Дали бебето ми суче неправилно?

• 2 780
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Моето бебе е почти на месец и половина. Храни се само с кърма, не му давам вода или чайчета, макар че има ужасни колики и плаче много по всяко време на денонощието. Роди се 3230 г и първия месец надда с 1300 г, но последната седмица ми прави впечатление, че не засуква като преди и гълта много въздух. Докато суче се чува как влиза въздух. Суче наксимум по 5 минути, но така сучеше и първия месец. Въпросът ми е дали наистина е "загубил" способността си да суче добре и какво мога да направя, за да го накарам да захапе правилно?

# 1
Здравей, viaavi,

Извинявам се много за късния отговор.

Бебетата, израствайки,  често променят начина, по който сучат. Това, че синът ти е започнал да суче по-бързо, вероятно е свързано с това, че той вече е опитно кърмаче и за малко време успява да изсуче необходимото му количество. Важно е не колко време суче, а как се чувства и дали мокри редовно пелените. На тази възраст обичайно изключително кърмените бебета имат по 5-6 напишкани памперса за 24 часа.

Това, че е започнал да гълта въздух при сучене, може да е свързано с позата, в която се кърмите. В каква поза се кърмите? Пробвала ли си какво става, ако я смените?

Имай предвид, че не винаги гълтането на малко въздух или цъкането по време на сукане са знак за нещо притеснително. Важно е бебето да наддава добре, т.е. сукането да е ефективно, майката да няма проблеми със зърната и гърдите. Свързваш ли тази промяна в начина на сукане с някакви нови оплаквания при теб, примерно болезнени зърна?

Коликите могат наистина да бъдат много неприятни наистина. Сигурно сте пробвали различни неща, но за всеки случай и аз ще ти изброя някои идеи, току виж улуча нещо, което не сте. При някои бебета действат топли компреси на коремчето (затоплена хавлиена кърпа или затоплена торбичка с ориз например), носене в поза ‘тигър върху клон’, т.е. бебето по корем върху ръката на мама / татко, с крачета висящи надолу, люшкане, шъткане, пеене. Много майки споделят, че белият шум е намалил часовете плач: пробвали ли си сте как реагира бебето ако пуснете примерно сешоар, прахосмукачка, пералня, или някакъв запис на бял шум (има в Интернет)? На тази възраст бебчетата често имат силна нужда да усещат физическата близост на майка си; носене в слинг често ги прави по-спокойни и може да облекчи коликите.

Дано въпреки закъснението ти бях полезна   bouquet

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 23:36 от yoanna

# 2
Много благодаря за отговора! Обикновено се кърмим в поза "люлка", но понякога го кърмя права и го полюшвам, ако усетя, че е много нервен. Забравих да спомена, че изчаках да стане на 1 месец и му дадох биберон, който така или иначе не ни е от кой знае каква полза, когато плаче. Мисля си, че може заради него да промени начина на сукане и сега съм решила да не му го давам известно време. Иначе засега наддава добре, за последните две седмици - ок. 450 грама, за първия месец - 1300 г. Засега зърната ми са добре, не са разранени. Но продължава да плаче много, пробваме какво ли не! Благодаря за идеята за "бял шум" от нета, иначе пробвам с прахосмукачка и със сешоар - работеше при първия ми син, сега понякога също. Благодаря отново за полезните съвети!

# 3
  • София
Здравей, viaavi! yoanna няма възможност да пише в момента и за това отговарям аз.

Може би ако държиш бебето в по-изправена позиция, това би намалило количеството поет въздух. При позата”люлка” вместо детето да е хоризонтално, може да отпуснех дупето и крачетата да останат на по-ниско ниво от главата, към противоположния ти крак. Също би могла да пробваш биологичната поза:

Така освен, че може да се намали поглъщането на въздух, коремчето на бебето се притиска в теб с цялата тежест на бебето и това може да му носи облекчение от коликите.
 Ако имаш възможност да кърмиш докато сте голи с бебето, това също е ефикасен метод, както за намаляване дискомфорта от колики, така и за „разбуждане” инстинктите на кърмачето, като му спомогне да подобри сукателните си умения.  Завити с одеяло може дори да подремнете заедно така гушнати кожа до кожа.

Допускаш ли като причина за нервниченето твърде силна струя мляко? Бебето само ли пуска гърдата след 5 минути или ти го махаш? Млякото регулирано ли е според нуждите на бебето или се налага да изцеждаш след като е сукало?

Ако кърмачето има поне 5-6 пълни напишкани памперса за денонощие, наддава адекватно и има добро общо състояние, както и ако липсва болка или друг дискомфорт на гърдите при теб, вероятно при вас промяната в сученето не е довела до възникване на проблем.

# 4
Благодаря отново за отговора! Ще опитам с биологичната поза. Не мисля, че струята е силна, не доизцеждам след това. Утре ще го заведа да го премеря, дано всичко е наред!

Общи условия

Активация на акаунт