За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 652
  • 225
  •   2
Отговори
# 30
На мен "вещник" по-скоро ми звучи като някоя изцепка от литературната критика. Няма да се учудя, ако и в учебник я има. Спомням си един бивш министър какви думички само си измисляше, брррр...

Все пак я пуснах в Гугъл. Изненадващо лъсна в доста руски сайтове. Даже в един се мъчат да си обяснят значението ѝ, от което следва, че или е жаргон, или техен диалект някакъв. Спирам, преди да започнем да се чудим дали въпросният автор е руски възпитаник или не.

Цитат
Вятский толковый словарь

Вещник-(в вятской интерпретации)доска,для запора(задержки)воды в весеннем ручье.

Нищо им няма на бисерите, прекрасни са! И много по-смислени от безумните логорейни бълвочи на съставителите на учебници.   Laughing

# 31
Не знам за вас, но на мен това стихотворение никак не ми хареса. Не помня да сме го учили, явно не сме, прочетох го няколко пъти...ами не ми хареса. Апатията, депресията струят от всякъде. На около 3-тия прочит схванах, че от четене полза няма. От четене на книги живота и любовта са минали покрай лирическия герой, без да ги усети и изживее  Shocked. Защо пък точно това трябваше да им се падне? Те и без това не обичат да четат, сега ще си кажат "ей, на....то от много четене, виж го тоз до де стигнал..."
Има хиляди хубави произведения в българската литература, със смисъл, с добро звучене, запомнящи се, въздействащи, добре, че не се явявах аз на матура. Щяше да има и мои бисери, сигурна съм  Mr. Green

# 32
  • гр. Шумен
  И аз мисля, че децата се развиват в правилна посока- прагматизъм, критичност... Simple Smile

Ето един отвлечен анализ на това стихотворение, да не би да звучи по-вярно :

" Проблемът за духовното отчуждение и интелектуалната самота вълнува Далчев в стихотворението “Книгите”. В търсене на абсолютното знание светът остава непознат, хората – далечни и чужди в обективната реалност на живота. Той е отразен в духовното битие на мисълта. Откъснат от битовият детайл, губи смисъл. Универсалното знание за живота отнема неповторимата индивидуалност на същността му. Създава илюзорен образ за неговата реалност, всъщност неживяна и непочувствана..."... И т.н. От тук

В горния текст има по-големи бисери, в сравнение с тези на децата... Laughing

А на мен от тоя текст ми се драйфа и е в пъти по-идиотски от "бисерите" на абитуриентите. Още ли има такива работи, бе хора! Аз мислех, че отдавна са заменени от далеч по-приемливи форми на анализ. Всъщност в "бисерите" има доста свежи попадения и факта, че не са чели нищо от ДАлчев всъщност може би ги спасява от рутината да пишат назубкани фрази и пробват да мислят със собствената си глава, пък макар и често да се получават смехотворни неща.
Е, хубаво би било да познават малко от малко биографиите на авторите включени в "конспекта", за да не изпадат в смешни ситуации (интересното е, че Далчев го е писал това стихотворение на 22 години! Така че едва ли може да се тълкува като за преминал напразно живот).
И друго ме изуми - доколкото разбрах имало изискване да се напишат 4 страници за това стихотворение! Е, какви локуми трябва да разтягаш за нещо толкова кратко и ясно написано. А за "Песен на песента ми" сигурно ще искат 24 страници. Ужас!
raja_nikol, не мисля че това е смисълът и че така може да се възприеме. По-скоро всяко нещо е хубаво, когато е с мярка! ХАйде замени "книгите" с "фейсбук" и пъзелът ще се нареди.

# 33
  • София
Откъде са изкопали пък точно това на Далчев, не знам!
Пълна депресия.
В съвременен прочит ми звучи по-скоро като "Стига сте стояли пред компа, бягайте навън да живеете!"

