Трудова книжка

• 21 690
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
Не  Fam не е задължително ТК да се съхранява от служителя.Има си вратички с който работодателите успяват да задържат ТК-например ако работника е дал съгласие работодателя да съхранява ТК / при частника е така/.
А и да имаш ТК ако не е приключена правелно пак ще се наложи да ходиш да си събираш стажа.

# 31
  • Пловдив / София
Не, преди беше така. Ако работникът се подпише, че е съгласен ТК му книжка да се съхранява от работодателя, може. Но сега зад. се съхранява от работника.

За попълването неправилно, ествеств., че ще те върнат.

Аз се сблъсквам, пък, с обратния случай. При нас има сума ти ТК, които хората просто не са си потърсили след приключване на трудовото правоотношение. И на мен не ми е особено приятно да ги съхранявам, но безотговорни хора-бол.

# 32
Все още е така. И ние продължаваме да изискваме и пазим ТК на работниците.

# 33
  • Пловдив / София
Все още е така. И ние продължаваме да изискваме и пазим ТК на работниците.

Ами, вземете да ги върнете.

# 34
четете.....четете...... нормативните док. не ми давайте неверни съвети.

# 35
  • На морето!
И аз съм от другата страна и често е почти невъзможно да се съберат ТК за заверка. Не знам каква е тази повсеместна мания, но хората масово искат да си издават по една трудова книжка при всеки работодател. Започват работа хора, родени 1967г., на срочен ТД за 4 месеца и не си представят ТК, твърдейки че нямат друг стаж до момента. После идват да си търсят начислен клас, от ИТ правят проблем защо не сме изискали ТК, въобще става едно мазало, в което работодателят е винаги виновен, а служителят вечно неразбралата жертва.
 Много несериозно отношение имат някои към ТД- идват при нас без такава, ние издаваме, те така и не си я търсят повече. После идва време да се пенсионират и идват с нова песен "Работих при вас през 2003-та за месец и половина, някъде през пролетта и не ми дадохте трудовата книжка и УП, а сега започвам процедура по пенсиониране....." и се започва ровене из архива или препращане към новото счетоводство на фирмата, или издирване в НОИ, ако фирмата е заличена вече....
Въобще трудово-правните взаимоотношения са двустранни и отговорно мога да заявя, че колкото некоректни работодатели има, два пъти повече са некоректните служители. 

# 36
  • София
И аз съм от другата страна и често е почти невъзможно да се съберат ТК за заверка. Не знам каква е тази повсеместна мания, но хората масово искат да си издават по една трудова книжка при всеки работодател. Започват работа хора, родени 1967г., на срочен ТД за 4 месеца и не си представят ТК, твърдейки че нямат друг стаж до момента. После идват да си търсят начислен клас, от ИТ правят проблем защо не сме изискали ТК, въобще става едно мазало, в което работодателят е винаги виновен, а служителят вечно неразбралата жертва.
 Много несериозно отношение имат някои към ТД- идват при нас без такава, ние издаваме, те така и не си я търсят повече. После идва време да се пенсионират и идват с нова песен "Работих при вас през 2003-та за месец и половина, някъде през пролетта и не ми дадохте трудовата книжка и УП, а сега започвам процедура по пенсиониране....." и се започва ровене из архива или препращане към новото счетоводство на фирмата, или издирване в НОИ, ако фирмата е заличена вече....
Въобще трудово-правните взаимоотношения са двустранни и отговорно мога да заявя, че колкото некоректни работодатели има, два пъти повече са некоректните служители. 

Абсолютно подкрепям. И аз имам тука разни непотърсени трудови книжки. Какви са тия хора. Направо им се чудя. Че имам и неполучено възнаграждение от един убавец и се чудя до кога ще го мандахерцам из счетоводните сметки.

# 37
Че имам и неполучено възнаграждение от един убавец и се чудя до кога ще го мандахерцам из счетоводните сметки.

Три години и отписваш в извънредни приходи.

# 38
  • София
Това го знам. Ама се чудех на акъла на такива дето работят пък не идват и парите да си получат. А не става въпрос за 100 лв. да речеш че ги е прежалил.

Но защо си мисля че годините не са три а пет? Може и да бъркам, конкретно за отписване на задължение по възнаграждения.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 15:47 от тодоричка

# 39
  • Пловдив / София
четете.....четете...... нормативните док. не ми давайте неверни съвети.

Това, на което мога да се позова е чл.348 ал.3 от КТ.
Освен това края на мин. година имахме проверка от Инспекцията по труда. Издадоха ни предписание да върнем ТК на всички служители/работници.

# 40
Аз, като започвах първата си работа, идея си нямах, че е трябвало да ми издадат ТК и че въобще съществува такова нещо. След 6 месеца напуснах, никой не ми е и споменал за нея. Работих година и половина без договор, после се мотах безцелно и някъде 2 години след напускането на първата работа започнах 2ра и те ми я поискаха. Тогава ми казаха, че сигурно е в първия работодател, обадих им се, намериха ми я и ми я дадоха. И аз съм била бая безхаберен работник  Laughing

# 41
здравейте -трябва ми помощ!
тъй като гледам че тук има хора които се занимават и разбират от счетоводство ще ви помоля макар и  не  точно по темата да ми помогнете и да ми кажете с промените за бременност и майчинство от 2008 досега в този текст каква е промяната????моля наистина спешно ми трябва помощ!!!
ето и текста:
   Периодът за временна нетрудоспособност за бременност и раждане е 135 дни за всяко дете, от които 45 дни се ползват преди раждането.При раждане на мъртво дете ,смърт на детето и даване то за осиновяване отпускът,съответно обезщетението, се прекратява след 42-ея ден от раждането.Ако по здравословни причини майката не може да се върне на работа , тя получава обезщетение  до изтичане на общия срок от 135 дни.          Дневният размер на паричното обезпечение е определен с чл.41 от КЗОО в размер 90 на сто от среднодневното възнаргаждение или осигурителен доход. След изтичане на периода на отпуска на майката за бременност и раждане тя има право и на отпуск за отглеждане на малко дете.Отпускът се разрешава във основа на нейна молба,придружена с декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че не е дала съгласие за ползване на  отпуска от други лица.  Парични обезщетения се заплащат и на неработещи жени. Помоща се изплаща от общината или кметството по местоживеене.Еднократка парична помощ  при раждане на живо дете се отпуска на всички граждани независимо дали са осигурени или не.
предварително ви благодаря!

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 21:00 от БЛИЗНАЧЕ

# 42
  • София
Кое точно искаш да ти се обясни.
Имаш право на отпуск в размер на 135 дни от които 45 дни преди раждането. През този период ти се издават болнични и получаваш 90 процента от заплатата си. След изтичането на този срок имаш право на отпуск за времето от 135 до 410 дни за който се подава декларация по приложение и получаваш пак мисля 90 процента от заплатата си. След изтичането на този срок имаш право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години като ти се плаща минимална работна заплата, която в момента е 240 лв.
През този период не ти се удържат осигуровки, само работодателят плаща за здравно осигуряване.
По въпроса за еднократната помощ не съм много запозната.
Ако имаш конкретни други въпроси по текста питай.

# 43
тодоричка благодаря!ето така исках да го разбераи да си го обясня!разбрах нещата които ми трябваха!мерси много!

# 44
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home
Тук можеш да провериш дали някой ти е внасял здравни вноски.

Общи условия

Активация на акаунт