(Био) зеленчукова градина 9

• 83 031
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Малее, 13 страници нова тема! Кога ще ви чета, не знам! Party
Момичетата - поздрав дедов имате  bouquet
Вълчо, Куркума, мананди, наздраве!

# 196
Дедо, мерси за поздрава! На предната страница имам питане, кажи, как да формирам двугодишна лозичка, а?
Валя, вземаш кофа, изсипваш от тора и заливаш с вода, да престои няколко дни, да ферментира. После вземаш една част от тази миризлива смес и разреждаш с вода 1 към 10, а според мен може и 1 към кесим. Вземаш канче и наливаш около корените на добре вкоренените зеленчуци, и ако е суха пръстта, вкарваш още вода. После разрохваш леко. Това е. След две седмици може да повториш. Не бой се, няма да ги изгориш!
Ето какво открих в картофената леха, почти на повърхността: http://i024.radikal.ru/1105/2b/c6310da81023.jpg Първите картофчета са налице Simple Smile, очертава се добра реколта.

# 197
Ана, за лозичката ще говорим наесен, като и пожълтеят листата. Ще я снимаш, ще обясниш за асма ли я готвиш, за лозичка в ред от лозе ли става въпрос, каква резитба искаш ако е в лозе - на пънче или висока резитба, на първия ред тел. Ще я снимаш, ще я разнищим. И сортът има значение.
Засега се нуждае от зелена резитба - това е колтучене, а ако и много буйна и с дълги пръчки, пречупване на върховете им от коленце. И за двете е рано. То се казва резитба, но не се реже с ножица, а с ръка. Също ако всичко и е наред и има избила спяша пъпка, израстъка се отронва.
Картофките са чудесни. Мама е кралица на картофена яхнийка от такива пресни картофи.

# 198
  • Русе
Ани поздравления за картофите, докато станат за вадене да наедреят два пъти по-вече.

# 199
Леле колко сте написалииии Мен само 2-3 дена ме нямаше

Геликас, -  ще почакам и  до есента за бобчетата... Гледах едно от готварските предавания и бях много впечатлена от този боб
Ани, Царина, Вили - толкова се радвам за вас  Hug върнахте ме в детските спомени , когато ббаба и дядо направиха зоопарк заради нас - Недавахме да колят, а искахме и доста видове животинки (Крава, теле, Коза с 4 ярета , 5 овцес агънцата, към 30-тина кокошки, патки, котета, едно Коли, прасе с прасенца), а те миличките ни се връзваха на "ъкъла" и се грижеха и за нас. Сега ми е толкова съвестно за градското ми чадо (то вече не е град ... ама това си е друг въпрос)
моите черешки узряха мнооого отдавна (в съзнанието на дечко) - купувах и от тези по 25 лв килото - 5-6 черешки и с тях закичвах някое клонче - толкова щастливи очички грееха под дървото  Heart Eyes
Миналата събота прекопа всичките ни 18 междуредия с картоф  в една жега с една мъничка мотичка ... после заспа още в колата и дори го пренесох в леглото без да се събуди
утре ще се постарая да кача снимки

# 200
Появил се е някакъв червей, първо ми метна листата на доматите- сега и плодовете. Помагайте, какво да правя

# 201
  • Варна-София
Дедо, здравей, приятно ми е да се запознаем.
Titina, много ли ти са доматите по количество? Ако не - аз съм фен на механичното събиране. Преди две години имахме нашествие от миризливки - нещо невиждано. Хванах им чалъма, всеки ден ги обирах и пак слитаха отнякъде. Обаче не пръсках.
Вили, вчера като се върнах и хукнах към краставичките и наистина въшките току-що бяха стъпили на тях. Добре че подсказа.
P.S. Да си призная кривиците. Докато редът с палметите е перфектен (засега), голямата червена ябълка струпясала, а пък съм я гледала по същия начин, както другите. И се оказва, че понеже не мога да стигна с фината дюза до горните клони (то там само кран може да стигне), аз пускам на силна струя, което се оказва голямата грешка. Точно това после прочетох в материала на Националната служба по растителна защита, линк към който пуснах вчера. Така че сега ще пръскам за струпясване тази ябълка, но ще гледам да е с контактен препарат. И вероятно другата пролет ще прежаля доста клони.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 10:40 от amica1

# 202
Здравейте, имам един въпрос и се надявам да ми отговорите, за което предварително благодаря!
Та имам магданоз в саксия на терасата, който е  нападнат от листни въшки. С какво мога да го напръскам, за да се отърва от тях? Или да го отрежа до долу? Каква е вероятността да се пренесат на доматите (те също са в саксия) и на другите ми подправки?

# 203
  • Варна-София
sisku, най-лесно и бързо е да забъркаш следната смес: 1 с.л. течен сапун (не веро), 1 с.л. зехтин (не олио). Разбъркваш с пръсти, докато стане гладка емулсия. Добавяш 1 литър вода и пръскаш магданоза с пулверизатор. Напръскай и доматките, че някои въшки (черните, които сега имат и летящи представители и изглеждат като мухички) и тях обичат.

# 204
Привет от мен!
Не успявам да изчета всички теми.Градинката ми е нападната от попово прасе,вероятно не едно,с афинитет към пипера.Имате ли някакви предложения?

# 205
amica1, благодаря за отговора!

# 206
Ана, Hug честити ти картофки.Ще донеса биричка Laughing.
menarini,здравей!Срещу попово прасе не помага нищо освен химия.Има две варианта готови гранули-Мезурол шнекенкорн,който става и срещу голи охлюви и Вениш.Гранулите са водонеразтворими и изпускат газ,който действа паралитично на гадините.Можеш да ги пръснеш по повърхността и дори леко на ги закопаеш.Другата отрова е сварено жито примесено със захар,олио и БИ58-обърква се добре и над вечер се пръсва по вадите-поповите прасета вечер излизат от земята и летят.

# 207
Имало пиратки за борба с къртици и слепи кучета  Shocked
Те - http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=881.30

# 208
У нас къртиците почти изчезнаха заради кучето.От време на време се появява по някоя заблудена.
Миналата година поповото прасе се укроти,но ми съсипа патладжаните.От дъждовете доматите ми хванаха мана...
Тази година имам проблем с попово прасе-сигурна съм,че е такова,защото видях едно да се разхожда по плочника.Ще купувам втори разсад за пипер днес.Напраоооо #2gunfire

# 209
Вълк,един тук си риголва лозето с пропан-бутан преди години.И колибата му се напука от взрива.
Ние сме пробвали да ги давим с промишлена вода,слагахме 2/3 заровени в земята бирени бутилки-уж вятъра свирел в тях и вибрациите ги плашели.После бяха едни перки на 3 метрови пилони от желязо-пак заради вибрациите.После мъжа ми за няколко дни успя с много висене да хване няколко.Залагахме и примамки с отрова примесена с парчета моркови и картофи.И чак като бучнахме уреда с батериите си решихме проблема.

Общи условия

Активация на акаунт