МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

• 70 599
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Да питам за съвет за багетите.Моите се получават с много дебела кора,въпреки че ги печа на най-малката степен за препичане.Коя от съставките се налага да пипна,за да се промени да се получават с по-тънка кора?

# 211
аз съм предимно багето-правеща и винаги съм доволна от багетите си Peace
Моята машинка  е Мулинекс 5023 и правя багетите по рецепта от диска към машината. Предполагам,че и ти си с такава машинка,но все пак-кажи по коя рецепта ги правиш?

# 212
На предния въпрос никой не ми отговори, но явно не сте се сблъсквали с моя проблем Wink Сега пак имам питане - ползвам от днес брашното в чувал от Кауфланд - Агромел и по една и съща рецепта, която си правя често. 3 хляба днес и трите отвън изпечени, отвътре сурови, почти на тесто. Дали е в брашното проблема или да нося машинката на сервиз. Мулинекс 302231. Много ще се радвам на някакви предположения Hug Мерси предварително!

# 213
Сега пак имам питане - ползвам от днес брашното в чувал от Кауфланд - Агромел и по една и съща рецепта, която си правя често. 3 хляба днес и трите отвън изпечени, отвътре сурови, почти на тесто. Дали е в брашното проблема или да нося машинката на сервиз. Мулинекс 302231. Много ще се радвам на някакви предположения Hug Мерси предварително!

Не съм спец, но същото ми се получи, когато свърших старото типово брашно и купихме ново от една мелница. Хлебчетата ми ставаха на глина, много тежки и недоизпечени. Затова си мисля, че е от брашното, а не от машинката.

# 214
На предния въпрос никой не ми отговори, но явно не сте се сблъсквали с моя проблем Wink Сега пак имам питане - ползвам от днес брашното в чувал от Кауфланд - Агромел и по една и съща рецепта, която си правя често. 3 хляба днес и трите отвън изпечени, отвътре сурови, почти на тесто. Дали е в брашното проблема или да нося машинката на сервиз. Мулинекс 302231. Много ще се радвам на някакви предположения Hug Мерси предварително!

Покажи снимка на тези хлебчета, ако не е късно, де. Възможно е маята да е с променени качества, макар и от една и съща марка. А хлябът втасал ли беше, преди да се опече? Като пуснеш само на печене, машината загрява ли силно, т.е. дали се включва навреме (примерно 50 минути преди края на програмата)? При Мулинекс 5003 има два реотана и когато пече, горният реотан се вижда как грее (червенее). Пробвай с друго брашно и мая и ако пак не става хлябът, носи на сервиз.
За предния ти въпрос - ако хлябът ти се е получил кисел, предполагам, че млякото (ако си ползвала прясно) ти е било развалено или на границата на разваляне. Купешките млека не миришат, а горчат, като се развалят. От много време ползвам само домашно мляко - правя си капучино  и ако ми киселее, значи млякото е развалено, но не винаги се сещам да опитам предварително.

# 215
и аз доста време му се чудех на това брашно агромел, но вече 3 пъти си го купувам (пакета е доста голям..май 5 кг). нямам забележки. стават си същите хлебчета както със софия мел...иначе сега експериментирам със прясна мая...  chef ууу колко време ми трябваше да се наканя...но вчера направих сефтето и съм толкова доволна, че връщане назад няма  Wink

# 216
  • София

Ами да почнем от предния въпрос Киселия вкус може да се дължи на брашното, на маята или пък на млечните продукти, които сте ползвали. Възможно е да дойде и от превтасване, така че причини много и конкретен отговор няма. Сега са топли времена, а маята не обича горещините и понякога просто "ферментира".

Сега на текущия въпрос. Преди време писах методи за проверка на брашното и маята, моля ви за да не се повтарям намерете ми поста и проверете продуктите. Голяма вероятност има брашното да е с променени показатели (при по малко глутен например и повече нишесте или пък примеси се появява този дефект). Затова замесете средно твърдо тесто само от брашно и вода. Оставете го да престои и вижте дали то се "разточва" или "разтегля" добре - ако стои като глина значи брашното не е качествено. Ако съхранявате брашното на влажно място намалете малко течностите, защото има вероятност тестото да е много "мокро".

