Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 791
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
Аз не смея да прогнозирам, защото у нас в действителност нищо не се равива нормално, на пазарен принцип. Може би заради липсата на достатъчно опит, култура и морал. Статистика едва ли има официална, при положение че няма регламент, но ако съдя по субективни показатели, съзнателно избралите да родят неасистирано в последните 2-3 години не надвишават 50. Ако някой има друго инфо - да ме поправи, може и да греша. Изключвам спешните и непредвидени случаи и разните му там изключения като особеност в някои етнически групи. Официално срещнах цифри от порядъка на под 1%, но без уточнения какво включват, нито имаше сравнение с раждаемостта у нас.

Мисля, че беше не под 1%, а под 0,1% - това го бяха казали в една от скорошните статии. (Тя статистиката не се прави трудно - предполагам, някъде се записва къде се е родило детето като тръгне да му се вади акт за раждане.) Миналата година са се родили около 76000 деца в България, т.е. говорим за под 76 като брой домашни раждания. В Родилница пишеше нещо като 34 по мои спомени.

Хърмаяни, и аз мисля като теб - ще се осигури повече избор на хората, които имат най-много избор и сега.

# 556
Реве се тук за сертифицирани акушерки, а не разбрахме Росица сертифицирана ли е да води йога за бременни и деца (въпросът ли не видяхте, отговорът ли не знаете...)... Или на вас росициният зареян поглед ви стига да доверите всичко най-ценно? Предполагам и нейната "сертификация" е колкото Мег-анската - повярвали си жените, намерили кой да им "върже", разминало се 20-тина пъти... Пък сега - всеки сам си бил взимал решението, сакън вина да се търси у съвършените и хармонични неформални лидерки! Ма, пак да питам аз, като толкова ги владеят тия енергии, как си довлякоха тая беля?! Или... тя белята не е техен проблем?...

Кой ги раздава тия сертификати? За водене на тренировки по йога?
Ти като си така запозната .. дали мога да ходя там по клинична пътечка?

# 557
multimodal, къде оспорвам личния избор по-точно?

Изцяло съм за личния избор. Но имам следните забележки:

1. Нека отговорността си се поема изцяло, а не да се прехвърля върху условията в болниците. Пак казвам, че според мен по-голямата част от родилите у дома (в това число и лидерите на "Естествено" и "Родилница") са можели да си позволят много по-голям избор на лекари и болници - в които да родят, както желаят. За мен твърдения като "направихме го, защото болниците са ужасни" в техния конкретен случай са бягство от отговорност.

2. В твоя подпис с големи букви пише нещо за Информираното Съгласие. Изборът трябва да е информиран - иначе все едно го няма. Не, не съм съгласна с теб, че Роси, Меги и сие предоставят обективна информация относно рисковете на едно неасистирано раждане. Ок, не са длъжни формално - ти вече го каза. Но доверието върви с отговорности - така твърди моето лично разбиране за морала.

3. Пътят София - Пазарджик е точно толкова, колкото Пазарджик - София. Wink

Разбирам забележките ти, но също и че те касаят само теб. Аз бих имала други забележки, защото сме ралични хора, с различен житейски опит и разбирания. Не те упреквам за мнението ти, пак повтарям - всеки може и трябва да избира единствено за себе си. Кой както го рабира и спрямо информацията, която сам намира за достоверна, нужна и достатъчна.  Peace

# 558
Акушерките винаги са били трьн в очите на гинеколозите.
Помня за Германия и Австрия каква борба беше да се узакони само акушерка да може да асистира на домашно раждане.Преди да се промени закона за домашното раждане,жените в двете дьржави имаха право на домашно раждане само с акушерка И лекар.В момента може само с акушерка,на която пада цялата вина,ако стане нещо.
Това обаче не пречи на акушерките да асистират по над 500 раждания годишно (за Австрия-данните са ми от преди години,сега не знам колко са годишно).
Асистираното раждане от акушерка у дома се поема 80% от касата.Самото асистиране струва около 1000 евро,касата поема 800 евро.
Преди да започне раждането се информира най близката клиника,че предстои такова раждане,за да има готовност при сигнал на акушерката.

