Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 18 098
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
И пак да кажа че в случая аз не търся нито вина, нито смятам че някой е ДЛЪЖЕН да поеме отговорност- но смятам че хора и групи, които публично застават зад една кауза, създават сайтове, блогове, форуми, модерират ги, качват и превеждат информация, пишат, създават лични отношения, насърчават и помагат за раждане вкъщи имат МОРАЛНО задължение към всички онези, които им симпатизират да изкажат позиция когато се случи нещастие, когато има дискусия в обществото.
Вижда ми се несправедливо че Меги, Роси и Ива участват в предавания, именно провокирани от инцидента (тоест признават че имат отношение по въпроса и че именно те са застъпници на домашното раждане), но мълчат по темата за инцидента и се крият зад тълкувания че нямат участие. Нито пък изобщо показаха че са се ЗАМИСЛИЛИ след инцидента дали е ВЪЗМОЖНО да са сгрешили с нещо.

# 271
Хърмяни, това ли имаш предвид?

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

# 272

Аз пък не смятам, че аз (която раждам вкъщи) или съседката ми (която ми държи ръката) дължим обяснения и извинения на някой от тази тема (примерно), ма гледам други очакват лично да им се извиним...

Ако тихо и кротко си се израждате - едва ли на някого ще направите впечатление.

Ако обаче се изявявате публично в защита на неасистираното раждане и твърдите, че то има само предимства, но не и недостатъци, и развявате успехите си в списания, телевизии, форуми и т.н. - то хората очакват да кажете нещо и за неуспехите, когато те се случат.

# 273
Да, Atti.
Втората алинея.

# 274
Вижда ми се несправедливо че Меги, Роси и Ива участват в предавания, именно провокирани от инцидента (тоест признават че имат отношение по въпроса и че именно те са застъпници на домашното раждане), но мълчат по темата за инцидента и се крият зад тълкувания че нямат участие. Нито пък изобщо показаха че са се ЗАМИСЛИЛИ след инцидента дали е ВЪЗМОЖНО да са сгрешили с нещо.
Можем ли да си представим че не са се замислили?
Мисля, че това което казват /поне това което аз схващам/ е, че нещастни случай винаги има. А за да се намалят осигурете ни адекватна помощ.

Какво има да се дълбае, обвинява, насилва?

# 275
Да, аз цитирах двете, защото втората се отнася към първата.

# 276

Мисля, че това което казват /поне това което аз схващам/ е, че нещастни случай винаги има. А за да се намалят осигурете ни адекватна помощ.

Как така има винаги нещастни случаи? Какво стана с безрисковите раждания, с перфектната подготовка, която подсигурява, че "случайности няма"?

# 277
  • Пловдив
Колко от вас имат личен гинеколог, който посещават всяка година за профилактични прегледи? Аз имам такъв, познава ме, при него си следих бременността, при него родих. Както искам, така родих, разбира се съобразено с неговите препоръки, кое може и кое не. И му се доверих, при условие, че го познавам от години и той мен, нямам основание да се съмнявам в преценките му или че иска да ме "изпързаля" нещо, че да иде да пие кафе или бърза за самолета да не си изпусне почивката. И наистина ли си мислите, че български гинеколог никога не е стъпвал в "чужбинска" болница  Thinking

# 278
.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 03:58 от Persona

# 279
  • Boston, MA
Не знам защо не обръщате внимание на умерените постове на yanast, танид и прочие.  Tired

... Ами не знам, чудя се на глас просто. Ако евентуално има такова бабуване и нещо се обърка поради това, че "бабата" може да няма толкова задълбочени медицински познания, колкото ситуацията изисква, или няма нужната техника, пак ли бебето е избрало да не живее с тези родители, или има и друго нещо?

Не се ли спомена по-рано, че е подсъдимо да упражняваш професия (особено "инвазивна"), за която нямаш сертификация? А, вече сте ги споменали.

...
П.С. Въпрос... Ако съм болна от СПИН, но не искам да изляза и да го кажа в ефир, избирам да мълча (мисля, че имам това законово право) и ОПЛ-то ми реши, че ще спаси някой младеж като каже на цяло село, че съм болна - кой е виновен и за какво?

Не знам какво е ОПЛ, но ако е доктор, не би трябвало. Обаче, ти като ХИВ-позитивна (понятието болна от СПИН, между другото, не се използва), би трябвало да уведомяваш партньорите си, нали?

# 280
Разбирам.Ето малко разяснения - упражняването на лекарска професия /или друг вид медицинска професия/, е правно-регламентирана дейност, която представлява източник на повишена опасност. Лекарите носят отговорност по ал.1, а нелекарите по ал.2. На вторите отговорността е по -висока именно заради липсата на познания за въпросната професия.

Да, аз цитирах двете, защото втората се отнася към първата.

# 281
Персона, не виждам как може да се промени. Хърмаяни говори за този член от НК:

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Който обхваща например и случаи, при които бременна падне по стълбите и бебето почине. И тогава ли трябва да носи наказателна отговорност?

Нърмаяни, има ли някъде определение на "непредпазливост" в НК?

# 282
По тази логика и абортите по желание трябва да се наказват по закон...

# 283
Персона, законодателят не може да борави с пълна конкретика. Смърт при непредпазливост може да бъде причинена и по друг начин, и в болнично заведение. Разпоредбата, която освобождава майката е обща и се отнася за всеки вид непредпазливост. Аз лично я намирам за хуманна. Моралната отговорност и тежест са далеч по-страшни от всяка присъда, конкретно в такива случаи.

Атти, непредпазливостта е едната форма на вината. Самата тя може да бъде в две форми - самонадеяност или небрежност. Чл. 11, ал.3 НК. Непредпазливите деяния се наказват само в случаите, изрично предвидени в закона. Пример за такова деяние е причинена смърт при ПТП /въпреки масовото желание това да се нарича убийство, всъщност не е такова/.

ПП Атти, въобще не попадат случаите, когато майката падне по стълбите. Такъв случай би могъл да бъде, ако майката още нестабилна, стане от родилната маса, вземе си рожбата въпреки указанията на лекарите и изпусне бебето. Падането по стълби нито е умишлено, нито е непредпазливо, а за неродено въобще не може да се приеме, че има причинена смърт.

# 284

Който обхваща например и случаи, при които бременна падне по стълбите и бебето почине. И тогава ли трябва да носи наказателна отговорност?

Тогава трябва форума "Направи си сам" да даде извинително изявление, защото бащата е направил прагчето пред стълбището по техни съвети.

Общи условия

Активация на акаунт