Раждане вкъщи 10

• 22 510
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
...Може би, не само си губите иначе безценното време, ами сте намислили да представите някакви конструктивни предложения на Министъра на здравеопазването, пък аз не съм разбрала!?   Thinking

А би ли ми обяснила вие, които сте полезни за темата, и понеже на вас най- големия ви проблем е липсата на медицинско лице, което да асистира домашните ви раждания Tired, какво правите по въпроса?
Някакви конструктивни предложения, които вече да сте подготвили да носите на Министъра на здравеопазването, пък ние да не сме разбрали? Thinking

П.С. Дано Персон не вземе да се вслуша в думите ти, че току- виж писал на Модераторите да заключат темата за ваксините.
Понеже на всяка трета страница се появява някой, дето да не знае какво се е писало оня ден, нито е прочел линковете на първа страница, а пак пита и разпитва, та се налага да му отговаряте като откриватели на топлата вода.
  Tired

# 226
Ето ги част от мислите тук, изказани в статия:

Пишат наръчник за раждане вкъщи
(аз сега попадам на нея, може и да сте я виждали вече)

Да, беше цитирана някъде по-горе.

Аз не съм твърде ентусиазирана.

Първо, това ще бъде доста скъпо удоволствие.

За да си "запазиш" линейка с цял екип да ти висят пред вратата за раждане, което може да се проточи няколко часа - това сравнено със сегашните цени за избор на екип в болниците - ами не трябва да пада под 5 хиляди.

А хората, които ще дадат тия пари за раждане у дома, вече имат достатъчно избор за комфортно раждане.

Отделно, че нямам идея дали линейките и екипите могат да се гарантират при текущото състояние на болниците ни.

persimon, като се запениш, не си твърде приятна за четене.

# 227
... Когато навремето си говорихме с Клер какво ще стане, ако има подобна на случилата се ситуация тя отговори, че някой бебета ще загинат и ние трябвало да приемем това. Това беше и реалната причина тотално да се отдръпна от този тип пропаганда и действия. Не мога да приема, че ще загиват майки и бебета, когато е напълно възможно те да бъдат спасени в нашите болници. Ако малко поне поназнайвахте акушерство и поне сте присъствали на няколко усложнени раждания щяхте да имате друга позиция. ...

много ми се иска ей този цитат да се появи на първа страница
желаещите имат право да знаят на какъв гуру се кланят тукашните активистки

за мен "човек", способен да каже такава дивотия, е не само подсъдим, но и трябва да е с гарантирано психиатрично вътворяване
както и последователите на такъв

# 228
  • До хладилника, който обичам
Според британската статия, ражданията им у дома са под 2,5% - това е съвсем малък процент, още повече при положение, че те имат регламентирано домашно раждане от години. А тук, където няма такива неща и е суперекзотично и често звучи като налудничаво хрумване, просто не вярвам да има повече от 100-200 раждания годишно.
Обаче защо по света нямат реанимобили не стоят пред вратата на родилките?

# 229
  • София
Ами права е Стелт. Аз подкрепям допълването на истории завършили с фатален край към темата, но нека стане ясно, че живеем (слава Богу) в свободно общество и ако някой желае да роди неасиситирано, това си е негово право. Г-н Министърът го е казал чудесно, няма да го повтарям. Тук се публикуват някакви изследвания за Холандия в опит да се натрапи мнението, че по-високата смъртност там е благодарение на масовото раждане в къщи, но както виждате това могат да бъдат някакви предположения, не и обобщение. Изобщо темата вече изцяло е против домашното раждане, което ми се струва несправедливо.
Да добавя за руския случай, че въпросните са осъдени за упражняване на медицинска дейност без разрешение – очевидно, ако бяха с разрешение нямаше да бъде проблем да си умират деца  Sad.
Искам да попитам противничките на домашното раждане, колко от вас родиха без да потърсят познат лекар, акушерка, неонатолог, медицинска сестра или някаква връзка в болницата, в която са родили?
Не е редно да се смята, че щом някой е имал средствата и връзките за да избере едно прилично отношение да счита, че другите майки трябва „да не бъдат лигли” и да изтърпят едно наистина отвратително раждане, защото едикаквоси. Публична тайна е, че нивото на тези услуги у нас е толкова ниско, че всички бременни като побъркани търсят връзки, лекари и ..... за своето раждане. Ако пък религиозните ми убеждания повеляват да родя неасистирано вкъщи това си е мое свещено право, и тук се спомена, че в Канада „много внимават да не наранят религиозните права на някого”, ами редно е и тук да мислим по същия начин, колкото и това да не съвпада с нашите убеждения.
Бу точно щях да напиша този предполагаем брой за желаещи да родят вкъщи.

# 230
Понеже се изказаха мнения и против асистираното домашн раждане, както и какво бихме приели за дъщерите си- да кажа че в момента дъщерите ни имат избор между болнично раждане и неасистирано домашно. На мен тзи избор не ми харесва.

Аз искам дъщерите ни да имат избор между болнично раждане (и там да се държат с нея с уважение!), родилна къща, асистирано домашно и неасистирано домашно (този избор винаги ще го има).

Мисля, че пътя да го псотигнем е първо създаването на родилни къщи, където само акушерки да водят ражданията. Евентуално тези, вече опитни акушерки след време ще могат да водят и домашно раждане.

