това най-отгоре на подфорума, в розово, винаги ли го е имало?

Форумът е платформа за споделяне на лични мнения и личен опит!
Информацията не е предназначена да замени напътствия, назначено лечение или препоръки на медицинските специалисти.
Отговорността за всяка публикация се носи от нейния автор. BG-Mamma не поема отговорност за съдържанието, ползата, истинността и точността на потребителските теми и мнения.
Преди да започнете употреба на лекарствен, козметичен продукт или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист!

Остава да го направят червеничко и малко по-едро и ще е супер.

Да, хубаво било да е по-откроено.  Дали не би могло да се помисли за добавка на "процедури" и/или "манипулации", така че да стане:

Преди да започнете употреба на лекарствен, козметичен продукт, процедура, манипулация или терапия, дискутирани във форума - потърсете съвета на Вашия личен лекар или друг медицински специалист!

Аз бих добавила и нещо в този дух: " Някои от обсъжданите тук .....(всичко от поста на Rookie) могат да бъдат опасни за вашето здраве.

# 289
Да, хубаво е да има пряко предупреждаване за опасностите.

# 290
  • София
...
ivonska, някои избират въобще и да не опитват естествено раждане, а си плануват направо секцио, нали? Това е техен избор и не съм отишла да ги убеждавам колко грешат... Така и мен не искам да ме убеждават колко съм заблудена, че искам да родя с минимална намеса...
Само ако може да не преекспонираме фактите и да не подценяваме нуждата от намеса, защото ти може и да не искаш лекар да ти убие бебето, но аз не бих препочела сама да го направя. И в двата случая има вероятност смърт да се случи, но

а) в болницата ако не попаднеш на най-кръглия идиот, който има лош ден, има много по-голяма вероятност твоите евентуални усложнения да се отстранят о'време и

б) няма почернената майка да отнесе семейното, роднинско и обществено хулене, че е изложила на риск и себе си, и детето!

Откриваш ли разликите?!

# 291
  • Куциндрел

Раждащите у дома си, правят този избор точно за да избегнат рискови ситуации, но предизвикани от лекари и обстановката и нормалният начин на раждане в болниците... Лекарят носи отговорност, но предпочитам да не стигам до там да ми убият бебето, пък после да се жалвам на арменския поп....
А ако си го убеш сама, защото не си успяла да прецениш добре ситуацията, къде ще се жалваш?
Я кажи сега, ти защо ражда секцио? Какви бяха медицинските причини?

# 292
  • София

Раждащите у дома си, правят този избор точно за да избегнат рискови ситуации, но предизвикани от лекари и обстановката и нормалният начин на раждане в болниците... Лекарят носи отговорност, но предпочитам да не стигам до там да ми убият бебето, пък после да се жалвам на арменския поп....
А ако си го убеш сама, защото не си успяла да прецениш добре ситуацията, къде ще се жалваш?

Ъ?  newsm78

# 293
Говорех не за мои евентуални усложнения, а за такива, предизвикани от неуместна намеса, породена от обичайната практика в родилното отделение... Ето това е разликата... Не съм чела за домашно раждане, в което израждащата акушерка да пуска системи с окситоцин на родилката... А въпросът може би е защо не се налага да го правят в домашни условия?

Ceca, не държа никъде да се жалвам от собствените си решения...

# 294
  • Куциндрел

Ъ?  newsm78

Репликата ми е към стелта, имам предвид, че ако ражда вкъщи без мед. лице и се създане рискова ситуация и бебето умре, на кого ще се жалва? Щото говори, че в болницата ще й убият бебето.
Плюс това, доколкото разбрах е раждала секцио. Та я питам за мед. причини.

# 295
  • Куциндрел
Питах те нещо, ама явно и ти не обичаш да отговаряш на въпроси. Явно си ви е обща черта.

# 296
Нямам мед. причини да раждам секцио... Друга беше причината... Писала съм я преди, но не смятам да я споделям тук и сега...

Ceca, ако обичаш не ми казвай кое каква е черта... Питала била...  Tired  Много питат, не съм длъжна да отговарям, особено при подобно отношение, каквото струи в темата от една седмица...  Stop  Ако ми отговаряше на всичко, каквото питам, можеше да очакваш същото - ок?

# 297
  • София
...
Репликата ми е към стелта, имам предвид, че ако ражда вкъщи без мед. лице и се създане рискова ситуация и бебето умре, на кого ще се жалва? Щото говори, че в болницата ще й убият бебето.
Плюс това, доколкото разбрах е раждала секцио. Та я питам за мед. причини.

Разбрах, разбрах...  Tired Радвам се, че има живо и здраво детенце, пък както ще да е дошло!

# 298
  • Куциндрел
Нямам мед. причини да раждам секцио... Друга беше причината... Писала съм я преди, но не смятам да я споделям тук и сега...

Ceca, ако обичаш не ми казвай кое каква е черта... Питала била...  Tired  Много питат, не съм длъжна да отговарям, особено при подобно отношение, каквото струи в темата от една седмица...  Stop  Ако ми отговаряше на всичко, каквото питам, можеше да очакваш същото - ок?
Че ти да ме беше питала  hahaha Последно ме пита за организациите и исканията, отговорих ти. Mr. Green А сега ти се върни назад да зачетеш. Другите ти питания не бяха конкретно към мен. Като ме конкретизираш мой и да ти отговоря. Но като гледам ти как ми отговаряш, ще взема те пратя "при мама". Mr. Green

Явно акъла ти стига само до там "Питала била...  Tired  Много питат, не съм длъжна да отговарям, особено при подобно отношение, каквото струи в темата от една седмица..." и "Писала съм я преди, но не смятам да я споделям тук и сега...", което доказва, че пишеш колкото да направиш гимнастика на прЪстетата.

Ай ся, чакам поредното писание от теб, ама да е макс до 4 реда, че иначе се уливаш (не само с редовете).

# 299
Не знаеш, защото точно на теб не ти се е случило...  Stop   Хайде да не обръщаме темата в "аз не съм видял, значи не съществува"...

Сега нека ти дам и една друга гледна точка: моето го избутаха с точно този метод, ..............

Ох, ама те на това ли казват "скачане по корема"?  ooooh!
Е, тогава и по моя са "скачали", щото и аз нямах сили вече, но напъвах, а не излизаше. Накрая го избутаха ( помогнаха му ) с натиск от горната страна на корема. После се оказа, че пъпната връв е пречела нещо.
Та значи ми се е случвало стелт, но интерпретациите ни са различни.

Общи условия

Активация на акаунт