Веганството - да споделим опит (6)

• 41 595
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Без да искам го постнах,продължавам нататък
Тя мисли, че
Цитат
веганите могат да получат хранителни вещества от храните, но, че те не получават достатъчно, за да се задоволят нуждите на тялото ,които има едно растящото дете ,или е много по-лесно за едно дете да получа хранителни вещества от месо, яйца, риба .Растенията,водораслите и семена могат да имат хранителни вещества, но не в достатъчно високи суми.

Така най-важнот за малчо,мисли че са
1.Омега 3,неговата диета била много богата на омега 6 и бедна на омега 3.За нея най-доброто е рибено масло.Проблема са ЕЙКОЗАПЕНТАЕНОВА (EPA) И ДОКОЗАХЕКСАЕНОВА (DHA) ,които както и вие знаете ги има в рибата,а не в растителните масла/олиа.Макра че ALA (алфа-линоленова киселина) ,която се съдържа в растителните източници на Омега 3 се преобарзува на EPA и  DHA...явно тя си мисли ,че той е от тези хора ,които не може да ги преобразува....И като цяло каза ,че трябва да приема Много повече Омега 3,а в растителните източници на омега 3 ,винаги има и омега 6,да не говорим ,че в някой от тях омега 6 е повече от омега 3.
2.Карнитин. Карнитинът е необходим за да пркара мазнините до клетките.
3.В6,  В12, фолиева киселина, таурин(амино киселина)-Много важни за нервната проводимост, или как електричеството се изпраща на нервните клетки.
4.Вит D - да помогне с нервната проводимост. Вит D обикновено трябва да дойде от излагането на слънце.САЩ обаче слага вит D в някои храни, т.е. зърнени култури, мляко, понякога оризово мляко, защото много деца и възрастни не  получават достатъчно и тестовете им са ниски.
5.Магнезии- има общо с мускулите и проводимостта на нервните.
Така за магнезият и фолиевата к-на каза,че не от Веганството,Нормално,даже според мен и В 6 без проблем си набавя,както и витамин Д ,поне през лятото,знам ли...
Аз четох доста ,но ми се иска да чуя и от вас неща,който каквото знае.Все пак знам ,че тук има деца веганчета,вегетарианчета,та дори и другите,които не са не мисля ,че ядат червено месо...риба сигурно,но едва ли толкова често ,както и рибено масло.
Интересно ми е да ви чуя мнението,от къде Веганите си набавят тези витамини,минерали,амино киселини,омеги и т.н.

Сега пием пробиотици и витамини,някой не много хубави,омега 3,6,9 с DHA от водорасли.
Ще правим едно изследване ,доста скъпо,което показва нивото на всички витамини,минерали,амино киселини ,омеги и т.н.Лошото обаче е,че не можем да го направим в близките 2 седмици,защото скоро взехме кръв за теста за алергиите,а не искат да му се взима често кръв да не го изтощим и да не придизвикаме припадък.Да не говорим ,че той вече приема добавки така ,че няма да имаме реални резултати ,като вземе след 2 седмици,отделно резултатите излизат бавно,за около месец,а през това време също ще се взима нещо.А най-лошото според мен е,че дори и да видим резултатите няма да знаем далие  от Веганството,или заради глутена(ако излезне ,че има алергия) или заради паразитите(и за тях ще правим тест)....и така,вхърлиха ме в чудене,мислене и чететне

Последна редакция: ср, 27 юли 2011, 00:34 от nor4y

# 541
  • София
Норчи, колко добре звучиш! (прочетох само първия пост засега Simple Smile )

# 542
Много интересно е било при натуропата....
Пропускливите черва не са шега-работа; независимо веге или не, при това състояние със сигурност има недостиг на много важни хранителни вещаства. Проблемът с непоносимостта към глутен е че в 30% от случаите няма симптоми. Освен ако не се правят всевъзможни кръвни изследвания да се засече, че липсват разни вещества, няма други знаци...
Норчи, стискам палци всички предприети действия да имат ефект!!
Захарта одавна е известно е че тих убиец. Моето хлапе не си пада по сладкото. Понякога яде сушени плодове, но по-скоро аз предлагам, отколкото той да се сеща; не пита за подсладители. Питах и аз един натуропат колко плодове на ден са твърде много и той каза, че плодвете не трябва да са едно цяло хранене. Т.е. да няма сутрешна или следобедна закуска само от плодове. Друго определение, което съм чувала е, че трябва да са една порция на ден, като размера на порцията се поределя по това, което може да се побере в шепите на човек.

