Да преправим старите мебели - 8

• 100 803
  • 723
  •   1
Отговори
# 345
# 346
Melany99, СедеФка, честит ви нов материал! Ама действайте бързо, защото нещо няма напоследък снимков материал и темата някак пустее.
brambo5, може и да сме те подвели, ама трябваше да пробваш направо с боята върху малък участък, да изчакаш да изсъхне и след това да тестваш с нокът дали се лющи. Ако беше направила това, щеше да разбереш, че без предварителна обработка няма да се получи и да не хвърляш целия този труд и творчески ентусиазъм на вятъра. Сега - взимаш една остра и твърда шпакла и започваш да чегърташ новата боя. Колкото остържеш - толкова. След това минаваш с шкурка, после - конкактен грунд. И накрая отново боя.
Леглата - аз боядисах такива обикновени чамови легла с боя Аквис, без никаква предварителна обработка на повърхността. И мога да гарантирам за тази боя, че е много яка. Първият слой нанесох с много добре изстискана четка, така че стана нещо като грундиране. След това - още две ръце, но също с добре изстискана четка /да не става много дебел слоят/. Боята просто "заспа". Между нанасянето на трите слоя, боята съхна по 24 часа. Вярно, че тези легла са на вилата и се ползват само за по три месеца годишно, но пък ги ползват предимно гости, което предполага не чак толкова внимателна употреба както приберно бих ги пазила аз самата, ако са си в моята спалня. Но наистина те съветвам да боядисаш с Аквис, защото е минала изпитания и то точно върху твоя тип легла и при мен стои непокътнато покритието. Ако следваш дословно моите стъпки, ти гарантирам добри резултати. Също така не се притеснявай, че сава "на четки" - при мен стои като шарка на дървото.

# 347
Благодаря,момичета  bouquet Боята е Аквакрил,сега погледнах.Ще купя грунд и ще пробвам пак със същата боя.Утре като пробвам ще пиша пак.А сега мога ли лак да сложа върху гардероба или няма смисъл?

Моят гардероб си го лакирах с акрилен лак над акрилната боя. Стана много здраво И детето с колелото си се блъска в него и нищо му няма

# 348
Момичета, отдавна хвърлям поглед в тази тема и сте найстина страхотни майсторки и правите чудни неща, запалихте ме и почвам естествено с една ракитова кошница, но съм толкова на вие с тези неща, че сега питам - с каква четка се нанася латекса, с четка за боя или???, прави ли се основа, май не, доколкото се информирах от вас, а от след латекса, слага ли се нещо.

По-нанатък ще ви питам за една дървена пейка, стояща на открито в двора, как да я възстановя.
Благодаря!

# 349
Да споделя и аз - прозорците, които боядисах с боята на водна основа - при отваряне и затваряне - просто се изтърка на няколко места! Събота ще мина отново с миришещата! Защото тя- миришещата, блажната - не е мръднала от балконската врата! Та това от мен, относно боите.

# 350
viliko, опитах се да обясня, че боята на водна основа не е по-нетрайна или с по-лоши качества от блажната. Просто там, където има триене, няма боя, която да устои. Боите и лаковете на водна основа не са моя лична измислица, а световна тенденция, като наклонът на тази тенденция скоро ще доведе до пълно отпадане на така наречените "блажни" бои и "реактивни" лакове. И светът няма да стане по-лошо боядисан.
Правило номер едно - върху бои и лакове, които ползват за разредител АМВ, кореселин и други, не е добре да се нанася боя на водна основа, без да се шкури или положи контактен грунд. Обратният вариант обаче е напълно възможен и няма проблем върху водна основа да се положи слой на друга основа.

# 351
А аз дадох конкретен пример за моя опит. Кой както иска да го разбира. Аз повече на водна основа няма да взема, това е. Нали темата е именно за споделяне на опит.
П.П. вратата, която се отваря нон стоп - не е мръднала, написах вече.

