Как да ги закаляваме още от бебета ?

• 1 698
  • 19
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Здравейте,

аз съм прясна първескиня и бих искала да попитам опитните мами, особено с повече от 1 дете (защото те обикновено отчитат грешките с първото и ги избягват после) - как да започна да закалявам детето още от мъничко ? Аз съм била толкова кекаво и хилаво, навличали са ме, тъпкана съм с антибиотици, от прекаленото обличане досега имам по-засилено усещане за студ. Бих избегнала това при бебето си, но къде е тънката граница, за да не го разболея ?

На 1 месец сме в момента. Не знам как да го обличам: например одеве го разходих с боди с къс ръкав, отгоре жакетче и одеалце, това нормално ли е за 23 градуса навън+ малко вятър ?
А като го къпя- бабите  му ме съветват да включвам радиатор.
Майчинската ми интуиция подсказва да не прекалявам с пазането, но и страхът да не навредя е голяма работа.

# 1
  • Русе
Има една много хубава книжка - "Дневникът на мама". Май имаха във фейсбук група, откъдето можеш да си я поръчаш. Безплатна е, а има хубави съвети - например за каляването. Моят съвет, макар бебето ми  да е само на 8 месеца. Спазвай, особено когато се съмняваш, правилото, "облечено, като мен + 1 дрешка отгоре". Проверявай нослето дали е хладно и врата дали е потен. Прави го често в началото, докато свикнеш и по-скоро носи в себе си повече неща, за да можеш да махаш и слагаш, отколкото да се притесняваш. Не забравяй, че каквото усещаш ти, го усеща и бебето и ако навън е 30 градуса, да му слагаш жилетка, например, ще е безумно. За каляването са страшно полезни масажите, като постепенно им увеличаваш времетраенето. Бебе спи най-добре на 18-19 градуса, а на стайна температура - 22-23. Всичко извън това, обикновено ги дразни и изнежва/разболява. Ще има и други мнения, може би, ти си прецени. Но тази книжка ти я препоръчвам, макар да е бъкана с рекламни материали, е пълна и с адекватни съвети от съвременни специалисти.
Успех и весело прекарване с бебчето! Да знаеш, сега е началото на най-хубавото нещо, което ти се е случило!   bouquet

# 2
Къпане не в гореща вода, обтриване с хладка вода, ненавличане, всекидневни разходки от поне няколко часа.
През зимата - сън на открито и всекидневно извеждане независимо от сезона и времето, т.е. дъжд и сняг не бива да те притесняват. Поне събота и неделя го водете на планина.
Стайната температура, независимо от сезона трябва да е от 19 до 21 градуса, не повече.

# 3
Аз действах с него така, както бих правила с мен. Само като новороден с една идея повече - съответно една блузка в повече и мааалко по-топло за къпане. Но малко. Имахме съседка, която отглеждаше бебето си на около 38° в стаята, беше мор просто, сега детето е на 2 и е болно нон стоп и на антибиотици. Просто не изпадай в нито една крайност и това е правилното - нито съвсем да го каляваш като морж, нито да се претопля. А бабите у лево  Twisted Evil

# 4
Една дреха повече от мама /докато са лежащи бебета в количката, като седнат, вече са с толкова дрехи, с колкото съм и аз/. Спят и се къпят на същата температура, на която и ние с баща им. Не ги пазим от течение и не ги преобличаме, ако са се изпотили. Колкото може повече време навън.

# 5
  • Пловдив
А като са изпотени и не ги преобличаш, забелязваш ли закономерност да се простудяват ? Или толкова често, колкото и иначе.

# 6
  • София
аз бих го обличала като себе си...ти на 23 градуса с 2 ката дрехи и одеало ли стоиш(щом е подухвало, да кажем, понеже лежи -  памучно одеалце с дебелина на чаршафче или блузка с дълъг ръкав стига)?
 за радиатор при къпане юни месец...абсурд някакъв е това за мен....напълно ок си е стайна Т в момента и  вода  около 38 градуса....

разходките са хубаво нещо - всеки ден, за по няколко часа... ако кърмиш - още по-добре...

# 7
Аз изобщо не навличам моето дете-в резултат не ми се е разболявала.Зимата не съм обличала космонафти и др. подобни.Сега вече е без боди само с летни дрехи.Миналата година когато беше съвсем мъничка също не съм навличала.Дори не я завивах в къщи,но личната ми каза,че щом спи поне тънка пелена трябва да има отгоре.А когато я къпя нищо не включвам отдавна.Къпя я в банята на отворен прозорец,както къпя и себе си.Не отоплявам стаи,не мъкна кофи и легени.
Сигурна съм,че до месец ще си прецениш кога и как да обличаш бебчо. Hug

# 8
  • София
Синът ми се роди февруари, възползвах се, че няма баби около мен и у дома винаги с един кат дрешки- като мен. Сега в хубавото време го извеждам само по боди или боди с къси панталони, евентуално памучно одеялце.

Не загрявам банята след първия му месец, дано да ми е здравичък  Praynig Heart Eyes!

# 9
Къпех с вода 35 градуса, предварително я мерех.
Обличането - винаги пипах нослето и ако е топло, свалях един кат дрехи.
В резултат не беше облечена колкото мен с едно отгоре, а по-леко от мен. И до сега е така.
Лятото задължително къпането е на терасата с вода около 30градуса.
Децата не се разболяват от студа, а от вируси и бактерии. Така че на едно здраво дете нищо няма да му стане, ако го подухне ветрец. Особено в тези жеги напоследък.

Единственото, което не се осмелих да направя, е да не суша косата. Имам някакъв страх от мокра коса, насаден от майка ми и не мога да го преодолея.

# 10
  • София
Моят син се роди май месец. Обличах го леко, къпане в по-хладка вода. Косата му сушех. В момента обаче не му суша косата.
В момента сам показва и си казва кога водата му при къпане е гореща. У дома тича гол и бос, за ужас на една баба комшийка, която винаги когато идва у нас и го вижда казва "Ох, ужас".
Вечер спи или само по памперс или по памперс и тениска. Ако е облечен повече се буди през нощта и плаче.

# 11
  • София
За косата- сушех я първия месец- два. Сега вече не.

# 12
  • София
т.е. как сушите? със сешуар ли?
аз попивам леко с кърпата и толкова...детето е родено ноември, почнах да я суша  зимата само, като беше вече на 2 и то просто защото имаше вече  по-гъста и дълга коса, а в къщи по принцип никак не е топло зимата...

# 13
  • София
Аз също сушах само зимата, когато беше с по-дълга коса.
По принцип процедурата не му е много приятна.

# 14
Винаги съм го обличала малко с тънки дрешки. В количката го слагах с дрешките с които стои вътре ,а го завивах е чувалче или одеялце в зависимост от температурата навън. Никога не пропусках да го изведа за малко на въздух ,дори и във виелиците / за 5мин. на терасата/. Никога не съм слагала шапки /той не го понася / , същото важи и за ръкавичките Mr. Green. След баня го гушках и разнасях малко за да му позасъхне косицата и никога не съм сушила. Оставях го често само по памперс - през зимата /у нас е топло/ , както и не съм следила в стаята да е определена температура. Проветрявах стаята поне 2 пъти на ден , като в топло време спи на отворен прозорец . Често ме мъмрят , че е леко облечен или бос /никога не е носил чорапогащник / , но аз не слушам....  Twisted Evil
П.П . Досега не ми е боледувал нито веднъж   Praynig

Общи условия

Активация на акаунт