Отговори
# 255
момичета, четох, четох , ама нещо не ме свърта вече ....... не искам да засегна никого, но това дали ще си правите едно или друго изследване е абсолютно право на личен избор. няма нищо задължително. ако си решите може да си износите бебчо и без нито едно изследване - нима няма такива случаи на родили здрави бебчета жени. нормално е докторите да ви казват да си направите ФМ, БХС и т.н. и т.н. това е тяхната работа и от това си изкарват хляба. за злоупотребяването със ситуацията - донякъде съм съгласна, но това си им е професия и си е техния бизнес и вие на работа търсите начини да добавите нещичко към заплатата си, нали така? докторите ни са меркантилни, защото вземат мизерни заплати. аз предпочитам да си плащам за това, което смятам за необходимо  и да се чувствам спокойна.

нямам нищо против да обсъждаме различните варианти за следене на бременността, но да правим категорични  заключения като това е задължително , а онова не е май не е много правилно. извинявам се, не исках да засегна никого , просто исках да споделя мнението си  Hug

# 256
Juli_Ivka,моляте кажи кога ти е препоръчал Троянчев да го посетиш заФМ,в кой седмица.Аз още се чудя какво да прая,защото доктораът при ,който ходя не ми е препоръчал да правя .

Аз ще му звънна или днес или утре, но аз доколкото знам ранната ФМ се прави между 11 и 14г.с. И моята лекарка нямаше да ми препоръча, но аз я питах заради аборта миналата година и тя каза, че според нея е най-добре след 15г.с., тоест тогава май се прави втората от 18 до 23-та г.с. мисля, че беше. А ето какво намерих аз: http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task= … 45&Itemid=100. И сега съм в голяма чуденка какво да правя. А при него май няма и часове за седмици напред, поне последния път като ходих беше така, но ме прие тогава, защото беше по спешност. Ако решиш да си запазваш час му звъни директно на личния телефон, защото от регистратурата ще те отрежат, че няма часове за 2 месеца напред.

# 257

zuzi_79 Едната от морфологиите се прави 12-13 седмица, другата към 20-та. Кога и защо е нужна 3-та?

Лекарката каза, че се прави около 22-24 седмица (дано съм запомнила правилно), защото не си дадох много зор, нали е рано). Не съм питала за какво се прави, но може и да се пропусне, защото е доста скоро след втората, а и на втора се оглеждат всички органи и не знам доколко е оправдано да се прави 3-та. Следващия път като отида на преглед ще питам,но сигурно има писано по темата някъде из форума, ще поразровя да видя.

P.S. Juli_Ivka е дала линк и там се говори за 3 ФМ. Само дето съм пообъркала седмиците като съм писала, но ше ми простите   bouquet

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 12:04 от zuzi_79

# 258
Аз да се похваля!
Бях на ранна морфология и бебчо е супер добре за момента всичко си му е ок,но най вероятно термина ми няма да е 8 декември,а 2ри. Което до някъде обяснява някои мои въпроси. Но това ще ми кажат на 100% на следващия преглед.Само чакам кръвните изследвания. Бебчо е 5см и рита рита с крачета,  newsm44 направо ме хвана яд,че таткото не можа да дойде с мен.  Confused
Колкото до това кое е задължително кое е препоръчително,моето мнение,че за лично мое успокоение по-добре да си направя изследванията които препоръчват лекарите. Не че без тях не може. Но живеем в такова време на толкова изкуствени неща,че ако нещо би ме успокоило поне малко,че всичко е ОК,бих го направила.

# 259
  • Beyond the Frontiers
Във форумът открих това:
...та ФМ по принцип е хубаво да се направи 3 пъти - около 12г.с. , 19-22г.с. и 28-30г.с.
Първия път се гледала някава гънка( нухална транслуенция се казва изследването) на вратлето точно за Даун и ако има проблем те насочват за амноцентеза, която пък трябва да се направи до към 20г.с. ..,втория се гледат всички органи, защото вече са достатъчно добре оформени, както и една костица на нослето пак за Даун, но пък онази вратна гънчица вече не би могла да се види, а третия път органите са още по-добре оформени, а дробовете едва тогава се гледат, че са по- добре развити.

# 260

Точно това си говорихме с таткото. Да бяха само тези 40 лв. - добре. Но като тръгна да ми говори за тези скрийнинги ... А и дори не знам дали са задължителни. Все пак, ако беше така, то щяха да се покриват от ЗК, нали така? Не мога да повярвам колко нагли могат да са някои лекари! ooooh!

Не, не е така. Скринингите нито са задължителни, нито пък се покриват от ЗК. В заблуждение са всички, които си мислят, че може да се разчита единствено на ЗК и здравеопазването в България и че някой изобщо мисли за вашето здраве. И феталната морфология и БХС са ПО ЖЕЛАНИЕ. Не ги правете, като не ви се дават пари. Само че аз познавам акушерка по образование и професия, втора бременност, и не си ги прави. Роди бебе със синдром на Едуардс. Може би за негово добро - почина. Рискувайте щом ви се рискува, обаче.

Не искам да споря или да се карам, не искам и да излиза така, но аз с Ива докато бях бременна не съм правила нито ФМ, нито БХС и родих едно здраво и хубаво дете. Това че твоята приятелка е родила детенце с увреждания не значи, че е защото не е правила ФМ или БХС.
Ако на мен ми кажат, че има риск да родя дете с увреждания и ми препоръчат аборт, за да мога да му го спестя, честно си казвам няма да го направя, защото знам през какъв ад минах миналата година. Да за да ме успокоят лекарите се опитаха да ме убедят, че така е било по-добре и за детето и за нас, защото е щяло да е с тежки увреждания, но вярвай ми това не е успокоение и при все, че моето бебче преди да го махнат беше мъртво.
Съжалявам ако съм разстроила някой, но така мисля аз! И това не значи, че аз няма да си направя всички допълнителни изследвания, които ми препоръчат.

