Чалга мацка ли съм?

• 28 121
  • 467
  •   1
Отговори
# 255
чалга мацки, знам, че сте експерти  Laughing, има ли някой да знае коя е тази скърбяща по родината песен, само част от теста знам:

' ... Татко, татко, своята Родина,
Не заменям за живот, за живот в чужбина.
Само у дома и в гората даже
“Чедо, чедо”, всеки ще ми каже...."

Nqmam kirilica v momenta.

Tazi pesen beshe napisana predi nqkolko godini za  konkursa ""Pirin fest ""i specheli pyrva nagrada.Izpq q edno hlape na okolo 10 godini.Nai-interesnoto na tozi konkurs beshe,che vsichki "vyzrastni"uchastnici uporito roptaeha,che deteto spechelilo pyrvoto mqsto,zashtoto e dete.
Naistina izpq pesenta strahotno.

намери я , плийс на линк и те черпя един обяд в магерницата Laughing. там я пускат редовно , ама ме е срам да отида да питам кой я изпълнява.

ето от мен една за кольовата майка, или майката на кольо, или самия кольо , по избор:

http://www.youtube.com/watch?v=-0QZfQmoSa4

и райко кирилов с едно момиче от мелник:

http://www.youtube.com/watch?v=91PwwLCCWrU

# 256
Пина, не отварям линковете. Въобще не ме интересува колко е прекрасна песента, не слушам песни за майки! Толкова ли е невероятно!? И въобще мразя песни със сърцераздирателни текстове! Никаква нужда от подобни пречистващи емоции нямам.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 09:31 от Бижy

# 257
.....Ужасно много ми харесва, но не само ме разревава, ами ме депресира за дни наред  Sad
....
И мен така - освен, че ме натъжава, обхваща ме някаква примиреност, респект даже от необратимостта на времето...Simple Smile През миналия уийкенд си спечелих подигравките на цялото семейство, понеже си я тананиках през цялото време с една блага и отнесена усмивка...Луда работа.
На въпроса - това, че в някои моменти, на подходящото място, в подходящото настроение, може да ме развълнува "чалга" песен, не смятам, че ме прави чалга мацка. Прослушах музика в ранните си детски години с Бийтълс, Цепелин, Доорс, Флойд и т.н. През годините любимата ми музика си остана rock-а, в много от вариантите му. Никога не съм си пускала тв Планета у дома да послушам. Но - да, ходила съм по заведения с чалга музика и съм се забавлявала. Чалга мацки са тия, дето си гонят циците, които сами са си направили, а пък буклите им пристигат 2 мин. след тях. Дето се събуждат с вестник Уикенд, или Шоу, заспиват с подобно списание.  Дето четат Куелю и Кастанеда, дори и в тоалетната и свенливо ни признават за това чрез някое "светско" предаване...

# 258
Павел Матев е автор на стиховете на 'Писмо до мама'. Историята от стихотворението/песента е истинската история на автора.

"Малцина знаят, че в стихотворението "Писмо до мама", послужило за основа на една от най-популярните песни на Емил Димитров, е разказана истинска история от живота на поета -

как неговата майка реже буйните си коси и ги продава на перукери за 2500 тогавашни лева, за да плати таксата му за гимназията."

# 259
 Срам ме е да призная, но аз като чуя тази песен на Емил  Димитров и избухвам в смях повечето пъти, защото ми напомня на определена случка, моя приятелка я пя на импровизирано караоке, опитвайки се да имитира специфичното му пеене. Сигурно съм чалга мацка  Cry

# 260
Да, в днешно време звучи леко странно да възпяваш такова страдание - отрязване на косата, при положение, че след няколко месеца ще порастне пак. Че то дори си е удоволствие! Ама едно време сигурно си е било драма!

# 261
Привет момичета.
Гледам темата и си мисля,че от ,,чалга" се е превърнала в ,,сантиментална".
,,Две хубави очи. Душата на дете
            в две хубави очи; - музика - лъчи ".
Днес е слънчево,нека така да е в душите ни.  bouquet

# 262
За да бъде разбираема, в сегашно време, саможертвата на майката, може да се преобразува така - да си отрежеш буйните, явно, естествено руси коси, за онова време, е нещо като сега да си извадиш капковидните силиконови импланти от бюста, които ти е направил д-р Енчев и да ги продадеш в кварталната клиника по пластична хирургия. Също да се лишиш от полагащите ти се на всеки 6 месеца инжекции с хиалуронова киселина в устните, за срок от около 4-5 години - колкото горе- долу трае гимназиалния курс.
Може би повече ме трогва момента, че да поискаш от родителите си да учиш гимназия е било дръзко и непремерено желание.

# 263
Да, в днешно време звучи леко странно да възпяваш такова страдание - отрязване на косата, при положение, че след няколко месеца ще порастне пак. Че то дори си е удоволствие! Ама едно време сигурно си е било драма!

А, месеци. Може веднага да си сложиш екстеншъни.

# 264
Сигурно няма много възрастни хора около теб.
Попитай някой на 90 и ще ти разкаже.
Пък тогава пиши.

# 265
  • София
Лили Иванова не е върха на сладоледа в музикалната йерархия.
Че кой твърди обратното? Да се насилваш да не харесваш нещо само защото е нарочено за просташко също не е особен признак на изтънченост.
Авторката на предишния пост го твърди.
Доколкото схванах в двата диаметрални полюса са позиционрани чалга и Лили Иванова.
А е съвсем отделен въпрос дали Лилето не можем смело да я подредим в чалга редиците, толкова ми е .. чалга тази жена. Както и Кичка Бодурова, примерно.

Аз бих сложила като диаметрална позиция един Васко Василев. Или Райна Кабаиванска и Анна Томова Синтова, да речем.

Истината е, че аз уважавам таланта, където и да го срещна.
Етикетите не ме интересуват, щом има талант.
А именно наличието на талант прави една музика значима, дотолкова, че да е в състояние да пресътвори емоцията в крайния обект.
Съвсем друг е въпросът, че "чалгата" е комерсиализирана до степен да задоволява и низшите слоеве на обществото на първосигнално ниво - гърди, бедра и кючек.
Това я храни, на практика.

А моята лична алергия в музикално отношение, освен турбо чалгата, влиза и народната музика, която откровено не понасям. С малки изключения, разбира се.

КЛОНКА, мерси Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 10:40 от Azzy

# 266
Сигурно няма много възрастни хора около теб.
Попитай някой на 90 и ще ти разкаже.
Пък тогава пиши.
Ясно ми е.  Peace  Написах единствено, че драмата не е позната на съвременната жена и затова би могла да звучи пресилена и дори смешна. Моята прабаба не даваше да й се пипнат тъничките плитки, които стигаха до под кръстта й.

# 267
  • София-Лагера
Taзи ми е любима
''Градил Илия килия''
http://vbox7.com/play:1f1470e2

# 268
 Майка ми, която иначе години наред се е занимавала с народни танци и пеене в ансамбъл (т.е би трябвало да разграничава фолклор и поп фолк) винаги плаче на някаква песен на Глория за емигрантите, която не се отличава с художествена стойност. Сестра ми и семейството и не живеят България, по неволя, та това е причината.

# 269
ако отида да живея на другия край на земното кълбо, глория е последното нещо, което бих искал да чуя като спомен за бълХария  Sick
да, чалга мацка си, макар и да не съм сигурен колко си 'мацка'.
хората са склонни да леят грешни сълзи на кафански простовати песни, просто защото са на български, а това, видите ли, им докарвало сълзи в очите. дали сълзи там или салфетки в ръцете - да, фолк жена си.

Общи условия

Активация на акаунт