(Био) зеленчукова градина 9

  • 82 559
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 7
Явно грешно съм засадила пипера-http://www.prikachi.com/images/707/3428707P.jpg.Буквално е на дълги редове във вадите...А сега как да го копая,като ще разваля вадата за поливане? EmbarassedГледам  вашите снимки,друг е начина ThinkingВъобще това ми е сериозен проблем,оформянето на всички начини-фитарии,бразди,лехи,тирове и т.н терминология Sick
Мога ли да сея сега магданоз newsm78.От февруарския посев на  листен и коренов са ми излезли само три туфички/май само листен/.
Вчера ходих за Старозагорски чер да търся за втори посев,нямаше,предложиха ми Лоди някакъв...Сял ли е някой от него...?Купих Лактофол за зеленчуци,ще го слагаме в пръскачката,за листно торене.Ще докладвам за резултат по-нататък.Довечера ще получа и кофа курешки,да си приготвя шербета,оня"ароматния" Joy

# 481
  • Мнения: 86
Ползвали сме Лактофол О за ягодите.Разкошен резултат.До колкото знам го правят от млечен цвик-той и на това си мирише.
misisbg,за терминологията-в бразда е твоя пипер,в ниското.Тир или гръб,или кавал/по нашенски/ е високата част,но когато се прави се трамбова отгоре.Фитарията прилича на широко корито метър на два,три,заградено с кавали http://wili66.snimka.bg/flowers/dushata-mi-e-tam.595002.23597778-в ниското сеем пипера,а по кавалите лук,чесън,моркови,чубрица,ряпа,пащърнак,праз.Един вид -на малко площ много не пречещи си култури,пести се място и обработки.Лехата е равна или леко повдигната ивица.Ние поливаме фитариите с наводняване-пускаме вътре вода докато се напълни до ръба на кавалите-така всички растения са доволни Mr. Green

# 482
  • Мнения: 4 587
Ние му викаме ветари и гърбове - това дето се сади пипер. Гърбовете се оформят с голяма мотика, като се придърпва пръст от двете страни два пъти. после се потупва с плоското на мотиката и добива сечение на равнобедрен трапец. Заграденото от четири гърба е ветарата в която се сади пипера. Преди саденето се прекопава и изравня. Таблата е правоъгълна, хваща 4-5 реда пипер от пипер по 10-15 в ред. Между редовете и между растенията в реда разстоянието е една мъжка педя - към 25 см. Значи една ветара с пет реда пипер е широка 1.25-1.30м и дълга 2 - 2.50 м. Ветарите се нареждат с обща дълга страна помежду си. По гърбовете се сади моркови, босилек, чубрица, и цветета против болести - невен, тагетис, латинка, копър.
Вили, на село четири пет години се сееха зараевски дини  за семе. Под навеси жени цепеха дини и им сбираха семето на софри. Попикавах се от сърцевини на дини, и то изчистени от семки. На сърцевините им викаме бебрек. На жените ръцете им ставаха розови и идеално чисти от ровене в дини. Отначало ходех до текезесарската тоалетна, но подът и от дъски се огъваше страшно, после се присрамих да пишкам където падне. Аз съм пораснал в ТКЗС, но такова ядене на дини никога не е било. До вечерта става целия мускоряв, с облак съпровождащи мухи.
Отпадъците от дини ги даваха на крави, теелета и прасета, всеки можеше да си купи на безценица дини без кори. варихме маджун и ракия от дини.

# 483
  • Мнения: 86
Аз пък съм ходила на бригада за дини,Вълк  Mr. Green.Будеше ни баба по тъмно,росоляво,товареха ни на един камион с пейки и на къра.Опитните вървят напред и късат узрелите дини.Ние ги събираме на купчини.После идват камионите,нареждаме се на верига и товарим.Бригадира от време на време "неволно"изпускаше най-голямата диня на земята,чупеше ни неправилни парчета и ласкаво ни гледаше как ядем,а по брадите ни тече розов сок.На обяд на сенчица баба развива бохчата-вътре варени яйчица,сланинка в хартийка,овче сиренце свито в листо от зеле,някой розов домат и печени сутринта на жар  чушки свити във вестник.Всичко това почти сварено от жегата,но вкуснооо....И баба-засоли сине,че от тези дини ни облюдкавя.А след обяда,докато бабите придремват на сянка,дечурлигите щуреем наоколо-имам белег от хвърлен камък на брадата от там Mr. Green.Извинете ме-това стана за една друга тема,но не се сдържах.

# 484
  • Мнения: 465
Вили,Вълк- Joy
Само на такава бригада не съм ходела.
Най-сладкия сорт дини при нас бяха сорт"Мраморки" умерено големи,кръгли с чисто черни семки.
Тук са по-скъпия вид,вече е сезонът в Чили,гледам че зариват пазата-4$ парчето.
Мисис бг-в Блатската(разливната земя покрай Дунава) една от най-плодородните почви за зеленчуци(дано не е само"беше") пипер разсаждахме в дълги вади,но по върха на лехите ти.Поливаш отдолу,канално.
А иначе във фитирии -по 4 стръка с много високи бордюри.
Вили - Hugправа си за българските градинари-газди.
Можело е умения,газдалък,продукция да покажеш,продадеш,но ...рядко..от семената си.. Naughty
ПС.На вътрешната,най-сладка  част на любеницата и викаме-петел.
Леко се отклонявам-някой да знае,защо  наричаме плода..любеница? Laughing

# 485
  • Мнения: 86
Вес,сигурно,защото е сладка като любовта,а като попрекалиш с хапването както и с любовта ти става блюдко,а понякога и съпроводено с негативни усещания стомашно-чревни  Hug Joy

# 486
  • Мнения: 3 402
Много съм пропуснала, но много работа и в службата и в двора, като сложим и готвене и чистене време за компютър няма. Попрочетох малко назад, но ще имам да наваксвам. Embarassed
Вили, завиждам ти за бригадите. В училище като бяхме до 4 клас ни водиха на опитното поле да берем ягоди - то е ясно, че повече ядяхме отколкото да берем, но това са подробности  hahaha
От 5 клас нагоре пак ходехме на бригади, но на памук -  Sad няма как да се яде, но пък имаше яко бой с козяци / така казват по свиленградският край на неразтворената кутийка с памук/. След такава бригада си ходиш две седмици с белезите по ръцете - отворените чашки на памука завършват с шипчета и ръцете ти стават все едно много бясна котка те е драла и влачила Mr. Green
Вчера тук в Габрово валя градушка, но за 1-2 минути - големина на зърната колкото череша.Слава богу на село където живеем не е имало град.
Утре ще бера грах и спанак. Граха бланширате ли го или директно го бодвате във фризера? newsm78
Запланувала съм и компоти от череши да правя. Ще видим какво друго ще има да се прави.

# 487
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
А, значи не съм виновна аз за непоникналия грах, От сортови семена го купих  Confused

Да се похваля, вече зеленчука ми е с капково. И аз все гледам как го садите . Миналата година го сложих точно на ръба на гребена, отгоре. Тази го садя в подножието на задигнатата част, на 2 пръста от дъното на вадата, да му е по-влажно.

# 488
  • Мнения: 7
Ljuboznatelna и аз от тази гледна точка го направих,само как да го скопая утре незнам newsm78
Ще му мисля някак...
Вълчо,Вили,считайте,че по-хубаво от това не можеше никой да ми го обясни HugПрекрасно направих разликата и съм много щастлива от този факт PeaceИзвадих си текста на компа в папка-съвети Grinning.Ето защо,когато имам трудност питам тук...
И да добавя,че много живописно разказвате спомените си-пленяващо е  bouquet
Веселче и ние казваме на средната част на лЮбеницата-петле(сигурно,щот`прилича на гребен на петел)
Засях и аз Мраморна диня,дано е вкусна както я описваш Heart Eyes
Вили,забравих да те питам-Лактофола в пръскачка ли сте го слагали или поливно?Казаха ми 1 капачка на 10л да слагам?

# 489
  • DE
  • Мнения: 971
На мен миналата година ми донесоха няколко пакетчета със семе от домати.
По няколко пъти слагах семена, порасват малки стръкчета и се окосяваха. Някои даже и не покараха.
От"Роzов гигант" нямам и едно растение.
Тук купувам, в пакетче 5-6 семена и всички се появяват.
По Бг. доматките ми се появиха едни черни мушички. Досега такова чудо не съм имала. Сега ме е страх че Ще нападнат всички растения. А и не вървят така добре като тукашните сортове.
Ниски, бушести. Няма вече да слагам такова домати.
Помрънках  малко...
Вили, на алабаша правя разсад февруари- март и април засаждам на вън.

Аз съм ходила само на бригада през май за бране на рози в Казанлък.
Никога няма да забравя аромата който се разнасяше из цялата долина.
Ставахме в 3h сутринта и в 4h започваше розобера.

# 490
  • Мнения: 465
Titina-ти питаше за джоджена по-назад.Мисля,че обича влагата и някъде да се подпре-на ограда,постройка,лекинко на завет.Забелязах,че всичките ми менти,джоджени като че ли се изтеглят,преместват се към сградата.Може би така се спасяват от палещото слънце!
А при теб трябва да е още по-горещо?
Имате ли висока влажност? Thinking
Малко фотографии:)
http://www.prikachi.com/images/3/3436003W.jpg мащерка българска
http://www.prikachi.com/images/980/3435980b.jpg -сперминт(кръстоска м/у джоджен и мента)
http://www.prikachi.com/images/20/3436020R.jpg мексикански анасон(препоръчвам като аромат)
http://www.prikachi.com/images/33/3436033G.jpg -licorice "icicles" от слънчевитв сребристи билки,мирише сладко..леко анасоново... Sunglasses

# 491
  • Мнения: 4 587
http://media.snimka.bg/6327/018910174-big.jpg  Табли пипер в с Покрайна, трябва да е Видинско.
Пет реда по двадесет и няколко в ред. Но за толкова дълги табли /над 4м/ се иска равни двори. Иначе при поливане водата ще стои на единия край или на едната страна на таблата. Две от таблите са още незасадени. Когато е малък пипера, се полива докато не остане местенце над водата, островче или полуостровче. На левите гърбове сякаш е засадена чубрица. Фотката е на Краси от Дражинци.

# 492
  • Мнения: 17 270
Веселчето, тук е много влажно и топло - от седмица е 40С. И аз съм го засяла до оградата, поливам всеки божи ден ( и аз с маркуча и пръскалките от системата). Баба го беше сложила на село на слънчево, а тук като че ли магнолията му прави сянка малко.
Майка ми донесе семена от България - доволна съм, всичко поникна, даже и разсад раздавах на комшии и приятели. Краставиците ми "Сандра" - някакви японски семена - ами не са добри. Покълниха, ама плодовете им едни такива видоизменени. Корнишоните са ок. Инаяе ми донесе и домавни семена - проблеми нямам.
Сега като се прибера ( за това слагаме и капково та помагача само да идва и да обира каквото има) в Бг съм си направила списък със семена, само се чудя за чубрицата - тя не обича май толкова вода.

# 493
  • Мнения: 30
Е, Вълк, поздрави за Краси от Дражинци! Снимката му ме пренесе в ... мечтите ми!
За 5 дни положението в градината излиза от контрол.
Веселче, на първата снимка няма ли и пламъче?
 matze, очите ми останаха в твоите висящи домати! Те от какви семена са? А и каните ти са прекрасни!
Грах Скинадо е готов за бране. Не съм доволна, малки чушки с малко зрънца. И време нямам, ама никакакво. Дано даде времето утре да възровим картофите на голямата нива. И аз се включвам в питането-как съхранявате грах, освен във фризера?





















# 494
  • Мнения: 4 587
Да, пламъче е  Mr. Green
Вчера броих отвреме на време грахчетата в грашулка. Тая година имам възможност да го бера поетапно, не наведнъж, чрез оскубване. За грах амброзия - от 6 до 10. Това са най-долните грашулки по стъблата, към върха ще има по-къси. Вече има мустачки, захванати за четвъртия ред бодлива тел, на около метър над земята.
Не знам дали промените в климата ще са трайни, но последните две в Делиормана са дъждовни, както преди 40 години в детството ми. Ако се запази тенденцията, трябва да променя културите, или поне пропорциите на засетите площи. Например лук ще трябва да засаждам колкото може да се изяде зелен - максимум 200гр арпаджик. Срамота е да изхвърлям загнил лук, колкото мъжки юмрук, и към Коледа да купувам. Успяват да узреят достатъчно и да изсъхнат само дребосъците, като балучки. В ягодите се появиха загнили. Ще трябва да сея тикви, царевица, краставици, и малко домати, магданоз, моркови. Тая година морковите ми са суперски, днес дръпнах един на момчето си, беше малко изровен от пороите и се виждаше калко е дебел, нански - около 20 см на 2 в диаметър. Имат още за прореждане, и вече ще си дърпам за леща, бобец, зеленчукови супички.

Общи условия

Активация на акаунт