Раждане вкъщи 10

• 22 437
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
  • Куциндрел
nani_, и без ултразвук, така го пише в статиите за нея...
Ами, който иска може да не ходи на ултразвук. Само че, защо да не се възползват хората от днешните постижения?
малко офф
тук, в Швеция, силно ограничиха прегледите с ултразвук
особено тези в първите 12 седмици
смята се, че може да не са толкова безполезни
Още малко ОФФ.
Само, че след 12-тата седмица ултразвука може да намери малформации, които, без него, биха се видели чак на раждането.

И като ги намери, какво ще ги прави? А ако ги предизвика? Или смяташ, че няма опция ултразвукът да вреди?
Как точно да ги предизвика? Духовно, със страховете си или...?
Не смятам, че ултразвука има такава вреда както някои се опитват да ни убедят, не че отричам напълно... Пак Офф: скоро спорих с колеги, че веднъж годишно снимка на цялото чене, би било повече от полза, отколкото от вреда, ама те едва ли не изкараха, че тутакси ще се гътнеш от снимката. Rolling Eyes
Има ли медицински доказателства, че ултразвука вреди толкова много? И как точно вреди ултразвука? На коя част на детето?
Стелт, дай да отричаме всички постижения на науката, за да бъдем по-грйн и духовни. Ако една бременост протича добре, то ултразвука може и да не е толкова на често, но ако има проблеми е хубаво да се следи.
Да не говорим, че благодарение на напредъка на науката, доста жени, които естесвено не могат са заченали асиситирано. Не говоря само за инвитро процедурите. Достатъчно е само с някое друго изследване и назначеното лечение след това да има успех.

П.П. Честит празник на българската писменост!

# 421
Има ли медицински доказателства, че ултразвукът не вреди? И с какво помага, ако нещо се открие в 18 г.с. например? А ако поставят грешна диагноза на нероденото ти дете, как ще се чувстваш, докато го родиш и видиш, че само са те уплашили? Не отричам ултразвука напълно, но твърдя, че трябва да се борави много внимателно с него и за кратко... И стига с тия духовни, вселенски и нам кви дивотии, мантри и прочее, щото е дразнещо... Ако някой има нужда да му се пеят мантри по време на раждане, то на други (като мен) не им понасят по принцип...

# 422
  • Куциндрел
Има ли медицински доказателства, че ултразвукът не вреди? И с какво помага, ако нещо се открие в 18 г.с. например? А ако поставят грешна диагноза на нероденото ти дете, как ще се чувстваш, докато го родиш и видиш, че само са те уплашили? Не отричам ултразвука напълно, но твърдя, че трябва да се борави много внимателно с него и за кратко... И стига с тия духовни, вселенски и нам кви дивотии, мантри и прочее, щото е дразнещо... Ако някой има нужда да му се пеят мантри по време на раждане, то на други (като мен) не им понасят по принцип...
Аз пък къде казах, че не вреди изобщо? Има хора, които се чувстват по-дбре с ултразвук. Както и хора, които не биха оставили дете с малформация. Да не говорим, че ултразвука се използва не само за следене на бременност, което допринася за по-добра женска профилактика.
Да не говорим, че има неща, които могат да се лекуват още в утробата, ако се засекат.
Ако някой ти открие нещо в някоя г.с. седмица, се правят и други изслседвания за по-голяма сигурност. Всеко сам си взема решенията. На мен ми е по-добре, ако се възползвам от всичките тези неща.
Моята мисъл беше да не се отричат достиженията в една или друга област, защото повечето облекчават живота ни. Това, че ни правят мързеливи и отдалечени от природата е друга тема.

# 423
  • До хладилника, който обичам
Бу, ако си била на място, помниш ли дали Клер е говорила за рискове и противопоказания? Или дискусията не предполагаше да се обсъждат и такива неща?
Това в Пловдив беше кратко, 2 часа, не предполагаше обсъждания за рискове, не беше дискусия за домашно раждане, въпреки че стана дума, че в предходния град (Варна май) се е родило бебе с помощта на Клер.

Това, че ултразвукът може да не е 100% безопасен и може да крие рискове, се говори отдавна, още преди осем години ми го казваха с първата бременност. Много е вероятно и наистина да е така. Но все пак спокойствието, което ми осигурява феталната морфология, макар да е относително, не бих заменила само с вяра.