Преди време бях при виден столичен астролог - страшно интересна среща и разговор. Според нея децата не трябва да се ограничават, а да се оставят сами да избират. Обяснението беше, че някои деца не са на съответния духовен етап, за да нямат нужда от месо - енергията им е по-ниска и съответно има нужда от ниските вибрации на месото. Трябвало да се оставят тези деца сами да стигнат до отказа от месо, като много от нас, които са го направили в по-зряла възрасто. Разбира се, имало ги и друите деца - които отказват месо и мляко или яйца.

# 543
А, какви са тези паразити и бактерии? Детето в болницата нали му изследваха витамините и микроелементите?

При натуропатите май има различни школи. Аз също познавам един, за който месото е ок, но млечните- не. Thinking

Мег, има и теория, че децата избират при кого да се родят Grinning Астрологията може да помогне при болест така, че Норчи можеш да направиш космограма на детето.

1- омега 3 - може да даваш комбинация от такива масла + растетелно ДХА (има вече доста такива и отдавна не е само в рибеното масло)
Другите май ги има в растенията. Б12 или обогатени храни или ако ще даваш млечно, най-добре кисело мляко заради бактериите в него (не знам в америка дали има). Д от слънцето.

Вижте си и апартамента и стаята/леглото на детето по фен шуй, ако вярваш в такива неща.

# 544
При натуропатите май има различни школи. Аз също познавам един, за който месото е ок, но млечните- не. Thinking

Мисля, че това се тези обучавани и в Традиционна Китайска Медицина - точно там разни меса в някои случаи се препоръчват, но млечните или са в мног омалки количества и то само ферментиралите, или изобщо се избягват.

Аз съм твърдо убедена, че децата избират къде и при кого да се появят (не е нужно да са родни на семейството дори, може да се осиновени - пак избират) Simple Smile

В САЩ и Англия би трябвало да е много по-лесно да си веган или суровоядец - заради богатият изобр на специални храни и хранителни добавки.

Гледах таблици за съдържанието на Б12 в животински храни - водещите места са на риби разни и морски (първите 700!! места), от месата най-вече в субпродуктите, след това в самите меса, яйцата и на-накрая в млякото. Но като цяло нито яйцата нито млякото може да покрие препоръчваните в САЩ дневни дози от 2,4 микрограма, освен ако не се прекалява откровенно с тях (5 яйца на дени или литър мляко). Съществеремнно като един от най-добрите източници на Б12 бяха посочени зърнени закуски обагатени със 100% дневната доза за половин купичка.

Аз лично се учудвам че с веге диета не може да се следва добрия баланс на омегите, защото в растителните източници обикновенно са добре балансирани и ако човек не полва слънчогледово масло като основоне източник на мазнини, би трябвало да е ОК баланса.

# 545

Като по чудо успях да се вредя при Гайдурков за след 2 седмици!

Интересно ми е това как става?
Тъй като ние имаме час чааак за 28-ми септември, записан преди няколко месеца, при това говорихме с жената да ме запише в списъка на чакащи да се освободи по-ранна дата - тоест - ако някой се откаже или се появи нов промеждутък, тъй като сме с малко дете и искам да коментирам нещо, свързано с него.
Явно обаче този списък не е въобще действащ...

Извинете ме, че така нахълтах, отдавна не съм писала, но ви чета, когато мога.

