Раждане вкъщи 10

• 22 304
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • София
...
Иначе Лилибон не веднъж се е опитвала да пита и говори и за рисковете.
...

Видяхме, че само тя всъщност е проявила здрав разум и адекватност след трагедията! Защото съзнанието на другите е работело в посока запушване устата на съвестта с илюзорни фантазии за "спокойни и защитени родители", каквито няма как да са тези точно родители не само сега, а според мен никога ...

# 496
  • Куциндрел
Аз пък се чудя, доктор Григорова такъв дзвер ли е, че е постоянно в устата на Бащатко и сие?

# 497
  • До хладилника, който обичам

Много ми хареса статията. Казват съвършено правилни неща, включително без драма описват ситуацията в болниците у нас. Явно и интервюиращият ги е чел последните теми тук, защото задава адекватни въпроси.
Действително пада фокусът на правата на родилките като пациенти на здравната система.

Цитат
Какво бихте посъветвали жените, решили да раждат неасистирано в дома си?
Да не го правят. Важно е да има обучено медицинско лице, което да може да прецени ситуацията във всеки един момент и в случай на усложнения или предпоставки за такива, да реагира навреме.

Странно...
мнение на Елена или Ивета е това? Или на Естествено?
такъв съвет със сигурност не съм срещала до сега в Родилница.
На "Естествено" е явно, защото в началото на статията пишат, че разговарят с председателя и зам.председателя, т.е. явно това е тяхната вече официална позиция. Пак е добре да направят прес-съобщение, обаче, не може да се разчита на интервю някъде си.

# 498
...
Иначе Лилибон не веднъж се е опитвала да пита и говори и за рисковете.
...

Видяхме, че само тя всъщност е проявила здрав разум и адекватност след трагедията! Защото съзнанието на другите е работело в посока запушване устата на съвестта с илюзорни фантазии за "спокойни и защитени родители", каквито няма как да са тези точно родители не само сега, а според мен никога ...

да
за съжаление знае от собствен опит какво е да загубиш рожба
затова предполагам е по-земна
 Hug Лилибон

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.500
jasmin_veni:
Оф топик - така явно са убедили и таткото, че се дискутираше по-рано:
http://dox.bg/files/dw?a=d3f74a7045

# 499
Аз пък се чудя, доктор Григорова такъв дзвер ли е, че е постоянно в устата на Бащатко и сие?
Никъде не съм ползвал обидни или нападателни думи срещу Григорова! Никъде не съм я нарекъл дзвер! Това са ваши слова! Моля не вкарвайте думи в устата на другите!

# 500
Раждала съм в болница два пъти. Първото ми раждане беше наистина ужасно, не заради болката или заради това, че се наложи секцио по спешност, а заради това, че наистина никой не ме отчиташе като човек с някакви граници на психологическа издръжливост - остави викането и обидите по време на самото раждане, това да съм го забравила одма, но няколкочасовата липса на информация какво става с детето ми и защо на другите жени им носят бебетата, а моето го няма, и после няколко дни неизвестност защо е в кувьоз и на системи - въпрос на елементарна, нищонеструваща хуманност да кажеш на майката какво става с бебето й.
Преди месец родих второто си бебе, този път не в Шейново, а в Окръжна. Въпреки че пак беше също толкова болезнено и пак се наложи секцио по спешност (завързана пъпна връв), за мен разликата осем години по-късно беше огромна - съобразиха се с повечето ми желания, можех да се движа, да откажа някои рутинни процедури, да прегърна бебето си час след преместването в реанимация и да го получа на следващия ден.
До голяма степен смятам, че подобни промени са в резултат и от кампаниите на Естествено, Родилница и пр. за осъвременяване на условията на раждане в Бг. И мисля, че това е важно и трябва да продължи - за да има някакво развитие. Възприемам тези организации като обвързани предимно с тази кауза и не съм следила особено темите около домашното раждане (на 37 и с прекарана прееклампсия това не е моята тема по дифолт), но би ми било неприятно покрай сухото да изгори и суровото - т.е.  покрай стъписващите и за мен изказвания на тема неасистирано домашно раждане (особено в частта с "неразписаните" права на бебето) да пропаднат и усилията за промяна на болничните условия.
Добре е да се прави разлика между тезата и личността на този, който я защищава.