# 34
Анализ не мога да направя, но стихотворението е страхотно.
Не сме учили Далчев по наше време.

За бисерите - някои от тях са нарочно търсени ефекти по мое мнение.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 09:42 от Arizona

# 35
Анализ не мога да направя, но стихотворението е страхотно.
Не сме учили Далчев по наше време.

Кое му е страхотното? Нека коментираме  Peace

# 36

Добре, не може ли да си излезе човек, ако не е подготвен? Или другото, което ме човърка - има ли даскали, които пишат за такива неща - 3?
Някой може да ти е казал, не съм дочела темата, но майка ми ги проверяваше тези мъдрости тази година  Laughing
Те не пишат оценки, пишат точки. И после по точките гледат каква оценка се пада, точките се събират от всички раздели, не само от съчинението. Та на съчинението може да имаш 2-3-5 точки, ама общо с другите да ти се пада 3-4 като оценка на матурата. Иначе и тя казва, че се е чудила как да ги оценява, защото те са по критерии от рода на писал ли е по темата - ми писал е - че са глупости, глупости са, ама са по темата . И щеш - не щеш - те ти точка - две. И така  Crazy

Аз съм учила Далчев в гимназията. Това точно не. Най-любимото ми стихотворение на света е неговото Дяволско.

# 37
Добре, че по мое време не се учеше.  Тогава вярвахме в светлото бъдеще.

# 38
  • Варна
Добре, че по мое време не се учеше.  Тогава вярвахме в светлото бъдеще.
И депресията беше нещо екзотично. А Далчев определено не е от най- оптимистичните автори.

# 39
 Mr. Green
E, aз го учех, когато вече бяхме от 10-12 години в преход и май никой не вярваше вече в светлото бъдеще  Joy

# 40
  • София
В някои от стиховете на Далчев лирическият герой спокойно може да мине за яко дрогиран, така че би следвало да е близък до голяма част от съвременната младеж.
Неслучайно в есетата им се говори за депресия, психиатрия, затвор и хероин/не кокаин/.
Обаче в текстовете на зрелостниците има заявени стабилна психика, бодрост и дръзновение, които радва. Далчев си е депресия и за четене, и за изучаване, радвам се, че повечето сладури са запазили душевния си мир, което личи в есетата им. Mr. Green

Еовин, "Дяволско" е било любимото ти стихотворение в училище? Че и на света за вечни времена?
О, аз разбирам: този весел свят
със мене и със мойта смърт не свършва;
аз съм една ненужна жалка мърша
и мога ли да бъда техен брат?

# 41
Ами да. Знам, знам, че е безкрайна депресия, но аз харесвам такива.
И филми, и книги, всичко що е безкрайно депресиращо  Crazy
Аз харесах и Погнусата на Сартр, която беше мъчение за целия курс.

# 42
От темата за матурата тази година разбрах, че в училищата вече се изучава Далчев. По мое време беше направо забранен. Дори не се споменаваше името му, въпреки че той е емблематичен автор за съответния период /имам предвид участието му в литературни кръгове преди 1944 г/. Четяхме го като апокриф.
Интересно ми е дали този автор се "изучава" в училище. Как е представен, с кои свои произведения? Интересно ми е също, дали учениците са запознати с живота му, със социалния контекст на биографията и творчеството му?
Зад "производството" на подобни бисери прозира тотално неразбиране и непознаване на културния период, в който се изявява Далчев. Ако познаваха поне някои факти от живота му, щяха да знаят откъде идва депресията му.
Ранното творчество на този поет наистина може да се съотнесе с нашето съвремие. Но връзката между двете епохи не би трябвало да е депресивното настроение.

# 43
  • София
Ами да. Знам, знам, че е безкрайна депресия, но аз харесвам такива.
И филми, и книги, всичко що е безкрайно депресиращо  Crazy
Аз харесах и Погнусата на Сартр, която беше мъчение за целия курс.

Е, то и Наруто е в подобна стилистика, децата от малки ги подготвят за Далчев, явно, следващият випуск ще го чете с умиление, а Сартр ще е забавен автор, сътворил книжле за употребата на лека дрога.

# 44
Баибиби, аз мисля, че е "по желание" - за тези, които имат повече часове по литература.
Мога да питам и да кажа с повече подробности.

Общи условия

Активация на акаунт