Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 925
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
ОМ, тези неща, след като са измислени в някои страни (дори и ако трябва с въпрсния син буркан), не виждам голям проблем да се приложат и у нас.

Аз виждам голям проблем към настоящия етап и го виждам точно в детайлите.
Написах моето мнение,ти си имаш твое-ок,но добре е да се попита и дали  акушерки,дето ще се навият да израждат в дома,биха се  съгласили да си пренасят пациентите или клиентите със собствения си транспорт?Син буркан дали е възможно да си слага всеки, или си има и закон за това?И все пак не разбрах ако няма носилка,как става пренасянето на родилката до колата?И в каква асана и се предлага да се сгъне,така щото да има място и за нея и за придружаващото я лице,което стои ДО нея?
И още нещо.Излезте от Бг и поживейте малко на друго място-не говоря за туризъм,защото в ресторанта е едно,в кухнята на ресторанта  съвсем друго.Та за да се осигури всичко накуп за едно безопасно раждане са налице много фактори,някои,които са далеч от сферата на медицината.

Все още бих подкрепила домашното аистирано раждане,но само по начин,по който няма да навреди на никого.

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 16:17 от ОМ

# 106
Така... Хайде да се разберем веднъж завинаги... Не ми сравнявайте домашното раждане със "Свети Лазар"... Сравнявайте "Свети Лазар" със "Стамен Илиев"... Щото ми показвате конфортна болница, до която нямат достъп всички, а когато изкажа мнение, че и останалите родилки имат право да родят в подобна болница, пак ми обяснявате за домашно раждане...

# 107
  • София
ОМ, тези неща, след като са измислени в някои страни (дори и ако трябва с въпрсния син буркан), не виждам голям проблем да се приложат и у нас. Ясно е, че няма да стане от днес за вчера, но задължително трябва да почнем, защото пътят никак не е кратък.

танид, добри предложения. Акушерките са предпочитани като доставчик на услугата (не само за домашно раждане, но и в болница), защото по презумпция и разписани компетенции са по-близки до жената. СЗО също казва, че акушерката изглежда най-подходящият специалист за водене на норамално непатологично раждане.

Ина-Д,
Докторите да не са мутанти ?!  че да не са близо до жената? Не забравяй, че СЗО трябва да пази политически коректен тон и да твори съвети, които да са приложими както в Занзибар, така и в САЩ.  Допсуни възможност (макар и минимална) и те да са в грешка.

Когато населението е свикнало да ходи на лекар, предложението от утре да го замени със по-ниско квалифициран специалист ( макар и в 80% от случаите напълно достатъчен за делото)  няма да ти спечели поддръжници.  Това наистина ли не го разбираш?

Танид, предлагам ти да прочетеш документа. Не става въпрос за политическа коректност, а затова, че лекарите, като високо специализирани специалисти по презумпция и квалификация правят много повече излишни интервенции. Сега ще ти цитирам:
"The obstetrician-gynaecologist: these professionals are certainly able to deal
with the technical aspects of the various tasks of the caregiver. Hopefully they
also have the required empathetic attitude. Generally obstetricians have to
devote their attention to high-risk women and the treatment of serious complications.
They are normally responsible for obstetric surgery. By training and by
professional attitude they may be inclined and indeed, are often required by the
situation, to intervene more frequently than the midwife. In many countries,
especially in the developing world, the number of obstetricians is limited and
they are unequally distributed, with the majority practising in big cities. Their
responsibilities for the management of major complications are unlikely to leave
them much time to assist and support the woman and her family for the duration
of normal labour and delivery."

"These recommendations point to the midwife as the basic health care provider in
obstetrics delivering care in small health centres, in villages and at home, and perhaps also in
hospitals (WHO 1994). Midwives are the most appropriate primary health care provider to be
assigned to the care of normal birth. However, in many developed and developing countries
midwives are either absent or are present only in large hospitals where they may serve as
assistants to the obstetricians.
In 1992 the House of Commons Health Committee report on maternity services was
published in the United Kingdom. Among other things, it recommended that midwives should
carry their own caseload and take full responsibility for the women in their care; midwives
should also be given the opportunity to establish and run midwife-managed maternity units
within and outside hospitals (House of Commons 1992). The report was followed by the Expert
Maternity Group report "Changing Childbirth" (Department of Health 1993) with comparable
recommendations. These documents are first steps towards increased professional independence
for midwives in Britain. In a few European countries midwives are fully responsible for the care
of normal pregnancy and childbirth, either at home or in hospital. But in many other European
countries and in the USA almost all midwives (if present) practise in hospital under the
supervision of the obstetrician"

От тук:http://www.who.int/making_pregnancy_safer/documents/who_frh_msm_9624/en/

# 108
  • София
ОМ, тези неща, след като са измислени в някои страни (дори и ако трябва с въпрсния син буркан), не виждам голям проблем да се приложат и у нас. Ясно е, че няма да стане от днес за вчера, но задължително трябва да почнем, защото пътят никак не е кратък.

