(Био) зеленчукова градина 9

• 83 050
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Дебнем попови прасета. smile3521
Тук много вали и днес  за мен няма да е агро-ден.

Лавандулата ми не пониква.можете ли да ми препоръчате семена?

# 226
  • Варна-София
Готвя се за екскурзия. Отдавна е планирана. Тъжно ми е за градинката. Кой ще се грижи за нея!?!

# 227
Прогнозата е за превалявания до петък,не се тревожи!Весела екскурзия пожелавам!  bouquet

# 228
И тук при нас валя като порой, ама аз нали се оплаквах, че е сушаво, та съм доволна  Simple Smile
Грахът ми най-после нацъфтя, доживях. Черешата беше отрупана с черешки, като дойде време да зреят, нямаааа...  Sad Втора година така, много съм нещастна, детето все я обикаля и търси, изяде няколко, ама толкова, повече няма, дали от студа така се получи, не знам. Но пък и червеи няма, въшките по листата са в поносимо количество.

# 229
  • София
Толкова се и радвах на капията, а днес гледам ...  само  десетина коренчета са прави /от 50/ Rolling Eyes Ако е попово прасе, възможно ли е да е налетяло само на чушките, а доматите, които са през една леха, да са непокътнати?
И друго - скоро като съвет срещнах някъде из нетЯ следното: Садене на домати от разсад, но корените с пръстта  се обвиват с вестик . Някой да е практикувал нещо подобно?

ПП. Цяла сутрин търся темата да дам и линк, но нищо за сега...

# 230
  • Варна-София
menarini, благодаря за пожеланията.
mama_gali, почети за болестта ранно кафяво гниене по костилковите, и опожаряване при костилковите, която е комбинация от поне 2 причинителя. Аз тази година също ще се подковавам по въпроса.
daniabc, вестникът навярно се използва колкото да задържи старата пръст около корените. Винаги е препоръчително малко от старата пръст да влезе в новата дупка. Хартията после се разпада.

# 231
Поповите прасета налитат на току що посят разсад,още невкоренен.А ги привлича влажната пръст.Като отмине момента на вкореняването като че ли губят интерес.Пресаждайте прегризаното и чакайте да се хване.Поражения при пикиран разсад в кофички почти няма.При мен първо дърпаха и прегризваха младия лук,сега са в пипера,а после ща се ориентират към картофите.Там ще водят война за преимущество с голите охлюви  #Cussing out.Но се надявам и за нас да останат картофки.
Да се похваля-изядохме първата бакла чорба със зелени джанки.Във вчерашната жега беше чудесен ободряващ и освежаващ обяд.
Когато имаш собствен разсад в доволно количество сей направо,daniabc,ще пресяваш тук-там,но ще му надделееш.След 4-5 ден,което не е изядено оцелява  Laughing.С вестника може и да става,но си е играчка,а и щом казваш,че има стара пръст около корените,значи са от кофички-опасността е много малка.
Черешите вързаха малко,защото точно когато цъфтяха валяха дъждове,беше студено и почти нямаше летеж на пчели.При нас специално тази година има доста повече от предишната.Но не са на кичури както е бивало.

# 232
  • София
То моето търсене беше по друг повод. Купих си малко разсад за домати от жената с най-хубавите домати /и градина/ в града. Все се каня да я снимам, та да видите представата ми за к Фън-Шуй  Crazy  Тя ме посъветва да ги садя по 2 корена и когато търсих инфо в нета, попадах на пост, че някой успешно/мързеливо от години ги садял така. И слагал весник за превенция от попово прасе.
Водих си календар кое кога садя на компа, но миналата седмица се наложи да форматирам заради вируси. Понеже и харда беше се оказа скапан, бекъп-а не беше пълен  Sad  Иначе щях да "прихвана" поста по дата от хисторито, но не би.

# 233
 Искам да попитам-някой знае ли как се правят кисели, неузрели джанки в буркан? Редят се плътно в буркани, слага се копър и чесън, и се заливат с оцет? Но дали само оцет беше newsm78 Цяла зима ми се ядяха такива, сега ще се погрижа.
Тук не вали, но е мрачно и хладно. Влагата ще е добре дошла за граховете, които тъкмо сега наливат зърно.
Градинарски дневник-само на хартиен носител! Моля те, снимай хубавата градина, всеки може да "прилови" нещо за себе си!

# 234
  • София
Еврика! Намерих поста и темата  Crazy
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=119302&page=1

Моля коментирайте, понеже имате опит  Hug

# 235
Искам да попитам-някой знае ли как се правят кисели, неузрели джанки в буркан? Редят се плътно в буркани, слага се копър и чесън, и се заливат с оцет? Но дали само оцет беше newsm78 Цяла зима ми се ядяха такива, сега ще се погрижа.
Тук не вали, но е мрачно и хладно. Влагата ще е добре дошла за граховете, които тъкмо сега наливат зърно.
Градинарски дневник-само на хартиен носител! Моля те, снимай хубавата градина, всеки може да "прилови" нещо за себе си!
Ако не се лъжа моя съседка ги прави на принципа на киселите краставички. Сол, захар, пипер черен на зърна или бахар, чесън и оцет. Понякога слага и пресни люти чушлета, за да са лютиви после при замезване.

# 236
  • густо майна Филибето
Еврика! Намерих поста и темата  Crazy
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=119302&page=1

Моля коментирайте, понеже имате опит  Hug

Аз опит нямам, но ми поникнаха домати от паднали миналогодишни, накрая имах много поразени от гниене и си ги оставих на корените, а после - корените на земята до пролетта. После мъжа ми обърна мястото, преди да садим друго, сигурно много повече щяха да поникнат. Но са най-малките в градината, стават за късни домати Simple Smile

Това с ранното садене на разсада не може да се приеме за всички региони, защото температурите са различни. Моите домати прекараха на терасата от началото на април до началото на май, но растяха много бавно.

Любопитно ми е все пак как се поливат доматите без вади, в Пловдив не биха оцелели до 50-60см ръст - вали рядко, а температурите отдавна са над 25 градуса.

vili__66 , това пояснение за поповото прасе беше полезно  bouquet, наистина само в началото имам 3-4 изядени, а сега спирам да се страхувам от повече загуби Simple Smile

Тук не е капнала и капка, поливам през ден, защото е насип и водата направо потъва.

# 237
Здравейте земеделци!
Насаденият ми преди седмица разсад домати е оцелял на 95 %. Голите охлюви са докопали по-немощните няколко стръкчета и са ги нагризали, независимо от скипера, вениша или каквото там подобно ги почерпих. Винаги има и потърпевши. Но докато се суетях около зеленчуковата градинка съм забравила да хвърля почерпка при цветята и май доста далии са дали фира.
Здраве да е.
И понеже хич не искам да им създавам комфорт и удобства (на охлювите) през колко време най-рядко е здравословно да поливам доматите? При нас денем е топло, вечер е хладно, 800 и нещо м. надм.височина, цял ден са на слънце, от юг получават и по час-два сянка, и после от запад до късно вечер им е топло.
Като полея вечер и гадините плъзват.
Чудя се, ако поливам рано сутрин дали после, като напече, на гадините няма да им е некомфортно и няма да пасат толкова на воля? newsm78
Как ще се отрази това поливане на доматите?

Грахчето ми е пораснало, но не цъфти. Cry

ПП. Това със зелените джанки туршия ли е?
Заинтригува ме. Peace

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 16:51 от нова

# 238
Търсейки вчера как да се боря с комари, попаднах на ето това:
Мравки
•   Мравките мразят краставици, особено тяхната кора, заради терпеноидите, които се съдържат в нея. Затова обелки от краставица, разпръснати по местата, където има мравки, ще ги прогонят. Колкото по-горчива е краставицата, толкова по-добра работа ще свърши.
•   Содата за хляб е отровна за мравките, затова може да се наръси по пътечките, където минават. Содата за хляб можеш да смесиш с пудра захар в стари капачки от буркани или бутилки, които да поставиш на място, до което мравките лесно могат да стигнат. Тази рецепта върши много добра работа и против хлебарки.
•   Там където си забелязал, че щъкат мравки можеш да измиеш с гъба, напоена с оцет. Изцеденият лимонов сок също върши работа. А ако намериш мястото, от където мравките влизат в къщи или пък мравуняка – изцеди лимон отгоре, а след това сложи няколко парченца отрязан лимон.
•   Ако мравките идват от терасата, можеш да си сложиш саксия с мента или джоджен и нашествието ще спре. Или можеш да разпръснеш пакетчета чай от мента.
•   С етерично масло от мента може да се направи натурален инсектицид против мравки и паяци. Смеси 20 капки ментово масло със 100 мл вода. Разклати добре и напръскай. По този начин хем ще се избавиш от неприятните вредители, хем и в къщата ти ще мирише свежо.
•   Мравките мразят още и талк, тебешир, утайка от кафе, лют пипер, канела.

Хлебарки
•   Малко известен факт е, че хлебарките обичат високи места. Ако сложиш борова киселина върху кухненските шкафове (в никакъв случай вътре в тях), хлебарките ще пренесат боровата киселина в гнездата си и ще измрат. Боровата киселина е токсична, ако се погълне, затова дръж я далеч от децата и домашните любимци!
•   Билката „Коча трева“ (Nepeta cataria) е натурално и сигурно средство против хлебарки. Активната съставка в нея е непеталактон, която не е токсична за човека и домашните любимци, но е крайно омразна за хлебарките. Сушена или прясна кочата трева може да се постави на места, където има хлебарки. От билката също така може да се направи чай, който да се използва като спрей. Не използвай коча трева ако имаш котка, тъй като ще й подейства като валериан!
•   Плодовете на дървото Maclura pomifera също отблъскват хлебарките. За нашите ширини това дърво изглежда доста екзотично, но въпреки това се среща тук-там, като например в Борисовата градина в София. Ще го познаеш по големите и странни плодове през есента. Плодът се разрязва и се поставя в ъглите на стаята или на места, където често виждаш хлебарки. Твърди се, че осигурява защита за около 2 месеца.
•   Капан за хлебарки – нужна ти е бутилка от безалкохолно или минерална вода, важното е гърлото да е тясно. В бутилката слагаш малко вино или безалкохолно и я подпираш с нещо, така че хлебарките да могат да се намърдат вътре. Ароматът на виното или безалкохолното ще ги привлече, а формата на бутилката ще им попречи да се измъкнат.
•   Овесено брашно, обикновено брашно и хоросан. Смесват се равни части от трите съставки, след което сместа се разпределя в капачки и се оставя на ключовите места. Да се пази от деца и домашни любимци!

