Веганството - да споделим опит (6)

• 41 624
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
az redowno prawq solen r-r.na malko 6i6ence za kapki slagam 3-4 kristala.prawq go po solen ot fiziolog.r-r za promiwane.probwam na men purwo da ne stipe mnogo.slagam prewarena woda.

# 451
  • USA
Не съм ви чела повече от месец и половина, кой знае колко интересни рецепти и идеи съм изпуснала Simple Smile ooooh!.
 Просото не мога и не мога да го ям, много ми е едно твърдо, колкото и да го варя. Но пък моята дъщеря си го харесва както и да е направено, което ме радва.

# 452
pochti_bezobidna, мисля, че няма да е проблем да пробваш с хималайска сол. Ако има лимони под ръка, можеш да й сложиш малки лентички само от бялото на лимона в ноздрите, така че да можеш лесно да ги измъкнеш, стига да търпи, много помага! Peace

Спиролинка, да и аз все сурови ги предпочитам напоследък, в случая с манджичката ги прибавих и веднага изключих котлона, хрупкат си приятно.

I see you, рафинирано е да, аз ползвам понякога в определени рецепети, в които не ми се хабят зехтина, кокосовото масло и др.

maimun77, Hug много странно за просото, да не би да е небелено?

Да споделя с какъв "бял" хляб разнообразих родителите си, те ядат всякакъв хляб, избягват белия, но откакто сме тук само любимия ми плосък ръжен хляб правя. Реших да пробвам ето тази рецепта за хляб без месене - http://ilrai.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html, даже не знам кога съм я запазила, вероятно защото си падам по-бързи и лесни неща (абстрахирайте се от снимките). Аз го правих с типово брашно и добавих и 2 с.л. конопено брашно, с био суха мая, но ми се иска да пробвам и с домашния квас. Прекрасен стана, и наистина изключително бързо и лесно! Напомни ми на хляба от моето детство, който баба ме пращаше да купувам на село в точно определен час, носех го в платнената торбичка и често си отчупвах крайчето..  Та ако хапвате от време на време, опитайте.. Чудесен би бил и за гости със симпатичните си малки филийки, децата също го харесаха.. а на тънки филийки ще станат брускети..

# 453
При нас тиквичките пълнени с просо, червена леща, лук и моркови са най-любимия вариант за просото, но като цяло е много харесвана храна. Добре сварено има текстурата на соевата кайма, но далеч по-добръ (по мое мнение) вкус.
За бременни с повръщене сме учили просото да се залива с 3 пъти повече вода, да се докарва до завиране и след това да се остави за много часове на около 80 С. Прави се вечер и за сутринта е готово. Не съм пробвала този вариант лично обаче, та не мога да кажа от собсвен опит.

Много ме впечатли вариацията с червен ориз на Спиролинова - на мен той трудно ми се получава, но ще пробвам по този начин   bouquet Хлапето си умира за ориз - сигурно защото аз много рядко правя  Blush

При нас сега на почит е хляба с бира, печен в йенски съд с капак. Страхотно се получава, само с много ръжено брашно (50+%) е оставъл клисав в средата. Иначе с био-брашната от динкел, лимец и пшнеца, или обикновеното Грахам става страхотен.

# 454
  • USA
Сиси, белено е просото, но аз небелено май не знам как изглежда. Може би на мен не ми допада или не го вяаря достатъчно ( накисвам го от вечерта и го слагам на котлона за максимум 10 мин.). Хлябът изглежда много вкусен Simple Smile
Love&Light, много интересно това за просото и бременните, ще го запомня за всеки случай Grinning. А би ли написала рецептата за хляба с бира, иска ми се да го пробвам стига да се прави в машина.

# 455
О, хлябът с бира е крайно прост!
Модифичирана е рецептата да пасне на веганските и здравословни нужди:
- 3 чаши брашно
- 330 мл. бира (слагам на око рзбира се  Grinning) Бекс (заради съставките)
- ч.л. сол (розова)
- ч.л. захар (кафява)
- ч.л. бакпулвер
- някаква зелена подправка - прясна мащерка или риган, но и със сух риган добре се получава - количество на око и според вкуса

Сухите съставки се смесват в купа, налива се бирата като се разбъркава непрекъснато до получаването на мека смес. Изипва се в намазана с кокосово масло йенска форма, покрива се и се печа за около 1 час на 180С в предварително загрята фурна. Оставя се да изстине добре (т.е. поне някоко часа) като в началото коричката добре се напръсква с пулверизатор от всички страни, за да не става прекалено твърда.

Като цяло е нещо, което може да се приготви за час и 10 мин. барабар с печенето, но после трябва добре да изстине, което си важи за всеки хляб общо взето...

# 456
Мег, какво е специалното в съставките на Бекс?
Хлябът изглежда супер вкусно, ще запретна и аз ръкави. Simple Smile

# 457
Бекс от три съствки само - вода, малц, хмел. Немските бира като цяло трябва да са чисти; Загорката съдържа и мая освен горните 3, предполагам също е ОК откъм състваки.

# 458
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет  Hug

споделям, че се чувствам много жизнена от спирулината.
пиех я вечер и нощем се будех пълна с енергия.
сега я взимам сутрин, че да избутам 8 часа на работата  Mr. Green

# 459
Ася, много хубава лентичка  Heart Eyes
По колко спирулина взимаш и в каква форма?

# 460
Ужасно съм възмутена.  Twisted Evil
Мъжа ми не знам защо решил да купи на малката (био)солети - да си похруска детето. Но аз нали си имам едно наум винаги прегледах съдържанието и какво да прочета: натриев хидроксид. Е, да му се не види какво е тогава биото на тези солети. Между другото са купени от Биобалев, не какъв да е магазин.

Мег, благодаря за пояснението за бирата! То и на Шуменското пише, че съдържа само вода, малц, хмел... Thinking

# 461
Като стана дума, в Био Балев редовно има китойски и японски стоки, чието съдържание е меко казано нездравословно, но са евтини, вероятно затова са там. Не съм видяла обаче да им пише био по етикетите...
На готовите храни и аз чета етикетите, независимо Био или не. Приятно бях изненадана от царевичния флейкс в Био Балев - 2 вида, единият без подсладител, а другият с нещо натурално, но в много слаба концентрация и не са много по-скъпи от пълните с откровенни вредни Е-та и от незвестно каква царевица стандартни флейкс.

# 462
Ето ги гадните солети.
Мъжът ми пазарува със списък, но като види да пише БИО все си мисли, че е така.

# 463
  • USA
Love&Light, благодаря за рецептата! Ще я пробвам задължително Simple Smile.

# 464
Тук преди време е ставало дума за изследване на жива кръв, който помни. В последния брой на списание 8 има обширен материал по темата. Вече са прави и в БГ. Мисля, че който го вълнува, ще му е интересно да прочете.

Общи условия

Активация на акаунт