# 501

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.500
jasmin_veni:
Оф топик - така явно са убедили и таткото, че се дискутираше по-рано:
http://dox.bg/files/dw?a=d3f74a7045

"Сега остава да попрочете малко и е готов" 
"Да ви се похваля, моят мъж днес е изчел почти всички разкази в homebirth, плюс статиите на Людмил и е изгледал няколко филмчета!" 

Тъжна работа.

# 502
  • Куциндрел
Никъде не съм ползвал обидни или нападателни думи срещу Григорова! Никъде не съм я нарекъл дзвер! Това са ваши слова! Моля не вкарвайте думи в устата на другите!
Ти пак получи факс. hahaha Никой не ти вкарва думи никъде. Пи ли си чайчето?
Я кажи, защо все спрягате доктор Григорова? Няма ли и други доктори?
Тази нейна снимка да не си я държиш под възглавницата?  hahaha

# 503
Анда, съгласна съм с теб, с много от нещата, още повече, че попарата с недаването на информация за бебето съм я сърбала съвсем скоро, преди почти три години.  Много неща трябва да се променят.  Факт.

Казваш, че е добре да се прави разлика между тезата и личността на този, който я защищава.  Може би е така.  Все пак обаче виждам един много сериозен проблем.  В този случай има опити да се отъждествяват съвсем различни каузи - каузата за подобрени условия за раждане в болнични условия, каузата за домашно раждане и най-вече, каузата за неасистирано домашно раждане.  Не се правят съществени разлики, една кауза се използва за параван на друга, когато стане голямата издънка.  Не се прави разлика между изразяване на лични убеждения от една страна, и от друга представяне на необективна и откровено заблуждаваща и манипулативна информация и открито склоняване към и агитиране за действия, застрашаващи здравето и живота на другите. Не виждам осъзната отговорност, не виждам зрялост и прецизност, които задължително трябва да са налице.  Защото става дума за разлика между живота и смъртта.  

Кауза се защитава със систематични и последователни програми и действия и с отговорност, в това число лична, когато измеренията са обществени - особено в 21-ви век.  И не на последно място с адекватен пиар, който не се прави задължително с пари.

А пък с дискредитиращите действия след трагедията ми се струва, че вече е съвсем трудно да се абстрахира човек от личности заради каузата.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 09:47 от Rookie

# 504

До голяма степен смятам, че подобни промени са в резултат и от кампаниите на Естествено, Родилница и пр. за осъвременяване на условията на раждане в Бг. И мисля, че това е важно и трябва да продължи - за да има някакво развитие. Възприемам тези организации като обвързани предимно с тази кауза и не съм следила особено темите около домашното раждане (на 37 и с прекарана прееклампсия това не е моята тема по дифолт), но би ми било неприятно покрай сухото да изгори и суровото - т.е.  покрай стъписващите и за мен изказвания на тема неасистирано домашно раждане (особено в частта с "неразписаните" права на бебето) да пропаднат и усилията за промяна на болничните условия.
Добре е да се прави разлика между тезата и личността на този, който я защищава.

О, Анда, честита рожбичка!
Не знаех, че си родила вече , помня кога дойде в Родилница. Simple Smile

Напълно съм съгласна с мнението ти за приноса и за каузата като цяло и субективния фактор!Тук има едни много деликатни граници, които обаче са решаващи.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 09:28 от realist

# 505
И аз считам, че добре беше да има открита реакция/становище. -
Да се отчете има ли грешка, и къде е тя. Има ли риск и къде е той...

