(Био) зеленчукова градина 9

• 82 574
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • София
При мен вали проливно от снощи и е тъмно, ама много тъмно. Сигурно е имало и буря, понеже божурите ми са в ужасно състояние - полегнали, на места пречупени - а тъкмо взеха да цъфтят  Sad

valqq,
Благодаря ти за отговора, знаех си аз че съм изпуснала "доматЕтУ". Идеята ти с вилицата е чудесна, но не и за моите бурени, които си имат  корени  като лиани, дълбоко под земята.  Изкривяват ми мотичката /онова с трите зъба и като тесла отзад, дето скоро научих, че му казвали "казмичка"/. Дори и бел-а успяха да деформират на няколко пъти. Иначе  гледах скоро в тукашен магазин /тип "левче"/, нещо подобно - градински комплект, който включва подобна вилица, лопатка и нещо като мини гребло - струва 3 лв.

Моята опитна мини-градинка е пълно био /засега/. Само с "чаят" от коприва съм поляла и напръскала - веднъж. По съвет на снаха ми, която ми беше на гости преди 2 месеца, реших да не слагам никакъв тор. Каза, че почвата е много "тлъста" и след като не е сято нищо около 10 години, спокойно мога да мина и без тор. Тя живее от 6 г. в щатите /Айдахо/ и си е направила  бизнес с биозеленчуци и клиентела по списък.  Да е жива и здрава, обаче едно не мога да схвана - при наличието на толкова бурени, години наред, логично е и те да изтощават почвата - нали все са разстения  newsm78

ПП. Иначе от страна на съпружеството /дето хич не ще да копае и се занимава  Tired /имам супер оферта - ако успея да отгледам малко домати и краставици, на есен ще получа мото фреза  Crazy

# 451
  • Варна-София
при наличието на толкова бурени, години наред, логично е и те да изтощават почвата - нали все са разстения  
Ти си благословена с хубава почва за старт. А почвата се изтощава, когато изнасяш от нея органичните вещества. Тези бурени, обратно, са си расли и после гнили на място, червейчетата са пирували с тях, допълнително и те са си дали своето. Всичко това е хумуса, за който всички се борим.
Дано се оправят божурите.
И прехвърли малко задокеански опит с био-зеленчуците.
Люпилня за охлюви и бръмбари всякакви. Какво се прави, че да стане читав компост,
Нормално е всички да бързат да се възползват от райските условия. То затова е и думата "бунище". В него земята не е спокойна, тя се "буни", протичат всякакви процеси и в права и в обратна посока. Компостът узрява различно, може и 2 години да му трябват. Тогава тези животинки отдавна няма да ги има и ще си го ползваш по предназначение.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 11:05 от amica1

# 452
ПП. Иначе от страна на съпружеството /дето хич не ще да копае и се занимава   /имам супер оферта - ако успея да отгледам малко домати и краставици, на есен ще получа мото фреза   

daniabc При този цвят по доматите ти със сигурност наесен ще имаш мотофреза newsm10

# 453
Аз имах една дупка в двора, метър на метър, за садене на дърво беше предвидена, но се отказахме и започнахме да хвърляме вътре окосена трева, растителни отпадъци. Тръгнах да го прехвърлям с една вила, че голяма купчина е станала, а отдолу са се развъдили всякакви представители на фауната. Люпилня за охлюви и бръмбари всякакви. Какво се прави, че да стане читав компост, а не да се въдят гадинки, които ще прехвърля в лехите после.

Нова , дупка за компостер не е особено удачна идея - събира се вода, трудно за обръщане.
Потърси малка информация по нета. Примерно това:
http://www.ekoemo.com/index.php?option=com_content&view=arti … =17&Itemid=18

Тъй като за мен, собствена градинка си е лукс, си правя компост на терасата. Инсталирал съм 2 кашона по около 70 литра изолирани с наелон. Там събирам всички био хранителни отпадъци от домакинството. Ако се поддържа оптимална влажност, температура и се обръща често, компостът е готов за 2-3 месеца. От миналата есен до началото на Април врътнах към 100 килограма компост. В момента зреят още към 15 кила, но лятото основното ползвам отпадъците за мулч.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 11:58 от manandy

# 454
Има една приказка,че от реса вино не се пие.Та и от доматен цвят не е сигурно какво ще излезе  Laughing.Особено с това,което се сипе навън-силен дъжд с градушка.Улиците станаха на реки,не ми се мисли какво е в градината.Омръзна ми всичките ми градинарски надежди да се провалят заради ненормалното време.Дано поне аварийния ми доматен разсад не се провали.
Стискам палци при вас да е само кротък дъжд.

# 455
  • София
ПП. Иначе от страна на съпружеството /дето хич не ще да копае и се занимава   /имам супер оферта - ако успея да отгледам малко домати и краставици, на есен ще получа мото фреза  

daniabc При този цвят по доматите ти със сигурност наесен ще имаш мотофреза newsm10

Дай боже всеки му! Щото хич не се справям с копаенето. Подксачам върху лопатата /а съм 75 кг./, докато ми се стори, че е достатъчно дълбоко. Много ме бъзика половинката с градинката, а аз го му го връщам, че като е роден на село /но отрасъл в голям град/, е супер излагация да ми спори, че граха расте по дърветата  hahaha

Цитат
Ти си благословена с хубава почва за старт. А почвата се изтощава, когато изнасяш от нея органичните вещества. Тези бурени, обратно, са си расли и после гнили на място, червейчетата са пирували с тях, допълнително и те са си дали своето. Всичко това е хумуса, за който всички се борим.
Дано се оправят божурите.
И прехвърли малко задокеански опит с био-зеленчуците.

Благодаря за отговора!  Задокеански опит не мога да споделя - снаха ми е пловдивчанка, но е живяла и израснала в къща в с голям двор в кв. Коматево - опита си го има. Връзката ни е много "тънка" и най-вече покрай племенника ми, понеже брат ми почина преди  12 години.  Радвам се, че се сети и за нас, при кратката  си и наложителна визита /баша и почина/.

Тук най-после пекна слънце, след потопа: Пострадали са само двете най-големи туфи с божури /розов и бял/. А останалите три/червен, розов и бял/ дето кучето и дъщеря ми със съвместни усилия успяха да редуцират до няколко корена , се радват на прекрасно здраве.

Ето поразените /и аз се надявам да се пооправят/:

А с ранните ми 5 корена домати, реших да си направя експеримет:
На първият корен оставих само цветовете и плода. Цялата лиснта маса махнах и се получи едно доста голо и грозновато разстение. Но му оставих издънката, която е пуснало, по-голяма е колкото последните 5 корена които посях, преди две седмици и ми е любопитно, дали ще се развие нормален домат от нея.
На вторият корен му премахнах само свежите и малки колтуци, които видях и оставих цялата лиснта маса.
№ 3, 4 и 5  реших да оставя на произвола. Защото при тях /но само при тях!/ има колтуци, които са тръгнали и са 6-10 см., но вече имат само 3-4 листа и голям грозд за цвят в края.

А останалите 20-тина по-късни коренчета, си ги обработих както съм чела. Махнах им всичко излишно и ще видя в последствие кое, как, какво  Mr. Green

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 14:25 от daniabc

# 456
vili__66  Да ти кажа от тези неволи вече 4-та година ме спасява мрежа против градушки.Миналата година се изсипа такава градушка с вятър,стъмни се  все едно , че идваше края на света.Тогава си казах:"Това е края на градината ми".Но като излязох след това се оказа, че нямам никакви поражения.Идваше ми да я разцелувам .Не знам сега колко струва,защото сме я купували преди 4 години , но тя няма дотъркване.Сега-зависи на всеки от финансите.Ако не ти се дават пари за това/но повярвай ми спестява всички главоболия/със същия успех можеш да ползваш и рабица/така ли се казваше Thinking/-мрежата, която се слага за пилета.Та като сложиш коловете на доматите отгоре слагаш от мрежата и какъвто и град да бие мрежата му убива силата.Дори и да проникнат през нея топчета,те не могат да очукат растението.Така покрити мойте зеленчуци не ми нанасят "емоционален стрес" newsm62

# 457
Аз компост правя в един голям черен съд - бин за компост. Слагам ред зеленина, ред сухо ( лятото в някой от кафенетата предлагат надробнена хартия за тази цел). Поливам, обръща мъжа ми, че аз не съм силна в ръцете). И воала- имаме за 3 месеца готова партида. Предвиждам смяна на пръста в ястъците, само се чудя как да стане- растенията ми следват едно след друго, май ще греба от средата и ще насипвам пак там.
Иначе, защото тук е топло и влажно жсичко стажа много бързо. Добре, че съм тъпа и упорита и не послушах др българи дето ме убеждаваха, че нищо не вирее.
Освен, че имаме достатъчно за лична консумация имаме и възрастен съсед дето има ранчо. Решихме със съпругът ми да му носим храна, той за благодарност ми мъкне през ден през два пълни торби с провизии. Та ще правя зимнина - грехота е да се хвърля нещо постигнато с труд
Тук ползват мрежи за защита от птици ( имаме приятели, на висока конструкция са сложили мрежата).

# 458
valqq,градината ми е повече от декар и не мога да завия всичко с мрежа  Laughing.Освен това не разчитам само на доматите-имам много ягоди,черешите сега започват да зреят,ябълките са ни важни за зимата,гроздето и то.Срещу природните стихии сме нищожества-каквото дойде.Сега разчитаме на произведеното като помощ към другите доходи.И не е толкова фатална загубата.Но аз си имам страх от времето,когато това ни бяха основните доходи.А някъде в младостта ми подобна буря ме довеждаше до еуфория-тътена,водните стени и мирисът на озон,сякаш оргазъм на земята и небето Embarassed

# 459
  • Варна-София
Хайде ... хайде ... хайде ... Дано най-сетне да завали. От колко време насам все фронтове прекосяват страната, а тук - нищо. Всички дъждове спират до Девня. Земята е напукана. Хайде  най-после да завали.

# 460
При нас валя обилно. Няма да се полива скоро. Grinning Тази година имам два сорта зеле-"Кьосе", което вече има глави, а "Дитмарското" нещо се чуди. Thinking
Така си тече времето в котешкото семействоhttp://zahnag.snimka.bg/other/zarzavat-i-jivotni.524740.23828083.big
Цъфналата салвия http://media.snimka.bg/8786/023828090-big.jpg?r=0
Малък цветен поздрав за всички градинари Grinning http://media.snimka.bg/8786/023828085-big.jpg?r=0

# 461
Здравейте, градинари! Страхотни градинки видях тук.
Преди време /може би доста отдавна/ някой беше пуснал линк за поръчка но колчета за домати. Търсих в няколко теми, но безуспешно. Ако някой се сеща или знае откъде мога да си поръчам, моля, споделете.

# 462
  • на брега на Дунава
valqq  От къде се купува мрежата ,защото аз от зимата търся на Практикер и М.Бриколаж ,но няма.Миналата година градушката ми провали цялата реколта и сега много ми се иска да се подготвя.Рабицата не е ли тежка за това?
  анемония Какво е цветето на последната снимка -бялото/някаква камбанка ли?.Много ми харесва ,н не мога да го позная.
Нямам търпение да дайде утре на обяд и да тръгна за Балкана.Тук цял ден се облачи ,задуха , смрачи се и стана страшно ,но отмина.Паднаха само малко едри капки и се разхлади ,че вчера бихме рекордите с тези 33 градуса.
daniabc Каква е идеята с премахване на цялата лисна маса на домат № 1?

# 463
МХ Здравей, ами мисля ,че точно от практикер ,но беше преди 4 години.Рабицата не е тежка, ти като я сложиш отгоре върху коловете тя не им тежи.Но ако имаш желание,опитай.А мрежата днес изписах във гугъл "мрежа против градушка "и излизат фирмите доставчици ,но пък никъде не видях цена ,за да ти кажа.На мен също ми трябват няколко кв.,и мисля да обиколя строителните магазини или пък в градинските центрове.Ако сериозно търсиш звънни на някоя от фирмите и те ще ти кажат цени и начин на доставка.Не си спомням колко пари сме дали, но казвам ти спя спокойто Peace

# 464
Здравейте, градинари! Страхотни градинки видях тук.
Преди време /може би доста отдавна/ някой беше пуснал линк за поръчка но колчета за домати. Търсих в няколко теми, но безуспешно. Ако някой се сеща или знае откъде мога да си поръчам, моля, споделете.
http://www.agroborsa.com/Gabrovo/Kolove_za_domati_PVC/JU_BG/showproduct.do.  Аз пусках за PVC. Тук купувам с профил на четирилистна детелина, до дълги 1.65м

Общи условия

Активация на акаунт