Норчи
, стискам палци и тази вечер ще си помисля много силно за вас, нека всичко е наред! Praynig

# 546
  • София (Възраждане)
Питах и аз един натуропат колко плодове на ден са твърде много и той каза, че плодвете не трябва да са едно цяло хранене. Т.е. да няма сутрешна или следобедна закуска само от плодове.

А как да се ядат плодовете тогава? Нали по принцип се ядат самостоятелно с отстояние от предишно и следващо хранене?

# 547
За плодовете - точно така, с отстояние; примерно една порция плод и след половин час нещо друго за закуска, или между храненията като се спазват интервалите (поне 2 ч. след основно хранене и поне 30 мин. преди другиа храна).

За Гайдурков - имах инфо, че правят много разреден график и си оставят място за спешни случаи и проследявания. Не е нормално да има 5 мес. изчакване. За това време човек може да си отиде буквално... Попаднах на асисистента, с който последните няколко пъти като съм ходила си бяхме говорили; обясних му, че и преди съм идвала, че съм правила безглутенова диета с много добър ефект върху усвояването на желязо, но че сега пак имам ниски стойности и имам нужда от консултация, защото не искам сама да предприемам режими разни. Така ми даде час за след 2 седмици, като ми се извина даже, че чак за тогава може да ми предложи. Затова казвам, че явно поне половината график оставят празен за проследвяне, защото реално не се знае едни пациент като дойде първия път, после колко често и колко общо проследявания трябва да му се направят.

# 548
# 549
Искам да споделя едно много хубаво кремче, което ми се получи уж случайно, но всъщност след съвес с Вери   bouquet за съставките и консистенцията. Понеже "тренирам" в момента крем за торта, който да е хем лек, хем стегнат, хем да няма комбинация от какаово мясло и ядки заради алергична реакция към нея. Наприх го така:
- накиснато кашу
- манго
- кокосово масло
- фурми
- ванилия
- какао
Всичко се пасира до хомогенна смес и се оставя в хладилника да стегне
. Чудесно се стегна и стана много вкусно!! Сега ще експериментирам същото но с кайсии, защото са по-твърди от мангото и после с авокадо вместо ядки и какаово масло, което се надявам да държи и на стайна т. По принцип ми трябва кафяв крем, затова не ме притесняват цветовете.

# 550
Момичета, имате ли опит с http://www.titbg.com/ ?

# 551
С този сайт не; иначе съм купува някои от показаните продукти от магазин - готови смеси за хляб и нахут за покълване - никак не са лоши, но преспочитам немските смеси с квас и мая, пред тези само с мая, макар и по-скъпи...

# 552
Мерси, Мег!
Мен най-вече ме интересува брашното от просо.
Момичета, може ли идеи, как да заместя хляба. Правихме изследвания на малката и се оказа, че не трябва да яде пшеница, ръж, глутен, ориз, овес, картофи, бадеми, кашу, фъстъци, соя и др.
Днес препечената филийка я замених с киноа с кленов сироп, но тя доста обича хляб и съм леко в потрес, с какво да го заместя.  newsm78

# 553
Безобидна, къде правихте изследвания?! Много продукти не трябва да ядете! Какво има в тях, което ви пречи? За глутена ясно; но за ориза?! Картофотите, бадемите?!

Безглутенови смеси за хляб и разни други безглутенови тестени изделия се продават в здравословните магазини. Иначе с безглутенови брашна - просо, царевица, киноа, амарант, елда и нахут (не на брашно!) се получавт много хубави печива.
Нахутът се приготвя както се прави соево мляко, но без да се прецежда - става една желе-подобна смес, която е отлична за безглутенови брашна - получават се пушкави неща, снига да не е на дебел слой. Мъфини и донъти много добре се получават. Хляб, ако е на 1 - 1,5 см сместа в тавата, върху хартия за печене, за да може евентуално да се обръне. Трябва добре да изстива, за да не е глетиво.

# 554
В лаборатория Лозенец, тест за хранителна непоносимост. Наистина са много нещата и аз много се изненадах, да не кажа, че съм в шок. И се чудя, къде и какво обърках. Confused
Сега имам нов тласък за експерименти в кухнята!  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт