Отговори
# 645
  • в един топъл дом
Съгласна съм с Яна, като тръгнат на училище нещата едно по едно ще се наредят. Да го мислим от сега в подробности и да се тревожим денонощно, не си струва.
Минала съм по този път с баткото и сега с малкия ми е по-спокойно. Децата са умни и гъвкави, ще успеят да се справят със ситуациите по-добре, отколкото сме си представяли. Баткото ни е много самостоятелен и в същото време пълен отличник вече 5 години. Ще се постарая и малкият да е така. Като за начало сме избрали чудесна учителка и чакаме списъците по класове, за да разберем дали сме при нея. Записах го и на занималня в училище, защото и двамата сме по цял ден на работа. Първоначално ще ходи на занималня, но ако видя че нещата не са както трябва, ще търся друг вариант. Но ще го мисля тогава, а не сега. Може пък да се случи добра учителка на занималнята, да ги подготвя добре, да има дисциплина и детето да си ходи там до края на първи клас.
Радвайте се на хубавато време и на ваканцията, проблемите ще ги решаваме на есен в движение.

# 646
Малко в страни от настоящата тема, но има ли някъде примерни тестове за определяне нивото на знанията на един бъдещ първокласник?

И още един въпрос- според вас кое е за предпочитане- детето да отиде в училище с базовите знания от предучилищната или да се надградят допълнително у дома в нормални рамки?

# 647
  • София
Малко в страни от настоящата тема, но има ли някъде примерни тестове за определяне нивото на знанията на един бъдещ първокласник?

И още един въпрос- според вас кое е за предпочитане- детето да отиде в училище с базовите знания от предучилищната или да се надградят допълнително у дома в нормални рамки?

Виж тези: http://www.drebcho.bg/stories/78/Syveti_i_testove/Test_za_priem_ … _na_misleneto.htm
Ние у дома се занимаваме основно с развитие на фината моторика, което за мен е по-важно от това да може да чете, например. Има достатъчно книжки за подготвителна, които са подходящи - под формата на рисуване, оцветяване, изрязване, лепене....

# 648
  • София
От горчив опит с моя бъдещ първокласник, мога да твърдя че всякакви самоинициативни напъни да подготвиш допълнително детето си в къщи са напълно безмислени.
Сина ми не беше ходил на градина никога.
В началото на миналата учебна година, когато започна предучилищна подготовка, той беше /и съвсем не преувеличавам/ няколко нива над останалите деца.
За него учителката му само повтаряше "С какви деца само ми се налага да работя!" ...
От както стана на три започнах малко по малко с подготовката.
На пет вече четеше гладко и пишеше с печатни букви.
Броеше до безкрайност, защото схвана логиката и вече нищо не можеше да го затрудни.
От няколко прочитания научаваше стихотворение и така нататък ...
А това, което втрещяваше всички, беше, че от шестгодишен сам си "преинсталира уиндоуса", както казва той.
Учителката някак си "затвори очите" за неговите възможности.
Каквото правеха другите, същото правеше и той.
И така цяла година ...
Равносметката - твърде болезнена за мен е, че последната една година в училище за него не беше направено абсолютно нищо.
Каквото знаеше в началото, същото го знаеше и в края.
Нито крачка напред!
И то благодарение на мен и мъжа ми, защото не спирахме да си го държим "на нокти", както се казва.
А имаше вероятност да излезе от училище и по - не знаещ ...  
Та подготовката в къщи e по - скоро за лично удовлетворение.
В училище просто ще "изравнят" детето, както всички останали.

# 649
  • в един топъл дом

Няма единно мнение по този въпрос. Някои учители предпочитат сами да си научат децата и да четат, и да пишат по тяхна методика. Позната учителка ми сподели, че дацата, които тръгват в първи клас без да могат да четат и тя ги обучава, в края на учебната година имат по-добра четивна техника, от тези които долу-горе са можели да четат. А и ако са твърде подготвени скучаят в час, и се въртят и шумят.
Затова за нас съм решила да задвърждаваме наученото в ДГ, за да не се забрави, и да надграждаме по малко. Все пак да има някакво развитие. В ДГ им дадоха много добра подготовка, цяла година полагаха много труд.Ще настоявам, но умерено, все пак лятото е време за игри и почивка.

# 650
  • Sofia
narcis, според мен сте попаднали просто на кофти учителка в ПГ, не й се е занимавало да надгражда...

Ние лятото ще се занимаваме с разни неща, това му е интересно на детето просто и всъщност сама се хваща да си пише, чете или измисля задачки.  Rolling Eyes
Учителката на РС препоръчала, който може да чете, да чете книжки, също и някакви книжки със задачки "Играй и учи".

# 651
Здравейте,  bowuu

Тук съм с покана към всички вас - майките на първолаци. Защо точно към вас? ... Ами защото най-критично настроените и търсещи хора днес в България – това сте вие. Отново, децата помагат на нас, възрастните, родителите, да прогледнем и потърсим път.

Ето, моето „дете“ е Новото образованиеи ние двамата (аз и то) имаме голяма нужда от хора като вас и вашите коментари!

Радостен съм да ви съобщя, че се роди книгата „Визия за Новото образование на България“ и ви каня да я изтеглете безплатно . Ще останете приятно изненадани. Гаранция!  Simple Smile

# 652
  • София
narcis, според мен сте попаднали просто на кофти учителка в ПГ, не й се е занимавало да надгражда...
И аз се надявам да е "до учител", както се казва.
Моля се за напред сина ми да има по - голям късмет.
Но това, за което най - много се ядосвам е, че относно избора на учител нямам никакъв контрол над ситуацията.
Ето - от 8 юни вече сина ми официално е записан да учи в 55 СОУ.
В главата ми "буря" от въпроси, а на общата РС от далече само видях шестте учителки, които щяха да поемат първите класове на есен и това е.
Окончателното разпределение по класове и учители ще стане известно чак на 8 септември, когато ще бъде и първата РС по класове. 
И пак всичко е в ръцете на съдбата!
А какво може да се направи, ако не желаеш детето ти да учи в класа, в който са го разпределили!?!
Или не ти допада учителката, на която са го поверили!?!

# 653
А какво може да се направи, ако не желаеш детето ти да учи в класа, в който са го разпределили!?!
Или не ти допада учителката, на която са го поверили!?!

Не много за жалост. Можеш да говориш с директора на училището да преместиш детето в друг клас, което трудно е възможно, ако няма места. Или да говориш с родител от друг клас да смените децата, пак с одобрението на директора. Или да преместиш детето в друго училище.

# 654
Нарцис лично мнение не искам да те засегна, но след като очакваш от учителката да се занимава само с твоето дете защо го пускаш в общо училище newsm78 . Не можеш да очакваш от един учител в клас с 25 деца да се занимава и да подготвя материали за твоето дете отделно. С чиста съвест ти казвам това няма да стане която и учителка да сте избрали. Единствения вариант е с частен учител вкъщи, което мисля че няма да направиш. Защо побърквате децата от малки, моята дъщеря сефте сега седна на компютър, не мисля че е редно малко дете да стои с часове там и се ядосвам, че в градината им даваха. Не казвам че не разбира, но предпочитам да излезе и да играе на вън, от колкото да стои на компютъра и да брои до безкрайност  #Crazy

# 655
narcis,
Според мен си знаела, че в ПГ няма да има по-голямо развитие.
Можеше да го запишеш в 1-ви клас....

И аз показвам и "обучавам" в къщи, напоследък обаче съм поспряла, само непознати думи и нещата от живота и това, за което пита:-)

# 656
SZA, излезе ли вашето разпределение?

# 657
narcis, това, което сте направили със сина ти, е просто несъвместимо с идеята за масово образование, нищо повече. Трябва да си даваш сметка за това и да не очакваш в рамките на масовото образование да има особен напредък, докато новото на другите деца не се изравни с това на сина ти - разбира се, остава рискът да му стане скучно и да изгуби вкус към учението изобщо, което не зная как може да се избегне.
Изискването към учителя по закон е да върви с темпото на средното ниво на класа, така че просто няма начин да стане друго. Ако искаш детето да се развива индивидуално, трябва да се обърнеш към образователната система в Англия от края на 19 и началото на 20 век, която е изключително добра за хора с финансови възможности - частни учители. Много би било полезно за детето. Единственото неудобство са приравнителните изпити, които ще трябва да държи, за да получи "тапия" за завършено образование.

# 658
  • София
Защо побърквате децата от малки, моята дъщеря сефте сега седна на компютър, не мисля че е редно малко дете да стои с часове там и се ядосвам, че в градината им даваха. Не казвам че не разбира, но предпочитам да излезе и да играе на вън, от колкото да стои на компютъра и да брои до безкрайност  #Crazy
Много съгласна! Защо трябва да играе игри на компютъра, вместо сама да си измисли игрова ситуация. Не искам детето ми да пораства преждевременно, да има профил в социална мрежа, или да си говори по Skype. Искам да си тича и играе като нормално дете, да му прочета приказка, да нареди пъзел. Има време за всичко, сега е времето за игра. Лятото я занимавам по малко с всичко, малко четене (още срича), малко задачи, малко фина моторика. Основното мисля е да имат богата обща култура, затова като пита нещо, гледам да отговарям подробно (последно на въпроса "Какво е водка?"). Нека да са любопитни, да искат да разберат нещата изотвътре, а не да пробягват по материала отгоре-отгоре. Колкото повече въпроси си/ни задават, толкова по-добре.

# 659
  • София
Благодаря на всички за отношението, което взехте!
Само искам да уточня, че нищо от това, на което сме научили сина ни не е постигнато на сила.
Ако той нямаше интерес и желание, нещата нямаше да се получат.
Ще учи в общо училище, защото нямам друго разрешение за това.
Не очаквам, който и да е учител да се занимава само с него цял час.
Надявам се на малко повече ентусиазъм - нищо повече.
Сина ми не седи по цял ден пред компютъра и не брои до безкрайност по цял ден.
С баща, който се занимава в областта на информационните технологии, нямаше, как да се получи по друг начин.
Често баща му работи от в къщи, сина ми просто седи зад гърба му и попива всичко, което види - непринудено, не целенасочено и не на сила.
Той също играе навън.
Просто не го привлича вече по цял ден да виси по градинките.
Поиграе най - много два часа и вече ме пита, кога ще се приберем.
Има си нужда и от други - интелектуални занимания.
А за това, че съм знаела, че не е за Подготвителна Група - не, не знаех.
Той не беше ходил на градина.
Как бих могла да знам, какво и колко знаят неговите връстници!?!
Но сега знам - наистина не беше за там.
Но ... късно - жалко за това, още ме е яд!
А идеята за чуждестранни колежи меко казано ми е нереалистична.
За частни учители - също.
Той все пак е едно обикновено дете, което по стечение на обстоятелствата е научило някои неща малко по - рано от връстниците си.
И не е единствен - сигурна съм.
Така че ще си върви с набора, пък каквото става - да става ...
А ние в къщи ще продължаваме да го учим на разни неща.
Пък било то и за лично удовлетворение.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 16:23 от narcis

Общи условия

Активация на акаунт