Веганството - да споделим опит (6)

• 41 614
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Ако имате предвид дали някой има събрани всичките рецепти, поствани до момента - Вери имаше файл, и Реалист, ако не се лъжа. На първа страница май Реалист беше предоставила някаква компилацийка, но не съм сигурна Simple Smile

# 481
  • София
 Палиа, минала съм от тук - операции, инжекции, спиране на менструацията... Не искам да те обезверявам, но 6 месеца ми биха тези инжекции и ефектът беше нулев, освен всички симптоми на климакса, а бях на 24. Още съм си с ендометриозата, аденомиозата и т.н. И още търся лечение, но уви - засега няма такова. Преди време, в Пловдив, представители на руска фирма предлагаха някакво лечение, но дали правилно разбрах, е поредната шмекерия. Дано намериш верния път.
  Дайте някакви идеи за тиквички. Готвя ги само на супа и с ориз, но имам много и искам да разнообразя. Апропо, как и дали въобще ги съхранявате за зимата? Във фризера стават много жилави и после са доста гаднички.

# 482
http://www.gotvetesmen.com/search.php

Смилена
, виж и тук и си ги повеганствай : -)))

Мерси, момичета, ще питам Вери и realist, или просто ще видя в началото.

Асялайн - всичко да тече по вода  Hug

забравих да те поздравя Simple Smile

# 483
cmilena, тиквички готвя в манджички и супички, в които стандартно се слага ориз, но въртя - само с просо, елда, киноа, кафяв ориз, или смесени, добявам амарант често.. слагам задължително, лук, моркови.. добавям понякога домат, чушка, чесън.. варирам и с подправките - и всеки път имам различна манджа или супа.. Ако искам да не е бъркоч, ги правя на лодки или ги издълбавам както са цели и така ги пълня.. Правя и овесената питка с 1-2 настъргани тиквички.. Също кюфтета от тиквички (със зърнени каквито ми хрумнат, но обикновено от елда).. Или просто пека за кратко много тиквички на колелца, подредени в редички върху хартия за печене, без мазнина, децата ги омитат веднага.. Правя и нещо като кьополу от тиквички, с чесънче, зехтин.. Гледам винаги съвсем лека да е топлинната обработка.. И не на последно място - предимно сурови!! Добавям ги във всякакви салати на кубчета или настъргани (напр. салата от моркови и тиквички; с домати много харесваме, към краставици..). Сега за това се сещам, но аз действам смело.. Simple Smile
Във фризера пробвай настъргани, аз така повече ги харесвам, на кубчета и на мен са ми жилави после..

Palia, стискам палци да намериш спокойствие по проблема!

# 484
Момичета, благодаря за подкрепата  Hug

За тиквичките
щастливата беше споделила тази рецепта преди време:
Около 200 грама нахут се мятат в тенджерата. След десетина минути 1 или 2 моркова, минати на едро през рендето, след още малко време - 1 тиквичка на малки кубчета. Малко сол можете да добавите, след тиквичката - сушени зеленчуци, но не цяла опаковка, ами половин или две-трети, аз използвам едни, които имат само целина, морков, лук. Оставя се да ври. Малко преди да се изключи се добавя мааалко чесън и мнооого (поне аз много сложих, но може и умерено ) копър. Като се изключи и се дръпне от котлона - зехтин.

Тази мисля е на Cantariny:
Обелих и нарязах тиквичките на филии. Отделно нарязах на дребни много пресен лук, чесън, копър и по-малко магданоз, овкусих ги с малко сол, лъжица-две брашно от елда, нахут - каквото имам. В тавичка наредих една част от тиквичките, после сложих зелениите като плънка и накрая отгоре пак тиквички. В йена станаха много крехки и се задушиха идеално. Накрая като ги извадих от фурната сложих мазнина и малко  настъргани домати.

И една сурова рецепта от сайта на Вери и Милен:
Пънчета от тиквички

# 485
http://www.gotvetesmen.com/search.php
Мерси, момичета, ще питам Вери и realist, или просто ще видя в началото.
Вери, имаше доброто желание да обедини файла с рецептите, които е събирала Щастливата.
Има го на първа страница, но го пускам пак: РЕЦЕПТИ
При мен се отваря, но Вери ми каза, че има лека неточност в линка, ако има проблем и при вас, при пускането на следващата тема ще се коригира.
Аз лично съм обогатила въпросният файл с доста рецепти пускани тук последните месеци, ако някой иска ще му ги пусна на имейл. Не знам как да ги кача.

