Летните ни местенца за релакс - да си покажем терасите :)

• 155 285
  • 772
  •   1
Отговори
# 90
В каменните саксии зад люлката имам засадени вечнозелени увивни растения (лъжежасмин), които съм пуснала да правят "стени"...

Кажи, моля те, за този лъжежасмин - издържа ли зимата навън, трябва ли му голяма саксия, т.е. може ли да вирее на балкон, а не в градината? Опитвам се да пусна нещо лазещо по балкона, но във всички цветарници ми казват, че увивните растения са с дълбоки корени и не могат да виреят в саксия.

# 91
Мммммм, прекрасни неща видях  Heart Eyes
Имам няколко въпроса  newsm78
Какво разбирате под зимна градина? Някаква стабилна конструкция ли, че по-нагоре четох, че и разрешително трябва да се вади... Като купихме нашия апартамент се водеше, че има една тераса (съвсем малка- на спалнята) и зимна градина, която не е нищо друго освен огромна тераса 53 кв. и то открита, нез никакъв навес отгоре. Като ви гледам снимките такива чудни неща могат да се направят на моята тераса, но първото притеснение ми идва от факта, че отгоре имам още 5 етажа съседи, които ако решат да хвърлят нещо през терасата и директно се озовава на моята. Отделно от това адски много прах събира, направо пепел и като завали става кална история  ooooh! Ако опънем някаква по-голяма тента, ще стане много тъмно в стаята- сградата е П образна и терасата се намира от вътрешната част... Много станаха моите "Ако.."  Laughing А такъв потенциал има тази тераса- ще я снимам да ви я покажа Wink

# 92
Момичетата, така ви се радвам на хубавите тераски! Hug Hug Hug

# 93
В каменните саксии зад люлката имам засадени вечнозелени увивни растения (лъжежасмин), които съм пуснала да правят "стени"...

Кажи, моля те, за този лъжежасмин - издържа ли зимата навън, трябва ли му голяма саксия, т.е. може ли да вирее на балкон, а не в градината? Опитвам се да пусна нещо лазещо по балкона, но във всички цветарници ми казват, че увивните растения са с дълбоки корени и не могат да виреят в саксия.

Да, лъжежасминът издържа навън, но трябва климатът да е подходящ. В България би могъл да оцелее само в някои по-топли райони. Минималната температура, при която оцелява, е -10°С.
Всичките лъжежасмини, които гледаме, са ни в саксии. Peace По-старите са вече на около 7 години и са много големи (покриват ни един навес за кола). Обаче саксиите трябва да са достатъчно големи и също така трябва понякога да се добавя тор или свежа почва.
Балконските ни лъжежасмини са в саксии от този тип с обем от около 100-120 литра, дълбочината е около 40-50 см.

# 94
  • софия
лелее, откога не съм си поглеждала темичката...
Barbabeau, страшна гледка, пък и люлката и всичко...
ridzhina, най обикновена тръстика от джъмбо, навита на руло я продават. размер 1.50 /3 метра
сложихме я под карбоната, отдолу имам монтирани в конструкцията на навеса едни метални пръчки, специално ги правихме за тенти да шия ама...  Mr. Green. та между тях и карбоната сложихме тръстиката те да я държат, голямо разглабяне падна, но сега не го гледам гадния карбонат.
и аз чистя с прахосмукачка и после си мия терасата с парцал. няма как все нещо ще долети отнякъде, я косми, я листа. при нас все си подухва и се праши.

голям проблем имам с мравките това лято, от миналото се появиха на балкона, едни такива мънички.
тази година са повече и явно са си направили пътеки под плочките, на кухо ми звучат като ги чукна. тук там са паднали фугите и там се свират гадините. накарах мъжа ми да запуши фугите със силикон и те пък се навряха в спалнята, явно си намират място през фуги и дупки в тухлите.

# 95
Имахме същия проблем с мравките.От терасата, та в хола и кухнята...Голяма напаст! С какво ли не ги морих. Накрая попаднах на един препарат, който много ми похвалиха в аптеката. Един голям флакон - синьо и червено с жълта капачка. Препарата е турски и стува около 2.50 лв и върщи чудеса  Simple Smile Сега от време на време се мярка по някоя друга мравка заблудена, но в сравнение с преди...

# 96
Знаеш ли, че и ние имаме мравешки проблем. Още от миналото лято, ама бяха малко. Тази година е ужас! Два пъти виках фирма да пръска, но пак се появяват. Дето казваш, сигурно са под плочките гадините! Не знам какво да правя просто! Ако се справиш успешно, сподели, моля те!

Сега видях, че и Лемон е писала. А къде пръскаш с този препарат? Защото ако са под плочките, де факто не може да им се унищожи гнездото и продължават да бълват. Ние сме на 6-я етаж, едва ли се качват отдолу.

# 97
Знаеш ли, че и ние имаме мравешки проблем. Още от миналото лято, ама бяха малко. Тази година е ужас! Два пъти виках фирма да пръска, но пак се появяват. Дето казваш, сигурно са под плочките гадините! Не знам какво да правя просто! Ако се справиш успешно, сподели, моля те!

Сега видях, че и Лемон е писала. А къде пръскаш с този препарат? Защото ако са под плочките, де факто не може да им се унищожи гнездото и продължават да бълват. Ние сме на 6-я етаж, едва ли се качват отдолу.
Ами пръсках на 15-20 см. от пода, тъй като се притеснявах да не повредя бамбуковия паркет. Препарата мирише на газ! Не знам къде им е гнездото, но напръсках където ги виждах- навсякъде  Laughing А по терасата наръсих с прахообразен препарат - също от аптеката. От спрея умряха веднага и вече спряха да прииждат.

# 98
  • софия
на мен ми бяха казали със сол да ръся, ръсих, после с веро да поливам, полях... и нищо. после напръсках с райд във фугата, от която излизат и те се завряха в спялнята. балкона ми е на спалнята. последно намазахме фугата със силикон и пак има гадинки.

# 99
Момичета, ей в този блог има няколко публикации за тераси и балкони и идейките са доста хубави

http://moidom-interior.blogspot.com/

# 100
# 101
Да съживим темата  Wink

# 102
  • София
Стискайте ми палци по празниците да навия ММ най-накрая да изхвърлим боклуците от терасата и да я подредим малко!
Поне саксийките да мога да си наредя.
После имам план - юли-август - саниране, боядисване в жълто и закупуване на столчета и други нещица!

# 103
Успех !
Дано темата се напълни с много нови снимки !

Аз докато направя една тераска, трябваше това лято да я довършвам със саксиите и най-накрая намерих бели фенери, то стана така, че сменяме жилището, а там не съм си избрала тераса за нужната цел.  Crossing Arms

# 104
  • Русе, у дома
И аз да се оплача - "мойте" Туи нещо изсъхнаха, извадих ги на терасата, но са едни покафенели. Трябва да ги сменям, явно, тъкмо им харесах едни бели саксии от Икеа. Като я понаглася другия месец, пак ще фотна, иначе имаше хубаво време за питие на терасата, но все още не сме открили сезона. Рапорт - даден...

Общи условия

Активация на акаунт