За Далчев, книгите, депресията и още нещо...

• 19 484
  • 225
  •   1
Отговори
# 195
Няколко мнения вече видях, че Далчев е депресивен и с това отблъсква младите хора. Не съм много съгласна. Следя най-младите автори 15-25 - годишни, които сега печелят литературните конкурси и привличат погледите и мога да кажа, че пишат в същия "депресивен" стил. Бодряческите стихове, както и прозата не се харесва нещо на съвременното поколение. Rolling Eyes В подкрепа ето нещо...
http://imageshack.us/g/836/99914923

Не знам доколко се чете, но стилът не е чак толкова далече от Далчевия. Ще потърся и победителите в някои конкурси, помня, че победил беше един разказ, пред който Далчев бледнее напълно, стига да не е оспамя съвсем темата... Mr. Green

Точно така е, впрочем както винаги. Ранната младост се свързва обикновено с житейски търсения, сблъсък със света на възрастните и известна меланхолия. Това даже е съвсем типично. Не знам защо сте решили, че зрелостника тъне в позитивна приповдигнатост и безоблачно веселие. По-често е обратното, я си спомнете "Спасителя в ръжта". Обикновено на децета на тази възраст по често им се повдига и се бунтуват от нещо, отколкото да гледат на житейските реалности с веселие и радост.
   Тово минава, разбира се, но пък ги сближава със всякакви мрачни поетични типове, декаданс, готик и прочие.
   Впрочем Далчев съвсем не е чак такъв депресар. А и не е необходимо да си душевно близък и силно да харесваш едно произведение, та да се изкажеш смислено за него. Което именно се иска.

# 196
За творчеството на Далчев продължавам да твърдя, че не е подходящо за зрелостници, най-малко пък даденото стихотворение.

Подкрепям те. От това, което прочетох - стихове и анализи /не съм го изучавала в училище/, бих казала, че е твърде абстрактно /или може би елитарно/ за масовия ученик.
От друга страна обаче, за да може човек да пише за произведение и автор е необходимо да има поглед върху повече неща - поне няколко произведения на автора, други такива преди времето на автора и след него. Това липсва в нашето училище за жалост. Още съм в малките класове, но това което виждам е просто заучаване и възпроизвеждане на чужди анализи. По този начин може да се пише за всеки, само човек да има обем оперативна памет.

# 197
Айде почна се с великите прозрения. Едно време бабите по пейките така цъкаха с език след нас.
Далчев е много, ама много висока топка. Не ме учудват бисерите.
То символизъм, лиризъм, съзерцание, самовглъбяване, все набор сложнотии за изкуфели сантименталисти. ooooh!

Не ми говори за любов и поезия в това време на триумф на материалното и девалвиране на ценности. Щото културата се върти около к*ра.
Не разбрах - с какво точно не ти допада мнението ми? Или нямам право на такова?

# 198
  Впрочем Далчев съвсем не е чак такъв депресар. А и не е необходимо да си душевно близък и силно да харесваш едно произведение, та да се изкажеш смислено за него. Което именно се иска.
Именно.

По логиката на някои постове, Димчо, Лилиев и на моменти Яворов ще дойдат нагорно на младите зрелостници, още необръгнали с света на символизма и философските търсения?
Ами, един Йовков изобилства от символи, метафори, алюзии - да не затормозяваме младите главици с отнесености, абстракции и крещяща небуквалистика, а?
Много мои съученици имаха проблеми с тълкуването на техните произведения, не защото не бяха научени да мислят (а това учи ли се всъщност), а защото в произведенията им се разгръщат тематики и се загатват концепции далеч не вълнували всеки индивид. Защото първо те се усещат, после се асимилират мисловно. И да, колкото и да не харесвам тази дума, има известна елитарност в произведенията на тези автори. И тя далеч не доминира с материалния аспект на внушенията си.
Но въпросното произведение не е едно от тях, стигат ти малко въображение, малко мисловна дейност и среднобогат речник, за да разтълкуваш произведението прилично и съдържателно.

# 199
Дали просто да нямат всяка година избор между Синя прашка и Nothing else matters? Кой каквото му е на сърце Grinning Или айде, Черната овца, че български автор трябва да е.

# 200
  • София
Ео и тези неща от семейството идват. Тук дълго се дивих на една тема, в която родителите се оплакваха, че в класическите български приказки присъстват артикули със сложни наименования, които родителите не могат да обяснят, а и на децата не им трябва да знаят. И аз познавам доста родители, които все гледат да не обременяват мозъците на децата с твърде сложни неща, материала да е по- лек, за да могат всички да са отличници. Та и Металика твърде тежко ще им дойде, там има поезия, в някои песни сериозна и добра.

# 201
Училището е масово, следователно и темите в учебниците, и темите на матура (особено те) трябва
да са като за масов читател-тълкувател. Елитарното няма място, поне не и докато се изпълнят усло-
вията цялата система да е елитарна, а и учителите да са част от елита. Другото е подигравка, не
особено достойна.

# 202
  • София
Училището е масово, следователно и темите в учебниците, и темите на матура (особено те) трябва
да са като за масов читател-тълкувател. Елитарното няма място, поне не и докато се изпълнят усло-
вията цялата система да е елитарна, а и учителите да са част от елита. Другото е подигравка, не
особено достойна.
Кое е елитарно за теб? Мисля, че и Херман Хесе може да се чете от "масовия читател". Ако предположим, че една част от учениците са с ниско интелектуално ниво в "по-елитарното" ще открият нещо по- елементарно, но какво им пречи да помислят? Целта на заниманията по литература не е наистина да разберем какво е искал да каже автора, а да се научим да извличаме информация от текст и да се научим да излагаме логична и граматически правилна мисъл.

# 203
Бояна, аз съм от "масовите", не мога да отговоря кое е "елитарно" Simple Smile, надявам
се да ме разбираш и да проявиш доза снизхождение към лаика (мен, сиреч).
Но все пак ... Йовков, по мое скромно мнение, е достатъчно да се учи откъм по-
простичката му страна, с "буквализми". Кому е нужно да се претоварва със сим-
волизми, метафоризми и прочие -изми ... Достатъчно е да се чете, но и да се ос-
тавя читателят в свобода на тълкувание. В този смисъл много ме радват "бисе-
рите" по Далчев. Радва ме смелостта на човеците да казват онова, което са
"прочели" в "Книгите".

# 204
Айде почна се с великите прозрения. Едно време бабите по пейките така цъкаха с език след нас.
Далчев е много, ама много висока топка. Не ме учудват бисерите.
То символизъм, лиризъм, съзерцание, самовглъбяване, все набор сложнотии за изкуфели сантименталисти. ooooh!

Не ми говори за любов и поезия в това време на триумф на материалното и девалвиране на ценности. Щото културата се върти около к*ра.
Не разбрах - с какво точно не ти допада мнението ми? Или нямам право на такова?
Имаш, разбира се. Но да обобощиш така смело около какво се върти културата на един народ е...смешно, на мен вече -досадно, че не го чета тук за пръв път.

Искам да напомня, че освен в няколкото сносни гимназии, литература се изучава във всички знайни и незнайни малки градчета, в които отегчени учители четат от сборника с критики, децата си научават "каквото мислят" и керванът си върви. От тая гледна точка съвсем смислено ми звучи на мен един от т. н бисери- ми да се поразходи малко лирическия герой и да се освежи на въздух Mr. Green

# 205
Имаш, разбира се. Но да обобощиш така смело около какво се върти културата на един народ е...смешно, на мен вече -досадно, че не го чета тук за пръв път.
Къде видя обобщение за културата на цял народ?
Обобщавам каквото виждам и чувам покрай себе си (с малки изключения), което трудно би било представителна извадка за културното равнище на цялата нация. Иначе - да, подкрепям Радой Ралин в това му вулгарно прозрение. Wink
Кое на теб ти е досадно и смешно - не ми е терзание, форумът е отворен за мнения, недотам нравещи ни се.

# 206
Бояна, аз съм от "масовите", не мога да отговоря кое е "елитарно" Simple Smile, надявам
се да ме разбираш и да проявиш доза снизхождение към лаика (мен, сиреч).
Но все пак ... Йовков, по мое скромно мнение, е достатъчно да се учи откъм по-
простичката му страна, с "буквализми". Кому е нужно да се претоварва със сим-
волизми, метафоризми и прочие -изми ... Достатъчно е да се чете, но и да се ос-
тавя читателят в свобода на тълкувание. В този смисъл много ме радват "бисе-
рите" по Далчев. Радва ме смелостта на човеците да казват онова, което са
"прочели" в "Книгите".
Доста литература ще отпадне, а и повечето автори защо въобще се 'абят да пишат, след като идват твърде сложни?
Кому са нужни разни литературни похвати и прочие -изми?! Crazy

# 207
Зило, защо да отпадне много литература? Или без -измите не е литература,
достойна да влезе в учебниците? Ако е така, да отпада, значи не чини и
пукнат грош ... Пък авторите, дето се 'абят, щото да направят нещо, върху
което други, които и толкова не могат, да лепят етикетчета на -измите, да
се отказват, няма лошо ... ако от това им се породил "творческият напън".

# 208
  • гр. Шумен
Айде сега и до учебните програми стигна темата. ТОва какво да се учи и какво не в училище е старо колкото света.
Асса, аз мисля, че няма лошо в масовото училище да има и "-изми" и простички неща. НАли затова има скала на оценяване. Кой и къде е казал, че всички трябва да имат отличен.
МЕжду другото, моите наблюдения показват, че добрите математици може да не се справяьт с разтягането на локуми, но усещат не по-зле от "хуманитаристите" т. нар "елитарна" литература, както и "-измите".
Е, има и такива, които не са нито за добри математици, нито пък ще замръкват над Далчев или ФЕрнанду Песоа. Те пък може имат "златни ръце" или други ценни качества. ЗА тях има други училища - навремето им викаха техникуми, сега професионални гимназии.
А матурата може да се изкара дори само от теста, без да е нужно да се пише прословутото съчинение. Ако искаш просто да я изкараш.
МОе мнение. Peace

# 209

Далчев е висока топка, но стихотворението "Книгите" - не толкова, даже в него е трудно разпознаваем Далчевият стил, защото е доста буквално, без сложни интелектуални препратки. Много е лесно и прозрачно за всякакви разсъждения по темата. Още повече, посветено е на Константин Гълъбов, да вляза и аз в тона на бисерите - виден "книжник" и "ерузист" - чел, писал, чел, писал, и се оженил чак на 56.

Общи условия

Активация на акаунт