Веганството - да споделим опит (6)

  • 41 599
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 3 869
Нивеа, ние посетихме едни уж здравословен в Албена - "Зелената ябълка" имаше интересни салати, супи и прядестия без меса и риби, но като опря до стоновното меню - мъка! Всичко изобилстваше от риби, меса, миди. Нямаше нито едно без животинщини или поне без мърдащи такива. Дизайнът беше луксозен, обслужването - съвсем прилично, цените сравнително ниски - 3-6 лв. за салати, супи, предястия. Но си позволиха да ни сервират неузряло авокадо в една от салатите! Кълнове нямаше никъде, а неща без животински продукти пък севсем. Все пак намерихме спаначена сума с кокосово мляко и скариди (т.е. поръчахме без скариди).

# 526
  • Мнения: 9
Момичета сега се зачетох за това,което сте писали за зехтина,че е екстрахирана мазнина и като такава не трябва да се употребява.Нали зехтина Екстра Вържин се добива,чрез физични и механични методи ,тоест пресоване, без да се използва разтворител ,загряване на висока температура,парна дестилация или СО2.Той се добива чрез пресоване на плода и отделянето на водата след това.То по-подобен метод се получават и плодовете и зеленчуковите сокове-значи и те са вредни.Да не говорим за рибеното масло,различните хранителни добавки,кокосово и какаова масло.
И като стана въпрос за кравето маслото и там имаме отделяне на мастните киселини от млякото или сметаната.Не може зехтина да е вреден,а маслото да е полезно-и в двата случая имаме извличане на един компонент-мастна киселина от някава смес.
И ако се смята,че се разрушава някаква система,то в зехтина тя е толкова разрушена,колкото и в маслото.
Освен това никъде не съм прочела за негативно влияние на зехтина върху човека,напротив.
Като цяло мисля,че Гайдурков пише верни неща в книгата си,но тук със зехтина малко се е пообъркал.Естествено това е мое мнение.

# 527
  • Мнения: 2 132
За Варна - http://www.veggie.bg/. Но не е ресторант мисля, ами има фалафели и т.н. като веригите Maoz из Европа.

# 528
  • Мнения: 1 849
За вегетариански ресторант във Варна и аз не съм чувала, миналата година ми говориха за някакъв био, но не знам дали и тази година работи (вътре предлагат и биомесо и др. месни)
http://varna.zavedenia.com/1018/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D … 0%A0%D0%95%D0%9B/

# 529
  • Мнения: 1 545
Аз не съм от Варна, но сега ми дойде идеята за индийски ресторант. Обикновено техните менюта са имат такава листа, а и повечето им ястия са подходящи за вегетарианци. Само че, незнам дали има във Варна такъв ресторант, но си мисля, че не може да няма.

# 530
  • Мнения: 3 869
Ниролин, интересен въпрос пивдигаш за логиката на Гайдурков когато отрича зехтина и препоръчва кравето масло в малки количества. Предполагам, че кравето масло е стабилно, за разлика от зехтина. Някъде назад (или в преходни теми) надълго и нашироко обсъждахме мазнините и окисляването на студено-пресованите и как за да не се окисляват се подлагат на рафиниране... Въпросът, е че малко или много окисление има. Мисля, че това е логиката да не се препоръчват извлечени.

# 531
  • Мнения: 19 997
gaidurkov pi6e,4e masloto e stabilno zaradi lecitina,koito go nqma w drugite maznini.i men ne mi e mn.qsno towa s mazninite.susto interesno kazwa,4e plodowite sokowe ne biwa da se razrejdat,zastoto fermentirat

# 532
  • Мнения: 2 132
gaidurkov pi6e,4e masloto e stabilno zaradi lecitina,koito go nqma w drugite maznini.i men ne mi e mn.qsno towa s mazninite.susto interesno kazwa,4e plodowite sokowe ne biwa da se razrejdat,zastoto fermentirat
С вода ли? И как по-точно ферментират? В корема ли?

# 533
  • Мнения: 3 869
Ох, и аз само тълкувам  ooooh! Да, за разреждане с вода иде реч. Може би защото са много богати на захари, а водата разрежда стомашните сокове - затова говори за ферментация - от по-дългото задържане в храносмилателната система... За супите също пише, че е добре да са гъсти крем-супи, за да не разрежда водата стомашните сокове и така да се забави процеса на прерабтка.

# 534
  • Мнения: 9
Вярно е,че кравето масло е по-стабилно на окисление,защото съдържа наситени мастни киселини тоест без двоойни връзки.Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, тоест с една двойна връзка,които също са стабилни,особено зехтин с киселиност под 0.8.Полиненаситените мастни киселини имат една или повече двойни връзки и колкото повече двойни връзки имат толкова са по нестабилни.Тоест те се стремят към насищане.Аз съм на мнение,че такива мазнини трябва да се избягват,защото те се окисляват дори от кислорода.например лененото масло.Но зехтинът е сравнително стабилна мазнина.маслото от ориз също е стабилно на окисление,заради витамин Е,който съдържа.

# 535
  • Мнения: 1 849
Маслото ясно, но дали претопеното масло (гхи) или чисто направено вкъщи? Или някоя марка вносно?
Аз като готвя - масло почти не слагам, а раст. мазнина гледам да не нагрявам на високи градуси или просто накрая добавям. Ако се яде масло, то е от децата на филийка и то препечена  Wink

# 536
  • Мнения: 3 869
Мисля, че ставаше дума, че кравето е по-стабилно по-принцип, но и студено-пресованите растителни, ако се съхраняват в тъмно стъкло в хладилник, също доста време могат да се запазят. 

Като по чудо успях да се вредя при Гайдурков за след 2 седмици! Предпочитам да се консолтирам с него за безглутеновата диета и малко други настройки на храненето; всеки път научам по нещо ново полезно там Simple Smile

# 537
  • Мнения: 1 725
А аз като проверявах имаше часове чак за 14 декември  Crazy Много хубаво, че си успяла да запазиш час за толково скоро. А после може да споделиш с нас нещо ново и интересно  Simple Smile

Аз си получих семената чиа и сега ги въвеждам в храненето си. Не очаквах, че са толкова малки, а цвета им е много интересен.

# 538
  • Мнения: 682
Тук ли преди време някой беше споделил информация за компютърна диагностика на здравословното състояние? Имате ли преки наблюдения?

# 539
  • Мнения: 1 048
Здравейте момичета,минавам да кажа до къде сме дтигнали както и да получа малко от вашите знания за някои неща.Последния месец обикаляме по доктори-невролози,педиатри,натуропати,нутришънисти,хемеопат и т.н.Някой от тях направо ме изумиха с ограничените си знания-неврологът например никога не е чувал за връзка глутен-епилепсия или тежки метали-епилепсия и т.н.Знае само ,че при 15 % има проблем ,които се вижда а ЯМР,а на другите 85 дават антиепелептични лекарства,без да знаят дори каква е причината...както и да е.
Направихме и тест на жива кръв,който ни даде някакви насоки.
Най-много ни помогна ирисова диагностика,изглежда че детето има Leaky gut syndrome- ,неуплатнена,пропусклива чревната стена,която позволява на  най-различни-веществата, като например токсини, микроби, несмляна храна, отпадъци.Според докторката това се дължи на глутен(пуснахме тест за алергии към много храни най-накрая и все още чакаме резултатите),но тя е 99% сигурна.Според нея това предизвиква припадъците.Вторият голям проблем,който видя са паразити,скоро ще правим и за това тест.Проблемът там е ,че така малчо не може да усвоява нужните му вещества от храната.
Изкочиха и ое малки нещица,но те не са много важни в случач,освен ,че ми е интерсно колко захар(хруктоза и т.н.) ядат децата ви?Излезна ,че има ушна кал от твърде много захар(много обича сушени плодове,мед ,меласа),но като за дете не мисля ,че прекалява,може би аз като го кърмя също доста от мен взима...знам ли??
Като цяло сега сме на безглутенова диета  и ще лекуваме последователно бактерията и паразитите.Пием пробиотици и витамини.Ограничаваме и захарта.
Но искам да се допитам до вас за друго.
Бяхме при една натуропатка,хем алтернативна ,хем не много,според която обаче Главният проблем на детето е ,че е Веган и че не може да си набавя необходимите вещества от храната(хареса всичко ,с което го храня ,но каза че тя е убедена ,че той има нужда от яйца,риба и червено месо #Crazy #Crazy)Каза,че може и да има проблем с паразити и т.н.Но според нея припада защото е има лиспси ,дължащи се на диетата му-Веганство.За да не разпъвам лукуми,ще кажа накратко какво мисли тя ,че му липсва(на базата на това с което се храни и една огромна книга,от където гледаше за различните болести-при нас епилесия ,без никакви изследвания или други методи).

Общи условия

Активация на акаунт