# 261
като чета и си мисля,защо не отида направо към 18г.с когато се прави втората ФМ???
Shadows  Hug Hug Hug Hug,БРАВО ЗА ХУБАВАТА НОВИНА

# 262
Аз да се похваля!
Бях на ранна морфология и бебчо е супер добре за момента всичко си му е ок,но най вероятно термина ми няма да е 8 декември,а 2ри. Което до някъде обяснява някои мои въпроси. Но това ще ми кажат на 100% на следващия преглед.Само чакам кръвните изследвания. Бебчо е 5см и рита рита с крачета,  newsm44 направо ме хвана яд,че таткото не можа да дойде с мен.  Confused
Колкото до това кое е задължително кое е препоръчително,моето мнение,че за лично мое успокоение по-добре да си направя изследванията които препоръчват лекарите. Не че без тях не може. Но живеем в такова време на толкова изкуствени неща,че ако нещо би ме успокоило поне малко,че всичко е ОК,бих го направила.

ЧЕСТИТООООООО!!!! Дай Боже всички да сме така щастливи след нашите ФМ. Ти в коя седмица си? Питам, защото на лентичката ти не се вижда.

# 263
Момичета, не изпадайте в крайности. Аз не казвам да не се правят прегледи. Разбира се, че феталните морфологии в 12 и 20 седмица са задължителни!  Peace Кръвните изследвания, тези за диабет, токсоплазмоза, Даун и тн.  
 Мисълта ми е, че ако двете морфологии покажат, че бебето се развива добре, ако бременната се чувства добре.....няма медицинска причина всеки месец след това да се следи с ехограф, който се плаща от 30 до 100 лева, зависи кой ви изнудва.  
 Просто ме дразни начинът, по който ни изнудват, като намекват, че е нужно, че е най-доброто и т.н. само и само да ни измъкнат паричките.
 После пък се почва изтъкване на един милион причини защо трябва да родим секцио - плодът много голям  ooooh! , тазът тесен и какви ли не глупости. А действително само при 2-3% се налага наистина.

# 264
Аз съм решила да си направя поне първите две фетални морфологии, а за третата ще видим. БХС още е под въпрос, може би след първата фетална ще реша...

# 265
Момичета, не изпадайте в крайности. Аз не казвам да не се правят прегледи. Разбира се, че феталните морфологии в 12 и 20 седмица са задължителни!  Peace Кръвните изследвания, тези за диабет, токсоплазмоза, Даун и тн.  
 Мисълта ми е, че ако двете морфологии покажат, че бебето се развива добре, ако бременната се чувства добре.....няма медицинска причина всеки месец след това да се следи с ехограф, който се плаща от 30 до 100 лева, зависи кой ви изнудва.  
 Просто ме дразни начинът, по който ни изнудват, като намекват, че е нужно, че е най-доброто и т.н. само и само да ни измъкнат паричките.
 После пък се почва изтъкване на един милион причини защо трябва да родим секцио - плодът много голям  ooooh! , тазът тесен и какви ли не глупости. А действително само при 2-3% се налага наистина.

Peace

Aз честно казано се ужасявам от лекари и компетенции разни, за което си имам причини.

# 266
Мами, да питам може ли да ми личи вече? Не мога да ям много карам на
Вие как сте? Личи ли ви ?
Предната бременност ми пролича чак към 5ия месец.
първите месеци бях свалила даже 3-4килца.
Сега обаче е различно. Имам чувсвото че ми се издува корема и не мога да слагам дънки. Всичко което ми притиска корема ми пречи. А чакам хорионбиопсията преди да кажа официално на работа. И се притеснявам да не ме заподозрат:)

# 267
А чакам хорионбиопсията преди да кажа официално на работа. И се притеснявам да не ме заподозрат:)

Кога трябва да го правиш това чудо?

# 268
Аз да се похваля!
Бях на ранна морфология и бебчо е супер добре за момента всичко си му е ок,но най вероятно термина ми няма да е 8 декември,а 2ри. Което до някъде обяснява някои мои въпроси. Но това ще ми кажат на 100% на следващия преглед.Само чакам кръвните изследвания. Бебчо е 5см и рита рита с крачета,  newsm44 направо ме хвана яд,че таткото не можа да дойде с мен.  Confused
Браво, миличка за добрите новини. Все с такива да се пълнят темичките ни.
Гала, кога трябва да го правиш това изследване?
Момичета и на мен ми личи вече и не мога да нося дънки изобщо и трябва да ходя вече да си купувам дрешки за бременни. Имам някои летни рокли, които стават ама още е хладно и не е за тях.

# 269
Това че твоята приятелка е родила детенце с увреждания не значи, че е защото не е правила ФМ или БХС.
Ако на мен ми кажат, че има риск да родя дете с увреждания и ми препоръчат аборт, за да мога да му го спестя, честно си казвам няма да го направя, защото знам през какъв ад минах миналата година. Да за да ме успокоят лекарите се опитаха да ме убедят, че така е било по-добре и за детето и за нас, защото е щяло да е с тежки увреждания, но вярвай ми това не е успокоение и при все, че моето бебче преди да го махнат беше мъртво.
Съжалявам ако съм разстроила някой, но така мисля аз! И това не значи, че аз няма да си направя всички допълнителни изследвания, които ми препоръчат.[/i][/b]

Ivka така е, аз също не искам да споря. Тя самата имаше едно здраво вече отраснало детенце и не си е мислила за такива неща. Но се упрекваше в последствие, че ако си ги беше направила, щяла е да си спести всичките мъки и да предотврати нещата.

Общи условия

Активация на акаунт