Комари
•   Ако там, където живееш имам много комари, най-добре си сложи мрежа на прозорците.
•   За още по-голям ефект на прозорците или на терасата можеш да си засадиш в саксия здравец или индрише, тъй като миризмата на тези две растения отблъсква комарите. Същата работа върши и сандъче с босилек или домати. Не се шегувам! И босилекът и доматите имат силна миризма, която комарите не понасят, а и можеш да изненадаш приятелите си като ги поканиш на салата от собствената ти тераса.
•   В къщи пък може да наслагаш малки купички с вода, в които има накиснат карамфил (подправката, не цветето). После в стаите мирише доста приятно.
•   Етеричните масла също не са за пренебрегване – най-ефикасни са лимонена трева, евкалипт, здравец, лавандула. Можеш да ги сложиш в ароматна лампа, а ако нямаш такава – капни няколко капки в купички с вода. Друг вариант е да си направиш свещ с някое от тези масла. Тук можеш да видиш как става това.
•   За още по-голяма сигурност може да си намажеш китките и глезените с някое от тези масла. Аз обикновено ги използвам в чист вид, но според специалистите е по-добре да се смесят с някое базисно масло – ако нямаш такова, зехтин или олио ще ти свършат работа. Според изследване на New England Journal of Medicine намазано върху тялото маслото от евкалипт действа за около 2 часа, а лимонената трева около 20 минути.
•   Има и една рецепта за спрей, който е много ефикасен не само срещу комари, но и срещу всякакви други насекоми: 2 -3 глави чесън, обелени и счукани в хаванче се смесват с 0,5 л. вода, разклаща се добре и след това течността се прецежда през тензух. Течността става както за мазане срещу комари (действа за около 5-6 часа), така и за пръскане срещу хлебарки, паяци и мравки. Недостатъкът е, че доста понамирисва.
•   Ако вече си станал жертва на комарите и сега те сърби неудържимо, за успокояване на възпалението можеш да пробваш да натъркаш ухапаното място с някое от следните неща: лавандулов или камфоров спирт, паста за зъби или счукана таблетка аспирин.

Молци
•   Едно от най-силните средства против молци е кедровото дърво – тресчици или талаш от кедрово дърво се слагат в тензух, а за да е още по-силно, може да се капнат и няколко капки кедрово масло.
•   Могат да се направят и различни смески от билки, които се поставят в платнени или тензухени торбички и с аромата си държат молците далеч. Най-подходящите съставки за целта са лавандула, листенца от роза, розмарин, мента, карамфил (подправката), сушена лимонова кора.

За още ефективни рецепти можеш да се поровиш в тези сайтове:

http://www.surfinthespirit.com/home/pest-control.html
http://www.planetnatural.com/site/xdpy/kb/natural-pest-controls.html
http://www.nomorepests.co.uk/NaturalPestControlYouMayHaveInYourCupboard.html
http://eartheasy.com/live_natpest_control.htm
http://www.pestinformation.com/

# 239
Здравейте банда HugДобре дошли и на новите съмишленици Peace
Цитат
Поповите прасета налитат на току що посят разсад,още невкоренен.А ги привлича влажната пръст.Като отмине момента на вкореняването като че ли губят интерес
Вили,благодаря и  на мен ми беше полезно това инфо.Засега не съм установила наличието на попово прасе,но вече 2 пъти при изсипване на оборска тор от докараната в чували намирам по един брой и веднага му светя маслото Twisted EvilТъй,че Любознателна,със сигурност си се снабдила от оборската тор.При мен проблема е с къртичетата-шетат здраво и на места се усещат кухини като стъпваш.Допускам,че това е причината за лошото вкореняване на смокинята,там има много кухини и пречат на корена.На есен ще я местя,де...
Снощи до 22,15ч.садих пипер на улично осветление и пак ми остана малко и за днес.Нали "сревах "всичко,че ми е малко покълналото от пипера и вчера привечер добра съседка ми подари цяла кофа "букет" от най-различни сортове пипер,хартисал и на нея Grinning
Ани Иванова,много са ти вкусни картофките Hug
Едногодишните ми прасковка и едната ябълка са завързали плодчета/3 прасковки и 1 ябълка/,-да ги махна ли или да ги оставя newsm78
daniabc,снимай да се учим...Аз лично много се радвам на градините ви, вдъхновявам се и се стремя да  правя по-добре нещата Embarassed
Вълчо,що за безобразие това с намачканите ти ягодки #Cussing outВземи мерки!

Общи условия

Активация на акаунт