Раждане вкъщи 10

• 22 413
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
Стелт, а защо ги вмъкваш тия неща за ултразвука и фолиевата?  Просто ми е интересно логиката ти.

Айде малко искрено и лично. За ултразвука - не съм крайна.  Не бих си правила ежемесечни ехографии, но и не бих минала без 3-4 за бременността.  И никога, никога не бих препоръчала на някоя бременна да мине изобщо без ехография на добър апарат при добър специалист, напротив.  Гинекологът, дето ми следеше втората бременност, като отидох първия път при него, ме нахока защо чак сега се явявам.  Ама при доц. Томова си отидох като пич, както и първия път /ако, че пропусках някои от рутинните месечни ехографии при следящите бременността и двата пъти/; за нухалната транслусенция специално му мрънках, задължителните изследвания при бременни над 35 г. си ги направих.  Да, не отидох тутакси след второто забременяването на ехо, после при раждането се оказа, че имам двойна плацента /обясниха ми, че малката е била с разнояйчен близнак, и ако съм отишла рано през бременността на преглед, е щял да се види/.

Фолиева съм пила, ама също така зная, че приемът й е важен ПРЕДИ забременяването, а усвояването от храни е по-добро - и това го зная от лекари, освен по интуиция.  През втората бременност ми се гадеше яко в началото, точно когато ми се налагаше да работя с лекари, по стечение на обстоятелствата.  Е, те ми го казваха това за фолиевата и храните /че е по-добре от храни, а не синтетична/, пращаха ме да си купувам тия и тия плодове, а проследяващият втората ми бременност, много читав лекар, специализирал и във Франция, не ми е предписвал никакви хапчета  профилактично.  А защо все пак съм пила в началото на бременността - ами защото всеки може да се повлиява от писания в нета и защото, като добра ученичка ,бях изчела, че фолиевата е важна не само през първите месеци, а и за профилактика на анемията и за лактацията.  И защото прецених, че дори и да паса много листни и да ям много бобови, по някое и друго хапче фолиева няма да навреди първите три месеца.  Ей тъй, да съм си сигурна все пак, че съм взела всички мерки.  /Да спомена и за един филм по Дискавари за спина бивида - изричната препоръка на края на филма за храненето на бременните беше за повишен прием на определени храни, помня портокалите и шоколада, може и други да е имало, не за витамини в друга форма/.

Така че нито фолиевата киселина, нито ехографът имат някаква връзка със склоняването към или решението за вискорисково неасистирано раждане у дома.  

Последна редакция: вт, 24 май 2011, 17:26 от Rookie

# 436
Телефончето, провесено на коремчето на бъдещото майче е в пъти по-зле.... Tired

# 437
  • София

Да не споменаваме стоенето пред микровълновата, докато се топли водицата за 3в1 боклукът... (примерно)

# 438

Мда.  Както и дишането на цигарен дим.

# 439
И седенето пред компа.

# 440
За фолиевата киселина и другите  витамини и аз смятам, че може да се набавят от храната, както и че истерията покрай "задължителното" им приемане определено е търговска манипулация. И тя дава ефект - скоро в "Бъдещи майки" спорих с една дама, която твърдеше, че е абсолютно невъзможно някои витамини и микроелементи да се набавят само с хранене  Shocked
Тук също е изключително важна ролята на гинеколога. Личният ми гинеколог от години, когато ми съобщи, че съм бременна, първите му думи бяха - почвай да пиеш фолиева, нищо друго. Лекарят, който ми следеше бременността пък, беше абсолютно против всякакъв допълнителен прием на витамини.
Фолиевата в Канада мисля, че я добавят в прясното мляко и по този начин я приемат, както ние - йодът от йодираната сол. Може и в други страни да имат подобна политика.

# 441

Фолиевата в Канада мисля, че я добавят в прясното мляко и по този начин я приемат, както ние - йодът от йодираната сол. Може и в други страни да имат подобна политика.

Да не размиваме темата все повече и повече...  Йодираната сол в България едва ли е толкова йодирана, колкото си мислим или ни се иска, или я рекламират...  Неустойчиви съединения, влага, светлина...

# 442
Стелт, а защо ги вмъкваш тия неща за ултразвука и фолиевата?  Просто ми е интересно логиката ти.

Не ги вмъквам аз...  Laughing  За фолиевата си казах мнението, след като jasmin_veni я "вкара" в темата... За ултразвука се вижда кога се включих, но е след като някой друг я спомена тук... Не ми е ясно защо някои могат да пишат каквото си искат, а когато аз си кажа мнението по същите въпроси, излиза, че измествам темата или не знам какво друго...  newsm78

# 443
Идеааааааааално размивате темата, но все пак да напомня, че тя е за НЕасистираното домашно раждане и рисковете, които крие то.
Да вземем да се върнем към нея, а?
  Rolling Eyes

# 444
  • Boston, MA
Има ли медицински доказателства, че ултразвукът не вреди? ...

Не се доказва негативно твърдение. Обикновено тежестта на доказателството е на страната с позитивното твърдение, в случая, че съществува вреда.

Не че тук дават повече от един ултразвук по време на бременност. От няколко дни чета тези теми и имам горчив вкус в устата при всяко споменаване на думата естествено.

По темата за домашното раждане - нека в най-големия български форум за информация за бременни и майки всички рискове са представени реално. А желаещи откачалки за неасистирано раждане има навсякъде - и при мен, където е пълно с родилни къщи, акушерки и какво ли не, че и главната лекарка ми прави перинеум масаж, докато раждам. Поддържах каузата на Родилница, мисля, че и на тяхна петиция съм се подписала, но в момента съм меко казано разочарована.

# 445
Поддържах каузата на Родилница, мисля, че и на тяхна петиция съм се подписала, но в момента съм меко казано разочарована.

Каузата като идея е ОК. Поне за мен. И я поддържам.

Претворяването й обаче има пробив.
Моята етика не може да приеме не малко противоречия, които се случиха.
В случая субективния фактор си каза думата.

# 446
Идеааааааааално размивате темата, но все пак да напомня, че тя е за НЕасистираното домашно раждане и рисковете, които крие то.
Да вземем да се върнем към нея, а?
  Rolling Eyes

така е

въпрос:
ще има ли следствие заради тази трагедия?

чуденка:
на 1 стр все още няма противопоказания за домашно раждане, асистирано

# 447
  • Куциндрел
чуденка:
Тези противопоказания не трябва ли да ги напише гинеколог или акушерка?
А дали тези противопоказания ще се вземат предвид от тези, които са си навили на пръста на всяка цена да раждат вкъши?

# 448
после
по повод вноса на акушерки, подготвени за домашно раждане

как стои въпроса с езика тук?

колкото и добре да се владее даден език, даже да се говори всекидневно в съответната държава, каква е гаранията, че в стресова ситуация родилката и акушерката ще се разбират взаимно???  newsm78

знам по себе си
на зъболекар тук забравям всичко
а какво остава за раждане

преди 3 год тук имах операция с пълна упойка
изпитвах ужас дали ще рабирам персонала в първите моменти след събуждането
за радост тогава нямах проблем

но къде е сигурността за една родилка ако възникне езиков проблем?

# 449
чуденка:
Тези противопоказания не трябва ли да ги напише гинеколог или акушерка?
А дали тези противопоказания ще се вземат предвид от тези, които са си навили на пръста на всяка цена да раждат вкъши?

да, би трябвало да са от специалист
до тогава може да има линкове към такива европейски
аз дадох официалните шведски
както и такива от акушерка в Англия
предполагам, че и други може да се изровят

Общи условия

Активация на акаунт