Раждане вкъщи 12

• 20 654
  • 844
  •   1
Отговори
# 780
Наистина е крайно време този диалог тук да се приключи.
Това не значи, да не се пишат за отрицателното и положителното при раждане вкъщи и да се започне да се работи в насока, да има асистирано раждане. Останалото е ляляля, само хабите страниците и правите нови теми.

Мисля, че всяка позиция стана ясна. Както и стана ясно, че крайностите не водят до нищо добро.

Асистираното раждане в Бг, слава Богу, е надлежно регламентирано.
Все едно да искаш да работим в насока Слънцето да изгрява сутрин...  Rolling Eyes

А иначе съм напълно съгласна, че подобни скетантски теми не би следвало да имат място във форума ни. Редно е да могат да се срещнат само при родителниците, рождествениците и другите подобни сектантски сайтове - т.е. ако не друго, то поне максимално да се стесни потенциалната трибуна за изява на откачалките. Все пак, за да отиде човек да чете там вероятно вече е заразен, по всяка вероятност до степен отвъд лечението. Но тук четат нормални жени, майки и бременни, които имат някакви очаквания от сайта и форума - вкл. и за надеждност на предлаганата информация... и може да се доверят, пренасяйки постигнатото с много труд уважение, на което бг-мама се радва, в/у темите и крясъците на откачалките - сектантки - естественички.
Което, както знаем, уви, от опит, често завършва фатално.

katiABV, не си изваждай изводи, които никъде не съм написала.
1. Изречението ми е насочено към домашното раждане и имах в предвид, да се работи в насока, то да стане асистирано домашно раждане!

2. Никъде не съм писала, че не трябва да има такива теми тук във форума, напротив, трябва. Природата,естественото също имат място в нашия живот, ние избираме колко и на кого да се доверим. За пореден път ще кажа, че ако тази тема тук следва да бъде премахната или се смята, че тя няма място в този форум, то същото трябва да се направи с ВСИЧКИ ТЕМИ. Всички теми  тук са базирани на лични преживявания и впечатление. Всеки чета и избира. Ако днес прочета темата за Шейново и родилка е доволна от лекар Х, а аз не съм и имам проблеми при него, какво да обиждам, съдя и обвинявам нея или да приема избора си?

# 781
realist, доколкото разбирам, си публикувала в Родилница материал за домашните раждания,  който не е бил добре приет, без значение от причината. Би ли дала линк и тук, моля (към материала, не към Родилница)?
Доколкото си спомням е писала и споделяла само неща за възпитанието на деца

# 782
  • София

katiABV, не си изваждай изводи, които никъде не съм написала.
1. Изречението ми е насочено към домашното раждане и имах в предвид, да се работи в насока, то да стане асистирано домашно раждане!

2. Никъде не съм писала, че не трябва да има такива теми тук във форума, напротив, трябва. Природата,естественото също имат място в нашия живот, ние избираме колко и на кого да се доверим. За пореден път ще кажа, че ако тази тема тук следва да бъде премахната или се смята, че тя няма място в този форум, то същото трябва да се направи с ВСИЧКИ ТЕМИ. Всички теми  тук са базирани на лични преживявания и впечатление. Всеки чета и избира. Ако днес прочета темата за Шейново и родилка е доволна от лекар Х, а аз не съм и имам проблеми при него, какво да обиждам, съдя и обвинявам нея или да приема избора си?

Стига вече с това "споделяне". Тук пишеха хора, които не споделяха, а даваха съвети, включително доста крайни, като например "да не се чете за рисковете". Да, всеки си носи глава на раменете, но когато даден човек се смята за "капацитет" в своята среда и дори му се осигуряват контакти с бъдещи майки за консултиране, и когато този човек коментира директно чуждо здравословно състояние, това излиза доста извън границите на "аз просто споделям своя личен опит".

Виждам, че имаме още един желаещ активно да работи за "пренасочване на фокуса" в посока асистирано домашно раждане. Ама фокуса го пренасочвате само тук, защото това е единственото активно място за обсъждане на случая Цвети в интернет пространството. Какво призовавате да работим за асистирано домашно раждане? Нали е вашата кауза - работете, кой чакате да ви свърши работата? Попитайте враговете от Зачатие как си извоюваха Фонда за АР, съберете полезен опит и давайте, направете нещо реално. Да седите по цял ден на лаф моабет с основна тема "тъпите лекари" и "колко е безопасно да родим вкъщи", а да чакате дядо Боже  да ви пусне свише дули и родилни къщички, е най-малкото инфантилно. Ама пък като някой реши да говори за "опасната тема", и скачате като ужилени - въй, няма смисъл да обсъждаме Цвети, давайте да си говорим за асистирано домашно раждане!

# 783
Ех,  Вечерница ,
много благодаря,че имам помощник , в твое лице. Да отговаряш от мое име.

Flip ,
ще потърся линковете. не искам да влизам в Родилница.
Беше за водно раждане.

# 784
Не те попитах дали  детето ти е било в болница и колко вреди е понесло там. Попитах те, в контекста на "някои хора нямат нужда от лекар, за да дишат и живеят" - ако товето дете спре да диша, ще признаеш ли спешната му нужда от лекар?

А бебето на Цвети не е ли имало нужда от лекар, за да диша?

Думите "нямам нужда от лекар" са лесни, когато си здрав. Когато не си, имаш нужда от лекар и всеки, който отрича това, излага на риск себе си или, за съжаление, съществата без право на личен избор, за които е отговорен.  

Много добре разбрах въпроса ти, а също и какво очакваш да ти отговоря. Еднозначен отговор обаче не мога да ти дам, нито пък мога да обсъждам хипотетични ситуации. Надявам се да разпозная кога от какво има нужда при спешна ситуация и да мога да взема правилното решение дали и на кого да се доверя. Отделила съм много време да се подготовям в тази посока и се надявам да мога да реагирам адекватно, ако се наложи.

За случая с Цвети писах доста и не виждам какво по-различно бих могла да допълня в контекста на въпроса ти. Никой не може да каже доколко е била готова, поемайки риска да роди неасистирано, но решението е нейно. Нейните нужди няма как да се разграничат от тези на бебето, поне докато е било в корема и, така че както се каза - Господ и е дал последната дума.

А дали действително е имало нужда от лекар, ние в тая тема няма как да преценим, освен обобщавайки.. да смятаме, че трябва задължително да има - по подразбиране. Оттам точно според мен идват разногласията в мненията.

ПП. Очевидно каквото се пише тук, се тълкува доста изкривено.. Визирам отговора ти към annie2002.  Явно говорим на различни езици и е безмислено, след като няма да бъда разбрана правилно, да се опитвам да изразявам позиция. Жалко, защото досега намирах смисъл да отговарям на няколко души само, и ти беше едната.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 14:41 от multimodal

# 785
  • София
Макар да имам неприятни спомени от обстановката и отношението на голяма част от персонала в родилното и после в стаите за бебета, не бих се наела за нищо на света да раждам планирано вкъщи, независимо дали е асистирано или пред вратата ме чакат пет линейки и полицейски ескорт! За мен рисковете от едно домашно раждане са многократно по-големи от рисковете в болниците. Да, да, знам го това за мизерията, информираното форсирано съгласие, за ненужните манипулации, но наличието на тези проблеми в системата не са основание за минаване на варианта планирано домашно раждане! Точно в годините, когато родих децата си, в болниците беше ужасна мизерия заради икономическата криза - почти никакво парно, дори чаршафитее си носих, проблем с лекарствата (ако се наложи на някоя родилка или бебе да ги взема)..., абе, не е за разправяне. При това положение не само че не ти пука дали ти искат разрешение или не за клизма, ами се молиш просто бебето да се роди живо и здраво. Повечето тук привърженици на домашното раждане явно не са минавали през вероятстта на практика да останат без достъп до медицинска помощ и си представят всякакви розови картинки. Не знам, може и да е защото мина време и годините след `97 се забравиха.

Няма нужда да се обсъжда това, че раждането е естествен процес и че не всички жени раждат в болница. Разбира се, че ако ме напъне вкъщи и нямам време за болница, ще родя където се случи, но все пак, това са екстрени, непредвидени раждания.
Направо изумях като прочетох съветите Цвети да каже, че е родила набързо в банята. и още по-шокиращо е, че май тя се е вързала.

# 786
Flip, ако даден човек, се уповава само на едно мнение за такова важно нещо като раждането като цяло и не провери други възможности, опции и рискове, е идиот и това което му се е случило, рано или късно е щяло да стане.

Вероятно е приятно да сочите сега с пръст, след случката, но пак казвам, колкото тук в тази тема има отговорност,тя е едно към едно в другите теми.

Другото което е редно да знаеш, преди да си напишеш тирадата е кой седи отсреща. Не е нужно да ми обясняваш, коя съм, откъде съм, какво да правя. Аз каквото съм искала да променя в тази държава като закони, съм го направила, дори два - единия от които наказателен кодекс.

Това което имах предвид е, че ако по цял ден ще се седите тук и ще се сочите колко е лошо, просто обществото на хората раждащи вкъщи ще се затвори, но няма да изчезне. Много по разумно е да се помогне за прокарването на асистирано раждане вкъщи, защото както писах по горе - никоя крайност не е нормална.

П.С. И отновно да отбележа, аз не съм от раждащите вкъщи, не съм от "Естествено", "Родилница", "Зачатие", "Природно", "Ходя на лекар когато видя пъпка", "Звездите ми го говорят" и т.н. Просто съм един нормален човек.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 14:49 от annie2002

# 787
  • София
Никой не може да каже доколко е била готова, поемайки риска да роди неасистирано, но решението е нейно. Нейните нужди няма как да се разграничат от тези на бебето, поне докато е било в корема и, така че както се каза - Господ и е дал последната дума.

Глупости.
Нейните нужди са се изчерпвали с това да покаже пред изперкалите си приятелки колко е модерна и смела.
Нуждите на дъщеря й са били да живее - но този шанс й е бил отказан.
Не Господ, а собственото й безочливо високомерие й е дало последната дума.
Господ е дал медицината и лекарите.

# 788
Стига с тия манекенки. Над 3 кг било бебето. Убедили жената, че си е объркала термина..Красота.
Мисълта ми е, че монетата има две страни и човек трябва да се пази сам доколкото може.
Сбъркан с цели два месеца термин? И лягане под ножа по препоръка на един -единствен лекар, без друга причина освен големината на плода? Извинявай, но това звучи много нереалистично. Ти познаваш ли лично тази жена?
Да, познавам я лично. Не е манекенка и наистина поради лекарска грешка са извадили детето по-рано. Малко ми е кофти сега да и се обадя да ръчкам в раната дали е говорила с втори лекар.
В София се е случило, в една от двете Св. Софии, когато сме говорили не знаех, че са две, за да питам коя точно.

# 789
  • София
Добре де, как да помогна за кауза, която системно разрушава доверието ми в нея?

Исках да знам какви са рисковете при домашно раждане, четох, че такива нямало. Като умря бебето, пак питах има ли някаква промяна в това становище, отговор не получих.

Който уж е борец за каузата, се крие.

Който не се крие, ми се кара и ми обяснява колко съм проста и затова няма да разбера.

Ти ми казваш как нещо си направила, ама не казваш какво.

И като питам какво реално правите, чувам фръц и мъдрости от рода на "аз каквото правя, правя. А ти какво правиш?" - все едно не търсите съмишленици за кауза, ами си мерите ***** с мен.

Че и на всичкото отгоре трябвало да съм благодарна, че защитавате моите права.

Е, питам се "как", "с какво", а вече и "защо" да ви помагам?

# 790
  • София
Направо изумях като прочетох съветите Цвети да каже, че е родила набързо в банята. и още по-шокиращо е, че май тя се е вързала.

О, да, това беше официалната й теза - и тя се опитваше да я поддържа чак докато някой, имащ достъп до родилницата, не изнесе информацията за онлайн- риалити шоуто, което нейното псевдо спешно - в-банята раждане е представлявало... както и за факта, че "банското раждане" са били съвети на, забележете, АДВОКАТИ от "естествено".

# 791
  • София
Flip, ако даден човек, се уповава само на едно мнение за такова важно нещо като раждането като цяло и не провери други възможности, опции и рискове, е идиот и това което му се е случило, рано или късно е щяло да стане.

Вероятно е приятно да сочите сега с пръст, след случката, но пак казвам, колкото тук в тази тема има отговорност,тя е едно към едно в другите теми.

Другото което е редно да знаеш, преди да си напишеш тирадата е кой седи отсреща. Не е нужно да ми обясняваш, коя съм, откъде съм, какво да правя. Аз каквото съм искала да променя в тази държава като закони, съм го направила, дори два - единия от които наказателен кодекс.

Това което имах предвид е, че ако по цял ден ще се седите тук и ще се сочите колко е лошо, просто обществото на хората раждащи вкъщи ще се затвори, но няма да изчезне. Много по разумно е да се помогне за прокарването на асистирано раждане вкъщи, защото както писах по горе - никоя крайност не е нормална.

П.С. И отновно да отбележа, аз не съм от раждащите вкъщи, не съм от "Естествено", "Родилница", "Зачатие", "Природно", "Ходя на лекар когато видя пъпка", "Звездите ми го говорят" и т.н. Просто съм един нормален човек.

Е, ако си в позицията да променяш Наказателния Кодекс, бих ти предложила да предложиш нова промяна в смисъл към криминализиране на подстрекателството към натурално (домашно) раждане, необоснован медицински отказ от ваксини или отказ от осигуряване на адекватна медицинска помощ на малолетни и непълнолетни лица от техните родители и/ или настойници.
Именно ПОДСТРЕКАТЕЛКИТЕ (и в по- редки случаи - подстрекатели от мъжки пол) следва да бъдат преследвани, при това НЕЗАВИСИМО от изхода от подобен род авантюри за участниците в тях - т.е. дори ако децата "отърват кожата".

# 792
Отговорността си е тяхна... ааа, не. Не е само и изключително тяхна, макар че основната част, уви, наистина се пада на тях. На родителите.

Но да прочетеш написано "Таткото се нави, остава да попрочете малко, и е готов", "Днес гледа филмчета и е готов", па да плеснеш с ръце, да се зарадваш и да запееш: "Ами да, Цвети, готови сте, целувам ви, миличка", е морално престъпление. Защото човекът е заблуден и неосведомен, а вие го подвеждате. А залогът е човешки живот. Загубен човешки живот. А после си гушкате здравите си деца и заспивате с чувство на изпълнен дълг.  Не, не се хабете да ми обяснявате, че престъпление няма. Знам го, за съжаление, иначе с голямо удоволствие бих видяла цялата ви безпринципна шайка осъдена за подстрекателство, дори само на символичните три дни. За морална вина говоря в случая, но на вас тая концепция ви е непозната. Вие си падате по тупането в гърдите, когато всичко е наред, и криенето като мишки зад чуждата отговорност, за насочването на която в определена посока предвидливо си мълчите, отново като мишки. И изобщо не излизайте с този рефрен за асистираното раждане, видяхме черно на бяло, че за вас е само една маневра, за да се отклони вниманието от факта, че при неасистирано раждане, по което припадате всички, за да се извисите като жени явно и за да осигурите незабравимо преживяване за семейството си, умря бебе. Жалко, че има хора, които се връзват да ви отговарят и по този начин ви помагат. Съжалявам за едрия шрифт, но това трябва да се крещи вече във всеки пост. Вие наистина ни вземате за големи бели птици, които вярват на жонгльорските ви номера.

Изказът на Кати може да е малко по-рязък, но нещата, които пише, са абсолютно верни. Няма такова нещо като отговорност само когато всичко е наред. Това не е отговорност, все едно какво си въобразявате.

Мултимодал, ти впрочем отговори ли на въпроса на Флип? Ако детето ти спре да диша, на чаровната Мег ли ще позвъниш, в скайпа ли ще потърсиш съвет от някоя приятелка или ще тичаш към най-близката от гадните болници? Не забравяй, говорим за период от няколко минути, защото и най-естествено родените деца повече от това без въздух не могат.

# 793
Явно говорим на различни езици и е безмислено, след като няма да бъда разбрана правилно, да се опитвам да изразявам позиция. Жалко, защото досега намирах смисъл да отговарям на няколко души само, и ти беше едната.

И с мен вече не искаш да си говориш, та не ми каза какво мислиш за диагнозите и лечението, предписвани от разни странни птици по Канал 2001 по снимка или глас по телефона (импулсен).

Забраната на тази практика дали е драстично и недопустимо орязване на правата на говорещи и слушащи? Не по принцип и според "някои хора", а конкретно твоето лично мнение, моля?

# 794
katiABV, ти обаче изпадаш в някаква ненормална крайност.

Всеки има право на избор. Нека инкриминираме и веганите, защото ядат и по този начин не набавят достатъчно протеини на организма си, нека забраним и гледането на домашни любимци и то е опасно, камо ли с бебе в една къща...

Монетата винаги има две страни, колкото и деца имат странични ефекти от ваксините, колко пък са отървали кожата...сега това е правото на личен избор на майката, която се грижи за детето си. Важно е обаче да се създаде възможност - тя да бъде информирана, ето над това трябва да се работи.

КРАЙНОСТИТЕ НЕ СА НОРМАЛНИ.

П.С. Редно е да напиша, че аз лично съм ваксинирана, независимо от страничните ефекти, примерно разболяване от заушка, няколко седмици след ваксината и подобни, както и имам намерение да ваксинирам децата си. Но съм взела това решение на своя глава, на база на информацията и за двете възможности.

Общи условия

Активация на акаунт