За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 491
  • 225
  •   1
Отговори
# 120
Arizona, има една хубава приказка, разказвана от Андерсен, в която той казва кой точно става критик (този, от който не става творец/артист).
И все пак критика е имало, има и ще има. Но нека пишат примерно за нови романи (примерно за "скандалния" роман за Левски на Христо Стоянов), за нови постановки, за концерти.

Joy Joy Joy Един сладур пише, че не познава човек, който чете книги и много иска да се запознае с такъв, а ти предлагаш да пишат за нови книги. И как да стане като никой не чете книги? А за концерти може....ама кой ще понесе да чете коментари от рода: тоя/тая кърти мивки направоооо Mr. Green като теглим чертата - литературно съчинение не става, есето се видя, че и то не става, концертите на Пайнер не заслужават вниманието и тогава?.... Rolling Eyes Rolling Eyes
Явно всеки съди по себе си. Едни не четат книги и ходят на концертите на "Пайнер", а други и книги четат, и ходят на концертите в Каварна. Или на такива като в зала "БЪлгария". ЗАвиси от таргета. Grinning

Не знам кой по какво съди, аз съдя по учениците си. Болшинството не четат книги, ходят на концерти на "Пайнер" и точно те са тези, които се явяват и на матурата по БЕЛ. Налага се точно на тях да се обръща внимание, защото те ще формират обществото съвсем скоро. Няма защо да се отрича, че все по-малко неща зависят от четящите книги. Зяпането в собствената мишена няма да я превърне в обща, най-много да изкриви личната. Също е вярно и че позицията - мен това не ме засяга, защото имам други ценности, е меко казано погрешна. Не може да цопаш в блатото и да не се окаляш изобщо.   Twisted Evil

# 121
  • София
По стечение на обстоятелствата имах
досег с матурите по български език и
литература. Истината е, че имаше много
грамотни деца, както и обратното.
Някои дори си бяха измисляли несъществуващи
думи. Момче с 85.5 точки беше използвало
думата "интелектност", пишейки за делфините
във Варненския делфинариум, чиято сграда
беше нарекло "внушаваща" вместо внушителна.
За мен беше особено интересен факт, че тези
грешки не бяха отчетени от проверителите.
Друг матурист беше описал формата на делфинариума
като "стъклен клуб", вместо куб. Трети беше обяснил,
че делфините разпускат в понеделник и т.н..

Относно есето, там бисерите бяха действително неизброими.
По памет ще предам разсъжденията на една девойка:
"За да си намериш хубава работа, трябва много да си учил.
За да си учил, трябва да си чел книги, но не прекалено,
всичко трябва да е в норми".

Това е положението, скъпи дами, не се пристрастявайте
към четенето, всичко трябва да е в норми!  Laughing

# 122
  • София
Благодаря ви за тази тема Hug Смях се с глас Joy

# 123
  • гр. Шумен
Arizona, има една хубава приказка, разказвана от Андерсен, в която той казва кой точно става критик (този, от който не става творец/артист).
И все пак критика е имало, има и ще има. Но нека пишат примерно за нови романи (примерно за "скандалния" роман за Левски на Христо Стоянов), за нови постановки, за концерти.

Joy Joy Joy Един сладур пише, че не познава човек, който чете книги и много иска да се запознае с такъв, а ти предлагаш да пишат за нови книги. И как да стане като никой не чете книги? А за концерти може....ама кой ще понесе да чете коментари от рода: тоя/тая кърти мивки направоооо Mr. Green като теглим чертата - литературно съчинение не става, есето се видя, че и то не става, концертите на Пайнер не заслужават вниманието и тогава?.... Rolling Eyes Rolling Eyes
Явно всеки съди по себе си. Едни не четат книги и ходят на концертите на "Пайнер", а други и книги четат, и ходят на концертите в Каварна. Или на такива като в зала "БЪлгария". ЗАвиси от таргета. Grinning

Не знам кой по какво съди, аз съдя по учениците си. Болшинството не четат книги, ходят на концерти на "Пайнер" и точно те са тези, които се явяват и на матурата по БЕЛ. Налага се точно на тях да се обръща внимание, защото те ще формират обществото съвсем скоро. Няма защо да се отрича, че все по-малко неща зависят от четящите книги. Зяпането в собствената мишена няма да я превърне в обща, най-много да изкриви личната. Също е вярно и че позицията - мен това не ме засяга, защото имам други ценности, е меко казано погрешна. Не може да цопаш в блатото и да не се окаляш изобщо.   Twisted Evil
Ааа, ваша милост е учителка! А вие как точно им обърнахте внимание и ги стимулирахте да четат и да не слушат разгонени чалга-тъпеси? Защото от мен зависи възпитанието на 2 деца (моите собствени) и аз се боря по някакъв начин (де успешно, де недотам) с явлението "опростачване". А в училище, сори, ама нямам впечетление по някакъв начин да се стимулира четенето (или пък концертите в Каварна, а не на "Пайнер"). Знам, ще ми се оправдаете с програмите, с инспекторите, проверките и ще сте прави, ама това не променя нещата, че училището се е превърнало в едно формално мероприятие, което все повече отблъсква децата.
Всъщност не е вярно, че въобще не четат (съдя по дъщеря ми и приятелите й). Четат, ама не Далчев, а Тери Гудкайнд, Робърт Джордан, Стефани Майер... и от сорта.

# 124
Е и аз четях Тери Гудкайнд, Толкин, Марион Зимър Брадли и т.н., ама знаех кой е Далчев.
На концерти ме е водил баща ми, в училище никой не ни е говорил за музика.

Но, да, аз седях при мама, когато преподаваше частни уроци и четях темите на кандидат-студентите, поради което на 9 години прочетох Железния светилник, а на следващото лято останалите части от тетралогията. Crazy

# 125
По какъв начин точно концертите в Каварна са обогатяващи? Да знам какви непоправими щети съм нанесла на Аз-а си.

# 126
Споко, Рокси, и аз не съм.  Laughing

# 127
Няма нежда да ги водите на концерти на Пайнер, чалгата вече е застъпена в учебниците по  музика.

# 128
  • София
В какъв смисъл е застъпена?
Да не учат оная гадост "Бяла роза"?  Thinking

# 129
Не знам точно, имам приятелка учителка по музика, тя ми каза.

# 130
Алтернативата се нарича домашно образование.

# 131
Далчев никога не ми е бил любим автор.Толкова ми беше странно защо се учи той, с целия му негативизъм.От стиховете му лъхат хлад, тъга и пустота. Все си мисля, че един стих за да ти достави моралното удоволствие трябва да е позитивен, градивен и красив.Само аз ли не виждам нищо в стиховете на Далчев.

# 132
Далчев никога не ми е бил любим автор.Толкова ми беше странно защо се учи той, с целия му негативизъм.От стиховете му лъхат хлад, тъга и пустота. Все си мисля, че един стих за да ти достави моралното удоволствие трябва да е позитивен, градивен и красив.Само аз ли не виждам нищо в стиховете на Далчев.

Позитивен? Хм. Колко произведения, признати за класика са позитивни? Рядко в  радостта се ражда гениалността.

# 133
  • Paradise
Не е случайно, че това си стихотворение Далчев посвещава на Константин Гълъбов.
И точно заради това то не ми звучи никак депресарско, а по-скоро един тих укор към Гълъбов, че животът преминава покрай него и отминава.

# 134
  • София
Все си мисля, че един стих за да ти достави моралното удоволствие трябва да е позитивен, градивен и красив.Само аз ли не виждам нищо в стиховете на Далчев.
Е абсурд просто.
Би било поръчково изкуство.
Или халтура ала холивудски хепи енд.
Животът да не е само низ от рози?

Общи условия

Активация на акаунт