Световният опит  показва, че  практиките на "взети поуки"/независимо от вида кауза/ са ефективни.
дано се вземат и при нас . /тук включвам и Родилница/

все още не мога да приема начинът, по който се реагира след трагедията.
За мен, именно той провокира повечето силен негативизъм като цяло.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 10:22 от realist

# 506
Rookie, не винаги хората, които се изявяват по медиите, изразяват всички зад тях. Аз лично имам други впечатления от познатите си там, това, което видях по телевизията, ме изненада.
Realist, на мен ми беше приятно. И никой не ме е навивал да раждам домашно. Така че наистина не смятам, че нещата са така крайни, както изглеждат, когато който и да било спор се задълбочи и антагонизира.
А открита обща реакция не знам как би могло да има. Това е интернет форум, регистрират се различни хора, също както и в бг-мамма. Как може да има общо становище, като хората може да са на различно мнение?

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 10:16 от Анда

# 507
  • София
все още не мога да приема начинът, по който се реагира след трагедията.
За мен, именно той провокира повечето силен негативизъм като цяло.

За себе си гарантирам, че точно реакцията след трагедията формира негативното ми отношение към Родилница, а донякъде и към Естествено (имайки предвид, че тяхното ръководство подкрепи идеите за "пренасочване на фокуса" и т.н.). Нещо повече - тези реакции обърнаха и мнението ми по казуса на 180 градуса, а по-лошото е, че ми изградиха трайно недоверие към въпросните движения и каузите им, колкото и да знам, че едното не бива да се смесва с другото.

Както писах и по повод едно изказване на dimitriana, след прочетените планове за контраудар и отклоняване на вниманието, за мен сегашната акция за промяна в здравните услуги за родилки е опорочена в мотивите си. Знам, че от такава промяна има нужда (дори крещяща), но вътрешно не мога да се пречупя да подкрепя инициативата, защото имам гадното чувство, че ще допринеса  за размиването на вниманието и "затихването на темата", целено от Родилница.

А "темата" е важна и трябва да се обсъжда извън каузите за болнични промени: защо неквалифицирани лица си позволяват да дават консултации, да коментират медицински рискове и да агитират, понякога агресивно, за домашни раждания под наслов, че последните са БЕЗрискови.

От "темата" ми остана нещо като лош вкус в устата, само че душевно.

# 508
Да, JP информираното съгласие е важно и при домашно и при раждане в болница. Виж, че и сама си намерила.

Теб наличните ИСта по болницата задоволяват ли те? Дадоха ли ти нужната информация, за да прецениш за себе си?

То не е трудно да се намери. Затова и се учудих, че ти избра първо да ни запознаеш с някакъв фейлетон.

Трябва да призная, че четох ИС по диагонал - просто тогава се тревожех за други неща. Но пък намерих телефона на произволна дежурна неонатоложка и жената - без въобще да ме познава - слезе при мен в родилна зала и почти час ми обяснява какви са рисковете при преждевремнно раждане и какви грижи точно те ще положат за детето ми. Това ми беше по-важно от ИС към момента.

За законодателството - на мен още не ми е ясно. И Англия ли го нарушава - там също държавата не е длъжна да осигури на жените домашно раждане?

А за интервюто - какво друго да кажат хората публично? Нали не очаквате да кажат, че са пропагандирали неасистирано раждане след случая на Цвети?

# 509
  • София
Rookie, не винаги хората, които се изявяват по медиите, изразяват всички зад тях.
Именно. Освен това какво становище очаквате от форум, в който участват различни по предпочитанията си потребители? Дали не трябваше пък и Бгмамма да излезе със становище затова, че от години тук присъства тема "Раждане вкъщи", а и самата Цвети е писала тук?
В Естествено пък не познаваме жената, нито е участвала в курсовете ни. Точка.

Флип, а защо смяташ, че пренасочването на фокуса е лошо? За нас това е истинският фокус и причина да се случват подобни неща, защото от години работим и алармираме за практиките, за отношението към родилките, за нуждата от диалог с лекарите, а промяната е минимална. Миналата година на  конференцията на българското Аг дружество, думите на голяма част от АГ-тата бяха "пациентски глупости".
Аз лично след 2 болнични раждания и няколко месеца практика в родилна зала, ще отида в чужбина, ако забременея отново.

Общи условия

Активация на акаунт