# 352

Хм, майка ми имат такива, то и аз де, нали 30 години там съм живяла и сме ги ползвали ..
Ами много неудобни са, защо така не знам, нещо наклона на облегалката ли  Thinking
Абе неудобни ми бяха, а тия заострени ръбове около седалката, що синки имах от тях, все се удрях.
На вид не ми харесват също, но ако ти харесват на теб  Peace
Тия по - долу дето си показала са съвсем друго нещо  Peace

# 353
Няма значение честота на използване, а триенето. То е механично и не зависи от вида на покривния слой.

# 354
Няма значение честота на използване, а триенето. То е механично и не зависи от вида на покривния слой.

Да, явно аз лъжа  Laughing

# 355
http://multiply.com/mu/valeriika/image/1/photos/12/600x600/23/im … mp;nmid=450160726

....Моля за съвет - тя е с лаково покритие, което е как да го кажа - като лист залепен в/у дървения плот. Като се отлющи се видя отдолу бяло дърво, но не изглежда добре. Имате ли идея как да я преправя?

Ами това дето е "като лист залепен върху дървения плот" е вероятно фурнир. Това е покритието на масата, не е лак, а това, върху което се предполага, че ще лакираш. Не е трябвало нищо да лющиш, отлющила си фурнира вероятно.
Отдолу се вижда дърво, но то е грубо и служи само за основа, върху която се залепя фурнира.

Можеш да опиташ да лакираш или боядисаш, ма не знам как ще стане с олющените места  Thinking Ако имаш възможност да снимаш там където е олющено и да покажеш, че да се види лак ли само се е пообелил или наистина целия фурнир  Peace

# 356
...

Моят гардероб си го лакирах с акрилен лак над акрилната боя. Стана много здраво И детето с колелото си се блъска в него и нищо му няма

Ама акрилната ти боя се лющеше преди да лакираш и като го лакира вече не се лющеше, така ли ?

# 357

Не казвам, че лъжеш, а че обяснението ти е грешно:)

# 358
Момичета, имам малко нужда от идеи - ще се опитам да обясня какво ми трябва.
В единия кух.бокс вкъщи се получи лека засечка на долните шкафове, защото ги разместих, за да ми е по-удобно - значи остана една отворена етажерка - долен ред - все едно шкаф ама без врата. Чуда се какво да сложа там, не стават украси и джунджурии, защото е точно до печката, която е под ъгъл. Та си мислех - нещо панери от тези плетените ли, кутия за хляб дървена и още нещо...въобще не знам какво да измисля, за да го уплътня пространството. Видях в един сайт, че продават релси за кух.шкафове ето http://www.rosi.bg/roletna-shtora-za-shkaf-2115.html, но цветово не ми се връзва, защото ми се вижда да е бяла, пък и нямат в наличност сега, а за вратичка няма възможност да се сложи. Та.... Thinking

Вратичка не може да се сложи, понеже нещо пречи ли или ти не искаш ?
Идва ми наум за тези механизми за вграждане в шкафове:

но да предупредя, че са скъпи - 70-100лв. може да струва.

Друго, което се сещам е някаква завеска, перденце на релса.
Бамбукова щора от тези евтинките в Практикер - те са широки и дълги, но могат да се режат с ножица, а ако ти е долен шкаф - значи 60х90 ти е размера, има щора 60х120 и няма да е прекалено дълга, не изглежда зле, а то на практика всякаква щора може де - и от типа римски, и руло щора.
Може и от тези пердета тип ресни да сложиш.

# 359
...

Ама акрилната ти боя се лющеше преди да лакираш и като го лакира вече не се лющеше, така ли ?

Joy Онова с лющенето е друга врата, аз сега говоря за холната - тя е друга.

Не казвам, че лъжеш, а че обяснението ти е грешно:)

Кое обяснение?
Значи прозорци и балконска врата, дървени, хубавки все още, но боядисани преди 5 години за последно. Така, боядисвам аз с боя на водната основа прозорците. Свършва ми. Минават няколко дена преди да се накумя да купя нова и през това време виждам как на места прозира бялата стара боя - новата е друг цвят, вярно - минимунди, ама ги имаше. Отивам в магазина, обяснявам - продавача казва - вземи си за вратата тогава алкидна, от опит го казвам - по-трайни са. Взимам я, боядисвам балконската. Тя се отваря нон стоп - прозорците не. И след седмица - ето го резултата - прозорците на места с беличкото прозиращото, а балконската - никъде! Сега дали ясно обясних? Моля - кажете какво да си мисля... Thinking

Роси - няма място и за такъв механизъм - под ъгъл от това , което искам да оползотворя - започва печката, значи ако се изтегля тоя механизъм - ще се удря в дръжката й  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт