СТРАСТИ - градините в София кампания 2011/2012

• 48 271
  • 780
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Нека в момента, в който детето навърши 10 м ако иска да си кандидатства - да си кандидатства, така или иначе майката има поне още 2 м платено високо майчинство..., а има и втора година с обезщетение.
Майчинството не се ли спира независимо кога и къде е прието детето?
Т.е. приемат детето, майката тръгва на работа и получава заплата. Или 1/2 майчинство?

# 376
  • СОФИЯ
Нека в момента, в който детето навърши 10 м ако иска да си кандидатства - да си кандидатства, така или иначе майката има поне още 2 м платено високо майчинство..., а има и втора година с обезщетение.
Т.е. приемат детето, майката тръгва на работа и получава заплата. Или 1/2 майчинство?

Когато детето реално започне да посещава. Както и с ХЗ има доста случаи, пазят място, представят медицински документи за отсъствието.

# 377
  • София

Имам предвид, че и да не приемат детето, майката не е принудена да напусне работа, за да го гледа.  Peace Нали, щото от кандидатстване до приемане пътят е дълъг и обикновено недотам успешен  Crazy
Ама съм се изказала  ooooh!

# 378
  • СОФИЯ
Аз имам следното питане - ако се махнат датите при кандидатстване, няма ли всички да висят безкрайно по опашките и да стане пълен хаос? И сега има доста недобросъвестни родители, които го правят, а тогава съвсем няма да може да му се хване края. И злоупотребите по-трудно ще се хващат - имената на децата без нова дата, без нищо, ще се появяват хаотично ту тук, ту там... От друга страна, ако се направи повторното кандидатстване в рамките на една кампания да е съвсем невъзможно, какво ще прави някое семейство, ако му се наложи да смени жилището си или местоработата? И сега преместванията са безкрайно тромави, но все пак не е редно да се забранят според мен.

Ако от самостоятелните ясли се отива направо в детска градина, както става с групите в ОДЗ, няма да има места посред кампаниите и няма да има проблема с кое дете е родено първо, кое последно. Значи може децата от самостоятелните ясли да са на едни условия, а тези в ОДЗ на други при излизането от заведенията, ама трябва, видиш ли, да са на еднакви при приемането.. каква е логиката в това?

И нали сега се регистрираме целогодишно и всички преди кампания са с еднакви номера на първото класиране независимо детето там на колко месеца се пада.. не схващам пак каъв е проблема с 10-месечните бебета? Просто те трябва да могат да кандидатстват в първата кампания, на която детето ще има навършени 10 месеца с една и съща дата като онези над годинка и толкова.. А текущ прием почти няма да има, защото няма да изритват децата на улицата от яслите, както става сега. Обаче неее - зор, зор за приема да не са му нарушени на някого правата, а после какво ще стане - не е важно.. това не го разбирам аз..

А какво предлагаш и считаш за справедливо? Предполагам, но ако го напишеш така емоционално със сигурност ще получиш в отговор също емоционален пост с противоположна насоченост.
А дано не се дърляме и по тоя въпрос.
Аз за себе си все още не мога да преценя кой вариант е по-удачен, съответно не съм гласувала в анкетата.

# 379
  • гр.София
 И аз не гласувам,понеже абсолютно не разбирам ( дано да е от жегата) ,какво пречи на системата дати да няма само за опашките пред чистите ясли. А за останалите да си има. На опашката пред чистата ясла автоматично да присъждат някакава измислена обща дата  на всяко новодошло дете, ако системата толкоз има нужда от няколко цифри в повече.

# 380
  • Sofia
Аз съм МНОГО ЗА 5та точка.
Така ще се ограничи класирането на спортисти, защото няма отново и отново да се появяват в опашката на чакащите. Ние имахме много добър случаен номер 2ххх, и какво от това... от спортистите така и не можа да се класира повече дете от гранична група, класират си ги отново и отново едни и същи деца спортисти-многоточковци... Дано се приеме първите няколко класирания да са от чакащите на 1во класиране, това би увеличило шансовете на граничната група, в която сме и ние разбира се... а спортистите няма да ни разиграват..

# 381
  • СОФИЯ
И аз не гласувам,понеже абсолютно не разбирам ( дано да е от жегата) ,какво пречи на системата дати да няма само за опашките пред чистите ясли. А за останалите да си има. На опашката пред чистата ясла автоматично да присъждат някакава измислена обща дата  на всяко новодошло дете, ако системата толкоз има нужда от няколко цифри в повече.

newsm78 и някой ше възрази, че така ясленчетата в ЧЯ и тези в ОДЗ не са равнопоставени. Дискриминация. Е поне в КЗД вече са се ориентирали в правилата  Laughing

# 382

А какво предлагаш и считаш за справедливо? Предполагам, но ако го напишеш така емоционално със сигурност ще получиш в отговор също емоционален пост с противоположна насоченост.
А дано не се дърляме и по тоя въпрос.
Аз за себе си все още не мога да преценя кой вариант е по-удачен, съответно не съм гласувала в анкетата.

Сигурно си права.. не мога да предложа нещо, защото явно изобщо не разбирам какъв е проблема - примерно смятах, че проблема с градините е в парите, защото ако има пари могат да се откупят дори частни терени в крайна сметка за градини, защото виждам в моя квартал колко се продават.. но вие казвате, че на общината не са й парите проблем.. сигурно са някакви наредби, за които даже не знам. След това чета за някакви за мене много странни обжалвания на едни от малкото що-годе справедливи критерии за прием, а единствения очевидно несправелив - за бабите по градините - не е обжалван явно.. след това се оказва, че родителите щели да недоволстват защо в ясла се приема по един ред, а в ОДЗ по друг, но за тях явно не е проблем че се излиза от тези заведения по различен ред, явно го считат за справедливо.. така че наистина не мога изобщо да давам мнение по въпроса и ще си го изтрия - каквото мисля съм го гласувала в анкетата.

# 383
  • СОФИЯ

... След това чета за някакви за мене много странни обжалвания на едни от малкото що-годе справедливи критерии за прием, а единствения очевидно несправелив - за бабите по градините - не е обжалван явно..  

Обжалван е, но КЗД го възприема за недискриминационен, за разлика от очевадното мнение на ВАС  Grinning.

# 384
Баст как така се излиза по различен начин? Че при ОДЗ продължават в градината, а след ЧЯ трябва наново да кандидатстват?

# 385
Баст как така се излиза по различен начин? Че при ОДЗ продължават в градината, а след ЧЯ трябва наново да кандидатстват?

Да, това има предвид. Simple Smile При едните детето минава автоматично в градинска група, а другите - кандидатстваш по общия ред за градинска група.

# 386

Една система са вече. Търси се общ вариант, който да е приложим за всички. Технически става сложно ако всеки е на различен принцип. А и ако чистите ясли са различни от яслите в ОДЗ това пък ще провокира нови проблеми.

На практика датата (след три години) става несъществен фактор, защото всеки кандидатства в неограничен брой градини само за да си пази датата. Прегледах опашките и няма много деца с точки за гранична група, които да са с дата след началната, а тези които са с повече точки така или иначе не ги бърка.

Честно казано, бих оставила СО да си решат как да излязат от ситуацията, но предпочитам и ние да предложим вариант, защото практиката показва че може да се вземе решение, което хич да не е приемливо за родителите, а ми се ще ако има промени, те да са приемливи за повечето родители. Затова дадох точка 5 като предложение ако се вземе решение датите да отпаднат.

# 387
Гласувах, после си изтрих гласа. Не мога да преценя. Мисля, че каквото и да променят в тази част, то надали ще има кой знае какъв ефект върху реалният шанс за прием. Проблемът за мен е в критериите.

# 388
Гласувах, после си изтрих гласа. Не мога да преценя. Мисля, че каквото и да променят в тази част, то надали ще има кой знае какъв ефект върху реалният шанс за прием. Проблемът за мен е в критериите.

Кое по-точно те притеснява в критериите?

# 389

Кое по-точно те притеснява в критериите?

От всички критерии за най-нечестен считам К4. И въпреки че КЗД е на мнение, че няма проблем в прилагането му, за мен е дискриминационен. За останалите мога да намеря някакво разумно обяснение, макар и да не се възползвам от всички тях, но този...Ако е такъв зор да съществува, то поне да е към ДК или да не е 3т.

Общи условия

Активация на акаунт