танид, добри предложения. Акушерките са предпочитани като доставчик на услугата (не само за домашно раждане, но и в болница), защото по презумпция и разписани компетенции са по-близки до жената. СЗО също казва, че акушерката изглежда най-подходящият специалист за водене на норамално непатологично раждане.

Когато населението е свикнало да ходи на лекар, предложението от утре да го замени със по-ниско квалифициран специалист ( макар и в 80% от случаите напълно достатъчен за делото)  няма да ти спечели поддръжници.  Това наистина ли не го разбираш?

Бременността не е болест все пак, а и никак не е далеч миналото, когато женските консултации и ражднията са се водели именно от акушерки. А вероятно е и въпрос на ПР.

# 109
...Другият проблем са не мръсните тоалетни, а това, че не можеш или трудно намираш лекар, който да не използва рутинно интервенции и да можеш спокойно да обсъдиш с него "плана си за раждане" така д асе каже. Ей тук е най-голямата мъка на хората. Тези лекари се броят на пръстите на едната ръка.
За Св. Лазар - да, това е едното място и д-р Николова, с която човек може да обсъжда спокойно. Но едно домашно раждане не би струвало 3000 все пак, защото става въпрос за "почасова" дейност така да се каже. То и в статията, която пуснах снощи се споменава, че домашното е по-евтино - около 1/3 от болничното в US.
Медицинска застраховка у нас няма за никого, мисля. Поправете ме, ако греша.

За застраховката - не знам. Тъй като се копират примери от други страни, логично е и при нас да има.
Не съм съгласна, че липсват лекари, с които можеш да обсъждаш желанията си за раждане. В тази тема само се дадоха примери за такива, които определено надминават "пръстите на едната ръка".
И дори да приемем много крайната теза, че липсват такива лекари - откъде ще се вземат за домашни раждания? Съмнявам се, че акушерките са носители на различна култура по отношение на интервенциите и медикаментите. Те са продукт на същото образование и са получили целия си професионален опит в същите болници.

Акушерка тук и сега не е същото като акушерка тук преди 50 години и не е същото като акушерка в Афганистан, Холандия или Бразилия.

И тъй като пак ще ме обвиниш, че съм против домашното раждане, да кажа пак - съвсем не съм против. Но съм против поредното нахлузване на розовите очила и възлагането на твърде големи надежди на регламентирането на домашните раждания.

# 110
  • София
Ива, бременността по дефолт не е болест, но може да стане такава. И за майката, и за бебето. И то сериозна. Затова е добре да има наоколо и специалист по болести, а не само по раждания - това е моето мнение. И бременността на Цвети не е била "болест", ама бебето й почина. И мисля, че никой не може да си изкриви душата и да отрече, че един специалист наблизо е можел да даде на бебето поне шанс.

Домашно асистирано раждане според мен е допустимо, ако има наблизо болница и възможност за незабавен транспорт до нея. В противен случай ще говорим за риск, който майката може и да е готова да поеме, но акушерката - едва ли. Освен ако не е някоя самовлюбена оптимистична патка като тези, които убеждаваха Цвети как нищо нямало да се обърка при нея.

И не на последно място - не са далеч в миналото и времената, когато жените и без акушерки са раждали. И ако потърсиш данни за детска и майчина смъртност от тия времена, може и да разбереш защо идеализирането на "миналото" е нож с две остриета.

stelt, на теория всяка жена от всяко населено място и без значение от финансовите си възможности би трябвало да може да роди на място като "Св. Лазар". На практика обаче  живеем в България, която е бедна държава, а обстановката на "Св. Лазар" струва скъпо. Хубаво е да си помечатем, но не и да поставяме "изисквания", дето нямат никакво реалистично покритие. Щото нали се сещаш, че за изграждането на такива клиники трябват пари, дето няма как да се съберат от осигуровки върху 500 лв. заплати... Държавата не си печата парите, нито гражданите й. Много неща не ми харесват тук, било в София или в Монтана, ама да тропаш с крак и да викаш "искааам" не помага с нищо.

# 111
Така... Хайде да се разберем веднъж завинаги... Не ми сравнявайте домашното раждане със "Свети Лазар"... Сравнявайте "Свети Лазар" със "Стамен Илиев"...

Сравнявам платена здравна услуга (Св. Лазар) с друга платена здравна услуга (асистирано раждане у дома). Другото е некоректно.

# 112
Така... Хайде да се разберем веднъж завинаги... Не ми сравнявайте домашното раждане със "Свети Лазар"... Сравнявайте "Свети Лазар" със "Стамен Илиев"...

Сравнявам платена здравна услуга (Св. Лазар) с друга платена здравна услуга (асистирано раждане у дома). Другото е некоректно.

