За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 668
  • 225
  •   1
Отговори
# 15
А всъщност  'вещник' лично творчество ли е, или наистина има такава дума?
В линка, където ги четох тези бисери, беше обяснено като 'пише за вещите'.

# 16
   И аз мисля, че децата се развиват в правилна посока- прагматизъм, критичност... Simple Smile

Ето един отвлечен анализ на това стихотворение, да не би да звучи по-вярно :

" Проблемът за духовното отчуждение и интелектуалната самота вълнува Далчев в стихотворението “Книгите”. В търсене на абсолютното знание светът остава непознат, хората – далечни и чужди в обективната реалност на живота. Той е отразен в духовното битие на мисълта. Откъснат от битовият детайл, губи смисъл. Универсалното знание за живота отнема неповторимата индивидуалност на същността му. Създава илюзорен образ за неговата реалност, всъщност неживяна и непочувствана..."... И т.н. От тук

В горния текст има по-големи бисери, в сравнение с тези на децата... Laughing

# 17
  • Русе
А, не, извинявам се, ама масовото затъпяване не може да бъде извинено с недообяснени термини. Човек, който ще кандидатства, следва да се подготви и да си "преведе" неизвестните думи. Тука става въпрос за...идиотизъм, според мен, а не за липса на подготовка.

# 18
  • София
Ако бях преподавател по БЕЛ и четях подобни бисери, сигурно щях да извърша ритуално самоубийство над въпросните книги...  Grinning

# 19
Аз също не смея да се произнеса категорично по въпроса - не е имало кой да обясни или не е имало кой да слуша. Щото ми е малко като "кое е първо - яйцето или кокошката?"

Аз сериозно ви казвам, че не знам какво да си мисля.

# 20
  • София
Абе, не зная на вас как, но на мен някои неща много ми легнаха на душата. Авторите им са си таланти.

И не се плъзгайте по повърхността, вижте как съвременните младежи разчитат текста, те виждат реална опасност от пристрастяване към четенето. И не е смешно - защо да има пристрастяване към интернет, към видеоигри и т.п., а да няма към книгите? Защо да е лошо да висиш в нета с дни и нощи, а да е много полезно същото упражнение с книгите? Двоен стандарт? Който те не отчитат. И са прави.
Оня младеж, дето предпочитал да се събуди с мацка в леглото и да извършат някакви действия от реалния живот си е направо в десетката Mr. Green

# 21
А всъщност  'вещник' лично творчество ли е, или наистина има такава дума?
Според мен произлиза от вещ човек, а не от пишещ за вещите. Не може един дияволист и ерузист, просто да пише за вещите, по-силна форма е търсена.

# 22
  • София
Хайде,  хайде, все днешните деца са по- тъпи от вчерашните. Не вярвам в идеята, че интелигентността във Вселената е константа, а населението непрестанно расте. Тъпи хора, слаби ученици и бисери на изпитите е имало винаги.

# 23
  • София
Според мен произлиза от вещ човек, а не от пишещ за вещите. Не може един дияволист и ерузист, просто да пише за вещите, по-силна форма е търсена.
Joy Joy Joy
Много добре!!!

# 24
  То така и  не е правилно, да се вадят само отделни изречения от контекста. Младежите вероятно са се обосновали в творбите си, но няма как да ги прочетем целите.

# 25
  • София
Хайде,  хайде, все днешните деца са по- тъпи от вчерашните.
Абсолютно невярно!!!
Аз на тяхната възраст не знаех какво е депресия. А да поставя подобна диагноза би ми било съвсем непосилно.
А лирическият герой без съмнение си е яко депресиран, което аз на 18 години не бих могла да прозра. А те - да.

# 26
Добре, де, дали и аз/ние сме били същите тикви? А вече съм забравила, с времето знанията ми са улегнали, осмислила съм много неща, постепенно съм изяснила такива, които не са ми били ясни тогава... и сега да си мисля, погрешно да речем, че днешните деца са една идея по-неграмотни, в по-общ смисъл на думата.

Спомням си ясно една моя двусмислица: "И Македонски седнал да яде боб заедно с Дякона, който баба Тонка беше сготвила."

Набързо го бях сготвила Дякона, ама учителката ми даде да разбера.

# 27
И не е смешно - защо да има пристрастяване към интернет, към видеоигри и т.п., а да няма към книгите?
Клонке, много си ми сложна  Crossing Arms Искаш да кажеш, че човек може или не може да се пристрасти към четенето на книги?

А всъщност  'вещник' лично творчество ли е, или наистина има такава дума?
А аз първоначално с вещици го свързах, може би дяволиста дава такъв уклон. А и ерузист и на мен, като на Нино, по скоро на екзорсист ми заприлича. Така единствено ми изглежда що годе логично изречението.

# 28
  • София
Нино, остави, че си сготвила Дякона, ами и времето, което си ползвала, е тотално недопустимо в такъв род текстове. "Беше сготвила" ще ти отнеме поне 1 единица от оценката. И без сготвения Дякон. Grinning

Рокси, много ясно, че може да се пристрастиш и към четенето на книги. Mr. Green

"Вещникът" си е баш за вещите, това е характерно за творчеството на Далчев - множество вещи, предмети функционират на ниво текст по своеобразен начин. 

# 29
И времето КЛОНКЕ, и времето. Ей го, сега го гледам. Аз си пазя в една кутия таквиз реликви. Контролни и класни. Прочетох и едно по физика. За прав ток  Mr. Green Няма да го цитирам.

Дали да не взема да ги изгоря ритуално? Преди да са попаднали във вражески ръце.

Намирам контролно на П.Д. при моите, върху което има и писани, в последствие, бележки от пъпчивия ни период. Вероятно са имали някаква сантиментална стойност, затова ги пазя. Може би са писани когато учителят ни е обяснявал що е то екзорсист, пардон, ерудит.
Цитирам "сериозната" част: "Паричният пазар възниква въз основа на стоковия пазар и се развива на негова база."  Mr. Green И още - "има няколко понятия за паричен пазар, в тесен и широк смисъл."

Муахахха, не е човешко. Контролното е оценено с 6 с два минуса. На релси, дет му викахме.

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 01:36 от NinoTino

Общи условия

Активация на акаунт