Веганството - да споделим опит (6)

  • 41 649
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 9
Соята съдържа много фитати-съединения,които се намират в обвивката,триците на соя и бобовите растения.Проблемът е че при соята фитатите не се унищожават при висока температура.В сомашно чревния тракт фитиновата киселина пречи да се усвои желязото.Но не само то, но и калция и други витамини.
Моето мнение е, че соята никак не е полезен продукт.Особено за жените,които имат проблеми и с менструалния цикъл.
Само при ферментиралата соя се унищожават фитатите.

# 256
  • Мнения: 3 869
Благодаря, Ниролин!!
Кои продукто са с ферментация? Сещам се за соев сос и мисо. На БГ пазар има един соев продукт с млечно-кисела ферментация - наподобява крема-сиране.
За соята има много противоречиви мнения; от  "невероятен продукт, който трябва ежедневно да се консумира" до "абсолютно негодно за храна промишлено растение, което може само беди да донесе на човек, ако го употребява".
Лично познавам жени справили се с неприятните симптоми на менопаузата и с остеопорозата именно с големи количества домашно-приготвено тофу.
Също така лично за себе си не съм намерила истината за соята, затова много пестеливо употребяваме соеви продукти - мляко - за някои печива, тофу - много рядко, крема-тофу - сравнително рядко; соев сос - също сравнително рядко.  Соевите деривати от сорта на мляко на прах и гранурилани "кайма", "шницели" и "хапки" са извън списъка изобщо и генерално.

# 257
  • Мнения: 9
Да, за жени,които са в менопауза и имат остеопороза соята има добро действие,защото съдържа вещества наречени изофлавони,които имитират структурата на женския полов хормон естроген.
А този хормон при жени в менопауза не се секретира.Но при другите жени в фертилна възраст не е препоръчително да консумират големи количества соя,защото ефекта с естрогена е обратен-намалява се естрадиола,който стимулира отделянето на лутеинизиращ хормон,предизвикващ овулация и от там може да последва аменорея или безплодие.

# 258
  • Мнения: 1 732
....хайде сега да стигнем и до някои страни в Азия /пак ?!   Laughing/, където жените от малки консумират редовно соя  и тяхната фертилност.

Меги, най- искрено ти пожелавам скоро да намериш за себе си истината  за соята- имах убеждението, че отдавна си я намерила.......

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 12:40 от realist

# 259
  • Мнения: 9
Въпросът е в това колко соя ядат средно на ден в азиатските страни и какъв вид.До колкото знам не ядат соев протеин и соево мляко,а предимно соев сос,мисо,темпе и други продукти от ферментирала соя.Средно ядат 5-10грама соя,за сравнение в една чаша соево мляко има 240 грама соя.
Пак казвам, не задължавам никой с мнението си.Просто Мег питаше и аз отговорих.

# 260
  • Мнения: 1 732
nirolin , разбирам те напълно.  Hug Wink

# 261
  • Мнения: 3 869
Ами аз купувам био-соево мляко за готвене (убедих се от опит, че то е по-добро за печива от био-зръните млека); досега не съм попадала на такова, където соята да е повече от 20% от съдържанието, т.е. в една чаша, не ще да има повече от 4 гр соя... а за кулинарни цели обикновенно 100-150 гр. мляко са достатъчни.
Бях забравила за темпето, може би защото е сравнително скъпо тук и се намира на няколко места само...
От краткия си опит с традиционната китайска медицина, видях че има състояния при които консумацията на всякакви соеви продукти се избягва. Но там е наистина интересно - в зависимост от сътояните се препоръчват различни храни и други напълно се избягват. Едно конкретно женско състояние изисква пълен отказ от животински храни, но сега не се сещам соята къде беше там... мисля, че и тя не се препоръчваше... ще проверя.

Не знам дали има значение как се прави соевото мляко. Аз съм правила по класическа рецепта, където соята се накисва за една нощ предварително. Това е стартиране на процеса на покълване. В рецептата се казваше, че именно това е много важен етап от правенето на мляко и че иначе няма как да стане искински соево мляко, но не знам при промишлено производство дали така се прави.А покълването трябваше да неутрализа в голяма степен оениз ифито... каквито бяха...

# 262
  • Мнения: 9
Мег,извинявам се,имах предвид,че в една чаша от 240 грама се съдържа 5-10грама соев протеин,тоест колкото е средното потребление в Азия като цяло.

# 263
  • Мнения: 4 392
Я да ви питам и вас:
Има ли и други фенове на веганското шоколадово брауни на "Слънце Луна"? Heart Eyes
Издирвам рецептата му. Praynig Може и на друго подобно.

# 264
  • Мнения: 223
Не съм го яла това, но там ми казаха, че някои от рецептите ги има в блога на Йоана в кулинарно.ком

# 265
# 266
  • Мнения: 4 392
M_Nik , страхотна си! Благодаря! Heart Eyes
Първата рецепта си харесах, а и на въшен вид доста прилича.  Hug

# 267
  • Мнения: 961
 Grinning Аз направих втората, а ма не съвсем.  Laughing Нещо напоследък всичко правя с промени в рецептите, но и нещо не ми ставаше като спазвах пропорциите. Стана много вкусно, но сега ще го залея с един крем с чия от блога на Деси, че обещах онзи ден на малката да правя торта, пък после не направих и много я разочаровах.

# 268
  • Мнения: 2 132
Аз днес правих банановия сладолед от сайта на Вери и стана хубав. Хареса се в къщи Grinning

# 269
  • Мнения: 10 075
Помните ли ме още Embarassed
Признавам, несериозна съм. Оставих темата - и форумската, и веганската Embarassed
Хубава новина е, че при нас се случват все хубави неща и начинанието, което захванахме преди месеци, най-сетне успя! Ще бъдем, живот и здраве, новодомци, и с това се ангажирах и ще съм ангажирана в близко бъдеще Blush
Когато имам време и възможност, ще ви изчета, дотогава - прегръдки за всички Hug

Общи условия

Активация на акаунт