# 424
  • след Околовръстното
Интересна гледна точка по повод ултразвука и евентуалните малформации на бебето.

"Раждането вкъщи, особено неасистираното таков е свързано с друг тип разбиране за същността на живота и случващото се в него.
При това разбиране не са необходими изследвания в хода на бременността. Следи се единствено правилното хранене, добрата и пълноценна почивка, добро и подходящо физическо натоварване, спокойствието на майката, нейното щастие и общуването й с детето.
Възможните физически и психически аномалии при детето се считат за негов собствен избор. Така, майка, която реше да прекъсне бременността заради съмнения за пълноценността на бебето, дефакто му пречи да осъществи житейската мисия, която си е избрало. Детето може да бъде с много тежки аномалии, но в това друго разбиране за нещата, майката ще го обича и грижи за него спрямо различните му нужди и ще го пусне да направи своя избор, кога да напусне това измерение.
Но страховете на майката също могат да окажат негативно влияние върху правилното развитие на бебето. Именно затова е важно майката да е обградена със спокойствие, хармония и щастие"

# 425
мдааа
по тази логика всяка мама от подфорума за деца с увреждания си е сама виновна

хармонична логика му се казва на това

# 426
Има ли медицински доказателства, че ултразвукът не вреди? И с какво помага, ако нещо се открие в 18 г.с. например?

Стелт, разбрахме, че го раздаваш адвокат на дявола /извинете за каламбура/, но искам да попитам като даваш такива доводи, дали сериозно питаш.  Мога да ти разкажа една сага за едно семейство с детенце, на което с ехограф откриват много сериозна сърдечна малформация, вследствие на рядко автоимунно заболяване на майката.  Майката и бащата са имали избор как да постъпят.  След много мислене и консултации с лекари решили да родят детето.  Обичат го, гледат го като всяко друго обикновено дете, само дето например не спят нощем, за да го пипат дали не е студено, заради дефектирал пейсмейкър.  Защото и това им се е случвало.  И вероятно в сърцето си се питат докога това дете ще е с тях, дай боже да не се сбъднат най-лошите опасения.  А да, и това дете има сравнително нормален живот благодарение на лекарите, които още от самото му раждане са отговорни за това, то да е живо и които неведнъж са го спасявали за 6-те му годинки живот досега.  Говорила съм си с майката, която ми е казвала, че ако по-рано по време на бременността са открили проблема, може би са щели да постъпят по друг начин. Не го казва със съжаление, казва го обективно.  Родителите винаги имат право на избор, дори и да става дума за преглед в по-напреднала бременност, и този избор е само и единтвено техен.  Неетично, осъдително или грешно решение няма, каквото и да изберат родителите в следствие на много сериозен потвърден проблем през бременността, след достатъчно консултации с лекари.  Не е лошо да проявяваме отвреме навреме малко чувство кой въпрос е на място и кой не е в темата за рисковете и предимствата на домашното раждане.  

Ако не можеш да дадеш някой разумен довод в полза на приемливия риск при домашното раждане, особено неасистираното такова, не разводнявай темата с такива сериозни проблеми и не ги употребявай за нещо, дето даже не се знае какво е.

Последна редакция: вт, 24 май 2011, 15:58 от Rookie

# 427
  • София

Това е знаеш ли каква тъпотия, дето ръсна!...

Аз мога да ти кажа какво става ако открият дефект, несъвместим с живота в 26 г.с.: свиква се лекарска комисия и се прекъсва бременността по лекарски показания! А ти печелиш избягването на следното: мъката да го гушнеш и после да го погребеш; множество отчаяни и безсмислени операции на бедната душица; малък и тъжен гроб, на който да ревеш до живот! Не като да не е тежко, но по се търпи иначе!

ПП. Вселенската теория (за избора на душите) е вярна и допада (предимно) на хората, чиито деца са здрави и в норма! Wink И аз я възприемам, но се молех за здраво дете в норма, па ако ще да се преражда още 100 пъти!

# 428
Стига бе.   ooooh! Таз Лопринци не знам колко е харизматична, ама само информацията на нейната страница за ехографа ми достатъчна:

“The largest study of its kind to date states that routine ultrasound does not benefit mothers or babies in terms of pregnancy outcome. It did not reduce the number of infant or maternal deaths and did not lead to better care for the newborn. The only thing it did was exposing the families to increased cost and risks. A study in Helsinki showed that the physiotherapists who used ultrasound equipment for 20 hours a week had a significant increase of spontaneous abortion.”

Ewigman, B., Crane, J.P., Frigoletto, F.D., et al. Impact of prenatal ultrasound screening on perinatal outcome. N Engl J Med 1993 Sept 16;329:821-7. LeFevre, M., Bain, R., Ewigman, B., et al.

A randomized trial of prenatal ultrasound screening: Impact on maternal management and outcome. Am J Obstet Gynecol 1993 Sept 15;169:483-9.

Babies exposed to five or more doppler ultrasounds were 30% more likely to develop

Intrauterine growth retardation.
    Premature ovulation
    Preterm labor or miscarriage
    Low birth weight rates
    Poorer condition at birth
    Delayed speech development.
    Not helping psychologically with women who terminated their pregnancies because ultrasound showed their baby dead.
    (Silver R, University of Utah School of Medicine, Reuters Health Obstetrics and Gynecology, June 2006)

http://www.clareloprinzi.com/ultrasounds.html

# 429
Искам да питам някой,който ходи на йога при Росица да ми каже,тази жена има ли диплома за йога-инструктор,щото на сайта и не я видях, и от къде е издадена.Представянето и гласи следното:
Цитат
Върху основата на йога, с която се занимавам от 1998 г.  и академичната ми специалност по психология (с  дипломна работа по пренатална и перинатална психология), с допълнителни квалификации по хипнотерапия, китайски и класически масажи, вдъхновена от живота, покълващ в мен, през 2005 създадох този курс, чието развитие премина заедно със следващите мои две бременности .

Йога за бремени и деца не се води както нормална йога,а си има особености и някои асани и практики са забранени.Та само обръщам внимание ако някой реши да ходи на йога за бъдещи майки да търси инструктори,които са квалифицирани!

# 430
Ако не можеш да дадеш някой разумен довод в полза на приемливия риск при домашното раждане, особено неасистираното такова, не разводнявай темата с такива сериозни проблеми и не ги употребявай за нещо, дето даже не се знае какво е.

Хайде, моля ти се...  Stop  Не за пореден път аз вмъквам неща като ултразвук или фолиева киселина в тази тема... Ако някой смята, че предпочитащите домашно неасистирано пред болнично раждане (поправете ме, ако има и други варианти в момента), подлагаме децата си на какви ли не неприемливи експерименти, то проблемът не е в моя телевизор... Не съм убедена до колко ултразвукът не вреди и не смятам, че трябва да се използва безогледно (както в момента се прави), а лично имам право да не го използвам въобще... За фолиевата киселина важи същото... Смятам, че мога да си набавя, каквото ми е нужно от храната, а който не може, спокойно да си купува и да пие, каквото намери за добре... Вит. Д също не давах на бебето си - имам причина и за това... Явно на повечето тук тези неща им се струват крайни... Само че в тази тема, не аз натрапвам вижданията си на другите, само обяснявам моята гледна точка...

П.С. А, Rookie, виждам, че теб особено те интересува ултразвука и имаш желание да продължи обсъждането му в тази тема...   Laughing

# 431
Специално за Rookie:

Ultrasound: More Harm than Good?

преведено:
Ултразвук: Повече вреден отколкото полезен?

Има и друга гледна точка за негативите на ултразвука, но тях със сигурност няма да разбереш...  Wink

# 432
  • София
За фолиевата киселина и другите  витамини и аз смятам, че може да се набавят от храната, както и че истерията покрай "задължителното" им приемане определено е търговска манипулация. И тя дава ефект - скоро в "Бъдещи майки" спорих с една дама, която твърдеше, че е абсолютно невъзможно някои витамини и микроелементи да се набавят само с хранене  Shocked

# 433
  • София
...Някъде четох онази глупост как децата не били наши деца, ми на не знам си кой.. моето дете си е моето дете и живота си за него бих дала, за да бъде живо и здраво.

аз го написах
имах предвид, че децата принадлежат на бъдещето
и че фактът, че сме им дали живот и сме им посветили живота си не означава, че можем да им го отнемем
а именно тук става залитането на "естественичките" - детето е мое и аз решавам какво да стане с него
 Sick

Нямам идея точно повода, по който беше пуснато. Мернах го из темите по този въпрос. А още когато го пуснаха преди време в нета си ми звучеше нелепо  Sunglasses Ето, че може да се тълкува и по различни начини  Hug

Ултразвукът преди 12 г.с. не се прави в повечето страни по чисто икономически причини  Laughing Практически няма какво толкова да се види, а се харчат парите за преглед. Ако има извънматочна, тя се разбира и без УЗИ, ако има риск от спонтанен, мисед и пр. пак се разбира и ултразвука нито помага, нито пречи. Само в БГ я има таз истерия да си гледаме бебетата през 2 седмици. Реално при нормална бременност, 3-4 пъти за цялата бременност е ОК ултразвука.

Моля ви, който не е наясно с приницпа на действие на ултразвуковите апарати да не дрънка глупости, защото се излага  Wink Не само на медицинските такива.
А пък супер смешно беше това със самолета над плода... Joy Joy Joy или някой си прави аналогия с ултразвуковите самолети  Crazy Crazy Crazy
stelt77, не всичко написано в нета е вярно! Да, ако си филолог, а не инженер или физик сигурно ще повярваш. А и както е видно от темата в нета здраво трябва да се отсява информацията, иначе може да доведе до много тежки последици.

# 434
По принцип смятам,че УЗИ вреди и че в никакъв случай не трябва да се прекалява.

Общи условия

Активация на акаунт