За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 506
  • 225
  •   1
Отговори
# 105
А какъв е великият смисъл на тази тема?  Бисери всякакви, има цял сайт посветен на тях.  Дали има смисъл в думите на учениците не знам, но начина по който коментарите са написани е просташки.  Или не могат да си изкажат мнението, или пишат колкото да не предадат празен лист!  Може би и двете.  Очевидно е, че чак е очевАдно!

# 106

Чудно ми е, че явно има хора, които с това си изкарват прехраната.

Че как. Аз Валери Стефанов го залюбих още след това нещо 2008 година, и оттогава го следя, даже на живо го слушам чат пат с упоение...

http://www.starshel.bg/?pos=11&brid=155&year=2008&mo … ary&artid=525

# 107
  • Бургас
Доколкото есето е литературно, наистина свободата на изказ и изява на собствени преживявания е до известна степен ограниена, но в случая, струва ми се, не това е проблемът. Думите, извадени от контекст, са недостатъчни, за да се направи извод. Ако са добре аргументирани и стилът е издържан - нещо, което няма как да знам от едно изречение, имат шанс да бъдат оценени прилично. Но от това, което виждам, едва ли авторите им блестят с оригинални идеи и богат стил, който да превърне обикновените разсъждения в нещо повече (изключвам цитата с вратата). И все пак тези бисери не могат да се сравнят с култовия "Хан Аспарух забил меча между краката си и казал: "Тук ще бъде България".  Crazy Това имам предвид.  Peace

# 108
  • гр. Шумен
Arizona, има една хубава приказка, разказвана от Андерсен, в която той казва кой точно става критик (този, от който не става творец/артист).
И все пак критика е имало, има и ще има. Но нека пишат примерно за нови романи (примерно за "скандалния" роман за Левски на Христо Стоянов), за нови постановки, за концерти.
МОже би самите творци имат някаква нужда от подобно сверяване на часовника, знам ли (уж отричат критиката, но след изява, забиват нос в колонките с критика по вестниците).

# 109
  • Бургас
Sessilly, едва ли си сверяват часовика - просто са чувствителни към това как другите възприемат творчеството им, струва ми се. Часовника може би биха си го сверили с други творци. Wink
А критика винаги ще има - нали тези, които не четат, все отнякъде трябва да вземат готовите разсъждения.  Mr. Green
А цитираните по-горе "критики" са просто игра на думи, откраднати от речниците по-латински и философия. 

# 110
  • София

Чудно ми е, че явно има хора, които с това си изкарват прехраната.

Че как. Аз Валери Стефанов го залюбих още след това нещо 2008 година, и оттогава го следя, даже на живо го слушам чат пат с упоение...

Shocked Уау!
Какво наукоподобно чичЕ!

# 111

ОК, Аризона, явно се разминаваме в нещата, които ценим. За мен префърцуненият, витиеват и "нормотичен" език е знак за огромната грижа на автора да прикрие своята посредственост, а слепването с клишетата в литературата (да приемем, че есето е в това число) е равносилно на престъпление спрямо ценителите. И след като жанрът го позволява, по-добре наистина да има нещо "свое, но от сърце" или нещо ексцентрично и на първо четене не толкова благопристойно и смилаемо, отколкото заучени парфюмирани прозявки.  Peace
Но Yulichka е права, че трябва да се гледа контекста, есето в неговия цялостен вид.
А, и друго трябва да се има предвид - за нашия поглед и за техния. Според проучванията, едно младо същество се усмихва средно по 1000 пъти на ден, едно 30-годишно такова - по 10. Те обичат да се смеят, да се забавляват. Ако искаш някой нормален, здрав младеж да ти отговори искрено (както се предполага, че трябва да бъде есето), никой няма да ти потвърди, че одобрява емоционалния уклон или орисията на Далчев в това стихотворение, тъкмо напротив - ще има критика, или пък самокритика, ако се отъждествяват с него.

# 112
ми защо въобще трябва да се пишат анализи върху произведения, а не просто да се четат и всеки да си ги осмисля както си иска.
Над това умувах 4 години филология  Joy След като в училище ме бяха научили да мисля и разсъждавам над произведението, после се оказах пред хора, които вместо да ми дадат над какво да разсъждавам, ми даваха критики и ми пишеха 3ки, когато говорех леко извън критиката  Confused Rolling Eyes

# 113
Но Yulichka е права, че трябва да се гледа контекста, есето в неговия цялостен вид.

така е. Бих искала да прочета целите есета, от които се появиха цитати в нета.
Някои бисерчета ми станаха любими, в тях има истина Simple Smile

# 114
  • София
Само едно ще ви кажа и няма да го повтарям: Долу ръцете от Мечо пух!

# 115

Казах ви аз къде са най-големите бисери, а вие още ръфате горките ученици...  Joy Joy Joy

Цитат

Ето как Вазов описва заптиетата, които търсят Огнянов в черквата "Преобърнаха всичко, изгледаха всички кътове, които биха послужили за убежище..." В превод на Валеристефановски това звучи така: "Наясно с огромната скривалищна потентност на сградата, преследвачите скрупульозно инвентаризират подозрителните зони."

Цитат

Що е то конак? “Институционалното учленение на господарския Поглед в града. Няколко думи за жертвите? Компенсаторни жертви, както е известно, са смислова и артикулиозна база на моралистичните дискурси."

# 116
Arizona, има една хубава приказка, разказвана от Андерсен, в която той казва кой точно става критик (този, от който не става творец/артист).
И все пак критика е имало, има и ще има. Но нека пишат примерно за нови романи (примерно за "скандалния" роман за Левски на Христо Стоянов), за нови постановки, за концерти.

Joy Joy Joy Един сладур пише, че не познава човек, който чете книги и много иска да се запознае с такъв, а ти предлагаш да пишат за нови книги. И как да стане като никой не чете книги? А за концерти може....ама кой ще понесе да чете коментари от рода: тоя/тая кърти мивки направоооо Mr. Green като теглим чертата - литературно съчинение не става, есето се видя, че и то не става, концертите на Пайнер не заслужават вниманието и тогава?.... Rolling Eyes Rolling Eyes

# 117
  • гр. Шумен

Joy Joy Joy Един сладур пише, че не познава човек, който чете книги и много иска да се запознае с такъв, а ти предлагаш да пишат за нови книги. И как да стане като никой не чете книги? А за концерти може....ама кой ще понесе да чете коментари от рода: тоя/тая кърти мивки направоооо Mr. Green като теглим чертата - литературно съчинение не става, есето се видя, че и то не става, концертите на Пайнер не заслужават вниманието и тогава?.... Rolling Eyes Rolling Eyes
Явно всеки съди по себе си. Едни не четат книги и ходят на концертите на "Пайнер", а други и книги четат, и ходят на концертите в Каварна. Или на такива като в зала "БЪлгария". ЗАвиси от таргета. Grinning

# 118
Другата година предлагам, да бъде отменена матурата по литература, защото "...няма смисъл от книгите"...и какъв е тогава смисъла от литературата и ...от матурата????

# 119
Ех, докато ги чета бисерите си спомних нашите относно Далчев. Тъй като на почти никого не се харесваше, докато учителката се прехласваше по критиките, с един съученик му пишехме алтернативната биография. Нямам много конкретни спомени, но имаше връзка с погребални агенции и гробищна поддръжка  Grinning
Много емо, много депресия! Прави са си децата... Simple Smile
А такива, които предпочитат да не четат, а да си живеят живота, имаше и преди години. И те бяха доста вървежни...

Общи условия

Активация на акаунт