Гледал сьм как се дьржи такава акушерка по време на раждане.(разбира се ,не всяка).
Тя почти не се намесва,няма я.Идва от време на време и пита дали има нужда от нещо.При самото израждане стои да помогне,ако има нужда,иначе не се намесва.И веднага след раждането оставя родителите сами да се усамотят в този интимен момент.

В БГ има ли изобщо акушерки обучени да респектират една родилка,за да се каже,че могат да бьдат асистенти на домашно раждане?
Не знам.

За момента предполагам,че лекарският сьюз играе голяма роля,за да не се допусне акушерките да са господари на ситуацията (как може само една акушерка да обира парите,та тя дори не е лекар-не може някьде да се правят пари и да няма парче от тортата и за "сьсловието" в белите престилки).
През това нещо минаха много страни от ЕС,сега явно идва ред на БГ да се помьчи да си го извоюва.

# 559

БФЙ например!
Може и сертификат от Индия за завършен курс обаче!Има 2-3 годишни има и неколкомесечни.

Питай ЗК дали може да ходиш.Ако нямаш тази възможност-осъди държавата!

# 560
  • София
...

Вие от медицински лица нямате нужда, аз за сертификат за йога питам, м?!.... смЕх, нали?!... Ама като стане страшно, всички и всичко се изпарява и само комшийката над Стелт остава...

# 561
  • Куциндрел
Та, тя заяви, че искането е за узаконяването на дули /което не е акушерка, а лице, което да създава повече уют на майката/. Та, тази Дула ще се грижи ако нещо стане с родилката, спешно да бъде откарана в най-близката болница. Исканията не са за акушерка, която да присъства на домашното раждане, а дула.      
А дали ще се разреши присъствие само на дула? По-вероятно е да се разреши /ако се разреши скоро/ присъстиве на акушерка.

Това питам и аз.
        Ние, тука си приказваме...т.е. направо си го докарваме на соло, в редки случаи на дуо/ако бъда разбрана/.
         А, хората, които са Лицето на борбата за устояване на правата и свободите на Жената, се БОРЯТ за съвсем други неща /поне това се показва пред обществеността/.

Иииии, нашите приказки за искане на акушерка, която да бъде осигурена при домашното раждане /и узаконено нейното присъствие/...дали въобще ще бъде чуто????
Да ти кажа, иска ми се колкото се може по-скоро да узаконят асистираните домашни раждания както е в другите страни.
Тогава вече ще се разбере кой иска асистирано и кой не. Да видим и дали тогава ще се съобразяват с лекарите, когато им кажат - бременността е рискова, трябва да влезете в болница.
Но ако не е подобрена болничната структура и работещите в нея, нещата няма да са много по-розови, защото, както разбрахме, голяма част от домашните раждания завършват в болница.
А сега наистина /поне за София/ е добре, ако има достатъчно пари, да раждаш в частна клиника. Джей Пи ги избори....

# 562
Това обаче не пречи на акушерките да асистират по над 500 раждания годишно (за Австрия-данните са ми от преди години,сега не знам колко са годишно).

Колко милиона е Австрия и колко БГ?

# 563
Австрия е 8 милиона

# 564
Здравейте, следя ви отдавна, въпреки че нито съм раждала, нито съм бременна. И само ви чета - до сега не съм писала. Просто споделям част от възгледите ви, пък и давате много полезни съвети как една жена трябва да се подготви за този иначе толкова естествен процес - раждането.

И въобще не искам да влизам в последните полемики, а просто да кажа, че досега ми беше толкова трудно да ви намеря, но след разразилия се спор сте не първа страница Simple Smile

Нека не забравяме, че тук никой никога не убеждава - това е въпрос на лична преценка. Но трябва да признаем, че материалите, които са споделили майките и бащите в тази тема, са полезни за всички бъдещи майки. И нека не злоупотребяваме с чуждото нещастие, защото сега ни е лесно да обвиняваме майките, които по една или друга причина раждат вкъщи, но ако подобно нещастие се случи в болница..... резултатът е пак върху опечаленото семейство. Всяка майка се опитва да направи най-доброто за детето си.

Здраве и щастие на всички и продължавяйте да споделяте вашия опит, пък всеки сам ще си реши.

Този пост го цитирам, въпреки че не съм срещала автора му другаде (дано не се приеме като спам). Радвам се, че има непредубедени хора, които уважават личния избор, разбират или поне приемат чуждите мотиви, и искрено съчувстват на опечалените родители. Намирам го за много близък до моите лични преживявания.  Peace

# 565

Разбирам забележките ти, но също и че те касаят само теб. Аз бих имала други забележки, защото сме ралични хора, с различен житейски опит и разбирания. Не те упреквам за мнението ти, пак повтарям - всеки може и трябва да избира единствено за себе си. Кой както го рабира и спрямо информацията, която сам намира за достоверна, нужна и достатъчна.  Peace

Дотук добре. Simple Smile

Нека да те попитам нещо. Вярваш ли, че всички хора взимат важни решения, базирани на обективна информация и рационални аргументи? Вярваш ли, че хората виждат нещата, които не искат да видят? Вярваш ли, че едно общество или група не влияе на вижданията на хората в нея?

# 566
  • София
Чудесен пост, да, само че девойчето е пропуснало да забележи/отбележи как трагедията у дома е само трагедия с НЕвиновни, но същото развитие в болница се нарича убийство, а лекарското съсловие - касапи...

Здравейте, следя ви отдавна, въпреки че нито съм раждала, нито съм бременна. И само ви чета - до сега не съм писала. Просто споделям част от възгледите ви, пък и давате много полезни съвети как една жена трябва да се подготви за този иначе толкова естествен процес - раждането.

И въобще не искам да влизам в последните полемики, а просто да кажа, че досега ми беше толкова трудно да ви намеря, но след разразилия се спор сте не първа страница Simple Smile

Нека не забравяме, че тук никой никога не убеждава - това е въпрос на лична преценка. Но трябва да признаем, че материалите, които са споделили майките и бащите в тази тема, са полезни за всички бъдещи майки. И нека не злоупотребяваме с чуждото нещастие, защото сега ни е лесно да обвиняваме майките, които по една или друга причина раждат вкъщи, но ако подобно нещастие се случи в болница..... резултатът е пак върху опечаленото семейство. Всяка майка се опитва да направи най-доброто за детето си.

Здраве и щастие на всички и продължавяйте да споделяте вашия опит, пък всеки сам ще си реши.

Този пост го цитирам, въпреки че не съм срещала автора му другаде (дано не се приеме като спам). Радвам се, че има непредубедени хора, които уважават личния избор, разбират или поне приемат чуждите мотиви, и искрено съчувстват на опечалените родители. Намирам го за много близък до моите лични преживявания.  Peace

# 567

В БГ има ли изобщо акушерки обучени да респектират една родилка,за да се каже,че могат да бьдат асистенти на домашно раждане?
Не знам.

За момента предполагам,че лекарският сьюз играе голяма роля,за да не се допусне акушерките да са господари на ситуацията (как може само една акушерка да обира парите,та тя дори не е лекар-не може някьде да се правят пари и да няма парче от тортата и за "сьсловието" в белите престилки).
През това нещо минаха много страни от ЕС,сега явно идва ред на БГ да се помьчи да си го извоюва.

Тц. Акушерките си изгубиха професията много отдавна, тя е абсолютно проформа - учиш нещо, а после те хокат и само слагаш системи или даваш хапчета по нареждане от лекар. Образованието им е под всякаква критика, по-зле са и от мед-сестрите. Има обаче още от старото поколение, които имат стаж и опит, и биха се справили. Но никой не им дава шанс. Тази професия е в много лошо положение в момента, даже не знам дали имат достатъчно кадрии желаещи да учат. Но пък в момента, който е по-млад, има амбиции и малко авантюризъм, се пробва в чубина и остава там да живее и работи.

# 568

Аз не намерих въобще подобна статистика - дали ти се намира линк?

# 569

202uu 202uu

Цитат
Да ти кажа, иска ми се колкото се може по-скоро да узаконят асистираните домашни раждания както е в другите страни.
И на мен това ми се иска!Трябваедна жена да има право на избор!!!Не може България да е единствената страна в европейския съюз,в която домашното раждане не е законово уредено.

Общи условия

Активация на акаунт