Кое е некоректно? Аз сравнявам болница с болница... Некоректно е да сравняваш болница с всички екстри, където може да се реагира на момента на всяко потенциално усложнение при раждане със домашно раждане, където акушерката трябва да влачи раждащата до личната си кола със син буркан и да я откара до най-близката болница (на 30 мин.), която е да речем "Стамен Илиев" (с целият си потенциал)...

# 113
  • Куциндрел
До болниците могат да се направят т.н. родилни къщички и ако някой живее далеч от болницата, да отиде там да ражда. Само, че и това ще е платено ми се струва....
В момента в БГ каквато и крачка да се направи в насока асистирано домашно раждане ще е с пари.

# 114

Кое е некоректно? Аз сравнявам болница с болница... Некоректно е да сравняваш болница с всички екстри, където може да се реагира на момента на всяко потенциално усложнение при раждане със домашно раждане, където акушерката трябва да влачи раждащата до личната си кола със син буркан и да я откара до най-близката болница (на 30 мин.), която е да речем "Стамен Илиев" (с целият си потенциал)...

stelt77, ако си решила да вярваш, че регламентирането на домашното раждане автоматично ще ти осигури точно на теб комфортно, безплатно и безопасно раждане в собствения ти дом някъде около Монтана, то аз явно не мога да те разубедя.

Достатъчно пъти посочвах пречките, но ти си в правото си да вярваш в каквото искаш, в крайна сметка.

# 115
До болниците могат да се направят т.н. родилни къщички и ако някой живее далеч от болницата, да отиде там да ражда. Само, че и това ще е платено ми се струва....

Да, това е ок... По-назад в темата казах, че може и стаички в самите болници да се приспособят... Едва ли е толкова сложно да придобие такава стая не стандартното излъчване на болнична стая, а на нещо по-домашно... Аз да си призная се задоволявам и със стая само с един фотьол и дюшек, хвърлен на земята... Съответно самостоятелният санитарен възел, в който да не те е гнус да се изкъпеш... Там разни чаршафи, възглавници и т.н. мога от вкъщи да си взема, мога да си приспособя страхотно кътче точно под носа на всички лекари и акушерки, които могат да потрябват, ако се закучи работата... По принцип и палатка да си опъна до болницата, пак мога да си я направя като вкъщи, но ще ми липсват баня и тоалетна, а могат да се окажат важни... В реката не ми се ходи по голяма нужда...  Laughing

# 116
Ами те големите болници като имат хубаво оборудване, да не би да го ползват по предназначение?
Я как се фука наляво и надясно д-р Григорова с ваната, а кога и как може да се ползва знаете ли?
Няма да пиша сравнения, ще бъда сигурно обвинена в пристрастия.
Дори и най-модерното оборудване за акуширане да имат, те пак ще израждат "както на тях им е удобно, а не на родилките". А колегите има на Запад, могат и на челна стойка да застанат, само и само да спестят малко болка и неудобство на родилката.
Мерим с различни аршини и сравняваме ябълки с портокали
Така напред не се върви.

# 117

Дори и най-модерното оборудване за акуширане да имат, те пак ще израждат "както на тях им е удобно, а не на родилките". А колегите има на Запад, могат и на челна стойка да застанат, само и само да спестят малко болка и неудобство на родилката.

Е, това за "колегите им на Запад" е в голяма степен идеализиране.

А иначе лекарите ще са същите и у вас, и в болницата.

# 118
  • Куциндрел
Ами те големите болници като имат хубаво оборудване, да не би да го ползват по предназначение?
Я как се фука наляво и надясно д-р Григорова с ваната, а кога и как може да се ползва знаете ли?
Няма да пиша сравнения, ще бъда сигурно обвинена в пристрастия.
Мерим с различни аршини и сравняваме ябълки с портокали
Така напред не се върви.
Ти как предлагаш да се върви напред? Да изхвърлим всички лекари и акушерки от болниците и да си внесем такива от друго място ли?
Промените стават трудно и с постоянство. Това включва всякакви начини - мрънкане в болницата, дела, петиции, стачки и така, докато хората не се променят.

# 119
Какво предлагам аз - нямам намерение нито един лекар да изхвърля, нито акушерка. Просто ми се иска да си отворят очите и ушите за новите, лесни и хубави практики.
И баба знае да пусне системка, да резне, че му е тясно на бебето или да натисне по корема(това само примерно).
Не искат да чуят, че като оставят процеса сам да тече и не се намесват хем за тях по-лесно, хем за майката и тя пак ще е доволна и щастлива.

jp, ти 100% ли си сигурна, че ще са същите "касапи" и в дома ми? Много от тях си слагат маска, докато са на работа в клиниките, защото такова е статуквото.

Общи условия

Активация на акаунт