Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 818
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
Много е смешно как хора, които нищо не разбират от статистика, как се осъществяват проучвания и събират данни, се опитват да дават категорични заключение и да твърдят "доказано е"  Laughing Това не е нищо друго, освен спекулация с информация, т.е. възползваш се от това, че и другите не знаят и започваш да сипеш розови факти за безпроблемното домашно раждане, давайки съвсем други линкове, ако въобще някой благоволи  Laughing
Истината е много проста: у дома, там където е регламентирано, раждат тези, които нямат никакви противопоказания за това + разполагат с адекватна медицинска помощ и бърз транспорт при нужда. Много ясно, че при такива случаи благоприятният изход ще е по-вероятен. А в болница раждат всички, включително и тези, които са започнали да раждат у дома и заради проблем са били транспортирани до болницата. И ето тук се спекулира като се взима процентът летални изходи от домашно раждане и се сравнява с този в болниците. Колкото и да не се иска на някои - в болница е по-вероятно да оцелеят тези, които в домашни условия не биха. Т.е. в България, при всичките негативи в болницата, новороденото има повече шанс там.

# 481
persimon, ти верно ли видя нещо смислено в постовете на Бащатко  Laughing Людмил е друга бира, той поне изказва структурирани мнения. Но в истеричните делюзии на г-н Бащатков, на който му се привиждат инквизитори с копия зад всеки ъгъл и чиито единствен аргумент е Няма как да разберете, щото искате КЛАДА!!!!!! да видиш мисъл и логическа връзка... Не знам просто  Laughing

Бащатко просто не разговаря сериозно с разните анти-активистки,защото и те не разговавят сериозно плюс че има по-колоритен изказ. Абсолютно съм съгласна с изказването му, че има тук хора, които искат клада, с други думи, които те сами употребиха "убийцата- в кафеза". Нищо не му с епривижда, просто отразява изпратената емоция адекватно. Не може да се очаква смислен диалог, когато тук новодошлите не търсят никакъв диалог, а се изживяват като спасителки в ръжта и какъвто и аргумент да им представиш той бива забравен, изкривен и подминат. Просто някои другарки заринаха темата със 100 страници спам, но и това ще мине.

# 482
  • Куциндрел
Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.
Въпросът е касае неасистираното раждане. Там акушерки няма.
Ами .. и на мен по контракциите ми беше ясно, че трябва да бягам, ако не искам да родя в коридора.. Обикновено раждащите неасистирано се подготвят. Мен това ме спря най-вече.
Ти първескиня ли беше тогава? Или то просто си се усеща, независимо дали е първа или не бременност?
Въпросът ми въобще не беше заяждане...
От моя опит като първескиня:
Отидох да раждам, докторът ми каза, че няма да е днес и ме върна. След два часа аз се върнах Simple Smile убедена, че съм доста напред и се оказах права Simple Smile - 6 см. Не се бях готвила за раждане , признавам. Ако се бях подготвила, щях да се поразходя още малко пред, болницата.
При второто ми раждане, което протече доста различно от първото, тръгнах с контракции на 5 мин, докато стигна, вече бяха на 2 мин, почти застпващи се. За мен беше ясно, че е вече 8-9 см, според това което бях чела. Не мога да сравня с първото, защото на тези сантиметри бях под влияние на окситоцин и усещането беше друго.
Мерси.  Peace

# 483
Не съм компетентна да ти отговоря просто така дали е правилно.

Оххх, айде сега!  ooooh!
Добре де, а компетентна ли си по въпроса с ваксините?
  newsm78
На базата на това, което ми даде да прочета, не мога да ти кажа нищо. Трябва да направя проучване, за да ти отговоря дали е правилно.
Мнението ми за ваксините е формирано на база листовки, знания по химия и малко личен опит. По отношение на моите деца, считам, че решенията ми относно ваксините са достатъчно компететни.

Нещо не те разбирам.
Хем казваш, че при такова положение не би родила вкъщи, хем казваш, че нямаш достатъчно инфо.  Thinking

Рersimon, не те видях да ми отговаряш.
  Rolling Eyes

OK, на база на инфото, което имам, не бих родила вкъщи при такъв проблем. Статията ти не ме убеди, един вид. Simple Smile Това не значи, че методът не работи по принцип.

# 484
Е аман Simple Smile Вече няколко пъти в тази тема пусках линк и цитати към изследване, доказващо, че дори фактът че високорисковите раждания априори отиват в болница и изключвайки трансферите, не прави домашните да са по-опасни по какъвто и да е начин-контролирано е статистически при изследването. Хайде да не мислим всички автори на АГ рисърч за идиоти, нали? Не няма някои такива, като господин Уакс, например. Но тук има тенденцията да се появява някой нов и неразбрал на всеки 2 страници  и става нужно цялата информация да се изнася отново и отново, и отново. И отново.  Разбира се никой не се интересува и от линковете на първат страница....

А "специалистките" тук, дето сравняват смъртността в третия свят с тази в разивите страни и заявяват отговорно, че тя се дължи на домашните раждания сигурно са с поне едно PhD по статистика... ooooh!

Много е смешно как хора, които нищо не разбират от статистика, как се осъществяват проучвания и събират данни, се опитват да дават категорични заключение и да твърдят "доказано е"  Laughing Това не е нищо друго, освен спекулация с информация, т.е. възползваш се от това, че и другите не знаят и започваш да сипеш розови факти за безпроблемното домашно раждане, давайки съвсем други линкове, ако въобще някой благоволи  Laughing
Истината е много проста: у дома, там където е регламентирано, раждат тези, които нямат никакви противопоказания за това + разполагат с адекватна медицинска помощ и бърз транспорт при нужда. Много ясно, че при такива случаи благоприятният изход ще е по-вероятен. А в болница раждат всички, включително и тези, които са започнали да раждат у дома и заради проблем са били транспортирани до болницата. И ето тук се спекулира като се взима процентът летални изходи от домашно раждане и се сравнява с този в болниците. Колкото и да не се иска на някои - в болница е по-вероятно да оцелеят тези, които в домашни условия не биха. Т.е. в България, при всичките негативи в болницата, новороденото има повече шанс там.

# 485
Флип къде видя Истерия? Тука има едни жени, които искат да се възползват от правото си да родят у дома. Право гарантирано от ЕС. Обсъждат и си предават опит, знания и притеснения.
А вие какво има да обсъждате с тях? Нещо ще ги образовате ли? Морал ли ще им раздавате? Или с бонбони ще ги черпите?

Жули, повярвай ми няма да направя нищо, което ТИ не искаш! По-скоро се надявай в нужда /да не ти се налага/ да има човек като мен до теб до сестра ти, до дъщеря ти. Пак повтарям, няма да направя нищо, което ти не искаш!

Все пак да не забравяме. Аз не съм престъпник! Не съм нарушил нито един закон!
А ти
Жули? Не ми отговаряй на мен! на себе отговори.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 18:10 от Бащатко

# 486
  • София

Бащатко просто не разговаря сериозно с разните анти-активистки,защото и те не разговавят сериозно плюс че има по-колоритен изказ. Абсолютно съм съгласна с изказването му, че има тук хора, които искат клада, с други думи, които те сами употребиха "убийцата- в кафеза". Нищо не му с епривижда, просто отразява изпратената емоция адекватно. Не може да се очаква смислен диалог, когато тук новодошлите не търсят никакъв диалог, а се изживяват като спасителки в ръжта и какъвто и аргумент да им представиш той бива забравен, изкривен и подминат. Просто някои другарки заринаха темата със 100 страници спам, но и това ще мине.

Аа, разбирам - не заслужаваме да се разговаря с нас сериозно, щото преди 150 страници някаква си е изтървала нервите. И на това казвам достоен аргумент, евала.

# 487
persimon, може ли като специалист по статистика, да ми кажеш по кой способ за измерване на разсейването /вариацията/, са направени тези статистически измервания? В  проучванията кой показател е определен като най-подходящ - Размах на вариацията /ранг/ - R, Средно аритметично /линейно/ отклонение, Средно квадратично /стандартно/ отклонение, Дисперсия.../да продължавам ли?/. Просто питам.... Rolling Eyes

# 488
  • Куциндрел
Звездичка!, мерси.

# 489
Мулти, точно по този казус Мег писа буквално "раждаме БЕЗ риск" (дори главните букви са нейни...) Тя беше писала и как според нея за рисковете не трябва да се чете, нямало смисъл...

А и помня, че в сайта на Людмил бях чела история на еджа жена от домашно родилите (седалищно предлежание), която не знаела, че черно-зелените води се дължат на мекониум (това го знам аз, дето ми предстои първо раждане) и че са типични за седалищните бебета... Същата беше описала как детето, с глава първо заклещена във влагалището, се родило с пулс, но не е можело да диша и с мъжа й са го отървали буквално на косъм (напомня ли ти това на случая Цвети)? Интересното е, че тя лично беше записала как ходила на "семинарите" на Роси - отново казвам, знам как протичат те и ти гарантирам, че агитация има, макар и с кадифена ръкавица - и контактувала с Клер, която я посъветвала "да помоли бебето да се обърне"... Но не й обяснила що е мекониум и какво се случва, ако бебето се нагълта с него ... И тази същата жена от цялата работа си направила извода, че домашното раждане създавало щит от любов над семейството или нещо от сорта. Добре де, това като подготвена жена ли ти звучи? Като безрисков случай? Била посещавала "семинари"... Какво са й казали на тоя семинари, как нищо няма да се обърка може би?

Хубаво, нека си имат философията и я разпространяват, това е свободна държава все пак. Ама да правиш семинари, да даваш съвети, да превеждаш и публикуваш статии, в които се неглижират медицински проблеми, да говориш само за розовото бъдеще, и после да въртиш очи и да викаш "не знам", като някое бебе умре... Не е гот. yanast написа защо, аз я цитирах преди страница-две.

Тъй като укорите ти (да не кажа обвинения) са отправени към конкретни лица, ще те помоля да цитираш постинг на Мег, в който е писала, че няма риск, в отговор на нечие питане. И по възможност без да е изваден от контекста или преразказан. Аз не съм попадала на нещо подобно. Колкото до рисковете, за които нямало нужда да се чете, доколкото помня беше писала, че дълго събирала инфо по въпроса, но след като понапреднала, разбрала, че за нея лично голяма част от прочетеното било излишно. Нямам намерение да и адвокатствам, нито имам общо с написаното от нея, но четейки тази тема, не останах с впечатление за нещо повече от споделяне на личен опит и знания. Колкото до пренебрегването на медицинските проблеми, както вече написаха преди мен - в голямата си част те са преекспонирани и не може да им се вярва. Разбира се, всеки за себе си би трябвало да ги подлага на съмнение и да преценява доколко са основателни. Седалищносто предлежание често е в т.ч., макар и не във всички случаи. Аз лично, интересувайки се от хомеопатия, с риск отново да бъда обявена за "сектантка", ще споделя, че съм чела за обръщане на бебето след прием на хомеопатично лекарство. Сигурна съм, че има и други неинвазивни методи за раждане в такава ситуация. Но ми е ясно, че много хора не биха ги разбрали и съответно ги смятат за най-малкото за шарлатанство.

Семинарите вярвам са полезни за много хора, които искат да родят максимално естествено и без раждането им да бъде индуцирано, дори в крайна сметка да изберат болницата. Т.нар. агитации за неасистирано раждане не знам къде ги видя, след като се водят от акушерки и с идеята някога у нас жените да могат да раждат нормално, ако действително не е наложителна лекарска намеса. Или смяташ, че акушерките имат интерес да останат без работа, като прокарват идеите за неасистирано раждане с "кадифени ръкавици"?

Разбирам, че за някои хора нещата които се пишат тук, а и в други теми от алтернативния, са неразбираеми, страшни, сектантски и пр. и не се връзват с техните разбирания. Но смятам, че е редно, дори да не осъзнават същността на написаното, поне да имат уважението и да не сипят обвинения и обиди, а да прескачат темите, към които нямат личен интерес. Никой никого не задължава нито да чете, да приема съвети или каквото и да било друго от тези теми. А пък ... не ми идват думи .. да опиша колко ужасно ми се вижда да обвиниш някого за смъртта на дете..

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 18:12 от multimodal

# 490

Аа, разбирам - не заслужаваме да се разговаря с нас сериозно, щото преди 150 страници някаква си е изтървала нервите. И на това казвам достоен аргумент, евала.

Аз не виждам никаква промяна в качеството на дискусията, нищо, че думите "убийца" и "кафез" не се спомяват напоследък. Убедих се многократно в последните 100 страници, че какъвто и аргумент да извадиш, колкото и да е кредибилен, той бива отминаван тихомълком, и след няколко страници същия въпрос бива повдиган отново, като че е новооткрит. СЪщо така може хиляда пъти да кажеш едно нещо, но на следващата страница, същите тези хора, на които си го казал идват и ти казват, че ти твърдиш обраното. Доколкото виждам, тази тема е поле за чесане на краста и лични неудовлетворености, място където някои хора могат да почувстват, че има някаква социална полза от тях, че имат кауза и смисъл в живота, и да си представят, че са едни такива благородни и прекрасни, защитнички на бебенца от тъпите им майки. Е сори, ама в тия игри не виждам защо трябва да се участва. Това е психотичен спам.

# 491
Не съм компетентна да ти отговоря просто така дали е правилно.

Оххх, айде сега!  ooooh!
Добре де, а компетентна ли си по въпроса с ваксините?
  newsm78
На базата на това, което ми даде да прочета, не мога да ти кажа нищо. Трябва да направя проучване, за да ти отговоря дали е правилно.
Мнението ми за ваксините е формирано на база листовки, знания по химия и малко личен опит. По отношение на моите деца, считам, че решенията ми относно ваксините са достатъчно компететни.

Нещо не те разбирам.
Хем казваш, че при такова положение не би родила вкъщи, хем казваш, че нямаш достатъчно инфо.  Thinking

Рersimon, не те видях да ми отговаряш.
  Rolling Eyes

OK, на база на инфото, което имам, не бих родила вкъщи при такъв проблем. Статията ти не ме убеди, един вид. Simple Smile Това не значи, че методът не работи по принцип.

Ама, чакай, чакай.
Той няма и как да работи, ако говорим за едно НЕасистирано раждане.
Разбираш ли разликата?

П.С. Бащатко, не ми се коментира.

# 492
persimon, може ли като специалист по статистика, да ми кажеш по кой способ за измерване на разсейването /вариацията/, са направени тези статистически измервания? В  проучванията кой показател е определен като най-подходящ - Размах на вариацията /ранг/ - R, Средно аритметично /линейно/ отклонение, Средно квадратично /стандартно/ отклонение, Дисперсия.../да продължавам ли?/. Просто питам.... Rolling Eyes

Какви методи за използвани за всяка статия си пише ясно в съответаната секцията Методи или както са я назовали авторите. Ако си въобразяваш, че ще ме изпитваш по статистика, си се пообркала малко. Laughing

Но понеже съм крайно мила ето ти стат анализа на скоро цитираната от мен статия:

Data analysis

We compared perinatal outcomes (intrapartum death, intrapartum and neonatal death up to 24 hours, intrapartum and neonatal death up to 7 days and admission to a NICU) of planned home birth or unknown place of birth to planned hospital birth. For each outcome, we calculated the crude relative risk and its 95% confidence interval. We also calculated crude relative risks for potential confounders known to be associated with these outcomes: parity, 23 gestational age, 24 maternal age, 23 ethnic background, 23,25 and socio-economic status. 25 We then adjusted the relative risk estimates in a logistic regression analysis (enter
method) to show the contribution of planned place of birth in relation to other factors to perinatal outcomes. Interaction effects were also examined for each baseline characteristic and place of birth through logistic regression analysis. The following data were missing: parity n = 61, maternal age n = 149, ethnic background n = 5316, socio-economic status n = 3987. The effects of these missing data were examined separately and they were subsequently added to the most comparable group .

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 18:23 от persimon

# 493
Айде и аz с една кратка историйка, видяна току що в една друга тема, съвсем случайно и съвсем прясно написана..
Няма да сложа ника, zащото не съм искала поzволение, раzбира се..
И ако някой ще ми каzва, че това нямало общо с темата, отклонявал се фокуса от нещо си и т.н., нека не се хаби. Ето такова е положението, а после... zащоо някои жени решавали да поемат самоинициативи.. Ами явно има немалко подобни спомени и раzкаzи. Слава Богу, тоzи не е с лош край, де...

А ако искате, може да не обръщате внимание, не е нищо особено, какво, нали нищо лошо не е станало и в края на краищата всички са живи  Rolling Eyes

Цитат
Болницата ще сменя. И понеже в нашия град е само една, ще раждам във Варна.
Причината - същата реплика като при jo_ka4eva - "Ще платиш ли, или ще се мъчиш?", гарнирана с неадекватна намеса, ненужно форсиране на раждането, което доведе почти до задушаване на бебето - целта беше да се стигне до спешно секцио /добре, че не стана така/, впоследствие направих хипотонична криза и хипогликемичен гърч, и си бях захвърлена сама... с препоръката да ми донесат сокче, че няма кой да ми включи разтвор и глюкоза.
Раждането не ме плаши, плаша се от неадекватни и меркантилни доктори.

Е, таzи жена не е тръгнала да ражда иzвън болница. Но друга, след нея, иzживяла същото...? И може хич да не се наложи да ходят и да я "убеждават" насила раzни...

# 494
persimon, не ми стана ясно от линка. Съответните държави приели ли са тази статистика за официална?

Общи условия

Активация на акаунт