Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 663
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
# 361
    Ябълки с круши ли? Вярно, грозно е да вкарваш човешкия живот в рамките на някаква суха статистика, но математическите ми познания сочат, че когато се изчисляват разни неща, дори риск, се вземат предвид процентните съотношения, а не бройките.
    А защо не коментирате моят частен случай? Проблемът, който се прояви и установи след естествено, макар и доста трудно протекло раждане? Как за застраховани бъдещите майки, които ще раждат неасистирано у дома от подобен риск? И кой ще се бори за живота им? 

# 362
Ааа, не  Naughty
    крушите и ябълките, не ги събира jp, напротив тя е права.
Да, права е... и крушата и ябълката, ако нямат подходящите условия за живот не дава хубав плот.

# 363
Защо обаче никой от Естетсвено и Родилница не излиза с такова изявление, а много бързо дори започват да се разграничават и да се опитват да се отърват от всякакви логични въпроси с мълчание и ограничаване на достъпа до дискусиите им преди и след нещастния случай? Защо демонстрират безчувствие към майката, която загуби детето си и заради тях?
На мен ми падат ужасно много в очите и ме е яд, че някои от добрите им идеи ще загубят и без това малката подкрепа, която имат. В крайна сметка хората са тези, които представляват идеите, не можеш да подкрепиш една идея, дори да ти харесва, ако виждаш, че зад нея стоят идиоти.

Ти знаеш ли кой, как и с какво е помагал на жената, избрала да роди неасистирано? "Естествено" са официална организация и като такава не се ангажират с нерегламенирани от системата възможности. Какво отношение искаш да вземат, различно от това, което се представя по медиите? "Родилница" е неформално, гражданско движение, и като такова се състои от хора, които имат общи позиции по някои въпроси, но всеки от тях е отделна личност и не носи отговорност за това кой какви лични решения взима всеки за себе си. Доколкото съм чела тази тема, тук жените, родили у дома, се подкрепят и споделят личния си опит. Ако смяташ, че това е неморално или наказуемо, въпросът допира до личното ти отношение към неасистираното раждане и далече надхвърля границите на обективното. Освен ако лично ти не си запозната с неизвестни за мен подробности..

Твърдиш, че майката е "загубила детето си заради тях". Начетох се на подобни обвинения в тази тема.., но кои са тези ТЕ /в 3 л., мн. ч./??? Посочи ги поименно, преди да искаш някой да излезе с позиция. Дано ти и другите, които си позволявате да съдите някакви хора, без дори да знаете кои.., си давате сметка, че това също е въпрос на морална отговорност..  ooooh!

# 364
    А защо не коментирате моят частен случай? Проблемът, който се прояви и установи след естествено, макар и доста трудно протекло раждане? Как за застраховани бъдещите майки, които ще раждат неасистирано у дома от подобен риск? И кой ще се бори за живота им? 
Ако не се гонеха с камъни "идиотките", можеха да ти дадат смислен отговор.

А аз като не мед. лице мога да ти кажа, че доста проблеми са свързани именно с болничното пребиваване. Ако се форсира едно раждане, ако се скача/или дори леко удря/ по корема, дори и самата суматоха и отношение както и куп други... може да доведе до странични ефекти, от които разбира се чичо доктор ще ви спаси.
Нещата без причина не стават.

# 365
  • София
"Te" не излизат с имената си, как искаш ние да ги посочим? Крият се зад никове и блогове с автор "Родилница".

Да, редно е "те" да изкажат някакво становище по случая и "те" да кажат кои са, защото Родилница не е някакво абстрактно същество, което получава факсове от космоса колко било безопасно домашното раждане и как всички медицински противопоказания са злонамерена лекарска спекулация. Зад тези писания стоят хора, зад никовете във форума с "компетентните" съвети стоят хора. Това, че аз не знам кои са, не ги освобождава от моралния дълг да стоят зад думите си с имена и аргументи.

Бащатко, престани вече с тия камъни, клади и прочее истерични преувеличения! Да, в началото в темата имаше някои по-емоционални потребителки, които си позволиха доста непремерени изказвания и обвинения. Към момента мисля, че с изключение на теб тук говорим интелигентни и възпитани хора. Това, че има спор и две страни по него, не означава, че някой "хвърля камъни" и "иска линч". Наистина престани да преувеличаваш и успокой топката малко. Ако няма какво да кажеш, за да защитиш "тезата" си, просто не пиши, не се оправдавай с някакви измислици за имагинерна разярена тълпа, дето те гони да те разкъса! Слез на земята.

# 366
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.

Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?
А правиш ли сметка, че там жените са недояли, недоспали, болни и т.н.

Не само това.Като раждат ги чакат "Лекари без граници"   http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B … D0%B8%D1%86%D0%B8   да ги боцнат с нещо хубаво....

# 367
Flip, ти защо си толкова убедена, че някой има пръст в решението на майката да роди неасистирано или е участвал по някакъв начин в родилния процес? Освен съветите, дадени от личен опит в сайта на Родилница. Мисля, че вече стана ясно (също и законово) кога някой носи отговорност в случай като този. Ти би ли се разпознала в тези ТЕ, ако пишеше в онзи сайт? И ще те попитам този път съвсем директно - в какво и кого обвиняваш?

# 368
А аз като не мед. лице мога да ти кажа, че доста проблеми са свързани именно с болничното пребиваване. Ако се форсира едно раждане, ако се скача/или дори леко удря/ по корема, дори и самата суматоха и отношение както и куп други... може да доведе до странични ефекти, от които разбира се чичо доктор ще ви спаси.
Нещата без причина не стават.[/color]
Първо, надявам се че аз никого не съм изгонила.
Второ, нищо от описаното не ми се е случило.

Здравей, Флип  Hug

# 369
Да, редно е "те" да изкажат някакво становище по случая и "те" да кажат кои са, защото Родилница не е някакво абстрактно същество, което получава факсове от космоса колко било безопасно домашното раждане и как всички медицински противопоказания са злонамерена лекарска спекулация. Зад тези писания стоят хора, зад никовете във форума с "компетентните" съвети стоят хора. Това, че аз не знам кои са, не ги освобождава от моралния дълг да стоят зад думите си с имена и аргументи.

Мисля, че доста ясно може да видите част от тях...

и то да защитават вашите права! И не само на тази снимка

А вие кои сте?
и сега следва да кажа....ще се въздържа.

# 370
Както казах, не говоря за наказателна отговорност и държа да го подчертая. Очаквам, обаче, тези, които са насърчили майката да си роди вкъщи, да се ангажират морално, а не да се покрият и да чакат темата да отмре. Просто да се запитат поне дали някъде не са сбъркали, дали не е било по-разумно да я посъветват да отиде в болница.

# 371

Риск има и родителите, които избират да родят у дома си поемат този риск... Въпросът е, че говорим за зрели хора, които сами вземат решения... Ето, аз чета за твоят личен случай, но ако въпреки това реша да родя у дома си и никой не може да ме убеди да отида в болница, кой ми е виновен? И говоря не когато се чудя какво да правя и някой ме насърчава да си седя вкъщи, а когато съм категорична, че ще раждам у дома и някой реши да ми помогне, въпреки вироглавството ми... Най-малкото е чисто човешко, съпругът ми да не ме изостави в такъв момент и иска не иска домашно раждане, да ми помогне с каквото може...  Peace

В конкретният случай с Цвети, някой прочете ли някъде, че тя много е държала да отиде в болница по време на раждането, но виртуалните акушерки са успели да я убедят да си седи у дома? Не съм чела всички клюки, не съм присъствала и тази подробност ми се губи...

# 372
Както казах, не говоря за наказателна отговорност и държа да го подчертая. Очаквам, обаче, тези, които са насърчили майката да си роди вкъщи, да се ангажират морално, а не да се покрият и да чакат темата да отмре. Просто да се запитат поне дали някъде не са сбъркали, дали не е било по-разумно да я посъветват да отиде в болница.

И аз чакам тук например....но уви....нито наказани,нито някой говори.Чакат темата да отмре.
http://novinar.bg/news/srs-ta-dokazvat-bebeto-e-umartveno-umishl … MzQ0NDsxNg==.html

Може би Естествено се учат от тези "светила" от горния линк.

# 373
  • София
Ами multi, видях (прочетох) как е бил убеден бащата. Ясно е, че става въпрос за "доброжелателен", но съвсем съзнателен процес. И, да кажем, че знам горе-долу как протичат беседите в Янтра, какво се обсъжда, какви съвети се дават... От Янтра човек влиза в Родилница, чете колко безопасно и прекрасно е всичко, започва да се навива, ако пък съпругът има здрав разум, колективно се провежда процес по "убеждаване" и на него...

Какво да ти кажа, нищо от това не е престъпно. Аз вече много пъти писах, че не ме притеснява фактът, че една жена е решила да ражда вкъщи. Такива жени винаги ще има и това си е тяхна работа. Притеснява ме, че често това решение се взима при неглижиране на реални рискове - и това се вижда и от блога, и от форума на Родилница. И другото, че "те" действат доста организирано и целенасочено (в което няма лошо), но когато се стгне до такава трагедия, се покриват. Това не ми се струва читаво в цялата работа, а не самото домашно раждане. Бих искала да знам, че преценката на човек дали да роди вкъщи е реална и обективна. Но от това, което чета в Родилница и тук в старите теми, оставам с обратно впечатление.

След малко ще копирам част от един пост на yanast, за да не се повтаряме. Тя много ясно описа и моите негативни впечатления от случилото се. Ето, това според мен, заедно с един пост на tanid в началото на темата, трябва да се болдне и закове, за да е ясно какви са притесненията на "опозицията" в темата:

Каузата за домашно раждане, че дори и за активно и естествено раждане е нова, особено за България.
И Родилница, Естествено (като формални или неформални обединения, както и всички, които ги защитават и симпатизират са пионери. В този смисъл от поведението, начина на писане, изобщо от впечатлението, което оставямЕ (т.к. поне зад каузата за активно естествено ражданестоя твърдо) зависи така важната промяна на нагласите в обществото. Нещо изключително важно за да се постигне промяна на болничните практики и законодателството.

Чела съм и съм участвала в темата за петицията за активно и естествено раждане. Там именно моралната позиция и премерения тон на защитниците убедиха доста хора в нуждата от диалог и промениха мнението на доста скептици.

В тзи смисъл след трагедията аз очаквах не поемане на вина, а просто изявление от рода на "вчера се случи трагедия, бебе загина по време на домашно раждане. Ние, като (част от екипа на Естествено, създатели на блога Родилница) дълбоко скърбим и въпреки че не знаем какво точно се е случило в момента преразглеждаме това, което сме казали и писали лично, или като представители на .... за да преценим дали неволно не сме подтикнали майката да вземе грешно решение. Ако и когато установим дали има допуснати грешки и какви ще излезем с официално изявление"
И да, очаквах след трагедията в Родилница да си зададат въпроса "трябваше ли да посъветваме Цвети да отиде в болница?"

И да, очаквах Родилница и Естествено да си създадат нещо като морален кодекс на поведение, писане и говорене- като сами си дадат сметка че в случаите в които има някакви, дори минимални индикации за проблем да предупредят жената да се информира и едва след това, ако тя все пак реши да роди неасистирано вкъщи да я подкрепят... (Нещо като- Х, т.к. ти преносваш и има някакви съмнения за неравномерен пулс на плода помисли дали не искаш да се посъветваш с още един лекар, дали не искаш да родиш в болница. Ако решиш да останеш вкъщи ние сме тук)

ПП. Хърмаяни, радвам се, че се включи!

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 12:16 от Flip

# 374
Нещата без причина не стават.[/color]
Първо, надявам се че аз никого не съм изгонила.
Второ, нищо от описаното не ми се е случило.

Здравей, Флип  Hug

Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието? Разминахте се без окситоцин? Не ви натиснаха в корема да изчезне плацентата по-бързо?

А как стои правно въпроса за подписване на документ между две контракции?

Общи условия

Активация на акаунт