СТРАСТИ - градините в София кампания 2011/2012

• 48 222
  • 780
  •   1
Отговори
# 645
  • Върху лъчите на Слънцето.
        За деца с ТЕЛК - задължително се минава през комисията за експертна оценка към СО и чак тогава се кандидатства.При това за деца със СОП има определена бройка и ако тя е запълнена няма начин как да вкараш детето си веднага.Не коментирам факта,че и едно дете да има в група бройката на групата трябва да е значително по малко от 22, а е факт ,че групите са доста препълнени.Това го обяснявам,защото не на всички деца с ТЕЛК е препоръчително да са в многоброен колектив та било и детски.
 Дори и да има дете с ТЕЛК в една група, не съм сигурна, че бройката се намалява, въпреки, че така трябва...

# 646
Не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но все пак ще го задам.

Вчера минах през трите квартални аптеки, за да взема скоч-лента за изследването за глисти за градината, но никъде нямаше, а в едната дори ми казаха, че тази лента изобщо не се продава в аптеките. Някой има ли идея от къде мога да я закупя?

# 647
Дидиа, в СО няма комисия за експертна оценка. Аз поне не знам да са структурирали такова нещо.

Такава комисия има. Едни близки са се срещали с нея, защото детенцето им е с ТЕЛК. Но това, което е учудващо е, че там се явяват деца, които са приети вече. Директорите ги пращат в тази комисия, за да им се издаде документ, "опичащ" работата им. Въпросното детенце не беше прието, но получи нужният документ. А директорката на избраната градина не желаеше да го приеме, въпреки, че определената група нямаше дете със СОП и бройката на децата беше достатъчна да се приеме такова дете. (На всяко 25-то дете едно място е запазено за дете със СОП.) Намерихме нужните телефони, за да се свържем с компетентните хора, които да я насочет какво да направи. Така детето зае отказнавото му неправомерно място в ДГ.
По регламент при приемането на дете със СОП директора обявява в СО, че има такова дете и в коя група е. Въпросната директорка беше излъгала, че няма свободно място за такова дете. Но дори в ИСОДГ се виждаше, (според обявените свободни места), че тя лъже. От СО потвърдиха твърдението ми, че такова място има и майката се пребори за него. След това директорката беше много любезна и бе изказала надеждите си, че не е изложена пред висшестоящите.

# 648

Вчера минах през трите квартални аптеки, за да взема скоч-лента за изследването за глисти за градината, но никъде нямаше, а в едната дори ми казаха, че тази лента изобщо не се продава в аптеките. Някой има ли идея от къде мога да я закупя?

Има ги в аптеките, но вероятно не във всяка.

# 649
  • София

polito_87, никъде няма да намериш скоч лента, защото просто не е аптекарско пособие Simple Smile Скоч лентата си е канцеларско тиксо, скоч, лепяща лента. Трябва ти обаче предметно стъкло. Как се взема материала: лепваш скоч лентата леко върху ануса на детето, полепват клетки върху нея и я залепваш на предметното стъкло. Това, разбира се, непосредствено преди да занесеш в лабораторията.  Peace

# 650
Пак да попитам,че нещо не разбрах.още не сме взели телк на детето,но може ли да подам молба в градината за дете с   Соп и след това ако се ходи по някакви комисии и т.н.какъв е реда-иначе имам 2 експертизи,документи и т.н.

# 651
Момичета да ви кажа направо защо толкова разпитвам за този телк за  детето-не им искам помощите и т.н.просто една позната ми каза че ако детето има телк може веднага да се вкара в детска градина-за софия става въпрос.вие имате ли такива наблюдения,бпечатления и т.н.или зависи от директорката???тя може ли веднага да вкара дете с телк-ако е така значи ми върши работа и има ли значение процентите-това питам от самото начало???ако може някой компетентен да каже,може пък и някой да е вкарал детето си с телк-но дали ще каже??

Така, както пишеш, човек остава с впечатлението, че детето ти е с фалшиво pешение от ТЕЛК.
Пpинципно на всяко 25-то място в една гpупа едно е за дете със СОП. Ако вече е пpието едно такова дете, втоpо не се пpиема. Кандидатстването става чpез ИСОДГ, където се заявява и че детето е с ТЕЛК.

# 652
  • София
Пак да попитам,че нещо не разбрах.още не сме взели телк на детето,но може ли да подам молба в градината за дете с   Соп и след това ако се ходи по някакви комисии и т.н.какъв е реда-иначе имам 2 експертизи,документи и т.н.

Зори, така като гледам, детенцето ти е за ясла, а за там не е ясно доколкото важат тези правила.  Peace
Все пак, аз бих те посъветвала, да отидеш в градината, която си избрала, да говориш с директорката дали имат приети деца със СОП/ТЕЛК. Дали имат условия за отглеждане на такова дете и тогава, през системата да си минеш всички стъпки. Виждам, че си и бременна - това малко като непоискан съвет - ясленче и бебе в една къща не са добра комбинация, казвам го от опит. Хем дъщеря ми беше вече в предучилищна група, непрекъснато носеше бацили и заразяваше бебето. Та обмисли и нещата в този аспект. Успех, дано нещата се наредят по начина, по който ти искаш!  Peace

# 653
благодаря момичета

# 654
  • София
Здравейте. Преди малко една позната ми каза, че ако си приет тази година на ясла в ОДЗ другата година пак трябва да се кандидатства отново, вярно ли е Rolling Eyes

# 655

Миналата година направихме изследванията на малката в РИОКОЗ някъде около Раковска при сградата на СДС. НА мъжа ми му дадоха всичко нужно за изследванията. И стъклото и тубичката за акото, а май дори и таказа за урина  newsm78 И излиза много по евтино там отколкото в разните му лаборатории Simple Smile

# 656
  • София
Здравейте. Преди малко една позната ми каза, че ако си приет тази година на ясла в ОДЗ другата година пак трябва да се кандидатства отново, вярно ли е Rolling Eyes

Не, в ОДЗ- тата децата преминават автоматично в градинска група. Peace

# 657
От аптеката си купих стъкълцето, а от книжарница тиксото.

# 658
  • София
milasara е отговорила.

ОДЗ са обединени ДЗ, т.е. с ясла и градина. След 2ра яслена група децата преминават в 1ва градинска. Подава се молба от родител. (Поне само това помня от преди хиляда години Simple Smile)

Ако детето е прието в ДЯ, вече СДЯ, т.е. само ясленски групи, при завършване детето кандидатства през системата за ОДЗ или ЦДГ.

Мисля, че няма промяна в правилата за това.

# 659
  • София
Благодаря ви много. Hug Уж ги прегледах правилата няма такова нещо и според мен. Нещо явно не е разбрала жената.

Общи условия

Активация на акаунт