Раждане вкъщи 10

• 22 515
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • До хладилника, който обичам
В Пловдив мисля, че беше по покана на Естествено/Родилница, но може би греша. Надявам се да изяснят момичетата от двете организации (въпреки че Родилница реално не е организация, а движение). Беше интересно, между другото.

# 391
Да, прочетеш ли всичко това, казано авторитетно и от човек с лична харизма, колко му е да се замислиш:

Клер Лопринци: "Трябва да убедим българката да ражда естествено и такава е моята мисия във вашата страна, каза във В. Търново вчера известната американска акушерка Клер Лопринци, радетел и борец за естествените методи при асистиране на раждането. Тя е за втори път в България и в старата столица проведе интересна дискусия с бъдещи майки, лекари и акушерки.
55-годишната Клер преподава акушерство във висше училище на Хаваите. Тя е майка на три деца, нейният съпруг и един от синовете й са лекари-гинеколози. Родила е децата си естествено и ги е кърмила до 5 г.
Помогнала съм на над 600 бебета да се родят при домашни условия и никога не съм използвала лекарства или ултразвук, каза Клер Лопринци. Много жени в Америка раждат с операция не защото имат проблем, а защото се страхуват от болката.
Мога да разбера кога майката е получила пълно разкритие, когато детето се обръща в корема й, познавам всяко бебе, аз говоря с него още преди раждането. Правя го само с ръце и слух, разказа Клер. Според нея децата, родени естествено, са по-умни и по-здрави.
Проучвания са показали, че бебетата се плашат от ехографа. Използването на упойки и медикаменти по време на самото раждане са вредни както за майката, така и за бебето. Те прекъсват естествения процес и детето се ражда със стрес.
В Америка жените имат избор да родят в болница или вкъщи. По-образованите раждали по домовете. Все още страхът доминира, а и той се унаследява при самото раждане.
Време е жените да осъзнаят силата си, да има любов и сила, защото раждането е духовно извисяване, смята Клер."

# 392
  • София
В Пловдив мисля, че беше по покана на Естествено/Родилница, но може би греша. Надявам се да изяснят момичетата от двете организации (въпреки че Родилница реално не е организация, а движение). Беше интересно, между другото.

Нещо се оказа, че двата бардака ползват един и същи персонал... Така да се каже. Къде ли е разликата?  Thinking Вероятно, едните са банда със съмнителна команда, които при нужда да се изнижат по терлици и да не поемат отговорност за своите действия и/или бездействия....  Thinking

# 393
...
Обърнахте ли внимание на включването на nani?! Какво са им казали за процентът неизбежни жертви?! Хора, вие сте потенциална част от черната статистика, която оправдава тая диващина и на никой не му пука (както забелязвате!), че детето ви е можело да живее! Не се ласкайте от тая измамна духовна извисеност и хармония, от тая суетна подготовка и знание, защото малкият процент може да бъде вашата 100% лична трагедия!

.... Когато навремето си говорихме с Клер какво ще стане, ако има подобна на случилата се ситуация тя отговори, че някой бебета ще загинат и ние трябвало да приемем това. ...

все още държа този цитат да се закове

# 394
Това е философията на няколко естественици още преди 2 теми. Тя не се е пръкнала от нищото както се вижда - крушката си има опашка и идеология. Отвратително.

# 395
Идеята ви е чудесна, защо не направите една тема за опасностите от домашното раждане и да я заковете най-отгоре?
Може и един митинг шествие да организирате. Въобще нещо полезно да направите.

Явно тука, българският език е нещо непознато.

Майките сме настръхнали не от Домашното АСИСТИРАНО раждане, а от ПЛАНИРАНОТО НЕАСИСТИРАНО домашно раждане, което е асистирано само от мантри, вселенски мисли и пр. Това ако още хиляда пъти бъде повторено, дали ще бъде разбрано...или нарочно някои  се правят на глухи или слепи в момента, че дано "СЛУЧАЯТ ДА ЗАГЛЪХНЕ"

Честно, толкова ли не можете да разграничите нещата, или нещо...

“Изместване на акцента“.  Така ли беше?  Целенасочено и прагматично, освен елементите на фанатизъм.  Следване на зададената повеля.

По темата:

Most obstetricians seek evidence to guide them and the published
literature reveals that planned homebirths in Australia are associated
with a higher risk of intrapartum mortality.1 A study published in a
very recent edition of the Medical Journal of Australia, examining
the outcomes of over 1100 planned homebirths undertaken over
15 years in South Australia, has revealed some startling findings.2
Planned homebirths are, in general, lower risk pregnancies,
yet the rate of intrapartum mortality was seven times higher
than planned hospital births. Even more alarmingly, the rate of
perinatal death due to intrapartum asphyxia was 27 times higher,
with the differences reaching statistical significance despite the
relatively small study group. After standardisation for gestation
and birthweight, the perinatal mortality was more than twice that
of hospital births, but because of the small number of births the
differences were trends and did not reach significance.

Planned Homebirths in Australia:  Art, Science... or Politics?

# 396
...Някъде четох онази глупост как децата не били наши деца, ми на не знам си кой.. моето дете си е моето дете и живота си за него бих дала, за да бъде живо и здраво.

