Раждане вкъщи 10

• 22 572
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
  • До хладилника, който обичам
Сещам се за разговор с хм, не помня кого, дали с Клер Лопринци (бях на един двучасов семинар в Пловдив м.г.), дали беше на конференцията за раждане или съм го чела някъде, не помня... както и да е, няма особено значение; ставаше дума за родилен център в Англия, който се намира в двора на болницата. Функционира напълно самостоятелно, води се от акушерки, раждането е максимално без интервенции, но едновременно с това са на един хвърлей от болницата, техниката и всякаква специализирана помощ, която може да се наложи. Когато може да става дума за реакция в рамките на минути, това ми се вижда много разумен вариант, съчетаващ най-доброто от двата свята.

# 181
  • след Околовръстното
.. това ми се вижда много разумен вариант, съчетаващ най-доброто от двата свята.

Да не кажа най-добрият вариант.

# 182

Ми нищо, бъди си емоционална, то и аз съм емоционална, но има моменти, в които оставяш подскачането настрана, и се фокусираш на фактите.

редакция за руската стастистика

Русия е на 81-во място в света по неонатална смъртност, с по-лоши показатели от тези на Руъния, Сирия, Модлова, Белизе,Македония и прочее. Смъртността е 16.6 на 1000, и това е за живи раждания. Не обсъждаме колко са починали в процеса на раждане.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

Отново-при тази смъртност и съптветните болнични условия и практики, да не се чудят че има домашни раждания. Те тези 6 смърти ги постигат за една седмица, сигурно, но не са си направили сайт за това.

Да направим някои фини уточнения.  Ермакова от известната с печална слава “Колыбелька“, е бръмчала в Питер.  Имайки предвид фактите, че:
1/ Санкт Петербург е един от най-големите и напредничави градове в Русия и
2/ Майките /и изобщо двойките/ решили да раждат у дома, са много по-образовани и напред в материала в сравнение с масите,

излиза, че доводът с високата смъртност леко издиша.  Защото едва ли тя е същата за Питер, каквато е за Русия въобще и защото тия интелигентни майки се предполага да могат да изберат нещо по-сигурно за бебетата си.  

И да, в Русия са бая по-напред от нас.  Щото прекарвам време в руски форуми поради разни мои интереси, редовно засичам банери, насочващи вниманието към рисковете при раждането вкъщи /забележете - не просто неасистираното, а въобще раждането в домашни условия/ във форуми, чиято соновна тема не е майчинство и пр.  

ПП
Същевременно, поради нешастието което се случи, тук се напълни с хора, които нито се интересуват от въпроса нито имат дори далечна симпатия към такива неща, само и само да трият сол на главите на глупачките. Това реално представялва спам. И съшите тези хора започнаха да искат да слагат разни неща в началната тема. Все едно аз да ида в тема за секцио и да сложа тия случаи, които дадох как живо и здраво бебенце е починало от пневмония в резултат на секциото.

Я да видим - ми че я съм си оттам, бре.  Пеперудка-алтернативка отвсякъде.  Хомеопатия ползваме от години, температура на децата не свалям веднага, кърмя до откат, против съм ежедневното ядене на месо, пускам децата да пълзят и да се мърлят почти навсякъде, майка ми смята, че горките деца вечно са недохранени, недокъпани и голи, виждали са ме със слинг, а мъж ми постоянно разправя на колегите си, че от кърменето по-лесно и убаво нема.  Значи, баш съм си за тук.

Последна редакция: нд, 22 май 2011, 16:41 от Rookie

# 183
Да съветваш жена, която пренася  и с толкова голямо очаквано бебе да си стои в къщи и да роди неасистирано е безумно и престъпно....

И с омотана около вратлето пъпна връв, нека не забравяме!
И това, при положение, че при първото раждане е било същото, но тогава бебето е било буквално спасено(!!!) от лошите доктори!

... Когато навремето си говорихме с Клер какво ще стане, ако има подобна на случилата се ситуация тя отговори, че някой бебета ще загинат и ние трябвало да приемем това...

Shocked ooooh!

Не знам какво да кажа, наистина не знам!
Оставам безмълвна!

# 184
Джуличка, винаги ще има процент неонатална смъртност, в България понастоящем е 13 на 1000. Тоав е неоправдано висок процент.

# 185
Джуличка, винаги ще има процент неонатална смъртност, в България понастоящем е 13 на 1000. Тоав е неоправдано висок процент.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/05/21/s-treto-dete-a-e-samo-na-16.119314

"...Статистиката сочи, че всяко пето раждане в болницата е на малолетна майка..."

Това дали може да има някакво отношение към високия процент?
Всяко пето раждане ... доста често. Плюс това предимно сред ромското население. Там, както знаем, не следят и бремеността, не ходят на профилактични прегледи и т.н. рисково поведение.

# 186

Със сигурност ще има винаги, но да кажеш, че някои бебета, плод на безумния експеримент НЕасистирано домашно раждане ще загинат, а ти трябва да приемеш това за нормално и да продължиш по тънката линия, а след това и ти самата да проведеш с детето си този експеримент...  ooooh!
Съжалявам, за мен това е един коктейл от цинизъм, безотговорност, наглост и едно зрънце фанатизъм, за цвят!
Това е моето мнение!
Нали всички имаме право на такова?

# 187
Да, за това съм съгласна, просто казвам, че дори когато са болнични ражданията, пак има смъртност, при това по-висока от редното.
Жаве, вероятно има отношение, но има значение и това, че голям процент не е перинатална (т.е. вкл. преди раждането), а и неонатална, т.е. след раждането, т.е. част от тези деца се "изтърват" по верме на или след раждането. Не е като да нямаме нужда от подобряване на здравните услуги и стандарти...

# 188
Да, за това съм съгласна, просто казвам, че дори когато са болнични ражданията, пак има смъртност, при това по-висока от редното.
Жаве, вероятно има отношение, но има значение и това, че голям процент не е перинатална (т.е. вкл. преди раждането), а и неонатална, т.е. след раждането, т.е. част от тези деца се "изтърват" по верме на или след раждането. Не е като да нямаме нужда от подобряване на здравните услуги и стандарти...
Тук пише, че е в рамките на европейските стандарти. Не перинаталната, а неонаталната: "Неонатологията у нас има сериозни постижения както по отношение на ранната неонатална смъртност, така и на общата неонатална смъртност. През 1990 г. показателят бе 7.7/1000, а през 2009 достигна 5.4, което е в унисон с европейските постижения."

# 189
В предходната тема разисквахме някои апекти на много високата детска смъртност у нас и ж Румъния - недоносеност, ниско родилно тегло, етнически особености /малцинства/, пренатална грижа, постнатална грижа и пр. и пр.

Пусках мнение и данни за смъртността при родилките, която е един от показателите за качеството на болничната грижа при раждане - БГ не е толкова зле.  Ще потърся и за перинаталната.

# 190
Да, за това съм съгласна, просто казвам, че дори когато са болнични ражданията, пак има смъртност, при това по-висока от редното...

Не съм го отрекла.
Както и никой от "нашата" страна на барикадата.
За разлика от другия лагер, където продължава да се твърди, че НЕасистираното раждане е супернискорисково.
Да не се връщам назад, да ти цитирам някои бисери, от сорта на: "По- вероятно е да те удари гръм, отколкото да умре бебето ти при НЕасистирано раждане"!
 Outta Joint

# 191
Интересно.

Чукваме в Гугъл “perinatal death rate EU" и получаваме интересни резултати:

Search Google "Perinatal death rate eu"

# 192
Джуличка разбирам, мерси! А имаш ли представа защо не иска да се рекламира? Просто ми е чудно, при положение че има наредба, която им позволява да водят ЖК и раждане, защо акушерките не се възползват?

# 193
Тук пише, че е в рамките на европейските стандарти. Не перинаталната, а неонаталната: "Неонатологията у нас има сериозни постижения както по отношение на ранната неонатална смъртност, така и на общата неонатална смъртност. През 1990 г. показателят бе 7.7/1000, а през 2009 достигна 5.4, което е в унисон с европейските постижения."
Да, но после: http://www.who.int/whosis/mort/profiles/mort_euro_bgr_bulgaria.pdf
И в 2003 имаме доста висока майчина смъртност също, пак според горния линк.

# 194
Просто ми е чудно, при положение че има наредба, която им позволява да водят ЖК и раждане, защо акушерките не се възползват?

Коя е тази наредба?

Общи условия

Активация на акаунт