Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 757
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • Boston, MA
... Убедих се многократно в последните 100 страници, че какъвто и аргумент да извадиш, колкото и да е кредибилен, той бива отминаван тихомълком, и след няколко страници същия въпрос бива повдиган отново, като че е новооткрит. СЪщо така може хиляда пъти да кажеш едно нещо, но на следващата страница, същите тези хора, на които си го казал идват и ти казват, че ти твърдиш обраното. Доколкото виждам, тази тема е поле за чесане на краста и лични неудовлетворености, място където някои хора могат да почувстват, че има някаква социална полза от тях, че имат кауза и смисъл в живота, и да си представят, че са едни такива благородни и прекрасни, защитнички на бебенца от тъпите им майки. Е сори, ама в тия игри не виждам защо трябва да се участва. Това е психотичен спам.

Аргументите, които се вадят, са линкове към организации на акушерки, много далеч от "кредибилни".

Всъщност аз, а мисля, че и повечето от останалите "нови" за темата са тук, за да ви спират да представяте 100 пъти повторени лъжи за чистата истина.

# 496
  • София
за multimodal:

БЕЗ риск: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12578589#msg12578589

Консултации: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12574665#msg12574665

Положително мнение (за жена с медицински проблем): http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12603499#msg12603499

Мрежа  за информация и подкрепа (няма лошо, само дето като умре бебе, "мрежата" се оказва че я няма): http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409251.msg12623599#msg12623599

Това само от 1 тема, от няма и 5 страници. Ако не трябваше да излизам, щях да ти демонстрирам цитата "за рисковете няма смисъл да четем". Но и утре може.

Толкова засега за великите ми "обвинения" към конкретни лица. Да, лицата честичко надничат тук, но не благоволяват да кажат как мерят разкритие по телефона и какво е становището им за смъртта на Цветиното бебе, макар че въпросните лица отчитат раждането й в Родилница 2 часа преди смъртта на бебето.

Но мен конкретните лица не ме разочароват с горните постове, които си направих труда да намеря само защото МНОГО държиш да спориш с мен по незнайно каква причина. Конкретните лица ме разочароват с:

"Никакви коментари, никакви изявления - нищо! Така темите замират ваъзможно най-бързо. "

Защото лицата са много активни с по 10 поста на ден, когато няма проблем, но не намират за нужно да дават изявления тогава, когато някое бебе умре (бебе, от чиято транзиция са се интересували 2 часа преди смъртта му). Има ли още нещо неясно по повод моите ЛИЧНИ съображения да съм притеснена и разочарована от нечие публично поведение? Да копирам още веднъж поста на yanast, може би от 3 пъти не си го видяла?

# 497
Всъщност аз, а мисля, че и повечето от останалите "нови" за темата са тук, за да ви спират да представяте 100 пъти повторени лъжи за чистата истина.
Нали! Тя истината е само една. Твоята, Вашата.
Всеки може да прочете вашата истина на всякъде, с нея е закърмен все пак.
Какъв е тоя зор да спрете нашата истина? Казахте си, че за вас това са лъжи, написахте го с червени букви на първа страница. Какво повече искате?

Да ни черпите с бонбони ли?

# 498
  • Boston, MA
Когато говорим с факти, а не с емоции, истината е една, да. Толкова ли е трудно за проумяване?

Мисля също, че стана ясно, че за хардлайнерите какъвто и валиден аргумент да извадиш, няма значение. Става въпрос за реално представяне на информацията на хора, които биха се колебали.

# 499
Не, не, аз не обявявам изследванията за неадекватни, а само подчертавам, че те не доказват това, което се твърди смело из темата и въобще виртуалното пространство - а именно, че статистиката сочи, че домашните раждания са по-малко рискови от болничните. Това просто не е вярно и никога няма да бъде вярно.
Може да е достигнат оптимален процент на благополучни изходи при домашно раждане в някои страни, но първо при правилен подбор кой може да се възползва от това и второ - адекватна медицинска намеса.
Няма ли ги горните, както е сега домашното раждане в БГ, сами преценете кои бебета имат по-голям шанс да оцелеят - родените в болница, колкото и кофти да е там, или родените у дома.
Усилията трябва да са насочени към подобряване на болничната помощ най-напред, за да не отиваш там със страх. После може да се говори и за домашно раждане - когато здравните услуги са на съответното ниво. Раждала съм и в държавна, и в частна болница - отношението и грижите са съвсем различни, просто защото като плащаш доста голяма сума, си и клиент освен пациент. Промяната си я представям като първо да започнат да се зачитат правата на пациентите в болниците, а не да се третират като затворници. После вече може да се търсят ниши и за услуги като да си поръчат доктор/акушерка у дома.

# 500
Може да е достигнат оптимален процент на благополучни изходи при домашно раждане в някои страни, но първо при правилен подбор кой може да се възползва от това и второ - адекватна медицинска намеса.

Именно, Янечек - но това просто се пренебрегва. Ролята на квалифицираните лица, проследяващи и водещи раждането се приравнява като принос към цвета на гащите на родилката... Смятай за каква аудитория си говорим.

# 501
Не, не, аз не обявявам изследванията за неадекватни, а само подчертавам, че те не доказват това, което се твърди смело из темата и въобще виртуалното пространство - а именно, че статистиката сочи, че домашните раждания са по-малко рискови от болничните. Това просто не е вярно и никога няма да бъде вярно.
Няма ли ги горните, както е сега домашното раждане в БГ, сами преценете кои бебета имат по-голям шанс да оцелеят - родените в болница, колкото и кофти да е там, или родените у дома.
Усилията трябва да са насочени към подобряване на болничната помощ най-напред, за да не отиваш там със страх. После може да се говори и за домашно раждане - когато здравните услуги са на съответното ниво. Раждала съм и в държавна, и в частна болница - отношението и грижите са съвсем различни, просто защото като плащаш доста голяма сума, си и клиент освен пациент. Промяната си я представям като първо да започнат да се зачитат правата на пациентите в болниците, а не да се третират като затворници. После вече може да се търсят ниши и за услуги като да си поръчат доктор/акушерка у дома.
A до тогава да не напъват ли?!?!

Добре, нека да приемем, че при раждането има риск, щом така искате.
В болниците обаче, този риск се увеличава именно заради болниците. Е да там поне ще те спасят от тях си.

# 502

Ахам, става въпрос за поста, в който пише, че е нужна много сериозна подоготовка, която много хора не разбират и си позволяват дори да наричат "глупости" нещата, които им помагат да родят "без страх, без болка и БЕЗ риск". А пък малко по-надолу е споменато, че неасистираното раждане не е за всички и само единици могат да си го позволят. Общо-взето се говори за асистираното раждане в чужбина и как у нас няма такава въможност. Сериозната подготовка я пропускаш, а въпросното "БЕЗ риск" изобщо не е в този смисъл, който твърдиш.

Консултации наричаш отговор на въпроси, за които човек се е ровил и търсил инфо сам, след което го споделя ..  Rolling Eyes
Виж, не намирам смисъл да продължавам, защото съм ги чела тия неща, но, както вече писах, не виждам повече от споделяне на личен опит и отговор на въпроси, по които някой е събрал информация. Вече коментирахме за източниците на информация, както и личния избор на всеки - кой докъдето се чувства подготвен. Опитът, който се споделя в тази тема, включва естественото раждане - на тези, на които не достига подготовка или смелост, помага да родят максимално естествено в болница. На когото е била полезна темата, предполагам се е харесала. Нямам намерение, ама никакво, да споря с теб, поисках ти конкретни линкове, за да ти покажа, че си позволяваш да тълкуваш написаното, да вадиш от контекст преразказвайки и да внушаваш на непредубедените читатели какво е искала да каже Мег. Който иска и сам може да прочете, и да помисли. По принцип бих си премълчала, но понеже ми се струва прекалено раздаването на лични оценки и квалификации, при това доста обидни, ще си позволя да те посъветвам (без да си ми искала съвет, въпреки че по принцип избягвам да го правя) да се въздъражаш от подобни неща, още повече че го правиш публично. Мисли си каквото искаш, всеки е в правото си, но хайде да се постараем да бъдем максимално обективни и предимно градивни.. Ако помниш, бях писала в някоя от предните теми за самонадеяността и липсата на достатъчно опит, но се опитах да го направя без да съдя и да раздавам категоризации кой какъв е. Както и да е, нямам лоши чувства към теб, дори напротив, смятам че включването ти на места е полезно, защото видимо си интелигентен и разбран човек. Нека да запазим добрия тон и да бъдем коректни.  Peace

# 503
Янечек, права си че трябва сериозна промяна в болниците. Проблемът е обаче, че няма желание в хората да работят за системна промяна, повечето гледат да се спасят поединично - напр., както ти си го направила в частна болница, защото нямат време да чакат 10-20 години, докато се променят болничните практики. Дори и в тази тема, където виждам много енергия и желание от хората да направят нещо, не виждам да излиза нещо конструктивно. Никой не казва, как той самият работи за тази толкова нужна промяна. Много по-лесно е просто да се пише.

# 504
Могат ако искат да играят руска рулетка, раждайки у дома си.
Разбирам защо жените не искат да раждат в някои държавни болници, но не разбирам защо избират да родят вкъщи без никакъв достъп до медицинска помощ. Може бебето да се роди безпроблемно и просто да има нужда от аспиратор, а кой ще му го осигури - бащата, съседката, от Родилница ще изпратят позитивна мисъл?
Отделно, от същите лекари и болници има и доволни, да не повярвате - такива, които не са платили дори ВИП-пакет - справка отчетни и темата "смешно ли е раждането".

# 505
persimon, не ми стана ясно от линка. Съответните държави приели ли са тази статистика за официална?

Разбира се, че е официална, как мислиш, че са взели здравните картони на жените за да анализират информацията, освен по официален път?

# 506
Могат ако искат да играят руска рулетка, раждайки у дома си.
Разбирам защо жените не искат да раждат в някои държавни болници, но не разбирам защо избират да родят вкъщи без никакъв достъп до медицинска помощ. Може бебето да се роди безпроблемно и просто да има нужда от аспиратор, а кой ще му го осигури - бащата, съседката, от Родилница ще изпратят позитивна мисъл?
Отделно, от същите лекари и болници има и доволни, да не повярвате - такива, които не са платили дори ВИП-пакет - справка отчетни и темата "смешно ли е раждането".

Всъщност жените не искат да родят вкъщи БЕЗ ПОМОЩ, а искат да родят с помощ и при добри условия и отношение. Сигурна съм, че ако в болниците отношението беше каквото е примерно родилните къщи на запад, то нямаше да има много жени, които да искат да раждат вкъщи, дори и асистирано. Но има и такива, на които име най-добре вкъщи. Те обаче нямат право да имат лекарска или акушерска помощ към дадения момент у нас, и понеже силно негативните изживявания и лошо и непрофесионално отношение  много болници, са факт и до ден днешен са готови да рискуват и неасистирано домашно раждане само и само да избегнат изстъпленията в болниците. Ето това е нещото което е добре да се промени веднага по възможност.

По отношение на темата "Смешно ли е раждането"-за мен това е една от най-подтискащите и депресиращи теми в бг-мама. Причината за това е, че горките жени са успели да намерят нещо забавно, в такива ситуации, в които аз бих се чувствала абсолютно смазана от отвратителното и неуважителното отношение на песонала и от безумните практики и решения, които се взимат. Тази тема е епитомия на Стокхолмския синдром у горката изстрадала българска родилка и е ужасно тъжна. И разбира се, има такова нещо като социо-културни различия. Няма да забравя как веднъж гледах как една влюбена циганска двойка се ухажаваше. Мъжът ядеше фъстъци и предложи на жената. Та каза, че не иска. Той и предложи пак, тя пак отказа и накрая той я дръпна грубо и и каза "Яж мааа!" и тя кво да прави--яде. Може би за тази жена това ще е един от най-романтичните епизоди от живота и  и ще го разказва на внуците, но за мен такова отношение би било достатъчно да се разведа. Та....така със 'смешно ли е раждането' и 'прекрасните изживявания' в бг болниците.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 20:12 от persimon

# 507
Но дори и да не е това причината, никой няма право да се бърка в правото на личния избор.

# 508
Но дори и да не е това причината, никой няма право да се бърка в правото на личния избор.

Разбира се Peace

# 509
Разбира се - никой няма право да се бърка в личният живот на никого - само дето СЗО ще ни разчерпадиса отвсякъде, по всички световни съдилища, че Държавата ни не осигурява на майката и детето здравна обезпеченост, дори и при раждане в къщи... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт