За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 647
  • 225
  •   1
Отговори
  • София
И така, тази година сладките ни абитуриенти, дето ги разгледахме в цялата им прелест в друга тема тук, писаха на матурата по темата "Животът и книгите", разсъждавайки в интерпретативно съчинение или есе по стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев.

Ето някои наистина мъдри изводи, до които са достигнали:

- Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея.

- Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се събудя в леглото с любимата, да извършим някакви действия от реалния живот и да съм спокоен, че животът ми не е минал напразно.

- Книгите са прозорец към света, но не са врата.

- Чудя се кой си купува днес книги в тази криза. Хората си дават основно парите за хероин -както млади, така и стари.

- Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става.

- Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква.

- Който попадне в затвора, трябва да го затворят в килия, пълна с книги, та да чете и да разбере какво е нещастието.

От тук

Бисерите са си бисери. Обаче, мисля си аз, можем ли да се напрегнем и да си представим какво още може да се каже по темата в този смисъл. Laughing

Ето го и стихотворението:

Книгите

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като страниците
прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.

1926 г.

Мисля, че личният ми фаворит е пожеланието за влизане в затвора, където да те оставят с книги, та да видиш какво е нещастие. Това е някакво брутално наказание според автора на бисера, но не е напълно лишено от основание, много зависи от книгите. Grinning

А зрелостникът, който все още вижда шанс Далчев да се вземе в ръце и да спре с четенето, което очевидно го депресира, а да си завъди семейство и деца, сигурно е някое отроче на ССФ. Много мъдро и нахъсано звучи. И този апел да спре да се оплаква, това си е СО класика.

Какво бихте казали вие по темата за четенето, депресията, секса, затвора, пристрастяването и психиатрията? Grinning

# 1

А зрелостникът, който все още вижда шанс Далчев да се вземе в ръце и да спре с четенето, което очевидно го депресира, а да си завъди семейство и деца, сигурно е някое отроче на ССФ. Много мъдро и нахъсано звучи. И този апел да спре да се оплаква, това си е СО класика.

Син на ССФ, която често пише в "Случи ми се нещо странно" във всичките му поредици. Тя вероятно разказва на детето си, как вижда Длачев всеки път, когато погледне през "Прозорецът" или когато излезе на "Балконът".

Други думи нямам. Онемех!

Добре, не може ли да си излезе човек, ако не е подготвен? Или другото, което ме човърка - има ли даскали, които пишат за такива неща - 3?

# 2
Че четенето вреди- вреди. Броят на книгите на нощното ми шкафче е обратнопропорционален на броя сексуални акта на месец. А сега книги няма, но и него го няма. Ще се върне след три месеца. Сега имам възможност да чета, а не ми се чете. Разбирам го Далчев. То и творците на бисери ще го разберат, но като наближат 40-те чак тогава.

П.П. Лирическият герой или е чел еротична литература, или е фригиден, или е гей. Вероятно обаче е пълен задръстеняк щом нито е успял да почне да се друса, да влезе в затвора, или да си хване гадже. Накратко- книжен плъх, убитак, некъв зубрач и в живота...

# 3
.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 06:27 от didik

# 4
  • София
Добре, не може ли да си излезе човек, ако не е подготвен?
Извинявай, но ти на това :"-Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става." неподготвен ли му казваш?
Ако е девойка, тя си е готова за нас - мъдро, стегнато, социално ориентирано мнение, без елементи на сантиментализъм.
Как може да спре напора да даде съвет?

Броят на книгите на нощното ми шкафче е обратнопропорционален на броя сексуални акта на месец.
А броят на посещенията при психиатър как е? При мен има зависимост и в тази посока. Mr. Green

# 5
  • Германия

Син на ССФ, която често пише в "Случи ми се нещо странно" във всичките му поредици. Тя вероятно разказва на детето си, как вижда Длачев всеки път, когато погледне през "Прозорецът" или когато излезе на "Балконът".

Други думи нямам. Онемех!

Добре, не може ли да си излезе човек, ако не е подготвен? Или другото, което ме човърка - има ли даскали, които пишат за такива неща - 3?

Лошото е, че не се пише оценка само на текста, а на цялата матура. Т.е. авторите на горните "мъдрости" могат спокойно да получат оценка от 3 до 4,72 без да са получили нито точка на резюмето и съчинението.  ooooh!  Друг е въпросът дали някой, сътворил такива "бисери", би си направил теста без грешка... Confused

Явно наистина се оказват верни предположенията на някои експерти и не само, че част от учениците няма да разберат правилно смисъла на стихотворението и ще обявят книгите за Великото зло. Колко голяма е тази част, ще видим на 6 юни - тогава излизат резултатите...  

# 6
   Книгите са прозорец към света, но не са врата.

Хем вярно, хем оригинално казано. Какво е теорията без практиката, не може цял живот да надничаш през прозореца...

# 7
  • София
  Книгите са прозорец към света, но не са врата.

Хем вярно, хем оригинално казано. Какво е теорията без практиката, не може цял живот да надничаш през прозореца...

Това няма как да не са го взели от фразите на фейса. Те там "четат" много. Grinning

Илайза, ако е запазен оригиналният правопис, смея да мисля, че с теста ще се справят.
Обаче не е добре да ги съдим твърде сурово. Стихотворението ги е хвърлило в дълбокото. А някои от бисерите са си директни попадения, вероятно търсени предизвикателства. Това с хероина по време на криза е много добро. Не ги подценявайте!

# 8
Аз.. изобщо не знам какво да кажа. Много съм далеч вече от тези неща, а момента когато пак ще се приближа към тях, чрез детето ми е на същото разстояние.

Не ми беше любимец Далчев и на мен, признавам си, но поне като изучаваш даден творец е хубаво да се поинтересуваш жив ли е, умрял ли е, след като си се устрмил да му наливаш и акъл, нали, как да се поочука малко.

Другото смутително за мен нещо е, че аз преди 15 години правих анализи на Балконът на Далчев, животът е динамичен, нищо ли не се е променило? Мислех си, че задачки от типа "какво е искал да каже еди кой си" са вече отживелица. Няма ли с какво да им размърдат мозъчетата на тия деца?

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 00:39 от NinoTino

# 9
  • Русе
И аз не мисля, че това за вратата е бисер. Останалото....
Тази година ми се наложи да замествам в едно училище, като преподавател по английски. Видях достатъчно, за да се разсмея и натъжа. Не само, че няма прогрес в учениците, но и учителите изглеждат зверски обезкуражени. Какво трябва да значи това?

# 10
Бисерите са си бисери, отдавна съм ги приела и спрях да разсъждавам върху тях.
Колко такива бисера обаче трябва да си прочел, за да разбереш, че зад еру (о?)зист се крие ерудит?

пп. това е хероина предполагам е разсейване или проблем с краснописа, защото ако се замести хероин с храна звучи съвсем логично и предсказуемо.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 00:34 от Рокси

# 11
 И аз ги четох тези "бисери", но в интерес на истината ми направи впечатление, че са по темата, разбрали са посланието на стихотворението и са разсъждавали върху него.
 В крайна сметка, точно това е идеята на едно есе, написано на база определено произведение.

# 12
  • София
НЕ сте прави!
Децата се развиват!

А вие знаехте ли, че " Далчев е дияволист, ерузист, вещник"?
Не! Нали? И аз не знаех. А те - да.

# 13
Колко такива бисера обаче трябва да си прочел, за да разбереш, че зад еру (о?)зист се крие ерудит?

Аз първоначално го прочетох като екзорсист  Blush Но поне си натаманих някаква съществуваща думичка. А и в контекста ми се връзваше, след този "дияволист", викам си е нужен екзорсист  Crazy
Е, в крайна сметка видях и подсказката в скобите иначе нямаше да се сетя.

# 14
" Далчев е дияволист, ерузист, вещник"- това е опит да се предаде  неразбрано, но запомнено нещо по асоциативен път, сетете се как са били обяснени тези термини (според мен никак).

Общи условия

Активация на акаунт