Веганството - да споделим опит (6)

• 41 610
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
  I SEE YOU,  а колко дебели режеш тиквичките? Веднъж пробвах да ги направя така и станаха на подметки.
  В дебата за храната в детските градини въобще  нямам желание да участвам. За себе си стигнах до извода, че на никой не му пука за децата ни. Трябва да ги спасяваме сами. Стигне ли се до там да тръгнат на градина сигурно ще се поболея. Затова съм се спряла на вариант детегледачка или градина, в която да могат да си носят храната.

# 496
Aз г режа около сантим и пека на грил функция, високо  поставени.

# 497
Да, и аз малко по-дебелички. И ги намазвам хубаво със зехтин с четка, посолявам. Оставям за около 10-тина мин. да се напоят и тогава ги мятам във фурната. От какво са станали на подметки? Ако не си сложила зехтин, ще изсъхнат сигурно.

# 498
Аз също четох една статия в Монитор  за наредбата и всичко звучеше почти прекрасно. Даже не знам месото всеки ден ли беше. Въпросът е наистина дали ще стане това, което се пише сега и какъв ще е отзвукът сред родителите. Вчера търсих  инфо за детските градини и ми попаднаха някои стари теми, където се споделя как родители са били недоволни от разни здравословни промени в менюто в детската и в резултат пак се връщало старото меню.

Моето дете яде всичко, тоест и месо, и яйца, и млечни, но давам в ограничени количества. Не съм ги спряла, поради същата причина, която е писала Любов и Светлина. Някакси може би аз съм изпуснала навремето да възпитам  вкус към разни полезни храни и в добавка на злоядството трудно се справяме с храненето. Например установих, че зеленчуци на пара почти не готвя (съответно детето не ги харесва), сосове разни от пасирани ядки, лютеници, паста от маслини не опитва. Като беше бебе още не ги знаех тези неща и не съм предлагала. Също харесва супите, а манджите са ми традиционните български плюс някои други.
А сега чета, че храната е по-добре да е по-суха тип ориз със зеленчуци, евентуално залята с някакъв сос.  А моята не иска да опитва нещо непознато.
Май единственото хубаво, което съм постигнала, е яденето на салати и сутрешната закуска от овесени ядки или друго зърнено с фурми. Никога не е яла филии за закуска, което сигурно скоро ще се промени в детската Sick

За мазнините сега ми е голямата чуденка. И преди знам, че сме го обсъждали, но пак да кажете какво мислите по въпроса с екстрахираните мазнини? Гайдурков много ги отрича и като се замисля в дългогодишната традиция навремето кой е ял кокосово масло, зехтин или ленено олио?

Нещо ме е ударила музата за писане. Последно досаждане. Какво си поръчвате в обикновените ресторанти? Голяма дилема ми е това. Седнем ли някъде, освен салатата, всичко друго ми се струва неподходящо. Дори едни задушени зеленчуци почвам да ги мисля как всъщност са леко запържени в рафинирано олио. Оризът със зеленчуци също е доволно запържен. Картофи избягвам да консумираме след ходенето при Гайдурков. Слагам само в някоя супа за подобряване на вкуса.

И последно: Преди време писах на Медикур и Санатур за спирулината и хлорелата им. Нали ме занимаваше въпросът с водораслите от Япония и Китай. От първите не получих никакъв отговор и ги отписвам. Получих отговор от Санатур, че не ползват никакви суровини от Япония. Водораслите се отглеждат в сладка вода в аквакултури, нямат връзка с морето. Въобще много съм доволна, сега трябва само да се намери някой да праща от Германия Mr. Green

# 499
Солей, напълно те разбирам! И аз след всяко прочитане на книгите на Гайдурков, едва ли не изхвърлям зехтина, но после лека полека, капка по капка и изведнъж се оказва, че ползвам по литър на месец  Shocked Барабр кокосовото - чат-пат. От друга страна ям малко ядки, буквално недостатъчно за моя стила на хранене и организъм; старая се, но често имам дни без ядки, а за количествата съм далеч под нормата за моите кг и размери...
Изобщо, има много какво да подобрявам в храненето, но кога и как ще стане не се наемам да прогнозирам... Някак си масовото все оказва влияние....
Така и с ресторантите - карам на салати, вегетариана без кашкавал, броколи, ако им се намират, ама искам да не им слата мазнини, само задушени, но в общия случай е някоя по-обещаваща салата или две...
Гайдурков мие казвал че супите най-добре да са гъсти крем-супи и аз само такива правя. Гледам да има поне 2 пъти седмично такава по-течна храна, защото суровото не ни е много в менюто и трябва да компенсираме някак.

# 500
  • София (Възраждане)
Момичета, обяснете за мазнините моля, като се изхвърли зехтина, какво да се добави?  #Crazy

# 501
Момичета, обяснете за мазнините моля, като се изхвърли зехтина, какво да се добави?  #Crazy

Съвсем накратко: Гайдурков (и други автори) отричат изолзването на извлечени мазнини като нездравословно и са прави доколкото извлечените мазнини малко или много се окисляват, не са в състояните в което природно са дадени, а именно в точната комбинация с белтъчини и въглехидрати. Наличието на извлечени мазнини стимулира човека да ползва много повече мазнина, отколкото му е небоходимо за сметка на други хранителни елементи. Затова съветът е към салати и ястия да се добавят сосове от ядки, масили или авокадо, а не извлечени мазнини.

# 502
Момичета, дате идеи  Praynig
Трябва ми крем за торта, който да може да направи поне 2 см пласт, да е лек, същевременно да издръжи 2 часа на 30+ градуса без да се разтече и що-годе да може да се реже тази торта...
Вчера правих тест с кашу, праскови, мед и кокосово масло, но беше достат течен иначе много хубав.
За капак се оказа че хлапето има кожна реакция към комбинацията от каково масло и ядки и ще гледам да го избягвам, защото ядките няма как да заменя в рецептите.

# 503
Също така съветва да се използва малко количество сурово краве масло за овкусяване на яденето накрая вместо екстрахирана мазнина. Аз обаче го пробвах това, докато детето беше на диета, и накрая вече ми се гадеше от маслото, въпреки че не съм веган по принцип.

Love, аз точно какаово масло щях да предложа, защото остава твърдо в тези жеги. Червеното палмово също май е по-твърдо от кокосовото на стайна т., но какъв ли ще е вкуса. Другият вариант е да направиш желиран плодов крем с био желатин или агар агар и да сложиш тортата в хладилна чанта до изваждането й.

Миналата седмица бяхме на Дендрариума и имаше детски рожден ден. Страхотно място за празнуване ми се стори.

# 504
Мерси Солей!! Определено ме влече идетята за желирани плодове с малко сурува веге-сметана. Мислих и за хладилна чанта, но предвид размерите на тората, ще трябва да я сложа хоризонтално и така да държим чантата; все пак е решение обаче и вероятно ще съобразя дицайна с размерите на чантата.

# 505
  • София (Възраждане)
Казвате сурово масло накрая, а гхи-то води ли се такова?

# 506
То нали се прави с топлинна обработка? Значи, не.

# 507
То нали се прави с топлинна обработка? Значи, не.

Има масла, които ги правят в някакви центрофуги - така отделят белтъците от чистата мазнина без термична обработка. Уестън Прайс го нарича High-Vitamin Butter Oil. Аз до това отдавна искам да се докопам. Но то не е за готвене, а като добавка по-скоро. Адски е скъпо.

Колкото до зехтина - не съм сигурна, че е нещо толкова ново за човечеството. Мисля, че още от преди новата ера са започнали отглеждането на маслини по средиземноморието и са ги пресовали на разни каменни и дървени преси. Но дали отпреди н.е. е достатъчно отдавна в смисъла, който Гайдурков влага, не знам.

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 21:41 от I see you

# 508
2000 години са си направо миг в сравнение с няколо стотин хиляди човешко развите. Мисля, че това влагат повечето специалсти в храненето, когато говорят за човешкото хранене - какво е било характерно за човека като храна през хилядолетното му развитие преду уседналия начин на живот.

Някой има ли спомен колко време се прави безглутенова диета при подозирани промбеми с чревната лигавица? Знам че при доказани такива е поне 6 м., но ако няма ясно изразени оплаквания, а само подозрения може би е по-кратък срока?!

# 509
  • София
  Мег, съжалявам, но нямам отговор на въпроса ти.
 Поръчах си мелницата. Сега остава да намеря производител на нетретирана, нефуражна пшеница и др. Някой има ли представа откъде мога да купя?

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 15:20 от cmilena

Общи условия

Активация на акаунт