За маята да не се повтарям, проверете я и нея, чрез задължително активиране (бабите му викат шупване). Та там нали каквото покаже ще е ясно дали има проблем при нея.

И във фурната на печката и в хлебопекарната хляба се пече от вън навътре (като всяко традиционно печене - само микровълновите печки готвят едновременно по целия обем на продукта). Затова по време на печене проверете:

1. Загряти ли са реотаните и да не би машината поради повреда да ги е изключила. Тоест изпичането фактически да е спряло по-рано от необходимото време.
2. Ако реотаните за загряти, дали сте задали точно силата на печене (по популярно му викаме коричка на запичане) и теглото на хляба. Да не би неволно да сте променили настройките.
3. Отделете малко от тестото и го изпечете в нормална фурна, ако там всичко е наред значи има някакъв проблем в машината.
4. Пробвайте с друга аналогична програма.

Не бързайте да разчупвате хляба докато е топъл. Хлябът продължава да се пече и оформя дори и при изстиване след изпичане. Бабите едно време строго са забранявали да се чупи хляба топъл, "щото още му не е излезла душата и да разчупваш топъл хляб е се едно да дереш живо животно".

# 217
Много, много благодаря на всички Hug По въпроса за киселостта - млякото си беше ок, щото сутрин пия мляко и не ми горчеше. Може би от топлото е превтасал.
Утре ще пробвам със София Мел, ако пак е същото почвам с тестовете. Инак пробвах и със суха и с прясна мая - все тетлян. Мерси, ще пиша пак Laughing

# 218
  • The point of no return
Здравейте! Първия си хляб направих по рецепта на Ердинч * Xляб с кисело мляко* от другата тема и стана превъзходен   bouquet  Мащерката му придаде много добър вкус Peace

Следващия път обаче, яйце няма да слагам, че поне на нас ни дойде малко странно на вкус  Laughing

Сега съм хвърлила окото на хляба с маслини  Mr. Green

# 219
Аз винаги замествам яйцето с 80-85 мл вода, айрян или прясно мляко, и на нас хляба с яйце ни е странен на вкус. Слагам го само на тестата за пити.

# 220
  • София
аз съм предимно багето-правеща и винаги съм доволна от багетите си Peace
Моята машинка  е Мулинекс 5023 и правя багетите по рецепта от диска към машината. Предполагам,че и ти си с такава машинка,но все пак-кажи по коя рецепта ги правиш?
Рецептата е за обикновените багети- 170мл вода,1 ч.л.сол, 280гр брашно, 1 ч.л мая(слагам суха мая на д-р Йоткер).

# 221
Хляб по рецептата на Лабрекс,но му сложих едно яйце по инерция и нямах зехтин та сложих маргарин,брашното е пълнозърнесто и бяло плюс смеска за хляб:

# 222
И аз с първият си хляб от книжката на пекарната да се похваля.
Италиански пълно зърнест хляб с риган,мащерка,4убрица и сусамово семе -програма 3 ,

# 223
Мърфи Ричардс пекарните правят чудесни хлебчета. Поздравления за избора! А и чудесно си се справила с първия хляб  bouquet

# 224
Супер хлебчета сте показали! Приятно е да се гледа, пък и сигурно са вкусни.

Напоследък правя хляб с прясна мая и ако има отворено пакетче със суха мая, сигурно й се влошават качествата. Някой забелязал ли е подобно нещо и има ли решение на проблема (ако има такъв)? Откакто си налучках дозата прясна мая, не ползвам суха, пък и ми се вижда по-икономично. Синът ми засега ползва сухата, но на него доста по-рядко му се налага да прави хляб (примерно 1 път седмично).

Общи условия

Активация на акаунт