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 14:43 от Cantariny

# 486
  • София
  От много време мечтая за това чудо: https://www.schnitzer.eu/detail/23/59/de и съм готова да си осъществя мечтата, но ми трябва малко помощ. Доколкото разбирам е електрическа, мели всякакви зърнени култури и е с гранитни камъни, нали?
 Jeni B,  и други които пазаруват от европейски сайтове има ли допълнителни такси, когато пристигне  в България?

# 487
Няма допълнителни такси щом е от ЕС.

# 488
С електирически моторе е, но не мога да разбера дали е за 220 волта... Няма дотълнителни такски щом е от страна в ЕС.

# 489
  • София
  bouquet  bouquet. Много благодаря. И за този отговор и за идеите с тиквички.

# 490
Аз точно днес правих тиквички най-обикновено, но много вкусно. Нарязани на кръгчета, посолявам и намазвам със зехтин. Слагам в печката, наредени върху хартия за печене и докато станат готови.

# 491
Cantariny, аз ще искам рецептите на мейл. Ще ти пиша на лични мейла си.

Нямаше ме почти месец и пак имам да наваксвам.  Hug

И аз печа тиквичките във фурната, върху хартия за печене.
Също ги харесваме сурови на салата - само да са хубави тиквичките.
Другото е някаква паста (по избор) с тиквички на едри парченца (задушени за 1-2 минути във водичка), чесън, босилек и нарязани маслини. Накрая добавям нарязани сурови домати и зехтинче, много на бързо правя смеската и добавям спагетите. Важно е да са повече зеленчуците.   Heart Eyes

# 492
Аз започнах да чета книгата на Гайдурков днес и има много интересни неща за храненето.
Например за плодовете и меда пише, че при гладуване не бива да се консумират в големи кол., защото за усвояване на въглехидратите от тях се изискват някакви други елементи, които се извличат от организма и човек може да си докара недостиг.
Обаче той има някакво разтоварване на плодове на корем, но без мед и включва авокадо, банан, сок от моркови и стипчиви чайове.
Също така пише, че ендометриозата се повлиява много добре от гладуване (може би под лекарско наблюдение, не знам).

Много готина манджа с тиквички ядох, само че малко множко ми идва обработката на доматите. Нарязват се тиквичките на шайби, слага се много пресован чесън, целина, зелени подправки и се залива с доматен сос. Пече се 30-40мин.

Смилена, много хубава изглежда мелничката. Пише, че мели дори царевица на фино брашно и събира до 1кг зърно във фунията.

Четете ли за новия проекто наредба за менютата в детските градини? Аз като прочетох отзиви на родители тук-там, включително и във форума и тотално се отчаях. Мекици било ок., плодове за десерт в някакви по-стари теми се споменаваха, месо всеки ден, прясното мляко към обяда и закуската Sick Водата явно не е достатъчна опция.
Въобще какво ви е мнението. Има ли надежда?

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 02:35 от Soleil*

# 493
Въобще какво ви е мнението. Има ли надежда?

за мен надежда няма.
и двете ми деца са на обща ДГ и ядат това.
поне не са ли на ясно, че плод след ядене е безмислен.
по-добре между закуската и обяда да е.

а не варите ли на пара?

сварявам кубчета тиквички, моркови, евентуално картоф, овкусявам със зехтин и подправки и ми е вкусно. не смея да ям сурови тиквичките, по-добре на пара или така си мисля.

# 494
На мен новата наредба ми направи добро впечатление. Плодовете бяха между храненията, а не за десерт. Млякото беше в повече според мен, но предвид, че се опитват да поемат изцяло храненето на децата, т.е. на родитеите да оставят само вечеря от зеленчуци и чаша мляко евентуално, не мога да ги виня за ежедневното наличие на месо. Ако трябва и моетодете да живее на ориз, картофи, флии с лютеница и понякога зеленчуци и веднъж в седмицата бобови, ще включа месото и още как! Тази "диета" без месо е истински глад за организма.... Сероизно съм се замислила дали да включа пъдпъдъчи жълтици в менюто на моето дете, тъй като в ДГ въртя мандижички с кортофи (3 пъти седмично!), леща, боб, някакви по-прости зеленчуци, но далеч не е достатъчно като хранителни стойности. Закуската често я прескача и после яде плодове там и ядки ако съм занесла, а като остане и за следобд, вече съвсем в чудо ще се видя.... Трябва да мисля много съдържателни следобедни закуски и вечери с повечко елементи...

Общи условия

Активация на акаунт