аз го написах
имах предвид, че децата принадлежат на бъдещето
и че фактът, че сме им дали живот и сме им посветили живота си не означава, че можем да им го отнемем
а именно тук става залитането на "естественичките" - детето е мое и аз решавам какво да стане с него
 Sick

# 397
...

П.С. Изобщо не мисля, че Мег стои зад всичко това.
Нещата са много "по- нагоре".
Според мен Мег (дори и да има вина, дори и тя да е голяма), просто опра пешкира, а на истинските виновници дори имената им не се спрягат тук.
Лично мнение, моля да не ме убеждавате в обратното.[/b]  Stop

и аз имам такова чувство

# 398
Не знам до колко по-нагоре стоят нещата, но една голяма част от "по-хитрите" се разграничиха дипломатично от всичко това. А Мег остана на пангара в предавания и т. н. да се излага.

# 399
...Някъде четох онази глупост как децата не били наши деца, ми на не знам си кой.. моето дете си е моето дете и живота си за него бих дала, за да бъде живо и здраво.

аз го написах
имах предвид, че децата принадлежат на бъдещето
и че фактът, че сме им дали живот и сме им посветили живота си не означава, че можем да им го отнемем
а именно тук става залитането на "естественичките" - детето е мое и аз решавам какво да стане с него
 Sick

Да, и аз го бях пускала.  Разбирам го, че имаме особена отговорност към децата, защото те не са просто наша собсвеност, с която да разполагаме или средство за задоволяване на болните си амбиции, въжделения и комплекси.

Пак по темата:

Incidence rate statistics for Obstetric trauma (to the mother) in childbirth in the USA:
- Estimated 5.52 obstetric traumas occurred per 1,000 Cesarean deliveries in women aged 25 to 34 in the US 2000 (National Healthcare Quality Report, AHRQ, DHHS, 2003)
- Estimated 75.73 obstetric traumas occurred per 1,000 unassisted vaginal deliveries in women aged 25 to 34 in the US 2000 (National Healthcare Quality Report, AHRQ, DHHS, 2003)

/Удебеленият шрифт мой/.  Източник и още инфо:

Statistics about Childbirth

# 400
  • До хладилника, който обичам

Нещо се оказа, че двата бардака ползват един и същи персонал... Така да се каже. Къде ли е разликата?  Thinking Вероятно, едните са банда със съмнителна команда, които при нужда да се изнижат по терлици и да не поемат отговорност за своите действия и/или бездействия....  Thinking
Не бих била толкова крайна в изказванията си. "Естествено" казаха, че са "за" домашно асистирано раждане. Нямам представа дали правят срещи и лекции, насърчаващи домашното не-асистирано раждане, но не мисля, че нечий личен избор може да се приеме за агитация.
"Естествено" се опитва да промени болничните условия за родилките, а заедно с "Родилница" са двигателят за Инфогласност, с настояване майките да могат да са запознати с информираното съгласие преди да тръгнат да раждат, както и да могат да отказват части от него, а не както е сега, всичко или нищо.
Не са черно-бели нещата.
п.с. въпреки че смятам, че и двете организации трябваше да излязат с прес-съобщение след трагичния случай.

# 401
Дилемата с личния избор е едно на ръка.  Обаче доста активни лица от споменатитие орагнизации ясно и неведнъж са популяризирали и агитирали за “безрисковото“ неасистирано раждане.

ПП - да, адекватно изявление за медиите е просто задължително в подобни случаи.

# 402
  • София
Вероятно не съм докрай права, но ето, че и Естествено са се фокусирали върху необходимите промени и не ровят много в този случай, освен, че дискретно и неубедително се разграничиха...  Thinking

Не бих била толкова крайна в изказванията си. "Естествено" казаха, че са "за" домашно асистирано раждане. Нямам представа дали правят срещи и лекции, насърчаващи домашното не-асистирано раждане, но не мисля, че нечий личен избор може да се приеме за агитация.
"Естествено" се опитва да промени болничните условия за родилките, а заедно с "Родилница" са двигателят за Инфогласност, с настояване майките да могат да са запознати с информираното съгласие преди да тръгнат да раждат, както и да могат да отказват части от него, а не както е сега, всичко или нищо.
Не са черно-бели нещата.
п.с. въпреки че смятам, че и двете организации трябваше да излязат с прес-съобщение след трагичния случай.

# 403
За същността на дебата между привържениците на домашното раждане и медицината:  Откъс от интервю с д-р Ейми Тутер / http://skepticalob.blogspot.com

I think it gives insight into the way in which home birth, like all forms of alternative health, is a belief system. When you challenge that belief system, people react in a very angry fashion because you’re challenging something very important about themselves. When I discuss pregnancy and child birth, I’m discussing the facts, but when they discuss pregnancy and child birth, for some people, they are discussing their identities, and therefore, it’s very very hard to be questioned on that.

http://sciencebasedparenting.com/2010/07/31/exclusive-interview- … ob-dr-amy-tuteur/

# 404
Питам се не можеше  ли да се опита естествено раждане в болница? Защо трябва да се ражда неасистирано в къщи, когато е високо рисково?
Откровено казано аз НЕ бих поела планово домашно раждане, особено при тези обстоятелства.

Общи условия

Активация на акаунт