Съжалявам че в момента жените нямат тези варианти.

Стелт ти не може ли да разпиташ дали някой от лекарите в болницата не предпочита явно вагиналното раждане пред секцио? Тук, например се знае че лакарите предпочитат вагинално да водят и жените, които искат секцио избягват болницата, защото дори при първо секцио повечето раждат второто вагинално. Би могла също да разпиташ за свястна акушерка.
И едва като краен вариант- да намериш болница по-далеч или дори в София където можеш да получиш нещо по-близко до желанията ти?
Аз наистина знам, че е несправедливо че е толкова трудно или невъзможно да получиш това, което ти се полага по право, но неасистирано VBAC и е риск....

# 231

Вероятно защото стандартите и възможностите им за реакция в случай на спешност са по-различни.

Ето една статия, която persimon беше цитирала: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7998417.stm

Във втората й част има цитат от един британец: по повод данните от Холандия и амбициите да се разшири предлагането на домашни раждания в UK:

"However, to begin providing more home births there has to be a seismic shift in the way maternity services are organised. The NHS is simply not set up to meet the potential demand for home births, because we are still in a culture where the vast majority of births are in hospital."

Ясно е, че сега можем да започнем сметки - за колко стига линейката, ама колко оборудване има и така нататък.

Но ако се регламентира домашното раждане и при половината от ражданията у дома линейката не стигне навреме - знаем кой ще е виновен, нали? Не тия с бакалските сметки от форума, със сигурност.

Една груба сметка - според същата статия, всяка трета жена се налага да бъде трансферирана в болница (в Холандия това). На 200 раждания годишно това са 60-70 жени. Е, ти вярваш ли, че абсолютно сигурно всичко ще е навременно и успешно с трансфера им в нашите условия?

# 232
Да добавя за руския случай, че въпросните са осъдени за упражняване на медицинска дейност без разрешение – очевидно, ако бяха с разрешение нямаше да бъде проблем да си умират деца  Sad.
Искам да попитам противничките на домашното раждане, колко от вас родиха без да потърсят познат лекар, акушерка, неонатолог, медицинска сестра или някаква връзка в болницата, в която са родили?

Руснаците са осъдени по осем обвинения - вкл. и за смъртта на децата.

Аз не познавах никого в болницата и не съм плащала на никого - въпреки че плановете ми бяха други.

# 233
  • след Околовръстното

Защото не могат да изпълнят условието, ако нещо се закучи родилката да може да се транспортира в болница в рамките на 15 минути.
Специално в БГ пак казвам, че въпросното условие е неприложимо към днешна дата.
При инцидент линейка идва доста след 15-тата минута, без да броя пътя на връщане. /Наблюденията са ми за София/.
За по-малките и отдалечени градчета и селца е още по-зле.

П.П. Писала съм заедно с jp.

Аз съм си платила.
И съм получила точно това от раждането, което съм искала - и като спомени, и като емоции и не на последно място като краен резултат.
И това е моето ПРАВО да родя както и с когото искам, тема която се обсъжда и пропангадира доста през последната седмица.

А ти ми кажи колко от тези жени, които се обявяват против домашното НЕасистирано раждане пред обществото и телевизията имат такова?
Мога да ти ги изредя поименно.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 09:59 от Иренкa

# 234
Днес ли ще е предаването на Марта по темата?

# 235
  • Куциндрел
Аха, днес, след около 15 мин.

# 236
моля за кратко резюме после

# 237
Нещо като лайв блогинг на предаването: Росица има ужасно дисоцииран поглед, все едно гледа само навътре. Това е вредно. Акушерката гледаше около 100 пъти по-умно и ангажирано. Нещо като хоби ми е да следя погледите на хората и да гледам за странни изражения в следствие на нерационални вярвания и прекалено много медитация.

Росица: "Защо трябва да се съсредоточаваме върху проблемите?"- когато квалифицирана акушерка й казва за един реален и лесно случващ се проблем- пролапс на пъпна връв. Росица изобщо не разбира идеята за контролиран песимизъм. Най-просто, аз се катеря с оптимизъм, но се подсигурявам с въже.

Забелязвам, че не се засяга проблема за "система"- родилната помощ е цяла система, с отговорности и стандарти. Не казвам, че не може да има друга система, така, както има Уиндоус и Линукс. Но тази нова система трябва да се конкурира свободно, а не да се лансира от правителството. Ако, както очаквам, системата за асистирани домашни раждания се окаже бъгава след години работа, тя трябва да отпадне, а не да се подкрепя изкуствено.

Големият парадокс: Анти-естаблишмънт компанията иска да има подкрепа от държавата, да има истаблишмънт за техните анти-системни виждания.

Росица завърши предаването с искането жените да раждат "с достойнство". Лесно е да се види, че Росица играе езикова игра и че преди да използваме тази толкова натоварена дума, трябва да я дефинираме: за Росица и Мег! достойнство е да си следим правата; за мен достойно е да дам шанс на детето си.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 11:03 от Mamacita Bandida

# 238

Ивонска!  Peace

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 11:04 от Анонимен

# 239
Аууу, много ми харесва акушерката от МД.  Peace

ВениPeace

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 10:58 от jp

Общи условия

Активация на акаунт